پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
یکشنبه، 20 خرداد 1403 - 22:42   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 84127صفحه نخست » حمل و نقل و صنایع ریلییکشنبه، 13 اسفند 1396 - 14:29
یک گام تا تولید ریل ملی
یک گام تا تولید ریل ملیدانش فنی تولید ریل موردنیاز کشور و حتی منطقه در کشور وجود دارد، از لحاظ اقتصادی نیز برای شرکت ذوب‌آهن اصفهان سودآور است و می‌تواند این کارخانه را به قطب تولید ریل باکیفیت در منطقه تبدیل کند.
  

ترابر نیوز:

یک گام تا تولید ریل ملی

یکی از اصلی‌ترین عوامل پیشرفت اقتصادی هر کشور، تلاش در جهت توسعه زیرساخت‌های اقتصادی آن کشور از جمله حمل‌ونقل کالاست. در زمینه حمل‌ونقل کالا همواره تلاش می‌شود دو عامل مهم و تأثیرگذار یعنی زمان و هزینه جابجایی کالا از فروشنده به خریدار به حداقل میزان خود برسد. حمل‌ونقل ریلی در مقایسه با دیگر شیوه‌های حمل کالا از جمله حمل‌ونقل جاده‌ای سازگاری بیشتری با محیط‌زیست دارد، به‌طوریکه حدود 20 برابر کمتر آلودگی ایجاد می‌کند.

یکی دیگر از مزیت‌های استفاده از حمل‌ونقل ریلی، کاهش چشم‌گیر مصرف سوخت است. به‌طوریکه می‌توان میزان بار و مسافر جابجا شده توسط هر قطار را معادل 10 تریلی و 17 اتوبوس دانست که باعث کاهش 80 درصدی مصرف سوخت خواهد شد.

لذا این شیوه حمل کالا از سوی بسیاری از کشورها با استقبال و سرمایه‌گذاری بسیار در حال پیگیری است. علاوه بر مواردی که بیان شد، درآمد چند صد دلاری دلاری به ازای هر تن کالای ترانزیتی که عاید کشور واسط می‌شود، گره زدن امنیت کشورها به امنیت خود با ایجاد راه‌آهن جهت عبور کالای ترانزیتی و ایجاد اشتغال پایدار و مستقیم، دولت‌ها را بیش‌ازپیش به‌سوی حمل‌ونقل ریلی سوق می‌دهد.

از سوی دیگر، موقعیت کم‌نظیر کشور ایران که در شاهراه اقتصادی سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا قرار دارد می‌تواند به‌صورت چشم‌گیری ایران را به پل ارتباطی مناسب و مطمئنی از یک‌سو برای اتصال کشورهای حوزه قفقاز و آسیای مرکزی به آبهای آزاد و از سوی دیگر کشورهای هند و چین به افغانستان و اروپا تبدیل کند. همچنین طبق محاسبات کارشناسی، ایران برای دستیابی به اهداف افق 1404، باید در حدود 25 هزار کیلومتر خطوط ریلی داشته باشد که با توجه به تحقق 11هزار کیلومتری آن تا به امروز، برای تکمیل آن 14000 کیلومتر نیاز است.

تأثیر تحریم‌ها بر توسعه خطوط ریلی

همزمان با سال‌های پایانی دولت دهم و تشدید تحریم‌ها به‌خصوص فشار تحریم‌های پولی و بانکی به کشور، تأمین ریل موردنیاز از خارج با مشکل جدی روبه‌رو و در موارد محدود هم ریل موردنیاز با هزینه‌های بسیار بالایی خریداری شد. این امر باعث شد که سرعت احداث و پیشرفت خطوط ریلی در حال ساخت کشور با کاهش روبه‌رو شود. به‌طوری‌که در ابتدای دهه 90 شمسی و در راستای تحقق اهداف سند چشم‌انداز 1404 درحالی‌که بایستی سالانه در حدود 1000 کیلومتر ریل‌گذاری صورت می‌گرفت، این عدد با کاهش چشم‌گیری به میزان 100 کیلومتر در سال تقلیل یافت.

با ادامه روند تحریم‌های پولی و بانکی که مانع از ورود ارز حاصل از فروش نفت به کشور می‌شد، با پیشنهاد کشورهای عمده خریدار نفت، ایران مجبور به واردات کالا در ازای نفت فروخته‌شده خود از این کشورها شد. در همین راستا، واردات ریل از دو کشور چین و هند در سال 95، رشد چشم‌گیری داشت؛ به‌طوری‌که میزان واردات ریل از این دو کشور به ترتیب به 60 و 63 هزار تن رسید. اما با افزایش هزینه تمام‌شده ریل وارداتی که بعضاً به بیش از 50 درصد قیمت واقعی آن می‌رسید، واردات ریل به کشور کاهش یافت.

امکان تولید ریل بومی

حدود ۴ سال از خرید و نصب خط تولید ریل توسط ذوب‌آهن می‌گذرد.با توجه به نیاز تولید سالانه ۲۰۰هزار تن ریل، باید از مسئولان شرکت ذوب‌آهن پرسید با وجود تکمیل ۹۷ درصدی این خط تولید، چرا هنوز تولید ریل در این شرکت به تولید انبوه نمی‌رسد؟

تولید ریل داخلی از سال‌ها قبل دغدغه مسئولان ارشد کشور بوده است؛ اما در سال 89 و هم‌زمان با تشدید تحریم‌ها ضرورت برای تولید ریل در داخل کشور بیشتر احساس شد. آیا با توجه به شرایط فعلی، توان تولید ریل در داخل کشور وجود دارد؟

پاسخ به این سئوال را باید از دو منظر موردبررسی قرار داد؛ نخست باید دید آیا توانایی فنی تولید ریل در داخل کشور وجود دارد ؟ شرکت ذوب‌آهن اصفهان در سال 93 اقدام به خرید و نصب خط تولید نورد پیشرفته از کشور آلمان کرد که مجهز به مدرن‌ترین فناوری‌های روز دنیا است. تکمیل 97 درصدی این پروژه تا به امروز وجود هرگونه نگرانی در موضوع توانایی فنی را برطرف می‌کند.

جنبه دیگری باید بررسی شود؛ آیا تولید ریل در شرکت ذوب‌آهن اصفهان دارای توجیه اقتصادی است؟ در حال حاضر نیاز قطعی کشور سالانه بیش از 200هزار تن ریل است که این میزان رقم قابل قبولی برای تولیدکنندگان فولاد محسوب می‌شود؛ بنابراین می‌توان گفت سرمایه‌گذاری انجام‌شده در این حوزه کاملاً از توجیه اقتصادی برخوردار است. در صنعت فولاد تولید پروفیل‌های فولادی همچون میلگرد، ورق فولادی و ریل تقریباً در یک رده تولیدی قرار داشته و دارای هزینه تولیدی مشابهی هستند.

با این‌حال قیمت فروش ریل در مقایسه با دیگر پروفیل‌های فولادی بسیار بالاتر بوده و برای تولیدکننده از جذابیت بالاتری برخوردار است. از طرف دیگر خط تولید ریلی که توسط شرکت ذوب‌آهن اصفهان خریداری شده، علاوه بر تولید ریل، قابلیت تولید نوعی از تیرآهن که به تیرآهن بال‌پهن معروف بوده را نیز دارد.

لذا با توجه به آنچه گفته شد علاوه بر این‌که دانش فنی تولید ریل موردنیاز کشور و حتی منطقه در کشور وجود دارد، از لحاظ اقتصادی نیز برای شرکت ذوب‌آهن اصفهان سودآور است و می‌تواند این کارخانه را به قطب تولید ریل باکیفیت در منطقه تبدیل کند.

بر این اساس، امید می‌رود شرکت ذوب‌آهن اصفهان با رفع مشکلات خود در این حوزه هرچه سریع‌تر این نیاز مهم کشور را رفع نکند. این امر جز با همکاری مسئولان ذوب آهن اصفهان و بخش ریلی کشور به منظور کاهش واردات ریل از خارج از کشور و سپس تعهد ذوب آهن اصفهان به تامین ریل مورد نیاز کشور طی مدت کوتاه محقق نخواهد شد.

 

 

علی جعفری- کارشناس حمل‌ونقل

تسنیم

 

تعداد بازدید: 1245 ،    
  

اخبار مرتبط:

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار