پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 18 خرداد 1403 - 19:12   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 104678صفحه نخست » دانستنی ها، علم، اندیشهسه شنبه، 29 اسفند 1402 - 08:51
نهضت سربداران، واکنشی به ظلم و جور زمانه
  
ترابر نیوز:

نهضت سربداران، واکنشی به ظلم و جور زمانه

 سبزوار- ایرنا-  تبعات هجوم مغول به ایران در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و تداوم این نابسامانی در دوره ایلخانان از زمینه های شکل‌گیری نهضت سربداران بود و در واقع می‌توان گفت که این حرکت مردمی در پاسخ به روح پرآشوب آن زمانه بروز کرد.

به گزارش ایرنا، نهضت سربداران، حرکت مردمی و آزادیبخش شیعیان خراسان در قرن هشتم هجری است که از روستای "باشتین" در منطقه تاریخی سبزوار آن روز علیه ستم حکام مغول آغاز شد.

سربداران نخستین حکومت شیعی ۱۲ امامی را در بخشی از ایران شکل دادند که به گواه تاریخ ظلم گریزی، بیگانه ستیزی، عدالت طلبی و برقراری عدل و داد از ویژگی های حکومتی بود که به حیات آخرین بقایای مغول در ایران خاتمه داد.

تشیع اثنی عشری، جوهره اصلی جنبش سربداران

نهضت سربداران دارای ۲ طایفه یا جناح (شیخیان و سربدار) بود، جناح شیخیان آراسته به خصوصیات والای اخلاقی چون دیانت، صداقت، فتوت، جهاد، اعتقاد به ظهور حضرت مهدی(عج) و مبارزه با ظلم و ستم بود و جناح سربداران نیز به خصایصی چون غیرت، شهامت و مبارزه با ظلم و ستم آمیخته بود.

در واقع "شیخ خلیفه" و سپس شاگردش "شیخ حسن جوری" با تعالیم خویش زمینه های فکری این نهضت شیعی را فراهم کردند و هنگامی که ائتلاف "امیر مسعود" (از امرای سربداران) و شیخ حسن شکل گرفت، نهضت صاحب ۲ رهبر شد و همان زمان اوج قدرت آنها بود و پس از طرد شیخ حسن توسط امیرمسعود، اختلافات ۲ جناح آغاز شد. اختلافاتی که تا پایان حیات سربداران دامنگیر این حکومت بود و سبب ضعف آنان شد، چنانکه در سقوط سربداران، رد پای جناح درویشان را می توان یافت.

درون مایه و جوهره اصلی جنبش سربداران، مذهب تشیع اثنی عشری بود، و می توان آنان را نخستین دولت مستقل ملی شیعه ۱۲ امامی در تاریخ ایران دانست و این ویژگی شیعه بودن در بطن رهبران هر دو جناح مشاهده می شد.

رهبران مذهبی در پی ایجاد حکومتی الهی و اسلامی بودند که برای رسیدن به آن، خود پیرو مذهب تشیع اثنی عشری و مبلغ ایدئولوژی انقلابی آن بودند. آنها ظهور حضرت مهدی (عج) را بشارت می دادند و مردم را برای مبارزه با ظلم و جور حکام زمان که یکی از ویژگی های ظهور بود، تشویق می کردند و برای تبلیغ تعالیم خود هجرت می کردند تا اندیشه های خود را گسترش دهند.

نهضت سربداران، واکنشی به ظلم و جور زمانه

رهبران سیاسی سربدار نیز برای ترویج مذهب شیعه جانفشانی می کردند و در اکثر مواقع برای ترویج و توسعه مذهب شیعه با جناح درویشان همکاری می کردند و گاهی برخی امرا، چون "خواجه شمس الدین علی" برای پیاده کردن اصول این مذهب در جامعه پیشگام می شدند و برخی امرای سربداری نیز به رواج تشیع فقاهتی متمایل بودند و قصد داشتند تا امور دینی را در اختیار فقهای این مذهب قرار دهند.

برای نمونه می توان به "خواجه علی موید سربداری" اشاره کرد که از "شیخ شمس الدین محمد بن مکی عاملی" دعوت کرد تا به منظور برقراری روش حکومتی بر اساس کتابش "اللمعه الدمشقیه" به ایران بیاید.

سکه های حکومت سربداران نیز علاوه بر نشان دادن قلمرو آنان، شیعی بودن آنان را گواهی می دهد. سکه هایی که بر روی همه آنها عبارت "علی ولی الله" و اسامی دوازده امام حک شده است. بر این اساس سربداران را از حیث شیعی بودن می توان طلیعه حکومت شیعه مذهب صفوی در ایران دانست.

یکی دیگر از خصایص نهضت سربداران، ساده زیستی امرای آن بود هر چند فرمانروایان سربدار در مواردی خود را سلطان یا نائب السلطنه می خواندند و نام خویش را در خطبه و سکه می آورند اما تمایل چندانی به انجام تشریفات، شکوه و جلال سازمانی که لازمه زندگی درباری باشد، نداشتند.

امرای سربدار از هرگونه تجمل دنیوی به دور بودند تا حدی که مریدان و لشگریان آزادانه وارد مجلس شهریاران سربدار می شدند. برخی خصایص فرمانروایان سربدار پوشیدن لباس چون دیگران، برابری در تقسیم غنایم جنگی و گستردن سالانه چند نوبت سفره عام بود.

ابن بطوطه در توصیف دوران آنان نوشته است: آیین عدالت چنان در قلمرو آنها (سربداران) رونق گرفت که اگر سکه‌های طلا و نقره در اردوگاه ایشان روی زمین می‌ریخت، تا صاحب آن پیدا نمی‌شد کسی دست به سوی آن دراز نمی کرد.

کاهش میزان خراج محصول و لغو سایر عوارض و مالیات ها که مطابق شریعت اسلامی نبود از دیگر اقدامات آنان بود. زمان حکومت سربداران، دهقانان فقط سه دهم محصول جمع آوری شده را به عنوان مالیات به دولت می پرداختند و جز آن دیناری از آنان به عنوان مالیات گرفته نمی شد.

سربداران، نهضتی مردمی که توارثی بین رهبران سیاسی آن نبود

سربداران نهضتی خودجوش و مردمی بود که اکثر طبقات اجتماع در آن شرکت داشتند. پیروان آنها شامل روستاییان کم درآمد، پیشه وران شهری و روستایی، خرده مالکان، غلامان فراری و بزرگ زادگان شهری بودند.

یکی از ویژگی های آنها عدم توارث در بین رهبران سیاسی حکومت بود. جنبه شیعی این نهضت مانع از آن می شد که حکومت جنبه وراثتی به خود بگیرد، از این رو امرای این سلسله افرادی از طبقات مختلف جامعه بودند که این عامل نیز در بین حکومتهای تاریخ ایران بی نظیر بود.

جنبش های زیادی به تأسی از نهضت سربداران شکل گرفت

سربداران برای گسترش دامنه نهضت خود، جنبش های مشابه خود را یاری و مساعدت می کردند. به طوری که سنت سربداری در ایران زنده ماند تا جایی که در پی قیام مردم سبزوار، اصطلاح سربدار صفت عام قیام هایی از این دست شد.

قیام مردم سمرقند به سرکردگی "مولانا زاده بخاری" که ۳۰ سال بعد از خروج سربداران سبزوار رخ داد، نیز به همین نام شهرت یافت، قیام "پهلوان اسد خراسانی" که علیه ظلم "شاه شجاع" شورید هم رنگ و بوی سربداری داشت و خروج سادات و دراویش مرعشی مازندران به رهبری "سیدقوام الدین مرعشی" و جنبش "سادات کیایی گیلان" نیز به تأسی از نهضت سربداران بود.

نهضت سربداران، واکنشی به ظلم و جور زمانه

انقراض مغول در ایران سند ظلم‌ستیزی سربداران بود

یکی از مهمترین صفات حکومت سربداران، ظلم ستیزی و مبارزه آنان علیه بیگانگان بود. از نظر سربداران اعمال فرمانروایان مغول و ایلخانانی که به ظاهر مسلمان شده، اما بی توجه به قوانین و احکام شریعت مقدس اسلام در امور اداری و کشورداری خصوصا دریافت مالیاتها و عوارض بر اساس یاسای چنگیزی عمل می کردند، گناهی نابخشودنی به شمار می رفت. از جمله این حکام "طغای تیمورخان" و "جانی قربان" بودند که سربداران به مبارزه با آنان اقدام نمودند.

برای سربداران "ملوک آل کرت" نیز غیر ایرانی تلقی می شدند و به خاطر اختلافات ملی و مذهبی همواره بین آنان درگیری بود.

مهم ترین سند ظلم و بیگانه ستیزی سربداران انقراض حکومت مغول در ایران بود که به نام آنان ثبت شد.

احسان طبری درباره ظلم ستیزی سربداران نوشته است: "سربداریه دعوی داشتند که می خواهند کاری کنند که حتی یک تاتار تا قیام قیامت خیمه در خاک ایران نزند، آنها تعالیم صوفی را با شیوه عیاری و جوانمردی درآمیخته و نخستین هنگ های درویشان مسلح را پدید آوردند و این جنبش را از طفیلی گری و گدایی و مقاومت منفی به نبردهای خونین مردانه راهنمایی کردند".

وی افزوده است: "خود عنوان سربداریه که از آمادگی درویشان برای اینکه سر خود یا سر دشمن را بر دار ببینند حکایت می کند، نماینده روحیات پرخاشگر این جنبش است".

متاسفانه این حکومت با وجود خصایص عالی چون شیعه بودن، ظلم‌ستیزی، اعتقاد به مهدویت، فتوت و جوانمردی، عدالت طلبی و بعد مردمی، آلوده به قتل زمامداران خود بود، چنانکه اکثر رهبران این نهضت به دست اعضای جامعه خویش به قتل رسیدند که این مساله در درازمدت موجب شد تا حکومت از وجود رهبران شایسته خالی شود.

مغولان مقهور فرهنگ سربداران و نه شمشیر آنها شدند

یک پژوهشگر تاریخ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: جریان سربداران یک فرهنگ است. فرهنگ پهلوانی و جوانمردی، فرهنگی که آموخته بود چگونه با دیپلماسی و صلح، مانع ظلم و ستم شود. با بیان این گزاره در واقع مغولان در مقابل شمشیر سربداران شکست نخورند بلکه مقهور فرهنگی شدند که متاثر از فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی بود.

محمد عبدالله‌زاده ثانی افزود: نهضت سربداران قیام، شورش، انقلاب و هرج و مرج نبود بلکه یک جریان فرهنگی بود که ریشه در فرهنگ کهن قبل و بعد از اسلام ایران داشت و بر این اساس باید گفت که مغول مغلوب شمشیر سربداران نشد بلکه مقهور فرهنگ سربداران شد، به گونه ای که سربداران شمشیر مغول را به قلم تبدیل کردند که اقدامات فرهنگی هنری دوره تیموریان از مصادیق بارز آن است.Download

 

به گزارش ایرنا و بر اساس آنچه در منابع تاریخی آمده است، نهضت سربداران، حرکت مردمی و آزادیبخش شیعیان خراسان در قرن هشتم هجری است که پس از ۱۲۰ سال چیرگی قوم تاتار و مغول بر ایران و بسیاری از مناطق آسیا، از روستای "باشتین" در منطقه تاریخی سبزوار آن روز علیه ستم بیگانگان مغول آغاز شد.

سربداران در سال ۷۳۸ هجری موفق به تصرف سبزوار و تشکیل حکومت مستقل و مردمی شیعه شدند که به مدت حدود ۵۰ سال به پایتختی سبزوار تداوم داشت و موجب تثبیت اعتقادات و باورهای شیعیان دوازده امامی برای دوران های بعد در این بخش از ایران شد که دامنه حکومت آنان تا مازندران و گرگان نیز توسعه یافت.

قیام سربداران از آن جهت در تاریخ ایران اهمیت دارد که پس از خود سبب شورش و ایستادگی مردم در برابر حکومت مغول شد. برخی از مورخان استقرار دولت مرعشیان در مازندران را از بارزترین پیامدهای حکومت سربداران عنوان کرده اند.

امرای سربداران در مدت کوتاه حکومت خود دست به آبادانی زده و توانستند تا حد زیادی ویرانگری های مغولان را جبران کنند. آنان در پی ارتقای زندگی روستاییان و طبقه محروم برآمدند و به نوعی مساوات در تقسیم عواید و ثروت عمومی اعتقاد داشتند.

این نهضت به خاطر شعار فعالان آن مبنی بر اینکه "اگر توفیق یابیم دفع ظلم ظالمان کرده باشیم وگرنه سر خود را بر دار ببینیم که دیگر تحمل تعدی و ظلم نداریم" با عنوان قیام سربداران معروف و در تاریخ ایران زمین ماندگار شد.

نخستین همایش ملی سربداران در سال ۱۳۹۴ به میزبانی دانشگاه حکیم سبزواری به بهانه هفتصدمین سالگرد این نهضت برگزار شد

تعداد بازدید: 189 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  یک مقایسۀ تأمل‌برانگیز بین ایران و کره‌جنوبی
  اختیارات رئیس جمهور بیشتره یا رهبری ؟؟
  بزرگترین دشمن آمریکا 35 تریلیون دلار بدهی است
  حجم نقدینگی جهان چند دلار است؟
  ۳۹ کشته در حمله خون آشام های صهیونیسم به مدرسه سازمان ملل در غزه
  سرمایه گذاری هند در شمال، جنوب و چابهار؛ تغییر متد انتظار و تماشا در برابر چین و پاکستان
  دلیل تمایل هند به گنجاندن بندر چابهار در کریدور شمال-جنوب
  تجربه ساخت هواپیما در ایران از گذشته تا امروز؛ ایران تولیدکننده هواپیما می شود؟
  فیلم میزگرد بسیار ارزشمند جایگاه رای مردم از دیدگاه امام خمینی (ره)
  نظر حضرت امام خمینی ره درباره حکومت و مردم/فیلم
  آمریکا متن قطعنامه شورای حکام علیه ایران را تعدیل کرد
  احمدی‌نژاد: با چهار اقدام مشکلات اقتصادی حل می‌شود
  حدادعادل: اگر جبهه رقیب، انتخابات سال ۹۲ را تکرار کند، باید تلاش کنیم تا به دست خودمان زمینه شکست را فراهم نکنیم
  اولین فیلم تبلیغاتی مسعود پزشکیان منتشر شد + فیلم
  مسعود پزشکیان: رفتارهای غلطی که در ۴۰ سال کردیم همه رو از دین و اسلام دور کردیم/فیلم
  هاشمی‌طبا: اگر رئیس‌جمهور نتواند تشخیص اولویت‌های کشور را داشته باشد، کار او به منزله کوبیدن آب در هاون است
  رائفی پور | آیا رئیس جمهور اختیارات لازم برای مدیریت کشور را دارد؟ فیلم
  نقش موثر رئیس جمهوری در سیاست خارجی ایران
  قدرت و اختیارات رییس جمهور از منظر مقام معظم رهبری/نمایش تصویری
  ببینید / فیلم تبلیغاتی ثبت‌نام «مصطفی پورمحمدی» در انتخابات؛ «قرار ما این نبود؛ قرار نبود بسیاری از شما مردم نگران گذران زندگی خود باشید»
  «حمیرا ریگی» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار شد
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  دلایل عباس آخوندی برای نامزدی در انتخابات در کنار افتخار به عملکرد عملکرد حمل و نقلی خود
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فیلم| ایرباس بلوگا ایکس ال
  ببینید: «اون» دنبال جنگ است؟ جنگی جدید و خطرناک در راه است؟
  ببینید / ادامە آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع کبیرکوه/فیلم
  تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس
  ببینید/ دختر فلسطینی: مگر ما چه گناهی کرده‌ایم؟ فیلم
  سیدمحمد خاتمی: اگر پیشنهاد «جبهه اﺻﻼﺣﺎت» محقق شود در انتخابات شرکت می‌کنم / نامزد مورد نظر باید در باور و عمل ملتزم به اصلاحات و تحول باشد
  ایران با دارا بودن ۸۰ میلیون جمعیت، حدود ۱۵ میلیون پرونده قضایی و ۲۰۰۰ عنوان مجرمانه داراست، در حالی که هند با دارا بودن یک میلیارد جمعیت تنها دارای دو میلیون پرونده قضایی و ۷۰۰ تا ۸۰۰ عنوان مجرمانه است!!.
  کوروش کبیر یا همان حضرت ذوالقرنین قرآن مجید
  فیلم قدرت و اختیارات نماینده مجلس
  قدرت و اختیارات مجلس
  دالیل متقن و محکم در مورد حقانیت حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه خلیج فارس
  آمار عناوین مجرمانه در ایران: ۳۰۰۰ ؛ در دنیا: ۶۰ تا ۹۰
  تبیین حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه از دیدگاه تاریخی و حقوق بین المللی دریاها
  کاهش 40 هزار زندانی با حذف 26 مورد عناوین مجرمانه
  مقایسه اختیارات رهبری با دولت و مجلس
  لاریجانی: برای بهبود وضعیت بورس، دولت و سیاست‌مداران لازم نیست کاری کنند بلکه یک سری کار‌ها و دخالت‌ها را نباید انجام دهند / با عدم مداخله اوضاع بورس حتما بهتر خواهد شد/فیلم
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  گزارش اقتصاد دریایی کشور چین
  جهان خودرو؛ ماشینی که با هر باک بنزین ۲۱۰۰ کیلومتر حرکت می‌کند
  مقایسه 50 ساله اقتصاد ایران، ترکیه و عربستان+ فیلم آموزنده و ارزشمند
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار