پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
شنبه، 12 خرداد 1403 - 18:21   
 
 
   آخرین اخبار  
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 95051صفحه نخست » اقتصاد حمل و نقلسه شنبه، 30 آذر 1400 - 13:52
از نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!
  
ترابر نیوز:
 
این روز‌ها باوجود بخاری گازی و شوفاژ گرمایش خانه‌ها به‌راحتی ممکن می‌شود. اما همیشه گرم نگه‌داشتن خانه این‌قدر آسان نبوده است. انواع بخاری‌ها سختی‌های جورواجور بر ایرانیان تحمیل کرده‌اند تا به اینجا رسیده‌اند.
 
 
شعار سال: دهه شصتی‌ها آخرین نسل از کسانی هستند که نوستالژی‌های بوی‌ناک بخاری‌های نفتی را با خود دارند؛ با آن‌ها زندگی کرده‌اند. این نوستالژی‌ها هرچقدر هم که شیرین بودند، ولی بی‌دردسر نبودند. بخاری‌های نفتی آن‌قدر دردسر‌های جورواجور به‌ویژه برای مادران و بانوان خانه‌دار داشتند که وقتی لوله‌کشی گاز آمد خیلی زود و خیلی شیک بخاری‌های نفتی را انداختند گوشه انباری و به گازسوز‌های پاک و بی‌بو و بی‌دردسر با جان‌ودل خوشامد گفتند. در این گزارش روش‌های گرمایش خانه‌های ایرانی طی دهه‌های اخیر را بررسی کرده‌ایم؛ اهل خاطره بازی هستید؟

از خاکه‌زغال تا گوله!

به دوره پیش از نوستالژی که برویم به‌جای بخاری در خانه‌ها کرسی بود. کرسی ابداع ایرانی‌ها بود و شکل پیشرفته و بهینه آتشدان‌های ساده در خانه‌های سراسر جهان محسوب می‌شد. برای راه‌اندازی کرسی در منزل یک چاله به عمق بیش از یک وجب وسط اتاق حفر می‌شد و درون آن زغال یا زغال فشرده افروخته می‌ریختند و بعد هم یک چهارپایه یا میز کوتاه و یک پتوی ضخیم و تمام! فقط می‌ماند اینکه یک نفر حواسش باشد که زغال سرد و خاکستر نشود. در روستا‌ها از باقیمانده فضولات دام که در طویله زیر پای چهارپایان فشرده می‌شد پس از خشک‌کردن زیر آفتاب برای سوزاندن در کرسی استفاده می‌کردند و در شهر‌ها سوخت محبوب کرسی گلوله‌های دست‌ساز زغالی بود که آرام و طولانی می‌سوخت. تهرانی‌ها به این کالای استراتژیک برای زمستان منازل «گوله» می‌گفتند. تابستان‌ها خاکه‌زغال را که ارزان‌تر بود می‌خریدند و با آب خمیر می‌کردند. بعد گوله‌های بزرگ زغال را در آفتاب می‌خشکاندند و در گونی‌های بزرگ برای زمستان انبار می‌کردند. کاری ضروری برای منازل که مسئولیتش بر عهده مادر خانه بود. هنوز برخی مادربزرگ‌ها آن روز‌ها را یادشان است و البته فراموش نمی‌کنند دردسر‌های گوله زغال را که مراحل درست کردنش، نگهداری‌اش و سوزاندنش همه‌جا را سیاه ودود اندود می‌کرد.
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!
 
شکست شومینه در مقابل کرسی

سال ۱۲۹۰ شمسی ناصرالدین‌شاه در اولین سفر فرنگ شومینه را دید و نمونه‌ای از آن را در کاخ محل اقامتش احداث کرد. ولی در ایران از شومینه به دلیل دشواری‌های مربوط به نگهداری و پاک‌سازی آن استقبال نشد. همچنان کرسی بود که محبوب بود. البته در اواخر دوره قاجار در منزل اشراف و اعیان بخاری‌های فلزی به شکل بشکه‌ای روی سه‌پایه وجود داشت؛ بخاری هیزمی به سبک غربی‌ها و ساخته فرنگ.

معروف‌ترین نفت‌سوز‌های ایران

پس از شومینه انواع چراغ‌های نفت‌سوز به ایران آمد؛ برای تأمین گرمای محیط، پخت‌وپز و همچنین تأمین روشنایی. اما معروف‌ترین نوع این چراغ‌ها که برای گرمایش محیط به کار می‌رفت چراغی نفتی موسوم به علاءالدین بود که اتفاقاً از این‌یکی به‌ویژه در جامعه شهری ایران به‌خوبی استقبال شد. درواقع علاءالدین که آمد جان ملت راحت شد از سیاهی زغال و دشواری‌های روشن نگه‌داشتن دائمی آتش کرسی. این چراغ مخزن بزرگی داشت که برای استفاده یک شبانه‌روز کامل یا بیشتر نفت را در خود ذخیره می‌کرد. حالا چرا اسمش علاءالدین بود؟ دلیلش اینکه نخستین چراغ‌های نفتی با این شکل و شمایل ساخت کارخانه علاءالدین (Aladdin) انگلستان بودند. نامی که در اصل از همان داستان معروف علاءالدین و چراغ جادو آمده و همین نام روی این چراغ‌ها ماند و هنوز هم مانده! البته رونق استفاده از این چراغ‌ها زمانی شروع شد که کارخانه علاءالدین ایران در سال ۱۳۳۷ تأسیس و تولید انبوه و ارزان این چراغ‌های خاطره‌انگیز آغاز شد. این چراغ‌ها تا دهه ۵۰ و ۶۰ برای بسیاری از خانواده‌ها که توان خرید بخاری نفتی را نداشتند همچنان وسیله گرمایشی اصلی در منزل بود. دهه شصتی‌ها و شاید بیش از نیمی از جمعیت امروز ایران حرارت و بوی خاص این چراغ‌های سبز و کرم‌رنگ را خوب یادشان است. درواقع روزگاری بود نه‌چندان دور که زمستان‌ها خانه‌ها بوی نفت می‌داد و همین بو گاهی سردرد هم می‌آورد! انواع دیگری از چراغ نفت‌سوز با مارک‌ها و شکل‌های متفاوت در ایران رایج بود، اما علاءالدین اغلب خانه‌ها را تسخیر کرده بود. کارخانه علاءالدین ایران حتی در دوره بخاری‌های گازسوز همچنان فعال بود و چراغ‌هایش را به کشور‌هایی نظیر افغانستان و عراق صادر می‌کرد.
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!
 
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!

برقی‌های نامحبوب

بخاری‌برقی به دلیل مصرف زیاد برق هیچ‌وقت در ایران چندان محبوب نبود. ولی هرگاه به هر دلیلی نفت در دسترس نبود و خانه سرد می‌شد یک بخاری‌برقی نجات‌بخش بود. بخاری‌برقی‌های محبوب در ایران اغلب از برند‌های ژاپنی بودند و بعد‌ها در ایران نیز در مدل‌های مختلف تولید شدند. یک مدل از این بخاری‌ها هم در ایران نوستالژیک هستند؛ همان قرمز‌ها که دو المنت لوله‌ای داشتند.
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!

مد جدید دهه ۶۰!

بخاری نفتی‌ها درواقع شکل بهینه‌شده چراغ‌های نفت‌سوز بودند. انواع ایتالیایی و آلمانی و انگلیسی وارد ایران می‌شد. برخی برند‌های ژاپنی نیز در ایران محبوب و پرطرفدار بودند. بخاری‌های دیواری معمولاً در مغازه‌ها و کارگاه‌ها استفاده می‌شد و بخاری‌های زمینی در منازل. بخاری‌های نفتی در خانه‌ها از تنوع بی‌بهره نبودند و هرچند سال یک‌بار مدل‌های جدیدی از آن‌ها مد می‌شد. یک مدل بسیار پرطرفدار که باب سلیقه جوان‌تر‌ها بود و در میانه دهه ۶۰ مد شد یک نوع بخاری نفتی معروف به تویوست بود که معمولاً «تویی سِت» نامیده می‌شد. تویوست‌ها بخاری‌های نفتی فتیله دار بودند که کلاهک مخصوصی روی فتیله آن‌ها قرار می‌گرفت و پس از سرخ شدن حرارت ایجاد می‌کرد. مثل بخاری‌های برقی بخشی از این حرارت به روش تابش و از طریق صفحه براق پشتی در محیط پراکنده می‌شد.
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!

گرمایش با حواشی خوشمزه!

بخش عمده نوستالژی نفتی‌ها به کاربرد‌های مختلف آنان مربوط می‌شد. معمولاً همیشه یک کتری یا قوری فلزی حاوی آب روی این بخاری‌ها بود تا هوا تلطیف و بوی نفت کم شود. اما استفاده از بخاری‌های نفتی با ابتکارات حاشیه‌ای! فراوان نیز همراه بود و از آن‌ها برای پخت و داغ نگه‌داشتن غذا و انواع خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها استفاده می‌شد؛ از چای و دم‌نوش‌ها گرفته تا سیب‌زمینی و لبو و باقلا و شلغم و انواع غذا. زمستان‌ها برای مهمان همیشه یک خوراکی گرم مهیا بود. طعم سیب‌زمینی تنوری پخته‌شده در آتشدان بخاری‌های نفتی را یادتان هست؟
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!

نفتی‌ها هنوز هستند

باوجود استفاده گسترده، نفتی‌ها همچنان دردسرساز بودند و بوی ناشی از آن‌ها دست از سر زندگی ایرانیان برنمی‌داشت. خطرات نگهداری از تانکر و بشکه‌های نفت در منازل و زحمت تلمبه‌زنی نفت بشکه‌ها و پر کردن مخزن بخاری‌ها در سرمای زمستان دردسر‌های دیگر این بخاری‌ها بودند. تا اینکه بالاخره با آغاز لوله‌کشی گاز شهری در اوایل دهه ۷۰ دیگر دوره بخاری نفتی به سر آمد؛ گازی‌ها با آن شعله آبی زیبا دلبری کردند. البته ناگفته نماند بخاری‌های نفتی هنوز هم به تعداد محدود و برای مصارف خاص برای مثال استفاده در نقاط دورافتاده کوهستانی و سردسیر یا برای گردشگری و… تولید می‌شوند. همین حالا در ایران بخاری‌های نفتی دیجیتال! با فناوری‌های نوین نظیر تصفیه هوا، حس‌گر‌های تشخیص آلاینده‌ها و… یافت می‌شود.
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!
گاز تون مبارک!

بخاری‌های گازی همزمان با لوله‌کشی گاز شهری آمدند و چه آمدنی! زیبایی شعله‌شان که آرام و یکنواخت زبانه می‌کشید به زینت خانه‌ها تبدیل شد و سبک زندگی‌ها را متحول کرد. این بخاری‌ها که آمدند دیگر بشکه‌ها و تانکر‌های نفت از گوشه حیاط رخت بربستند و به‌کلی غیب شدند. انگار دوران جدیدی آغاز شده بود. دوران شکرگزاری مکرر ایرانی‌ها به‌ویژه مادران و مادربزرگ‌ها از نعمت گاز. خیلی‌ها یادشان هست که وقتی کسی خانه‌اش را لوله‌کشی گاز می‌کرد همسایه‌ها و فامیل و آشنایان تبریکات فراوان نثارش می‌کردند؛ انگار جشن فرخنده‌ای به پا شده!

ایرانی‌ها بازار را گرفتند

برخلاف انواع نفتی، بخاری‌های گازی که آمدند صنعت ایران از قافله جا نماند. تولیدکنندگان زیادی پا به عرصه گذاشتند و بخاری‌های گازی، شکل و شمایل ایرانی گرفتند. انواع بخاری گازی دیواری و زمینی و دودکش دار و بی دودکش از برند‌هایی نظیر ارج، نیک کالا، پلار، آبسال، انرژی و… تقاضای فزاینده خانه‌های ایرانی را پاسخ گفتند و تقریباً دیگر کسی بخاری خارجی نمی‌خرید. چون دلیلی نداشت جنس باکیفیت و مقرون‌به‌صرفه ایرانی را رها کند و دنبال مشابه خارجی! برود. نوستالژی‌ها وقتی به پایان رسید که پیشرفته‌ها آمدند. گازی‌ها هنوز هستند، ولی سیستم‌های مرکزی شوفاژ و روش‌های مدرن گرمایش منازل نظیر چیلر و پکیج دشواری‌های گرم کردن خانه را به‌زحمت پیچاندن یک دستگیره یا شیر تنظیم درجه حرارت تنزل داده‌اند. زحمت زندگی کم شده و سال‌هاست که وسایل گرمایشی قدیمی رفته‌اند و خاطره شده‌اند.
 
ار نفت سوز‌های علاءالدین تا بخاری‌های ارج!
 
تعداد بازدید: 850 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  فیلم/ زاکانی با پایتخت چه کرده؟
  پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد
  مسعود پزشکیان: شنبه رسما کاندیدای انتخابات می‌شوم
  همتی داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری شد
  سخنان زیبا که راه را برای تنگناهای اقتصادی فراهم می‌کند ما را فریب ندهد
  به صورت مشروط در انتخابات ریاست جمهورى پیش رو مشارکت می‌کنیم / نامزد یا نامزد‌های اختصاصی معرفی می‌کنیم / نامزد‌ها از میان شخصیت‌های متعهد به نمایندگی از مواضع و دیدگاه‌های اصلاح طلبان انتخاب می‌شوند / اسامی نامزد‌های ما پیش از پایان بررسی صلاحیت‌ها اعلام می‌شود
  در زمستان باید نیمی ازمصرف گاز خانگی با برق جایگزین گردد.
  صف آرایی شرق و غرب در خیابان های تفلیس و ایروان
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  مهر: ثبت‌نام مصطفی پورمحمدی در انتخابات تقریباً قطعی است
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  منطقه آزاد انزلی؛ دارای ظرفیت های متنوع برای توسعه همکاری ایران و بنگلادش
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  نهایی شدن ساخت واگن‌ های مترو
  ناوگان هلیکوپترهای کشور چند ساله است؟
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  آسیب شناسی طرح جامع حمل و نقل و پندی از طرح ملی راه آهن هند
  امام صادقی ها چه بلایی سر اقتصاد ایران آوردند!
  آشنایی با زیرساخت های حمل و نقلی عربستان سعودی
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  ماجرای قانون عوامل خارجی در گرجستان/ رویارویی غرب با تفلیس؟
  پیگیری قوی برای بازگشایی خط ریلی جلفا تا گرجستان/فیلم
  بهر طریق ممکن می بایست فیش انرژی جایگزین فیش گاز و برق شود
  ۵ استفاده از پساب فاضلاب در صنعت
  استفاد از پساب و فاضلاب ماهشهر در پتروشیمی ها
  تولید بنزین از متانول مشابه طرح‌های چینی، قابلیت اجرا ندارد +فیلم
  دبیرکل موتلفه: اگر لاریجانی ثبت نام کند با او مذاکره خواهیم کرد
  ۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه
  بندر چابهار؛ پل ارتباطی هند به کشورهای آسیای مرکزی
  محمود احمدی‌نژاد: در حال بررسی شرایط برای نامزدی انتخابات هستم/فیلم
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  نمایی از تاریخ حمل و نقل ایران با قدیمی ترین گواهینامه ثبت هواپیما
  کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری از علی ربیعی تا علی لاریجانی
  زنگنه: کماکان در تعامل با دنیا مشکل داریم / در مواردی، دولت، شرکت‌های ورشکسته را با زور و دستور به چرخه حیات بر می‌گرداند؛ اصلا قیمت تمام شده برایشان مهم نیست / برای صادرات باید چیزی تولید کرد که دیگران بخرند، نه این که خودرو ۱۵ هزار دلاری را به شکل دستوری ۱۰ هزار دلار بفروشیم / بنزین را وقتی باید گران کرد که خودرو خیلی ارزان شود
  تماشا کنید: فضای سیاسی باز می شود؟ / انتخاباتی مهم در پیش است!
  کاهش ۵۰ درصدی قیمت پنل‌های خورشیدی/ کدام کشورها بیشترین نیروگاه بادی و خورشیدی را دارند؟
  6 مورد از کارآمدترین پنل های خورشیدی برای سال 2024
  پیشنهاد ویژه جمهوری اسلامی برای مشارکت ۸۰ درصدی در انتخابات ریاست جمهوری /مهم این نیست چه کسی رئیس جمهور می شود، مهم چگونه رئیس جمهور شدن است
  زاکانی: منفعت برخی در لغو قرارداد واردات واگن مترو است
  مرور برخی اخبار سالهای 1402 و 1403: اخبار ایران در صدر اخبار جهان
  برخورد‌زشت‌مقامات‌روسی‌ وپاسخ‌غرورآفرین‌شهیدکاظمی‌
  پیکر شهید محسن دریانوش در نجف آباد اصفهان تشییع و به خاک سپرده شد+ فیلم
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار