پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 10 فروردین 1403 - 13:08   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  راه آهن رشت کاسپین و سه مسئولی که در مورد آن وعده نادرست دادند
  ٢٠ هزار کشته تصادفات جاده ای شوخی نیست
  چرا قطارهای سریع‌ السیر در چین محبوب شد؟
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  اتحاد کارکنان راه آهن و بخش خصوصی ریلی برای برکناری مدیرعامل راه آهن
  تذکر مجلس به وزیر راه به دلیل عملکرد مدیرعامل شرکت راه آهن
  زمان سیر تالگو 250 در مسیر راه آهن تهران مشهد و مزیت نوع دوگانه (Dual)
  کارکنان راه آهن در اقدامی قابل توجه کارزار برکناری مدیرعامل راه انداختند
  ایران آماده همکاری های ریلی مسافری و باری با ترکیه است
  حمل ونقل ریلی ۷ برابر مقرون به صرفه تر از جاده است
  اجرای ۵۰ کیلومتر راه بین شهری و ۴۰ کیلومتر خطوط ریلی در خوزستان
  ویدئویی از ابر پروژه عراق برای دور زدن ایران
مرور اخبار
  اعتبار مورد نیاز به راه‌آهن اسلام آباد_ ایلام و اندیمشک_ دهلران تزریق می‌شود

  اتصال راه آهن اندیمشک به ایلام چه مزیت هایی دارد؟
  مهمترین مطالبه مردم دهلران اجرای پروژه راه آهن است
مرور اخبار
  گفتگوی ویژه خبری (خبر)مزیت های اتصال تراتزیت ریلی ایران به اروپا با افتتاح راه آهن میانه، بستان آباد، تبریز-

  چاره تاخیر قطارهای مسافری
  زیباترین مسیرهای ریلی جهان
  تولید واگن های مسافری لوکس 5 ستاره در واگن پارس مپنا
  احداث و بهره برداری ۵ پروژه ریلی در سال ۱۴۰۲
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 54627صفحه نخست » حمل و نقل و صنایع دریاییشنبه، 11 بهمن 1393 - 13:17
چند ملاحظه مهم در محافل خیلی خصوصی
چند ملاحظه مهم در محافل خیلی خصوصیترابر نیوز: از ملک‌رضا ملک‌پور که جزو کارشناسان قدیمی و مجرب بندری است، خواستیم تا درباره موانع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بنادر تجاری ایران با ما گفتگو کند. اما این کارشناس بندری که در سال‌های دور، تجربه مدیریت بعضی از بنادر ایران را نیز در کارنامه خود داشته است، ترجیح داد در این زمینه یادداشتی برایمان بنویسد.
  
ترابر نیوز:

با این توضیح که ملک‌پور، با کمک 14 NGO فعال در بخش دریایی، درصدد تشکیل فدراسیون بندری و دریایی ایران است تا الگوهای خصوصی‌سازی متداول بنادر و کشتیرانی جهان را مطرح کرده و به قول خودش «فشاری ایجاد شود که دولت را وادار کند تمامی کارهای تصدی‌گرایانه از جمله در بنادر تجاری کشور را به طور صد درصد به بخش خصوصی بسپارد». نظر خوانندگان را به مطالعه این یادداشت جلب می‌کنیم.

   

اگر این موضوع را با معاونت امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی مطرح کنید، حتما از شما خواهند خواست نسبت به اصلاح موضوع گزارش اصلی و یا حداقل حذف کلمه «موانع» از شروع عبارت اقدام نمایید، زیرا در مصاحبه‌های مطبوعاتی به کرات اشاره کرده‌اند که حجم سرمایه‌گذاری در بنادر ایران بسیار خوب بوده و حتی از اهداف تعریف شده برنامه‌ای هم جلوتر است؛ ضمن اینکه اخیرا با اصلاح یکی از آیین‌نامه‌ها، به علت ضمانت سازمان بنادر و دریانوردی برای استرداد وام‌های بانکی سرمایه‌گذارانی که زمین آنها در داخل محوطه‌های بندری است، صندوق‌های اعتباری و بانک‌ها با اطمینان بیشتری وام یا اعتبار در اختیار متقاضیان سرمایه‌گذاری در بنادر قرار می‌دهند و این یعنی حرکت منابع مالی به سوی مناطق بندری، ویژۀ اقتصادی و یا حتی مناطق آزاد.

 
بنابراین پیشنهاد من این است که به موضوع از زاویه دیگری بپردازیم تا دچار تناقض نشده و موجبات اعتراض دست‌اندرکاران، نسبت به بی‌توجهی نشریه به وضعیت مطلوب موجود (!) فراهم نشود!

 
باید دید چرا شرکتی که نزدیک به 30 سال در بخش عملیات بندری (پورت اپراتوری) کار کرده و به نوعی برند (BRAND) تبدیل شده بود، به وضعیتی دچار آمد که هم اکنون فعالیت آن را محدود کرده و حوضچه دوم کانتینری بندرعباس را علیرغم برگزاری مناقصه/ مزایده و برنده شدن یک شرکت، به شرکت دیگری واگذار کرده و آنها را به طور دستوری وادار نموده‌ایم عملیات پورت‌اپراتوری حوضچه دوم بندر شهید رجایی را به عهده بگیرند؟ اگر جواب این سوال را به درستی بدهیم، خود به خود به موانع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بنادر تجاری ایران می‌رسیم و طبیعی است که وقتی مانع را شناختیم، پی‌ بردن به راه‌حل آن چندان سخت نخواهد بود.

 
شرکت تایدواتر به طرق گوناگون ظرف حدود 25 سال گذشته، جایگاه خود را در بنادر تجاری ایران پیدا کرده و با داشتن نیروی کارشناسی و مدیریتی در سطوح شعب و دفتر مرکزی و کارگران ماهر در بنادر شمال و جنوب، تجربه زیادی در انجام عملیات بندری کسب کرده بود؛ پس چرا به نقطه‌ای رسیدیم که ذکر نام این شرکت باعث شد یکی از خطوط اول کشتیرانی کانتینری جهان، یعنی مرسک، بندر شهید رجایی را در لیست بنادر تحریمی خود وارد کند؟ چرا مدیریت تایدواتر نتوانست از آن همه سرمایه‌ معنوی و مادی مراقبت کند و کار را به جایی رساند که از شرکت دیگری به طور دستوری بخواهند عملیات حوضچه دوم شهید رجایی را به عهده بگیرد؟ و بالاخره چرا شرکتی را که از طریق برگزاری مزایده، برنده شده بود، حذف کردیم؟

 
خوانندگان توجه داشته باشند که سابقه عملکرد ما توسط سرمایه‌گذاران به طور دقیق رصد می‌شود و نخواهیم توانست با توجیهات رسانه‌ای، روی اینگونه سوابق سرپوش بگذاریم و از سرمایه‌گذاران دیگر بخش خصوصی بخواهیم به بنادر ما وارد شده و سرمایه‌گذاری کند.

 
هنوز یادمان نرفته که وقتی 18 سال پیش، افراد اطلاعاتی وارد شرکت «ایران مارین سرویسز» شدند و بهانۀ بازداشت محمد سعیدی مدیرعامل موفق و فعال بخش خصوصی در بهره‌برداری از پتانسیل‌های ترانزیتی و ظرفیت‌های بنادر تجاری را فراهم آوردند، تمامی سرمایه‌های در راه، حرکت به سوی بنادر تجاری ایران را متوقف کرده و راه امارات متحده عربی و ترکیه را در پیش گرفتند.

 
اگر بخواهید می‌توانم به طور دقیق آمار حجم سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در بندر جبل‌علی، بعد از آن برخورد کذایی با ایران‌مارین‌سرویز را اعلام کنم. آماری که به شدت تاسف‌برانگیز و عبرت‌آموز است. حتی تعدادی از سرمایه‌گذاران در بنادر امارات متحده عربی، افرادی از خود سازمان اطلاعات بودند که آنها هم به دلیل احساس عدم امنیت (!) سرمایه‌‌های خود را از ایران خارج کردند.

 
من یکی از چهره‌های موفق و فعال ایرانی در بخش خصوصی را می‌شناسم که در 40 شرکت بین‌المللی مرتبط با بندر و کشتیرانی سرمایه‌گذاری کرده است، ولی مرکز فعالیت خود را به دوبی منتقل کرده و به این ترتیب، کاملا احساس امنیت می‌کند. او البته بخشی از سرمایه خود را در بنادر تجاری ایران هم به کار گرفته است، ولی با نام‌های متفاوت و از طریق شرکت‌های مختلف که در هیچکدام از آنها مدیرعامل یا عضو هیات مدیره نیست، بلکه از چهره دیگری استفاده می‌کند تا تجربه برخورد با محمد سعیدی، در مورد او هم تکرار نشود.

 
وقتی در نهایت سیر جریان سرمایه‌های ایرانی‌ها در جهت خروج از ایران است و این حرکت توجیه اقتصادی دارد، نمی‌توان تنها با یک‌بار همایش و یا طرح موضوع موانع سرمایه‌گذاری در بنادر تجاری ایران، مسوولین و مدیران تراز اول مملکت را نسبت به اهمیت موضوع اقناع کرد و آنها را تشویق نمود تا روند مدیریتی در سطح کلان را طوری تغییر دهند که این سرمایه‌ها به سوی ایران سرازیر شده و حتی خارجیان نیز سرمایه‌های خود را به این منطقه از جهان بیاورند.

 
باید قدری زوایه را بازتر کنیم تا ببینیم آیا وضعیت سرمایه‌گذاری تنها در سطح بنادر تجاری ایران اینطور است یا در صنایع و خدمات دیگر هم همین شرایط حکمفرماست. با قدری تحلیل و بررسی به این نتیجه می‌رسیم که غیر از بخش نفت و گاز که سرمایه‌گذاری خارجی به دلیل اطمینان و امنیت در برگشت سرمایه از محل استخراج این منابع طبیعی توجیه دارد و جذاب به نظر می‌رسد، در بقیه صنایع و خدمات کشور، وضعیت مشابه بنادر تجاری ایران است. چرا؟

 
اگر به مذاکرات خصوصی سرمایه‌گذاران ایرانی بپردازیم، متوجه خواهیم شد که آنها چند نکته مهم را مطرح می‌کنند که باعث می‌شود خیلی سطحی سرمایه‌های خود را در ایران به‌کار گیرند و حجم اعظم آن را به خارج از ایران منتقل ‌کنند؛ جایی که مطمئن هستند به راحتی می‌توانند به اصل سرمایه و سود آن دسترسی داشته باشند:

 
1- وضعیت مالیات: نظام مالیاتی کشور علیرغم حرکت‌های خوب سال‌های اخیر، در مجموع به شکلی تدوین شده که غیرمنطقی و تبعیض‌آمیز است. این موضوع باعث می‌شود که شرکت‌ها حتما دفاتر مالیاتی دوگانه داشته باشند؛ یکی برای دارایی که کمترین مالیات را بدهند و یکی برای تجارتخانه یا بنگاه خود تا بدانند وضعیت واقعی چگونه است؟

 
2- نرخ سود بانکی- عدم انطباق این نرخ با آنچه که در بازار پولی کشور جریان دارد، باعث می‌شود سرمایه‌گذار نداند وضعیت تا 5 یا 10 سال دیگر چگونه خواهد بود؟

 
3- نرخ ارز: اگر چه دولت یازدهم تلاش زیادی کرده تا آن را ثابت نگه دارد، ولی کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی و اختلاف آن با نرخی که در بودجه سال 93 و 94 منظور شده است، همه مدیران و سرمایه‌گذاران را به این فکر وامی‌دارد که ممکن است اتفاقات سال‌های صدارت  احمدی‌نژاد تکرار شود. در نتیجه همه محافظه‌کارانه عمل می‌کنند و منتظر اتفاقات آینده می‌مانند.

 
4- مذاکرات 1+5 - یکی از اشتباهات ما این بوده که همه چیز اقتصاد را به این مذاکرات وصل کرده‌ایم. زمانی که دولت نهم و دهم می‌توانست جلوی اعمال تحریم‌ها را بگیرد، رسما پشت تریبون اعلام می‌شد مصوبات شورای امنیت، کاغذ پاره‌ای بیش نیست، اما بعدا، از آن طرف پشت‌بام افتاده‌ایم و می‌گوییم اگر این مذاکرات موفق باشد یا بشود، همه مسائل ما از نظر اقتصادی حل است. اصلا این خبرها نیست؛ اگر چه درهای تجاری ایران به سوی جهان باز می‌شود، ولی روند (Trend) اقتصادی بلافاصله جواب نمی‌دهد و به زمان نیاز دارد تا به طور ملموس آثار خود را در تولید و قدرت خرید نشان دهد.

 
به سرانجام رسیدن مذاکرات، اگر چه از نظر سیاسی یک موفقیت محسوب می‌شود و دولت یازدهم را پایبند به شعارهای خود نشان خواهد داد، ولی نباید فراموش کرد که آسیب‌پذیری ما در این سال‌ها آنقدر زیاد بوده که در بخش اقتصاد و سرمایه‌گذاری حتی پس از توافق با 1+5 و لغو تمامی تحریم‌ها، سال‌های سال طول می‌کشد تا به وضعیت سال 1384 کشور برگردیم. با این اوصاف تا چه حد توقع دارید سرمایه‌گذار وارد عملیات بندری گردد؟!

 
الگوهای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بنادر ایران، با سایر کشورهای جهان متفاوت است. 16 سال پیش، پشت تریبون یکی از همایش‌های ارگان‌های دریایی، اعلام کردم ما بندر خصوصی یا بندر تحت مدیریت بخش خصوصی نداریم؛ در حالی که دوبی در آن زمان چهار تا داشت، کویت دو بندر داشت و عربستان پنج بندر... بلافاصله مدیر عامل وقت سازمان بنادر و دریانوردی (آن موقع اسمش بنادر و کشتیرانی بود) پشت تریبون رفت و به سخنان من اعتراض کرد و گفت برخلاف اظهارات این سخنران، ما تنها در بندرعباس 114 شرکت سرمایه‌گذاری بخش خصوصی داریم و نام بعضی از آنها را به طور اتفاقی ذکر کرد. او حتی در لیست خود خدمات آبدارخانه ساختمان مدیریت بندر را هم جزو اموری اعلام کرد که خصوصی شده است!!!

 
بنده تنها جوابی که دارم این بود که پس با این اوصاف، باید به مسوولان بندری جبل‌علی بگوییم بیایند و از بندر شهید رجایی ما یاد بگیرند! بعد از ایشان پرسیدم آیا شما در بندر شهید رجایی، در خصوص تعرفه و حقوق و عوارض بندری، به کسی تخفیف می‌دهید؟ مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی جواب داد: خیر؛ نرخ دولتی دارد. گفتم ولی در دوبی برای کسی که سالانه بیش از 10 فروند کشتی به بالا به این بندر گسیل کند، تخفیف قائل می‌شوند.

 
خلاصه اینکه؛ با وضعیت موجود دولت، من چندان امیدوار به جذب سرمایه‌های بخش خصوصی در بنادر تجاری خودمان نیستم. البته کارهای زیادی شده و خواهد شد، اما وقتی آن را با حجم سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بندر جبل‌علی مقایسه ‌کنید، متوجه می‌شوید که حرکت، لاک‌پشتی است. بنابراین شخصا دنبال آن هستم که از طریق تشکیل فدراسیون بندری و دریایی ایران که سازمانی است مردم‌نهاد و نشات گرفته از 14 NGO فعال در بخش دریایی، الگوهای خصوصی‌سازی متداول بنادر و کشتیرانی جهان را مطرح کنیم تا در اصطلاح، فشاری ایجاد شود که دولت را وادار کند تمامی کارهای تصدی‌گرایانه از جمله در بنادر تجاری کشور را به طور 100 درصد به بخش خصوصی بسپارد.

تین نیوز به نقل از ماهنامه ترابران

 

تعداد بازدید: 491 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  آرزوهایی که آب با خود می‌برد/ مرگ ۱۱۵۲ نفر بر اثر غرق شدگی در یک سال
  چرا پوتین از آغاز بازنده جنگ اوکراین بوده است
  اقتصاد روسیه با پایان جنگ اوکراین سقوط خواهد کرد
  پلیس: مبلغ جرایم رانندگی در تخلفات حادثه‌ساز ۴ تا ۵ برابر می‌شود / جریمه سرعت غیرمجاز ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان / رانندگی در حالت مستی و استفاده از مواد روانگردان ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان
  واکنش سیدحسن هاشمی، وزیر پیشین بهداشت به خودکشی پرستو بخشی: سکوت وزارت بهداشت مایه‌ شرمساری است
  چشم انداز جالبی برای سال ۱۴۰۳ در حوزه تحریم‌ها وجود ندارد / اگر ترامپ پیروز شود تندروی در منطقه زیاد می‌شود؛ البته اگر در ایران به این نتیجه برسند که مذاکره کنند، شاید بتوانند با ترامپ صحبت کنند / باید اول با امریکایی‌ها در منطقه کنار بیایم تا آن‌ها نیز منافع ما را در عراق و کشور‌های حوزه خلیج فارس به رسمیت بشناسند
  تصادف مرگبار سوناتا با پژوپارس / ۹ نفر جان باختند
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  دریای خزر سالانه ۲۵۰ نفر را به کام مرگ می‌‎کشاند
  روایت نشریه اماراتی از جزئیات مذاکرات محرمانه ایران و امریکا / گفتگو برای آتش بس منطقه‌ای نانوشته
  مرعشی: اگر قرار بود رئیسی و قالیباف رئیس دو قوه شوند، خب چرا آنها را جابجا گذاشتید؟!
  روحانی: وزیر کشور، امور خارجه، اطلاعات، آموزش و پرورش، علوم، ارشاد، دفاع و رئیس سازمان انرژی اتمی با هماهنگی رهبری معرفی می‌شوند
  همانطور که ترامپ برجام را خراب کرد، ما هم یک فرصت برای بازگشت داشتیم، اما آن را از دست دادیم / اصلاً برایم قابل فهم نیست که چرا با اف. ای. تی. اف مشکل دارند / تیم فعلی یکی از ضعیف‌ترین ترکیب‌های وزارت خارجه تاریخ است؛ وقتی آدمی به توانایی ظریف وجود دارد چرا سراغ دیگران می‌روند؟ / دولت آدم مناسب مذاکره را پیدا کند
  تاجگردون: ۱۴۰۳ سال خیلی سختی است / رأی ندادن خاتمی یک علامت است / مجلس دوازدهم، «آقا» ندارد
  نماینده اصفهان: اگر برای فرونشست چاره‌ای نشود، باید شهر را ترک کنیم
  چالش جدید بایدن در منطقه؛ ایران و روسیه چگونه تجربه‌ها و فناوری‌های نظامی در جنگ اوکراین و خاورمیانه را به اشتراک گذاشتند؟
  تعیین تکلیف برجام را در راس امور بگذارید / اگر در یک و نیم سال آینده، تعیین تکلیف نشود، تا مهر ۱۴۰۴، قطعنامه‌ها علیه تهران احیا خواهند شد / اگر برجام زنده نمی‌شود، دنبال راه حل خلاقانه بگردید / تفاهم نانوشته اخیر که فقط امکان تامین ارزاق عمومی را می‌دهد، به ضرر ایران است / توسعه اقتصادی بدون آرامش در حوزه سیاست خارجی ممکن نیست؛ ویتنام اگر در بند جنگ می‌ماند، نمی‌توانست توسعه پیدا کند
  تصادف اتوبوس در ارومیه سه کشته و ۱۰ مصدوم به جا گذاشت
  در ده سال گذشته 11 هزار ایرانی در دریا غرق شده اند
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  هدف اصلی «ایران رود»؛ گسترش حمل و نقل دریایی و ایجاد آبراهه کشتیرانی
  جاده لردگان- ایذه بوی مرگ می دهد
  تصادف منجر به فوت در محور لردگان به ایذه
  کشتار در تالار «کروکوس» روسیه / مهاجمان، ۶۲ نفر را کشتند / کاخ سفید: اوکراین دخالتی در حمله تروریستی نداشته / کی‌یف: این حمله تروریستی کار نیروهای ویژه روسیه است / داعش مسئولیت حمله را برعهده گرفت
  تراز دریاچه ارومیه به بیش از ۱۲۷٠ متر رسید
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  آمار‌های تکان‌دهنده از قربانیان حوادث رانندگی نوروز در ۱۰ سال اخیر / نوروز ۱۴۰۳ رکورد مرگبارترین نوروز ۱۰ سال اخیر را می‌شکند؟
  ورق زدن رویایی قدیمی به نام ایران رود
  افزایش جانباختگان حوادث رانندگی نوروز به ۲۷۱ نفر
  تماشا کنید: ۶ چالش خارجی ایران در ۱۴۰۳ / از احتمال پیروزی ترامپ تا توسعه طلبی‌های باکو
  توافق حوثی ها با روسیه و چین
  متن سوگندنامه رئیس جمهور/من به عنوان رئیس‌جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‌کنم که پاسدار قانون اساسی کشور باشم
  آشنایی با درخت ارزشمند پالونیا
  ۱۰ هزار نفر پای سفره هفت‌سین در تخت جمشید نشستند
  وزیر خارجه آمریکا: ایران تامین‌کننده اصلی سلاح، اطلاعات و فناوری حوثی‌ها ست؛ از آنها خواسته‌ایم تا این گروه را کنترل کنند / ادامه حمایت تهران از حملات حوثی‌ها به نفع ایران نیست
  قتلگاه جاده ای محور لردگان- ایذه
  تصاویر و فیلم دبی 50سال پیش
  مرگ ۲۲۵ نفر در صحنه تصادفات رانندگی طی ۶ روز
  نیویورک تایمز: عربستان ۴۰ میلیارد دلار در حوزه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری می‌کند
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  پروژه «ایران رود» می‌تواند مشکل کم آبی ایران را حل کند؟
  رهبر انقلاب سال ۱۴۰۳ را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کردند
  نقدی بر کارنامه راه و راهسازی در کمتر از یک قرن گذشته
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار