پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
چهارشنبه، 26 اردیبهشت 1403 - 19:07   
 
 
   آخرین اخبار  
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 54627صفحه نخست » حمل و نقل و صنایع دریاییشنبه، 11 بهمن 1393 - 13:17
چند ملاحظه مهم در محافل خیلی خصوصی
چند ملاحظه مهم در محافل خیلی خصوصیترابر نیوز: از ملک‌رضا ملک‌پور که جزو کارشناسان قدیمی و مجرب بندری است، خواستیم تا درباره موانع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بنادر تجاری ایران با ما گفتگو کند. اما این کارشناس بندری که در سال‌های دور، تجربه مدیریت بعضی از بنادر ایران را نیز در کارنامه خود داشته است، ترجیح داد در این زمینه یادداشتی برایمان بنویسد.
  
ترابر نیوز:

با این توضیح که ملک‌پور، با کمک 14 NGO فعال در بخش دریایی، درصدد تشکیل فدراسیون بندری و دریایی ایران است تا الگوهای خصوصی‌سازی متداول بنادر و کشتیرانی جهان را مطرح کرده و به قول خودش «فشاری ایجاد شود که دولت را وادار کند تمامی کارهای تصدی‌گرایانه از جمله در بنادر تجاری کشور را به طور صد درصد به بخش خصوصی بسپارد». نظر خوانندگان را به مطالعه این یادداشت جلب می‌کنیم.

   

اگر این موضوع را با معاونت امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی مطرح کنید، حتما از شما خواهند خواست نسبت به اصلاح موضوع گزارش اصلی و یا حداقل حذف کلمه «موانع» از شروع عبارت اقدام نمایید، زیرا در مصاحبه‌های مطبوعاتی به کرات اشاره کرده‌اند که حجم سرمایه‌گذاری در بنادر ایران بسیار خوب بوده و حتی از اهداف تعریف شده برنامه‌ای هم جلوتر است؛ ضمن اینکه اخیرا با اصلاح یکی از آیین‌نامه‌ها، به علت ضمانت سازمان بنادر و دریانوردی برای استرداد وام‌های بانکی سرمایه‌گذارانی که زمین آنها در داخل محوطه‌های بندری است، صندوق‌های اعتباری و بانک‌ها با اطمینان بیشتری وام یا اعتبار در اختیار متقاضیان سرمایه‌گذاری در بنادر قرار می‌دهند و این یعنی حرکت منابع مالی به سوی مناطق بندری، ویژۀ اقتصادی و یا حتی مناطق آزاد.

 
بنابراین پیشنهاد من این است که به موضوع از زاویه دیگری بپردازیم تا دچار تناقض نشده و موجبات اعتراض دست‌اندرکاران، نسبت به بی‌توجهی نشریه به وضعیت مطلوب موجود (!) فراهم نشود!

 
باید دید چرا شرکتی که نزدیک به 30 سال در بخش عملیات بندری (پورت اپراتوری) کار کرده و به نوعی برند (BRAND) تبدیل شده بود، به وضعیتی دچار آمد که هم اکنون فعالیت آن را محدود کرده و حوضچه دوم کانتینری بندرعباس را علیرغم برگزاری مناقصه/ مزایده و برنده شدن یک شرکت، به شرکت دیگری واگذار کرده و آنها را به طور دستوری وادار نموده‌ایم عملیات پورت‌اپراتوری حوضچه دوم بندر شهید رجایی را به عهده بگیرند؟ اگر جواب این سوال را به درستی بدهیم، خود به خود به موانع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بنادر تجاری ایران می‌رسیم و طبیعی است که وقتی مانع را شناختیم، پی‌ بردن به راه‌حل آن چندان سخت نخواهد بود.

 
شرکت تایدواتر به طرق گوناگون ظرف حدود 25 سال گذشته، جایگاه خود را در بنادر تجاری ایران پیدا کرده و با داشتن نیروی کارشناسی و مدیریتی در سطوح شعب و دفتر مرکزی و کارگران ماهر در بنادر شمال و جنوب، تجربه زیادی در انجام عملیات بندری کسب کرده بود؛ پس چرا به نقطه‌ای رسیدیم که ذکر نام این شرکت باعث شد یکی از خطوط اول کشتیرانی کانتینری جهان، یعنی مرسک، بندر شهید رجایی را در لیست بنادر تحریمی خود وارد کند؟ چرا مدیریت تایدواتر نتوانست از آن همه سرمایه‌ معنوی و مادی مراقبت کند و کار را به جایی رساند که از شرکت دیگری به طور دستوری بخواهند عملیات حوضچه دوم شهید رجایی را به عهده بگیرد؟ و بالاخره چرا شرکتی را که از طریق برگزاری مزایده، برنده شده بود، حذف کردیم؟

 
خوانندگان توجه داشته باشند که سابقه عملکرد ما توسط سرمایه‌گذاران به طور دقیق رصد می‌شود و نخواهیم توانست با توجیهات رسانه‌ای، روی اینگونه سوابق سرپوش بگذاریم و از سرمایه‌گذاران دیگر بخش خصوصی بخواهیم به بنادر ما وارد شده و سرمایه‌گذاری کند.

 
هنوز یادمان نرفته که وقتی 18 سال پیش، افراد اطلاعاتی وارد شرکت «ایران مارین سرویسز» شدند و بهانۀ بازداشت محمد سعیدی مدیرعامل موفق و فعال بخش خصوصی در بهره‌برداری از پتانسیل‌های ترانزیتی و ظرفیت‌های بنادر تجاری را فراهم آوردند، تمامی سرمایه‌های در راه، حرکت به سوی بنادر تجاری ایران را متوقف کرده و راه امارات متحده عربی و ترکیه را در پیش گرفتند.

 
اگر بخواهید می‌توانم به طور دقیق آمار حجم سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در بندر جبل‌علی، بعد از آن برخورد کذایی با ایران‌مارین‌سرویز را اعلام کنم. آماری که به شدت تاسف‌برانگیز و عبرت‌آموز است. حتی تعدادی از سرمایه‌گذاران در بنادر امارات متحده عربی، افرادی از خود سازمان اطلاعات بودند که آنها هم به دلیل احساس عدم امنیت (!) سرمایه‌‌های خود را از ایران خارج کردند.

 
من یکی از چهره‌های موفق و فعال ایرانی در بخش خصوصی را می‌شناسم که در 40 شرکت بین‌المللی مرتبط با بندر و کشتیرانی سرمایه‌گذاری کرده است، ولی مرکز فعالیت خود را به دوبی منتقل کرده و به این ترتیب، کاملا احساس امنیت می‌کند. او البته بخشی از سرمایه خود را در بنادر تجاری ایران هم به کار گرفته است، ولی با نام‌های متفاوت و از طریق شرکت‌های مختلف که در هیچکدام از آنها مدیرعامل یا عضو هیات مدیره نیست، بلکه از چهره دیگری استفاده می‌کند تا تجربه برخورد با محمد سعیدی، در مورد او هم تکرار نشود.

 
وقتی در نهایت سیر جریان سرمایه‌های ایرانی‌ها در جهت خروج از ایران است و این حرکت توجیه اقتصادی دارد، نمی‌توان تنها با یک‌بار همایش و یا طرح موضوع موانع سرمایه‌گذاری در بنادر تجاری ایران، مسوولین و مدیران تراز اول مملکت را نسبت به اهمیت موضوع اقناع کرد و آنها را تشویق نمود تا روند مدیریتی در سطح کلان را طوری تغییر دهند که این سرمایه‌ها به سوی ایران سرازیر شده و حتی خارجیان نیز سرمایه‌های خود را به این منطقه از جهان بیاورند.

 
باید قدری زوایه را بازتر کنیم تا ببینیم آیا وضعیت سرمایه‌گذاری تنها در سطح بنادر تجاری ایران اینطور است یا در صنایع و خدمات دیگر هم همین شرایط حکمفرماست. با قدری تحلیل و بررسی به این نتیجه می‌رسیم که غیر از بخش نفت و گاز که سرمایه‌گذاری خارجی به دلیل اطمینان و امنیت در برگشت سرمایه از محل استخراج این منابع طبیعی توجیه دارد و جذاب به نظر می‌رسد، در بقیه صنایع و خدمات کشور، وضعیت مشابه بنادر تجاری ایران است. چرا؟

 
اگر به مذاکرات خصوصی سرمایه‌گذاران ایرانی بپردازیم، متوجه خواهیم شد که آنها چند نکته مهم را مطرح می‌کنند که باعث می‌شود خیلی سطحی سرمایه‌های خود را در ایران به‌کار گیرند و حجم اعظم آن را به خارج از ایران منتقل ‌کنند؛ جایی که مطمئن هستند به راحتی می‌توانند به اصل سرمایه و سود آن دسترسی داشته باشند:

 
1- وضعیت مالیات: نظام مالیاتی کشور علیرغم حرکت‌های خوب سال‌های اخیر، در مجموع به شکلی تدوین شده که غیرمنطقی و تبعیض‌آمیز است. این موضوع باعث می‌شود که شرکت‌ها حتما دفاتر مالیاتی دوگانه داشته باشند؛ یکی برای دارایی که کمترین مالیات را بدهند و یکی برای تجارتخانه یا بنگاه خود تا بدانند وضعیت واقعی چگونه است؟

 
2- نرخ سود بانکی- عدم انطباق این نرخ با آنچه که در بازار پولی کشور جریان دارد، باعث می‌شود سرمایه‌گذار نداند وضعیت تا 5 یا 10 سال دیگر چگونه خواهد بود؟

 
3- نرخ ارز: اگر چه دولت یازدهم تلاش زیادی کرده تا آن را ثابت نگه دارد، ولی کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی و اختلاف آن با نرخی که در بودجه سال 93 و 94 منظور شده است، همه مدیران و سرمایه‌گذاران را به این فکر وامی‌دارد که ممکن است اتفاقات سال‌های صدارت  احمدی‌نژاد تکرار شود. در نتیجه همه محافظه‌کارانه عمل می‌کنند و منتظر اتفاقات آینده می‌مانند.

 
4- مذاکرات 1+5 - یکی از اشتباهات ما این بوده که همه چیز اقتصاد را به این مذاکرات وصل کرده‌ایم. زمانی که دولت نهم و دهم می‌توانست جلوی اعمال تحریم‌ها را بگیرد، رسما پشت تریبون اعلام می‌شد مصوبات شورای امنیت، کاغذ پاره‌ای بیش نیست، اما بعدا، از آن طرف پشت‌بام افتاده‌ایم و می‌گوییم اگر این مذاکرات موفق باشد یا بشود، همه مسائل ما از نظر اقتصادی حل است. اصلا این خبرها نیست؛ اگر چه درهای تجاری ایران به سوی جهان باز می‌شود، ولی روند (Trend) اقتصادی بلافاصله جواب نمی‌دهد و به زمان نیاز دارد تا به طور ملموس آثار خود را در تولید و قدرت خرید نشان دهد.

 
به سرانجام رسیدن مذاکرات، اگر چه از نظر سیاسی یک موفقیت محسوب می‌شود و دولت یازدهم را پایبند به شعارهای خود نشان خواهد داد، ولی نباید فراموش کرد که آسیب‌پذیری ما در این سال‌ها آنقدر زیاد بوده که در بخش اقتصاد و سرمایه‌گذاری حتی پس از توافق با 1+5 و لغو تمامی تحریم‌ها، سال‌های سال طول می‌کشد تا به وضعیت سال 1384 کشور برگردیم. با این اوصاف تا چه حد توقع دارید سرمایه‌گذار وارد عملیات بندری گردد؟!

 
الگوهای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بنادر ایران، با سایر کشورهای جهان متفاوت است. 16 سال پیش، پشت تریبون یکی از همایش‌های ارگان‌های دریایی، اعلام کردم ما بندر خصوصی یا بندر تحت مدیریت بخش خصوصی نداریم؛ در حالی که دوبی در آن زمان چهار تا داشت، کویت دو بندر داشت و عربستان پنج بندر... بلافاصله مدیر عامل وقت سازمان بنادر و دریانوردی (آن موقع اسمش بنادر و کشتیرانی بود) پشت تریبون رفت و به سخنان من اعتراض کرد و گفت برخلاف اظهارات این سخنران، ما تنها در بندرعباس 114 شرکت سرمایه‌گذاری بخش خصوصی داریم و نام بعضی از آنها را به طور اتفاقی ذکر کرد. او حتی در لیست خود خدمات آبدارخانه ساختمان مدیریت بندر را هم جزو اموری اعلام کرد که خصوصی شده است!!!

 
بنده تنها جوابی که دارم این بود که پس با این اوصاف، باید به مسوولان بندری جبل‌علی بگوییم بیایند و از بندر شهید رجایی ما یاد بگیرند! بعد از ایشان پرسیدم آیا شما در بندر شهید رجایی، در خصوص تعرفه و حقوق و عوارض بندری، به کسی تخفیف می‌دهید؟ مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی جواب داد: خیر؛ نرخ دولتی دارد. گفتم ولی در دوبی برای کسی که سالانه بیش از 10 فروند کشتی به بالا به این بندر گسیل کند، تخفیف قائل می‌شوند.

 
خلاصه اینکه؛ با وضعیت موجود دولت، من چندان امیدوار به جذب سرمایه‌های بخش خصوصی در بنادر تجاری خودمان نیستم. البته کارهای زیادی شده و خواهد شد، اما وقتی آن را با حجم سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بندر جبل‌علی مقایسه ‌کنید، متوجه می‌شوید که حرکت، لاک‌پشتی است. بنابراین شخصا دنبال آن هستم که از طریق تشکیل فدراسیون بندری و دریایی ایران که سازمانی است مردم‌نهاد و نشات گرفته از 14 NGO فعال در بخش دریایی، الگوهای خصوصی‌سازی متداول بنادر و کشتیرانی جهان را مطرح کنیم تا در اصطلاح، فشاری ایجاد شود که دولت را وادار کند تمامی کارهای تصدی‌گرایانه از جمله در بنادر تجاری کشور را به طور 100 درصد به بخش خصوصی بسپارد.

تین نیوز به نقل از ماهنامه ترابران

 

تعداد بازدید: 634 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی راه‌حل ناترازی گاز
  قابلیت تبدیل ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه گازی به سیکل‌ترکیبی
  مقاله لزوم تبدیل نیروگاه های گازی کشور به سیکل ترکیبی
  نامه شورا کیفرخواستی علیه نهاد ریاست‌جمهوری بود/منتخب مستقیم ملت در حد یک شهروند هم آزادی بیان ندارد/شورا مرا به تعجیل در اجرای برجام متهم کرده/به اتهاماتی چون عدم التزام به قانون اساسی و فقدان دانش و بینش سیاسی متهم شده ام/رؤسای‌جمهور آینده بدانند دیگر حتی آنان آزادی سیاسی ندارند/می‌دانم که علت حساسیت برای حضور برخی از منتخبان تأثیرگذار در مجلس خبرگان به ویژه در این دوره چیست
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  قرارداد زاکانی با چین در اختیار ما قرار گرفت؛ در خصوص برخی موارد قرارداد هنوز قانع نشدیم / سئوالاتی درباره قیمت ها، تامین مالی و سفر‌ها داریم
  نظم بین‌المللی لیبرال در حال فروپاشی است؟! / گزارش اکونومیست را بخوانید
  تماشا کنید: بدتر از صیانت / طرح اینترنتی که دولت رئیسی دو سال پیش اجرا کرد
  سوختن سالانه ۵ میلیارد دلار در آتش کم تدبیری مجلس و شهرداری
  علی ربیعی: لو رفتن فایل مصاحبه ظریف، بخشی از سناریوی بیرون راندن تفکر برجامی و خنثی کردن نوع تاثیری بود که می‌توانست برجا بگذارد / علاوه بر از میدان به در کردن ‎ظریف، بخشی از طراحی انجام شده‌ای بود که سیاست خارجی از معادله رفتار رای‌دهندگی خارج شود
  وکیل تاجزاده: برای موکلم اتهام جدیدی در نظر گرفته شده / او از تیرماه ۱۴۰۱ تا به امروز در بازداشت است؛ یک روز هم از مرخصی استفاده نکرده است
  تشدید خروج سرمایه از بورس/نجات بازار سرمایه وعده روی زمین مانده دولت رئیسی
  تماشا کنید: عصر رادیکالیزم در ایران / گزارش «انتخاب» از پیامد‌های یکه تازی رادیکال‌ها
  زیباکلام چند ساعت قبل از بازداشت: اوین رفتن را افتخار نمی‌دانم / برای نظام نمی‌ارزد که بگویند صادق زیباکلام را گرفتند / مسئولان امنیتی یک تلفن به بنده بزنند و بگویند کاری انجام نده، انجام نمی‌دهم
  شمار شهدای غزه از ۳۵ هزار نفر فراتر رفت
  مخالفت مجلس با تصمیم‌گیری درباره کاهش ساعت کاری و افزایش تعطیلات در دولت
  رای اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس به تعطیلی شنبه
  این گزارش مهم را ببینید: چرا کریدور‌ها مهم است؟ / چرا نباید حذف شویم؟
  این گزارش مهم را ببینید: چرا کریدور‌ها مهم است؟ / چرا نباید حذف شویم؟
  معطلی 12میلیارد دلار برای یک میلیارد دلارکم عقلی نیست؟
  ستون فقرات حمل و نقل شهری اتوبوس است،با3000 اتوبوس بختک ترافیک می رود
  لزوم توسعه هر چه سریع تر زیرساخت های برقی سازی حمل و نقل همگانی پایتخت
  فیلم| فواید تکمیل کریدور شمال به جنوب
  ویدیو / انگلیسی صحبت کردن نماینده ایران در سازمان ملل
  اتوبوس های چینی با دلار چند تومانی وارد می شود؟
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  ایران کشوری دریایی با کمترین سهم از تولید ناخالص داخلی؛ برنامه هفتم سکوی پرتاب
  مقامات عراق و ترکیه آخرین تحولات پروژه جاده توسعه را بررسی کردند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  نقش توسعه مسیر ترانزیتی ریمدان در رقابت گوادر-چابهار چیست؟
  تاسیس پردیس دانشگاه ‌های دریایی کشور در هرمزگان
  سخنرانی جدید - مشارکت مردم در تصمیمات کشور - رائفی پور
  فیلم/توضیحات رائفی‌پور درباره تهمت پولشویی و انتشار اسناد مالی و خصوصی مردم
  معرفی ظرفیت های بندر پوتی گرجستان جهت خط آهن ایران ارمنستان بندر پوتی
  گرجستان با ایجاد بندر خشک کریدور آسیا - اروپا را به هم متصل می‌کند
  معرفی رودخانه دانوب از طولانی ترین رودهای اروپا ازگرجستان تا قلب اروپا
  کشتیرانی در رود دانوب انتخاب اوکراین برای رسیدن به بنادر آلمان
  فیلم / سفر با کشتی تفریحی در رود بزرگ دانوب از اتریش تا دریای سیاه
  عکس/ وقتی ابوظبی از ایران ژیان می‌خرید
  ارمنستان یک بزرگراه جدید به سمت مرز ایران می‌سازد
  ظریف: آیا جهان بدون برجام جای بهتری شد؟
  محمد مهاجری: رئیسی نیازی به پاسخگویی احساس نمی‌کند/ دولت رئیسی دولت مونولوگ است نه دیالوگ/ آماری که معمولاً اعلام می‌کنند به جز بی‌اعتبار کردن دولت نتیجه‌ای به دنبال ندارد/ رئیسی تنها کاری که می‌کند این است که کاغذی را که به دستش می‌دهند،‌ می‌خواند
  امضاهای برکناری مدیرعامل راه آهن واقعی بود/ افشای شکایت صالحی از مدیرعامل کارزار
  بیش از ۸۰ درصد نیاز ناوگان دریایی در داخل تأمین می شود
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار