پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
یکشنبه، 30 اردیبهشت 1403 - 21:10   
 
 
   آخرین اخبار  
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 72516صفحه نخست » هوایی2یکشنبه، 6 تیر 1395 - 15:08
اثرات ترافیکی مگامال‌ها بر ترافیک تهران/ کمبود پارکینگ محسوس است!
ترابر نیوز: نتایج یک تحقیق علمی که توسط انجمن علمی اقتصاد شهری ایران منتشر شده،نشان می‌دهد اغلب مگامال‌ها در تهران با کمبود پارکینگ مواجه هستند وهمین عامل منجر به تشدید ترافیک در خیابانهای مجاور می‌شود
  
ترابر نیوز:


 

به گزارش مهر، با توجه به سرعت تقاضا برای پروانه احداث و حجم بالای ساخت و ساز مجتمع‌های تجاری بزرگ مقیاس (مگا‌مال‌ها) در شهر تهران به‌خصوص در سال‌های اخیر، لزوم اعمال دقت و نکته‌سنجی در برنامه‌ریزی و طراحی موقعیت آنها با توجه به طرح‌های بالادست از جمله طرح‌های جامع و تفصیلی شهر تهران بیش از پیش آشکار می‌شود.

یکی از مهمترین مسائل در موقعیت‌یابی این مگامال ها ابعاد ترافیکی است. چندی پیش در اولین همایش بین‌المللی اقتصاد شهری نتایج یک پژوهش علمی در خصوص تاثیر مگامال ها بر ترافیک تهران منتشر شد. این پژوهش به همت دکتر محمدرضا پورجعفر استاد دانشگاه تربیت مدرس تهران، انوشیروان ناصرمستوفی دانشجوی دکترای تخصصی شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین و فریبا نوروزی دانشجوی دکترای تخصصی شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین تهیه و تدوین شده است.

نگاهی به پیشینه تاریخی بازار

پیشینه تاریخی بازارها حداقل به چند هزار سال قبل از میلاد می‌رسد. در تمدن رومی اقتصاد مبتنی بر بازرگانی بوده و حضور بازارها پررنگ‌تر است و باسیلیسکا که ساختمانی بود که کارکرد تجاری داشت در این دوره ایجاد شد. در دوره رنسانس فضاهای شهری تحت تاثیر سه عامل ساختمان‌های عمومی یا مذهبی، ساختمان‌های مسکونی و بازار یا سایر ابنیه تجاری بود. احداث اولین مرکز تجاری به مفهوم امروزی در کشور ایتالیا به سال ۱۱۰ میلادی در زمان امپراطوری تروژان باز میگردد(فزرام شاد،۱۳۸۶). ایده اولیه ایجاد این‌گونه مراکز خرید به بیش از ۱۰۰ سال پیش بازمی‌گردد، زمانی که نیکولز در صدد برآمد تا جمعیت را به شهرک مسکونی بزرگ و در حال ساختش در شهر کانزاس۱ جلب کند. او کوشید تا با ساخت و ساز مراکز عظیم تجاری در اطراف این شهرک مسکونی، قبل از سکونت، فعالیت را به این محدوده جلب کند.

تاریخ ساخت بازار و پاساژ در ایران/ تفاوت نقش بازار سنتی و مراکز خرید تازه تاسیس در ایران

اولین مرکز تجاری در ایران به عنوان بازار به عنوان نهادی اقتصادی –شهری در دوره ساسانیان در شهرهای بازرگانی شکل گرفت. در ایران بازارها مهم ترین محور ارتباطی و فضای شهری بوده و در گذشته به طور معمول در امتداد مهم‌ترین راه‌ها و محورهای ارتباطی که از یک دروازه شروع و تا مرکز شهر ادامه می‌یافت، شکل می‌گرفتند.

بازار یکی از عینی‌ترین نمودهای معماری و شهرسازی سنتی ایران است که به عنوان ستون فقرات و قلب تپنده شهر، ایفای نقش می‌کند. در ایران ساخت پاساژها و فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای از عصر پهلوی آغاز شد. با گذشت زمان سطح وسیعی از اراضی شهرها به کاربری تجاری اختصاص یافته و نمود کالبدی آن به صورت مغازه، بازار، پاساژ، فروشگاه بزرگ، و ... ظاهر شده که برخی مانند بازار سنتی با کارکردهای مختلف و نیز کارکرد تفریحی یادگار گذشته بوده و برخی در سال های اخیر احداث شده اند. بعد از انقلاب اسلامی و تقریباً از حدود سال ۱۹۹۰ میلادی پاساژهای بسیاری ساخته شده.یکی از نکات کلیدی که باید به آن توجه شود تفاوت نقش بازار سنتی و مراکز خریدتازه تاسیس در ایران است. بازارهای سنتی در اکثر موارد به پخش و فروش کالاهای تولید شده در همان منطقه می پردازند و در برخی از موارد نیز اجناس را به مصرف کننده نهایی آن کالا نمی‌فروشند در صورتیکه مراکز خرید  مملو از اجناس وارداتی هستند و به فروش آنها به مصرف کننده نهایی می پردازند.

مجتمع‌های تجاری بزرگ مقیاس

مجتمع‌های تجاری بزرگ مقیاس «مگامال یا مراکز خرید» عمدتاً به ساختمان‌های تجاری - اداری بلندمرتبه‌ای اطلاق می‌شود که دارای تعداد زیاد واحدهای تجاری، اداری، پارکینگ، فضاهای عمومی و استراحتی بوده و از لحاظ سطح اشتغال، تراکم و سطح زیربنا بزرگ مقیاس محسوب شوند. با توجه به ادبیات موضوع، یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های مراکز خرید بنابراین تعاریف، آن است که این مراکز نه فقط جایی برای خرید و فروش تجاری، که فضایی برای ارتقاء سطح زندگی اجتماعی و فرهنگی هستند. بر اساس نتایج تحقیقات در مورد مراکز خرید نوظهور، مراکز خرید ساخته شده باید دِینی را که به محلات مرکزی شهری دارند، از طریق ایجاد اضافه ارزش برای زمین و نو کردن هسته های شهری ادا کنند. بر اساس مطالعات انجام شده نگارندگان تعداد و حجم این مالها ارتباط مستقیمی با شیوه مصرف در کشورها دارد و ارتباط آن با شیوه تولید کمتر است. به عبارت دیگر تعداد این مراکز خرید در کشورهایی که در آنها مصرف‌گرایی وجود دارد نسبت به کشورهایی که تولید کننده کالاها هستند - با در نظر گرفتن نسبت جمعیتی - بیشتر است.از زمان شکل‌گیری مراکز خرید در شهرها، این مراکز همواره از جنبه‌های مختلف، از جمله ناکارآمدی آنها به عنوان فضای عمومی شهری و یا رقابت اقتصادی مراکز خرید با راسته‌های خرده فروشی در مقیاس خیابان مورد نقد قرار گرفته‌اند بررسی ماهیت فضای شهری از دیدگاه ذهنی و عینی نشان میدهد که به طور کلی حیات مدنی و گفتگوی خلاق بین شهروندان و شهر ناشی از تعامل در فضای شهری است که موجب به وجود آمدن تجربه‌های اجتماعی شهری در مقیاس‌های متفاوت می‌شود. فضاهای عمومی که مراکز خرید ایجاد می‌کنند یکی از انواع فضاهای شهری فعال هستند و بنابراین از حیث اجتماعی اهمیت ویژه‌ای دارند.

پیشینه ساخت مجتمع‌های تجاری بزرگ مقیاس در تهران

بر اساس مطالعات انجام شده بر روی ساختمانهای بلندمرتبه تهران تا سال ۱۳۸۰ مجموعاً ۶۸ مجتمع تجاری- اداری در تهران ساخته شده بوده که با توجه به تاریخچه بلندمرتبه سازی در تهران عمدتاً به سال‌های پایانی دهه ۶۰ باز می‌گردند.در این سال‌ها موج جدید بلندمرتبه‌سازی در پایان دهه ۶۰ به دلیل افزایش قیمت زمین از یک سو و فروش تراکم توسط شهرداری ها از سوی دیگر دوباره آغاز می‌شود .بنابراین در شهر تهران تا قبل از تهیه طرح جامع کنونی دارای تعدادی محدود از مراکز خرید با کارکردهای به نسبت نوین و برنامه‌ریزی شده از لحاظ کارکردی و اقتصادی بوده است .به عبارت دیگر، عمده مراکز کار و فعالیتی در تهران مربوط به راسته‌های عملکردی شکل گرفته بر اساس نظام بازار، دسترسی‌ها، تقاضا، قیمت اراضی و مانند آن بوده‌اند و برنامه‌ریزی نقش اندکی در آنها داشته است.

بر اساس نتایج یک برداشت در اوایل تابستان ۱۳۹۴ در تهران بیش از یکصد مرکز خرید، مگامال و مجتمع تجاری در تهران ساخته شده و یا در مراحل پایانی ساخت هستند. برآورد می‌شود که این تعداد مجتمع و مرکز خرید تجاری بالغ بر ۳۱۵ هکتار زیربنای غیرمفید داشته باشند. پیمایش میدانی از مراکز اداری – تجاری بزرگ مقیاس شهر تهران که در ۵ سال گذشته احداث و به بهره‌برداری رسیده و یا در حال ساخت هستند، نشان میدهد که بخش قابل توجهی از این تعداد مجتمع‌ها و مراکز خرید از اواخر دهه ۸۰ و از سال‌های ۱۳۸۹ تاکنون ساخته شده است که پس از تصویب طرح جامع و تفصیلی تهران با پهنه‌بندی و ضوابط تعریف شده مربوط به آن، ساخت و ساز تجاری و اداری به خصوص در برخی اراضی بزرگ‌مقیاس شهر تهران شدت یافته است.این ووضع در مناطق۶،۳،۱ و ۲۲ تهران بارزتر بوده و با شدت بیشتری در حال انجام است

کمبود پارکینگ چالش محسوس مگامال های تهران

وضعیت ترافیکی مناطق پیرامونی مگامال‌ها در وهله اول متاثر از میزان حجم سفری است که در منطقه ایجاد کرده و در وهله دوم نحوه پاسخگویی و خدمات رسانی شبکه دسترسی به آن میزان حجم سفر و تقاضاست. در صورت عدم تعادل میان این دو عامل گردش ترافیکی در مناطق پیرامون دچار مشکل شده و در نهایت به اغتشاش و انسداد راه‌های اطراف می‌انجامد. با توجه به بررسی های صورت گرفته در هر یک از مجتمع‌ها به منظور سنجش وضعیت ترافیکی محدوده پیرامونی می‌بایست مقایسه متناظر میان شاخص های موثر بر زیرساخت‌های شبکه دسترسی در اطراف مجتمع از یک سو و شاخص‌های مورد مطالعه در میزان سفرسازی مجتمع‌ها از سوی دیگر صورت گیرد.

در صورت وجود تعادل و یا عدم تعادل میان این شاخص‌ها به صورت دو به دو می‌توان نتیجه گرفت که محدوده پیرامونی به طور کلی از چه وضعیت ترافیکی برخوردار است.در حال حاضر در میان مجتمع‌ها از نظر تامین پارکینگ، به جزء یک مجتمع  هیچکدام پارکینگ عمومی ندارند.  یکی مجتمع های مورد بررسی که بدترین وضعیت را داراست تنها قدرت پاسخگوی ۱۷درصد از تقاضای فضای پارکینگ موجود را به صورت پارکینگ حاشیه خیابان دارد.  مجتمع تجاری که   از نظر این شاخص بهترین وضعیت را داراست و به ۸۶ درصد از تقضای پارکینگ پاسخ می دهد. از نظر شاخص حجم ترافیک تحمیل شده بر خیابان باید گفت که تمامی خیابان ها در حال حاضر توان ارائه سطح سرویس B را نداشته و با وجود این، مجتمع ها در بهترین شرایط (اگر ترافیک عبوری از خیابان را ناچیز تصور کنیم) سطح سرویس خیابان را به C کاهش می دهند. از نظر شاخص دسترسی به وسایل حمل و نقل عمومی همانطور که در بررسی های میدانی آمده است، نرخ سفر انجام شده به مجتمع‌ها با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی در بیشترین حالت ۶ درصد است. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که مراجعین به این گونه مجتمع‌ها عمدتاً کسانی هستند که با وسیله نقلیه شخصی سفر کرده و بنابراین اهمیت این شاخص بسیار کم و قابل اغماض است.

 

تعداد بازدید: 1841 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  کریدور شمال جنوب با توسعه ریلی ایران حیاتی ترین رگ حمل و نقلی جهان
  برقی‌ سازی به داد حمل و نقل می‌ رسد؟
  متکی: تمرکز اصلی من بر ریاست مجلس است
  رقیب پاکستانی چابهار ایران، شنزن دوم می‌شود؟ / بندر گوادر، رویای چین و پاکستان در ساحل دریای عرب محقق می‌شود؟
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  رقابت سخت خودروهای برقی در نمایشگاه پکن+عکس و فیلم
  فلاحت پیشه در واکنش به حمایت سوریه از ادعای حاکمیت امارات بر جزایر سه‌گانه ایرانی: سال ۹۷ گفتم بشار اسد روزی از پشت به ایران خنجر خواهد زد
  معطل گذاشتن 15میلیارد دلار خطوط مترو برای یک میلیارد دلار واگن بی تدبیری نیست؟
  ۱۲۱۰ میلیارد دلار ضربه تحریم به ایران
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  احیای خط‌ آهن آذربایجان و ارمنستان از طریق دیپلماسی اقتصادی
  مصوبه تعطیلی شنبه‌ها باعث شد به جامعه مومنین بر خورد / شورای نگهبان فرصت دارد آن را حل و فصل کند!!?
  مترو درتنگنای پروژه تراشی های شهرداری و کم توجهی دولت مترو درتنگنای پروژه تراشی های شهرداری و کم توجهی دولت
  درس هایی از سفر به شانگهای
  فیلم| فواید تکمیل کریدور شمال به جنوب
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  در دوره اصلاحات امیر امارات به من گفت خاتمی نه تنها برای ایران بلکه برای کشورهای عربی جنوب خلیج فارس هم امنیت به ارمغان آورده
  ببینید: اسرائیل با هوش مصنوعی چگونه کشتار می‌کند؟
  زاکانی: شهرداری تهران به ازای هر دستگاه اتوبوس چینی ۲۵۰ هزار یورو پرداخت می‌کند
  بیشترین تصادفات در این ساعات رخ می‌دهد
  کار به اجاره خودرو برای کار در اسنپ و تپسی رسید / پراید روزی نیم میلیون تومان!
  تهران تنها شهر بزرگ جهان است که حدود ۷۰درصد حمل و نقل درون شهری توسط خودروهای شخصی انجام می‌گردد
  مترو اسلامشهر و زمان 18 ماهه سوال برانگیز برای ساخت مترو این منطقه
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  رفتارهای متولی دولتی بخش حمل و نقل ریلی خشن و ناعادلانه است
  عقاب های لوفت وافه؛ ۵ هواپیمای نظامی برتر آلمان نازی در طول جنگ جهانی دوم
  علی لاریجانی: کیسینجر به من گفت اگر ما بخواهیم با شما رابطۀ استراتژیک برقرار کنیم، شما آماده‌اید؟
  تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی راه‌حل ناترازی گاز
  قابلیت تبدیل ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه گازی به سیکل‌ترکیبی
  مقاله لزوم تبدیل نیروگاه های گازی کشور به سیکل ترکیبی
  نامه شورا کیفرخواستی علیه نهاد ریاست‌جمهوری بود/منتخب مستقیم ملت در حد یک شهروند هم آزادی بیان ندارد/شورا مرا به تعجیل در اجرای برجام متهم کرده/به اتهاماتی چون عدم التزام به قانون اساسی و فقدان دانش و بینش سیاسی متهم شده ام/رؤسای‌جمهور آینده بدانند دیگر حتی آنان آزادی سیاسی ندارند/می‌دانم که علت حساسیت برای حضور برخی از منتخبان تأثیرگذار در مجلس خبرگان به ویژه در این دوره چیست
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  قرارداد زاکانی با چین در اختیار ما قرار گرفت؛ در خصوص برخی موارد قرارداد هنوز قانع نشدیم / سئوالاتی درباره قیمت ها، تامین مالی و سفر‌ها داریم
  نظم بین‌المللی لیبرال در حال فروپاشی است؟! / گزارش اکونومیست را بخوانید
  تماشا کنید: بدتر از صیانت / طرح اینترنتی که دولت رئیسی دو سال پیش اجرا کرد
  سوختن سالانه ۵ میلیارد دلار در آتش کم تدبیری مجلس و شهرداری
  علی ربیعی: لو رفتن فایل مصاحبه ظریف، بخشی از سناریوی بیرون راندن تفکر برجامی و خنثی کردن نوع تاثیری بود که می‌توانست برجا بگذارد / علاوه بر از میدان به در کردن ‎ظریف، بخشی از طراحی انجام شده‌ای بود که سیاست خارجی از معادله رفتار رای‌دهندگی خارج شود
  وکیل تاجزاده: برای موکلم اتهام جدیدی در نظر گرفته شده / او از تیرماه ۱۴۰۱ تا به امروز در بازداشت است؛ یک روز هم از مرخصی استفاده نکرده است
  تشدید خروج سرمایه از بورس/نجات بازار سرمایه وعده روی زمین مانده دولت رئیسی
  تماشا کنید: عصر رادیکالیزم در ایران / گزارش «انتخاب» از پیامد‌های یکه تازی رادیکال‌ها
  زیباکلام چند ساعت قبل از بازداشت: اوین رفتن را افتخار نمی‌دانم / برای نظام نمی‌ارزد که بگویند صادق زیباکلام را گرفتند / مسئولان امنیتی یک تلفن به بنده بزنند و بگویند کاری انجام نده، انجام نمی‌دهم
  شمار شهدای غزه از ۳۵ هزار نفر فراتر رفت
  مخالفت مجلس با تصمیم‌گیری درباره کاهش ساعت کاری و افزایش تعطیلات در دولت
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار