دوشنبه، 10 اردیبهشت 1403 - 16:53   
 
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 35762صفحه نخست » دریایی2پنجشنبه، 21 شهریور 1392 - 20:45
حمایت از احداث بنادر کوچک مسافری در مازندران/ موانع منطقه ویژه اقتصادی
  

تین نیوز |  افزایش چشمگیر ظرفیت بنادر مازندران، ظرفیت 10 میلیون تنی پهلوگیری کشتی ها، تبدیل بندر نوشهر به بندر لجستکی استانهای مرکزی، لزوم راه اندازی پایانه حمل و نقل بندری و حمایت از سرمایه گذاری در زمینه بنادر کوچک مسافربری از جمله مواردی است که در گفتگو با مدیرکل بنادر و دریانوردی مازندران مطرح شده است.

 استان مازندران به دلیل دارا بودن سه بندر مهمترین استان کشور محسوب می شود که نقش اساسی در زمینه صادرات و واردات دارد. بندر نوشهر نیز به عنوان یکی از قدیمی ترین بندر مازندران از دیرباز سهم ویژه و استراتژیکی در زمینه درآمدزایی، فرصت های شغلی و سرمایه گذاری داشته است.

 

بندر نوشهر طی سالهای 1309 تا 1318 توسط دو شرکت هلندی و بلژیکی احداث و در سال1319 با ورود نخستین کشتی تجاری حامل قطعات و ماشین‌آلات کارخانه ذوب آهن کرج راه اندازی شد. این بندر با مساحت 40 هکتار درحال حاضردارای 9 پست اسکله تجاری و خدماتی بوده که هم اکنون ظرفیت تخلیه کالا در این بندر به 3.5 میلیون تن رسیده و تا سال 94 این ظرفیت به بیش از 5 میلیون تن افزایش می یابد.

 

بنادر مازندران در حال حاضر ظرفیت پهلوگیری 10 میلیون تن بار را دارند که به اعتقاد سید نبی سیدپور مدیرکل بنادر و دریانوردی استان مازندران برای توسعه این ظرفیتها، باید زیرساختهای لازم در خارج از بندر نیز ایجاد شود. 

 

ظرفیت بنادر مازندران چقدر در سالهای اخیر افزایش یافته است؟

 
ظرفیت بنادر از 20 سال گذشته تاکنون تقریبا در بندر نوشهر هفت برابر برابر شده و این ظرفیت در بنادر استان مازندارن نسبت به 20 سال قبل رشد چشمگیری یافته است.

 

در سال 72 فقط یک بندر تجاری فعال در استان داشتیم که 500 تا 600 هزار تن کالا وارد بندر می شد ولی اکنون این میزان به بالغ بر چهار میلیون تن رسیده و با همه مشکلات ظرفیت بنادر استان حدود هشت برابر شده که این میزان در بندر نوشهر به 3.5 میلیون تن رسیده است.

 

انشاء الله در سال 94 و پایان برنامه 10 ساله اول، ظرفیت بندر نوشهراز 3.5 میلیون تن فعلی به پنج میلیون تن می رسد و برای رسیدن به این ظرفیت که بتواند آثار خود را داشته باشد، باید زیرساختهای مورد نیاز فراهم شود، زیرا زمانی این ظرفیت برای ما مطلوب است که از آن استفاده مطلوب شود.

 

چه تاثیری افزایش ظرفیت بنادر بر اقتصاد استان و منطقه خواهد داشت؟

 
وقتی این میزان کالا وارد بندر شد، جنب و جوش اقتصادی منطقه نیز بیشتر می شود، به عنوان نمونه برای تخلیه این میزان بار و کالا، به کارگر، متخصص، نقل و انتقالات پولی، افزایش گردش پولی و مالی نیاز است و عواید مختلفی به منطقه می رسد و باید زمینه هایی فراهم شود تا این ظرفیت به فعلیت هم برسد.

 

در این زمنیه خیلی ها می توانند کمک کرده و رسانه ها یکی از مهمترین نقش ها را می توانند ایفا کنند تا مخاطبان و جامعه متوجه شوند که چنین امکان و قابلیتی در بندر وجود دارد و رسانه ها در شناسایی و رفع حلقه های مفقوده نیز کمک کننده هستند.

 
 

همچنین با پیوند بین رسانه و مجموعه سازمان بنادر می توانیم اهداف 1394 را به فعلیت برسانیم و نقشمان رادر مقابل وظیفه ای که به مردم داریم ایفا کنیم وانتظار این است که بتوانیم قدمهای بلندتری برداریم تا جوانان منطقه را مشغول کار کنیم.

 

نقش بندر در توسعه اشتغال؟
 


امروز اگر در بندر نوشهر کالایی وارد شود تا ظرفیت  3.5 میلیون تن را می توانیم جواب دهیم ولی زمانی بود که اگر یک میلیون تن کالا وارد بندر می شد، جا و مکان برای نگهداری کالا نداشتیم.

 

چقدر از برنامه های توسعه بندر نوشهر به عنوان بندرلجستیکی استانهای مرکزی محقق شود و موانع اجرای این طرح چیست؟

 نوشهر پتانسیل خاص خود را دارد و این شهر با وجود برنامه آزادراه می تواند بندر لجستیکی تعدادی از استانهای مرکزی کشور شود که امیدواریم با ورود بخش خصوصی و تامین تجهیزات بتوانیم قابلیت لازم را ایجاد کنیم.

 

همچنین بندرسازی پروسه میان مدتی را می طلبد و با توجه به امکانات داخل بندر و ساخت اسلکه جنوبی و اتمام کارهای جرثقیل، 1.5 میلیون تن به ظرفیت بندر نوشهر اضافه شده است. علاوه بر این، ساخت اسکله و ایجاد محوطه انجام شده و استحصال 15 هکتار ازمحوطه نیز رو به پایان است و سرمایه گذار بخش خصوصی را در بخشی از طرح وارد کردیم.
 

 

ساخت سیلوی گندم در بندر نوشهر که ویژه غرب استان مازندران است رو به پایان بوده و تا چند روز دیگر فاز اول آن آماده بهره برداری می شود و این طرح نیز ظرفیتهای جدیدی در این بخش ایجاد می کند.

 

مهمترین نیاز بنادر استان و نوشهر؟

 
مدیرکل بنادر و دریانوردی درباره مهمترین نیاز بنادر استان بویزه بندر نوشهر ادامه داد: بحث راه اندازی پایانه حمل و نقل در نوشهر از جمله ملزمات است و یکی از نیازهای بندر است که اگر در راه اندازی آن تسریع شود، بخشی از مشکلات رفع می شود.

 

ظرفیت پهلوگیری کشتی ها در بنادر استان چه میزان است؟

 
در استان مازندران ظرفیت پهلوگیری کشتی ها حدود 9 تا 10 میلیون تن است و اقداماتی در بندر امیرآباد در حال انجام است ک این ظرفیت را افزایش می دهد و اگر محوطه و تجهیزات تخلیه را به اندازه کافی داشته باشیم می توانیم 10 میلیون تن کالا از کشتی خارج کنیم ولی در کنار آن باید زیرساختها مثل محوطه سازی، انبارها و ... را فراهم کنیم.

 

امروز در مجموع بندر از نظر تجهیزات بارگیری، محوطه نگهداری کالا و ... ظرفیت وجود دارد ولی در بیرون بندر از نظر زیرساختها مشکل داریم، به عنوان نمونه بطور متوسط باید 10 هزار تن کالا از بندر خارج شود، آیا خیابانهای شهر ظرفیت لازم را دارند و گنجایش تردد 500 کامیون در روز را دارند و آیا خیابانهای شهر توان سرویس دهی به این تعداد تریلی را در روز دارند، همچنین آیا مکانی در منطقه و شهرستان داریم که بتوانند کامیون را جا دهند.


پایانه نیاز ضروری بنادر

 
بناست تا سال 1404 قابلیتهای ایجاد کنیم که در بندر نوشهر 10 میلیون تن کالا وارد شود، پذیرش این میزان کالا، مستلزم انجام یکسری امور است که ایجاد پایانه از جمله آن است.

 

سرنوشت منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر به کجا انجامید و موانع و مشکلات اجرای این مصوبه دولت چیست؟

 
منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر با آنکه مصوب شد و مقرارات آن جاری است ولی درصد کمی از قابلیت های این منطقه در نوشهر در حال اجراست و زمینه اجرای برخی از قابلیتها فراهم نیست.

 

آنچه را که انتظار داریم اینست که با اجرای این منطقه ویژه اقتصادی، قابلیت های اشتغالزایی منطقه افزایش یابد، زیرا این فرصت وجود دارد که صاحبان سرمایه با استفاده از تسهیلات سرمایه گذاری نظیر حذف عوارض گمرکی، کارخانه ایجاد و مواد اولیه ارزان تهیه کنند و با نیروی انسانی منطقه تولید ارزان داشته باشند که به رونق منطقه کمک کنند.

 

همچنبن برای اجرای این طرح، زمین، عرصه مورد نیاز و تامین زیرساختها می خواهیم تا بعد سرمایه گذار را وارد کنیم و باید تا سال 1404 شرایطی را فراهم کنیم که با فعال شدن بخش های سرمایه گذاری و تولیدی اشتغال فراوان ایجاد کنیم و میزان واردات به بندر را به 10 میلیون تن برسانیم که این امر مستلزم آن است تا با همراهی مسئولان و رسانه ها فضایی ایجاد شود تا به اهداف دست یابیم، زیرا در بیرون بندر خیلی از مسائل دست ما نیست و باید بخش های مختلف دست به دست هم دهند.

 

 
آیا طرح ایجاد بندر خصوصی در مازندران قابلیت اجرایی دارد و متقاضی در این بخش شناسایی شده است؟

 
در مازندران فضا برای احداث بندر خصوصی فراهم نیست زیرا بندرسازی پرهزینه است و در بندر نوشهر از سالی که شروع به سرمایه گذاری کردیم تاکنون بالای 100 میلیارد تومان هزنیه شده است و این میزان جدای سرمایه گذاری است که از قبل صورت گرفته است و اگر سرمایه گذار بخواهد نسبت به ساخت بندرخصوصی اقدام کند حداقل باید همین میزان هزنیه کند که صرفه ندارد.

 

علاوه بر این، بندر به پس کرانه نیاز دارد و امروز در مازندران اراضی ساحلی گرانقیمت است و این امکان وجود ندارد سرمایه گذاری بیاوریم که بخواهد با قیمت بالا زمین برای احداث بندر خریداری کند.

 

از سوی دیگر، با توجه به اجرای برنامه های توسعه بنادر، خیلی برای بخش خصوصی قابل توجیه نیست که سرمایه گذاری در امر احداث بندرداشته باشد.

 

با توجه به گردشگر پذیر بودن مازندران و وجود نوار ساحلی و فعالیت بنادر متعدد چه برنامه ای برای احداث بنادر کوچک مسافری در مازندران وجود دارد؟

 

در بخش مسافری ممکن است زمینه فعالیت در استان وجود داشته باشد ولی به دلیل هزنیه بالایش تاکنون هیچ سرمایه گذاری در این بخش وارد نشده است و هنوز این بخش در استان فعال نیست، درحالیکه بارها اعلام آمادگی کردیم که از سرمایه گذاران حمایت می شود تا شناورهای مسافری وارد کنند و بنادر موجود نیز آماده سرویس دهی هستند.

 

بنادر موجود این آمادگی را دارند که به شناورهایی که در دریایی خزر فعالیت کنند چه بین بنادر ساحل شمالی و حاشیه دریای خزر و یا بنادر برون مرزی و کشورهای حاشیه سرویس دهی کنند.

تعداد بازدید: 1141 ،    
  
کلیدواژه ها: احداث - بنادر - مازندران


اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار