پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
چهارشنبه، 30 خرداد 1403 - 22:20   
 
 
   آخرین اخبار  
  گزارش تصویری نشست هم اندیشی ریلی در حمایت از دکتر مسعود پزشکیان
  گردهمآیی بزرگ ریلی ها امروز ساعت 14.30؛ متروی میرزای شیرازی، خیابان ...
  جدال جانانه راه آهن و شرکت های ریلی ؛ بهتاش سپاهان قربانی سیاست های غیراصولی راه آهن + فیلم
  ریلی ها برای مشارکت در انتخابات بیانیه دادند
  ظلم مضاعف به مردم با مصوبه سست سهم بهینه در واگذاری لوکوموتیوها
با حضور فعالان و کارشناسان حوزه حمل و نقل
  نشست هم اندیشی کمیته حمل و نقل و خودرو ستاد دکتر پزشکیان 30 خرداد برگزار می شود

  تلاش سه ساله شرکت راه آهن بر ضد تولید ملی
  تاثیر شدید توسعه شبکه ریلی بر کاهش تلفات جاده ای و آسیب های ماندگار جسمی/ برنامه دکتر پزشکیان چیست؟
  سرود عشق روی ریل های آهنی؛ قطار قلب منه!
پیشنهاداتی به دولت چهاردهم برای افزایش سهم راه‌ آهن
  رفع عوامل کاهش سهم بار و مسافر ریلی؛ رزمایشی برای دولت و وزیرجدید

  بررسی آخرین وضعیت کریدور شمال-جنوب و ساخت خط ریلی رشت- آستارا بین ایران و روسیه
  وجود واگن های ۵۰ ساله در سیستم حمل و نقل ریلی کشور
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  برنامه حامیان پزشکیان:رساندن میانگین سرعت قطارهای باری به 40 کیلومتر بر ساعت و میانگین سرعت قطارهای مسافری به 120کیلومتر برساعت
  برنامه حامیان پزشکیان: احداث 3000کیلومتر خطوط ریلی برقی پرسرعت بین شهرهای پر جمعیت کشور
  فیلم/جابجایی زائران ایرانی حج تمتتع با قطار سریع السیر
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  ۵۰۰ میلیارد تومان به راه آهن بوشهر شیراز تزریق می شود
  وجود ۴۵۰ لوکوموتیو زمین گیر/ویدئو
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 96423صفحه نخست » ریلی 2پنجشنبه، 26 خرداد 1401 - 08:21
تضعیف اقتصاد حمل و نقل ریلی درپی تصمیمات نادرست
  
ترابر نیوز:

در گفت‌وگو با مدیرعامل شرکت «احیاء ریل ایرانیان» تاکید شد

 

دنیای‌اقتصاد: در چند سال اخیر به دلیل اتخاذ تصمیمات غلط در صنعت و نیز افزایش بی‌رویه حق دسترسی در راه‌آهن، شاهد تضعیف اقتصاد شرکت‌های حمل و نقل ریلی بوده‌ایم.

مدیرعامل شرکت «احیاء ریل ایرانیان» با تاکید بر ضرورت جدایی لکوموتیو و تامین نیروی کشش از سیستم راه‌آهن، تصریح کرد در صورت کناره‌گیری راه‌آهن از حوزه لکوموتیوداری، بخش خصوصی می‌تواند لکوموتیوهای فرسوده و قدیمی ‌را بازسازی و نوسازی کند و با سرمایه‌گذاری در این عرصه، لکوموتیوهای جدید وارد بخش حمل ریلی کشور کند.

مرتضی رجبی در عین حال خواستار اتمام نقش و دخالت دولت در قیمت تمام شده حمل ریلی با حذف تعرفه حق دسترسی به شبکه شد و گفت: در این صورت بسیاری از مسائل حوزه صنعت ریلی از قبیل نیروی انسانی مازاد حل شده و زیرساخت‌های بلا‌استفاده و راکد به سرمایه‌های جاری و فعال تبدیل می‌شود. مشروح این گفت‌وگو به شرح زیر است.

 

 

 با توجه به چالش کمبود لکوموتیو در کشور، به عنوان یک شرکت بهره‌بردار در حوزه باری و ریلی، چه میزان از بهره‌وری مجموعه خود را مرتبط با لکوموتیو می‌دانید؟ به بیان دیگر، مشکل کمبود لکوموتیو در این صنعت تا چه اندازه منجر به کاهش بهره‌وری می‌شود؟

بحث بهره‌وری از سال ۱۳۸۰ در شرکت راه‌آهن مطرح شده و حتی شاخص‌های اندازه‌گیری آن در صنعت موجود است. بهره‌وری در مجموعه راه‌آهن به عوامل اصلی و مشخصی ارتباط دارد که شامل کشنده‌‌ها یا لکوموتیو، زیرساخت، واگن و سیاست‌های ترافیکی به عنوان یک اهرم نرم‌افزاری است.

قبل از اینکه به موضوع نیروی کشش و بحث لکوموتیو بپردازیم، باید توجه کنیم مشکل اصلی در راه‌آهن هم‌سنخ نبودن استراتژی سیر و حرکت یا طراحی سیر و حرکت با زیرساخت، توسعه زیرساخت و وضع ناوگان موجود است. این معضل به حدی جدی است که حتی در ادارات کل نواحی  نیز یک رویه مساوی وجود ندارد و در درون این سیستم شاهد تناقض‌های واضحی در اتخاذ رویه‌های معمول هستیم.

امروزه با توجه به تحریم‌های ظالمانه، چالش عدم تامین لکوموتیو موردنیاز روزبه‌روز برای ما حادتر می‌شود و متاسفانه زیرساخت صنعت ریلی هم نتوانسته پاسخگوی حل این مشکل باشد. اما توجه داشته باشیم که با وجود اذعان به تاثیر منفی تحریم‌های ظالمانه، در چند سال اخیر اتخاذ تصمیمات غلط در صنعت و نیز افزایش بی‌رویه حق دسترسی توسط راه‌آهن، نیز مزید بر علت شده و به همین دلیل شرکت‌های حمل و نقلی نتوانستند پایه‌های عملیاتی و اقتصادی خود را قوی کنند و به تبع آن اقتصاد حمل ریلی نیز بسیار تضعیف شد.

به عنوان مثال تنها در سال جاری راه‌آهن حق دسترسی خود را ۵۳ درصد و بسیار فراتر از حد تورم رشد داده و حتی در سال گذشته در اتفاقی کم‌سابقه دو بار شاهد افزایش حق دسترسی از سوی راه‌آهن بودیم. در طول این چند سال فعالان اقتصادی بارها به دولت هشدار دادند که این امر موجب تضعیف بخش‌خصوصی در صنعت ریلی می‌شود، اما توجهی به این هشدارها نشد و اکنون دود آن به چشم صنعت می‌رود. با توجه به اینکه تمام شرکت‌های حمل و نقل ریلی هزینه‌های سربار و مازاد یک شرکت دولتی را پرداخت می‌کنند، به لحاظ بنیه اقتصادی بسیار تضعیف شده‌اند. پس هرچند تحریم‌ها بر حوزه ناوگان اثرگذار بوده، مسائل مهم‌تری از معضل لکوموتیو در کشور وجود داشته که توانستیم با وجود تحریم‌ها آنها را حل کنیم. اما اثرات تصمیمات نادرست و یک‌جانبه در وضع اقتصادی اسفناک حمل ریلی بسیار فراتر از تصور بوده است.

برای پاسخ به سوال شما ابتدا باید از جنبه اقتصادی به موضوع بنگریم. قیمت لکوموتیو به قدری افزایش یافته که شرکت‌های اندکی توان سرمایه‌گذاری در این بخش را دارند. به طور میانگین هر لکوموتیو نو ۵۰ میلیارد تومان هزینه دارد و طبق مصوبات راه‌آهن یک شرکت حداقل باید ۱۰ لکوموتیو داشته باشد تا مجاز به فعالیت باشد. بنابراین در فاز اول و برای شروع کار حداقل ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز است. چند مصوبه متعالی شامل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید برای کمک و توسعه حمل و نقل ریلی داریم که پیگیری و اجرایی نشده است تا تمام شرکت‌های بخش خصوصی بتوانند در حوزه افزایش سرمایه وارد شوند. هنوز حتی ماده ۱۲ هم برای سرمایه‌گذاری لکوموتیو امضا نشده و با وجود تاکید در قوانین برنامه بودجه و قوانین برنامه پنج ساله توسعه، هیچ نوع خدماتی از طرف دولت ارائه نشده است.

درخصوص منابع تبصره ۱۸ راه‌آهن هم طی دو سال اخیر هیچ اقدامی ‌انجام نشده و کمکی از بابت تسهیلات دولتی ارائه نشده است. راه‌آهن در سال‌جاری حتی یک ریال به ما کمک نکرده و چه انتظاری هست که بخش خصوصی با تکیه بر یک‌سری شعار وارد سرمایه‌گذاری شود. درنتیجه اقتصاد ضعیف می‌شود، سرمایه‌گذار بخش‌خصوصی وارد نمی‌شود و به چنین وضعیتی رسیده‌ایم که بسیاری از لکوموتیوها به دلیل فرسودگی و عمر بسیار بالا متوقف شده‌اند؛ تولیدکنندگان بار را می‌دهند؛ واگن‌ها به انبار کالاهای رسوب شده در مبادی و مقاصد تبدیل شده‌اند و دیزل پاسخگو نیست. اگر یک فکر عاجل برای حل این مشکل نشود، در آینده اقتصاد ضعیف حمل و نقل ریلی هم در حوزه زیرساخت، هم در حوزه ترافیک و هم در حوزه واگن اثرات منفی خود را به همراه خواهد داشت. اگر لکوموتیوها با همین شرایطی که دارند، وارد بخش خصوصی شوند، ما می‌توانیم آنها را بازسازی و نوسازی کنیم، تحریم‌ها را دور بزنیم، سرمایه‌گذاری و لکوموتیوهای جدید وارد کنیم. صنعت یک تصمیم استراتژیک کلان می‌خواهد، چون با این وضعیت نمی‌شود ادامه داد.

 به نظر شما راه برون‌رفت از این وضعیت چیست؟

در بحث بهره‌وری دیزل یک اشتباه استراتژیک صورت گرفته و خصوصی‌سازی در راه‌آهن به صورت ناقص انجام شده است. اگر ضریب آماده به کاری لکوموتیوهای خصوصی را در مقایسه با لکوموتیوهای دولتی در دو سال اخیر بررسی کنید، مشاهده می‌کنید که بالغ بر ۶ هزار نفر نیروی انسانی شاغل در بخش راه‌آهن مشغول تعمیر و نگهداری و راهبری لکوموتیوهای قدیمی ‌دولتی هستند. چند دپوی طراحی در کل کشور و ادارات ناوگان در ادارات کل راه‌آهن مناطق، درگیر این موضوع هستند.

سیاست واگذاری امور به بخش خصوصی برای افزایش بهره‌وری بوده است و برای این منظور راه‌آهن باید از حوزه لکوموتیوداری خارج شود. نمی‌شود همزمان هم راه‌آهن لکوموتیودار باشد و هم بخش خصوصی. چون در اینجا تناقض منافع پیدا می‌شود. محورهای خوب و دارای درآمد بیشتر متعلق به راه‌آهن است و بسیاری از شرکت‌های خصوصی صاحب لکوموتیو همیشه از این موضوع گله دارند. از طرفی درآمد بار به حساب راه‌آهن ریخته می‌شود و ماه‌ها پول به حساب شرکت‌های خصوصی واریز نمی‌شود.

پس علاوه بر اینکه هیچ گونه استقبالی از سرمایه‌گذاری در حوزه راه‌آهن در سطح ریلی نشده، در حوزه لکوموتیو دو اتفاق بدتر هم افتاده است. اول اینکه راه‌آهن با پرداخت دیرهنگام مبالغ به لحاظ نقدینگی آنها را تضعیف کرد. دیگر اینکه تضاد منافع وجود دارد و همزمان راه‌آهن و بخش خصوصی نمی‌توانند مالک باشند. امیدواریم مدیرعامل جدید راه‌آهن در این زمینه تصمیم جدی بگیرد و برای یک بار این مساله را حل کند.

با وجود مصوبات اصل ۴۴ که راه‌آهن باید ۱۰۰درصد لکوموتیوها را سال‌ها پیش به بخش خصوصی واگذار می‌کرد، این اصل اجرایی نشده و طی چند سال اخیر کاملا مخالف با اصل ۴۴ در راه‌آهن اقدام شده است. به نظر می‌رسد این مساله ناشی از این بوده که در دوره‌های مختلف خواسته‌اند قدرت و استقلال حاکمیت را حفظ کنند، در حالی که اصل ۴۴ بر این تاکید دارد که تمام چالاکی و قدرت اجرایی را از حاکمیت بگیرد و طبق دستور مقام معظم رهبری باید نقش نظارتی و رگولاتوری حاکمیت در این بخش تشدید می‌شد.

 در حال حاضر چه تعداد لکوموتیو در کشور مورد نیاز است و اقدامات انجام شده در این بخش را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

طی سال‌های اخیر زیرساخت‌های خوبی به لحاظ خطوط ریلی به کشور اضافه و سرمایه‌گذاری‌های خوبی در بخش واگن انجام شده، اما در بخش لکوموتیو سیر برعکسی داشته است. امروز ما حداقل به ۳۰۰ تا ۴۰۰ دستگاه لکوموتیو نیاز فوری داریم و برای حل مشکل راه‌آهن یا باید به ما فرجه بدهند که از لکوموتیوهای وارداتی استفاده کنیم. ما در بخش لکوموتیو با خودتحریمی‌ مواجهیم و منع واردات لکوموتیو به بهانه تولید داخل، ضربات چندصد برابری به تولید داخل ازجمله شرکت‌های فولادی و سیمانی می‌زند.ابتدا باید اقتصاد حمل و نقل درست شود و شرکت‌های خصوصی لکوموتیو وارد کنند. ما به مصوبه و پشتیبانی جدیدی نیاز نداریم و توقع داریم که راه‌آهن همین مصوبات چند سال اخیر را اجرایی کند. مصوبه «یک ریال» راه‌آهن تصویب شده، در حالی که در این بخش هم اجحاف کامل شده و به بعضی از شرکت‌ها تعلق گرفته و به برخی دیگر تعلق نگرفته است. ماده ۱۲ را هم برخی شرکت‌ها گرفته‌اند و برخی دیگر هنوز معطل آن مانده‌اند. واگن‌هایی که در سال ۹۷ خریداری شده، تنها به دلیل تغییر رئیس و عدم امضای رئیس قبلی ۱۸ ماه بعد محاسبه شده و ۱۸ ماه طول کشیده تا محاسبات یک ریال ما محاسبه شود. حال چه انتظاری از بخش خصوصی دارند که کمک کنند مشکل بخش لکوموتیو کشور را حل کنند. اگر قوانین موجود را اجرایی و طی یک تصمیم کلان لکوموتیوها را از بدنه دولت خارج کنند، مشکل ما به طور کامل در بخش ناوگان حل می‌شود.

 شواهد و تجارب موجود حاکی از عملکرد بسیار موفق بخش خصوصی نسبت به دولت در بخش لکوموتیو است. اشاره کردید که بحث بهره‌وری در بخش ریلی ارتباط مستقیمی ‌با بحث عدم آماده به کاری در بخش لکوموتیوهای کشور دارد و با کمبود ۴۰۰ دستگاه لکوموتیو در کشور مواجهیم. مجموعه شما چه اقدامی‌ در زمینه خرید لکوموتیو انجام داده است؟

در این راستا طبق استراتژی تعریف شده به صورت مکتوب نامه‌ای را به وزیر راه و شهرسازی نوشته‌ایم و فراتر از نقش اقتصادی موضوع، به عنوان یک عامل اقتصادی اعلام آمادگی در راستای کمک به دولت و صنعت، از بابت سرمایه‌گذاری جهت حل این مشکل کرده‌ایم. در نگاه اولیه درخواست ۲۰ دستگاه لکوموتیو با استفاده از تسهیلات و مصوبات قانونی کرده‌ایم و مذاکراتی هم با معاونت ناوگان انجام داده‌ایم و ظرف امسال اقدام به ورود لکوموتیو در حوزه کشش خواهیم کرد. با توجه به گزینه‌هایی که به لحاظ خرید یا سرمایه‌گذاری در شرکت‌های وضع موجود داریم، در آینده نزدیک در فاز اول سالانه اقدام به خرید ۲۰ دستگاه لکوموتیو می‌کنیم. اولویت ما این است که از ظرفیت داخلی برای خرید استفاده کنیم، اما به لحاظ محدودیت‌ها بعید است شرکت مپنا به عنوان تنها تولیدکننده داخلی لکوموتیو، بتواند پاسخگوی این نیاز باشد.

p29 (5)

 
تعداد بازدید: 284 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  گزارش تصویری نشست هم اندیشی ریلی در حمایت از دکتر مسعود پزشکیان
  تماشا کنید: آن ۶ ماه تلخ/ گزارشی از شش ماه مهمی که ظریف به آن اشاره کرد
  ببینید/ ظریف: هیچ کس نمی‌تواند یک ایرانی را از زندگی، از خواستن برای ایران ناامید کند
  یک غافلگیری خوشایند؛ تفاوت ویژه پزشکیان با سایر نامزدها و غالب مدیران کشور چیست؟
  چند پیشنهاد کارشناسی به کاندیداها برای اعتلای صنعت هوایی کشور
  پزشکیان: من اهل دعوا نیستم اما به هیچ وجه نیز زیر بار زور نمی روم
  گردهمآیی بزرگ ریلی ها امروز ساعت 14.30؛ متروی میرزای شیرازی، خیابان ...
  جدال جانانه راه آهن و شرکت های ریلی ؛ بهتاش سپاهان قربانی سیاست های غیراصولی راه آهن + فیلم
  ریلی ها برای مشارکت در انتخابات بیانیه دادند
  ضرورت حضور مردم در انتخابات: نگاهی به اهمیت مشارکت و راهکارهای بازسازی اعتماد
  کدام خاتمی ؟ سخنان متفاوت سید محمد خاتمی/فیلم
  صوت/ ستاد پزشکیان در اصفهان و پخش آهنگ برای آزادی !
  ویدیو استقبال باشکوه از خاتمی در ایتالیا
  پزشکیان: در مناظره ها، من می‌توانم پرونده‌های آنها را دربیاورم چون خیلی از آنها بی خود بالا آمده‌اند ولی خوب نیست که آدم در صدا و سیما بیاید و بگوید که «بگم؟»
  ببینید: از سقوط جلیلی تا بازی بدون توپ زاکانی / مناظره اول انتخابات چه تاثیراتی در آرای کاندیداها گذاشت؟
  ببینید/ ویدیوی کامل سخنان طوفانی و آتشین ظریف در تلویزیون
  ظریف و پزشکیان امروز ساعت 9.30 صبح مهمان مردم اصفهان می شوند
  نشست هم اندیشی کمیته حمل و نقل و خودرو ستاد دکتر پزشکیان 30 خرداد برگزار می شود
  گردهمآیی بزرگ ریلی ها
  پزشکیان می‌تواند شرایط کشور را به نفع مردم تغییر دهد
  پزشکیان برای طیف آرای خودش در مناظره خوب ظاهر شد / او برای مردم عادی جذاب است / پزشکیان دیشب یک نامزد صادق بود / او باید از این پس سراغ آرا طبقه متوسط برود / پورمحمدی فراتر از یک روحانی ریش سفید سالخورده ظاهر شد / زاکانی هم اینقدر خسته بود که چشمانش باز نمی‌شد
  آشنایی با زیرساخت های حمل و نقلی امارات متحده عربی
  ظلم مضاعف به مردم با مصوبه سست سهم بهینه در واگذاری لوکوموتیوها
  حمایت جامعه متخصصین صنعت هوانوردی و فرودگاهی از مسعود پزشکیان
  برگزاری گردهمایی جامعه هوانوردی و فرودگاهی در حمایت از مسعود پزشکیان
  نشست هم اندیشی کمیته حمل و نقل و خودرو ستاد دکتر پزشکیان 30 خرداد برگزار می شود
  رئیس جبهه اصلاحات: صادق زیباکلام به سرطان مبتلا شده است
  رئیس اتاق بازرگانی در دیدار پورمحمدی: نرخ تورم و نرخ بهره کمر تولیدکننده را شکسته / تعهدات ارزی که برای بازرگانان تعریف شده مشکلات بسیاری آفریده / وزارتخانه‌های نیرو و صمت در تامین زیرساخت‌ها عملکرد خوبی ندارند / وضعیت کارخانه‌های تولیدی هر روز بدتر می‌شود
  نگرانی چین از توسعه بندر چابهار + فیلم
  تلاش سه ساله شرکت راه آهن بر ضد تولید ملی
  مسعود پزشکیان: بلد نیستم شعار دهم و تاکنون برای رای گرفتن دروغ نگفتم
  تاثیر شدید توسعه شبکه ریلی بر کاهش تلفات جاده ای و آسیب های ماندگار جسمی/ برنامه دکتر پزشکیان چیست؟
  رانت ویژه برای واردکنندگان خودرو
  پزشکیان برای جذب آرای میلیونی فعالان حمل و نقل چه برنامه ای دارد؟
  سرود عشق روی ریل های آهنی؛ قطار قلب منه!
  رفع عوامل کاهش سهم بار و مسافر ریلی؛ رزمایشی برای دولت و وزیرجدید
  بررسی آخرین وضعیت کریدور شمال-جنوب و ساخت خط ریلی رشت- آستارا بین ایران و روسیه
  نامزدهای ریاست‌ جمهوری درباره مکران چه می‌گویند؟
  ​اجرای بیمه شخص ثالث اجباری وسایل نقلیه ریلی به کجا رسید؟
  وجود واگن های ۵۰ ساله در سیستم حمل و نقل ریلی کشور
  آیا همه تاکسی های فرسوده تهران برقی می شود؟
  پزشکیان: مغز‌ها از ایران می‌روند، چون یک عده با رابطه، قدرت را در دست می‌گیرند و برخورد نامناسب با جامعه انجام می‌دهند
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  دکترعلی ربیعی:پزشکیان هرچه بگوید تا آخر بر آن استوار خواهد ماند
  استدلال عباس عبدی برای لزوم مشارکت در انتخابات امسال: شکست فاحش سیاست یک‌دست‌سازی کاملا اثبات شده؛ بسیاری از اصولگرایان و بدنه آنان نیز سرخورده هستند / ساختار رسمی از هیچ کدام از نامزدها هیچ حمایت ویژه‌ای نمی‌کند
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار