پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
چهارشنبه، 30 خرداد 1403 - 17:58   
 
 
   آخرین اخبار  
  گزارش تصویری نشست هم اندیشی ریلی در حمایت از دکتر مسعود پزشکیان
  گردهمآیی بزرگ ریلی ها امروز ساعت 14.30؛ متروی میرزای شیرازی، خیابان ...
  جدال جانانه راه آهن و شرکت های ریلی ؛ بهتاش سپاهان قربانی سیاست های غیراصولی راه آهن + فیلم
  ریلی ها برای مشارکت در انتخابات بیانیه دادند
  ظلم مضاعف به مردم با مصوبه سست سهم بهینه در واگذاری لوکوموتیوها
با حضور فعالان و کارشناسان حوزه حمل و نقل
  نشست هم اندیشی کمیته حمل و نقل و خودرو ستاد دکتر پزشکیان 30 خرداد برگزار می شود

  تلاش سه ساله شرکت راه آهن بر ضد تولید ملی
  تاثیر شدید توسعه شبکه ریلی بر کاهش تلفات جاده ای و آسیب های ماندگار جسمی/ برنامه دکتر پزشکیان چیست؟
  سرود عشق روی ریل های آهنی؛ قطار قلب منه!
پیشنهاداتی به دولت چهاردهم برای افزایش سهم راه‌ آهن
  رفع عوامل کاهش سهم بار و مسافر ریلی؛ رزمایشی برای دولت و وزیرجدید

  بررسی آخرین وضعیت کریدور شمال-جنوب و ساخت خط ریلی رشت- آستارا بین ایران و روسیه
  وجود واگن های ۵۰ ساله در سیستم حمل و نقل ریلی کشور
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  برنامه حامیان پزشکیان:رساندن میانگین سرعت قطارهای باری به 40 کیلومتر بر ساعت و میانگین سرعت قطارهای مسافری به 120کیلومتر برساعت
  برنامه حامیان پزشکیان: احداث 3000کیلومتر خطوط ریلی برقی پرسرعت بین شهرهای پر جمعیت کشور
  فیلم/جابجایی زائران ایرانی حج تمتتع با قطار سریع السیر
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  ۵۰۰ میلیارد تومان به راه آهن بوشهر شیراز تزریق می شود
  وجود ۴۵۰ لوکوموتیو زمین گیر/ویدئو
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 101197صفحه نخست » اقتصاد- حمل و نقلپنجشنبه، 23 شهریور 1402 - 16:02
ارزش ترانزیتی کریدور شمال- جنوب بزرگنمایی شده است؟
  
ترابر نیوز:

کریدور شمال جنوب می ‌تواند نقش قابل توجهی در ترانزیت کالا برعهده داشته باشد اما این نقش بیش از آن‌که به اتکای شواهد آماری و واقعیات روابط بازرگانی میان کشورها باشد برگرفته از قضاوت‌ های متاثر از فضای رسانه ‌ای، بعضا غیرواقع ‌بینانه و با بزرگنمایی همراه است.

ارزش ترانزیتی کریدور شمال- جنوب بزرگنمایی شده است؟
تین نیوز

آتوسا آفاق پور / پژوهشگر حوزه حمل و نقل و لجستیک - در حالی که بیش از دو دهه از امضای موافقتنامه کریدور حمل ‌و ‌نقل بین ‌المللی شمال- جنوب میان سه کشور ایران، هند و روسیه می‌ گذرد، به‌نظر می ‌رسد این کریدور هنوز نتوانسته به‌ اهداف تعریف شده دست یابد و در عمل با دشواری‌ هایی در هر سه حوزه زیرساختی، فرایندی و فضایی مواجه است؛ در حوزه زیرساختی عدم تکمیل شبکه ریلی رشت_آستارا، تفاوت میان عرض شبکه ریلی کشور ایران (1430 میلیمتر) و کشور آذربایجان (1520 میلیمتر) و عدم تشکیل خطوط کشتیرانی رو رو در دریای خزر مهم‌ترین موارد قابل ذکر است. در حوزه فرآیندی، اعمال ادامه ‌دار تحریم ‌های بین‌ المللی، تضغیف زیرساخت ‌های نرم و دشواری ‌های بروکراتیک در رویه ‌های گمرکی و کاستی ‌هایی در زمینه مقررات  استانداردها و در حوزه فضایی، وابستگی شاخه غربی کریدور به کشور آذربایجان و مناقشات پیرامون آن خودنمایی می‌ کند.

 در چنین شرایطی و با وجود اهمیتی که بسیاری از صاحبنظران و مدیران کشور برای تحقق این کریدور قائل هستند، به‌نظر می ‌رسد جهت‌گیری‌ ها پیرامون جایگاهی که این کریدور می ‌تواند در ترانزیت کالا برعهده داشته باشد، بیش از آن‌که به اتکای شواهد آماری و برگرفته از مطالعات جامع مبتنی بر واقعیات روابط بازرگانی میان کشورها باشد برگرفته از قضاوت‌ های کارشناسی متاثر از فضای رسانه ‌ای، بعضا غیرواقع ‌بینانه و با بزرگنمایی همراه است. از این رو این گفتار درصدد آن برآمده تا با مرور داده‌ها و آمار منتشر شده از مراجع رسمی، به برآورد کلی حجم ترانزیت کالا از طریق این کریدور در شرایط موجود و تحولات آن بپردازد و تصویر مبهمی که از نقش کریدور شمال- جنوب می ‌توان متصور شد را اندکی وضوح بخشد.

به‌منظور ارائه تصویری دقیق ‌تر از حجم ترانزیت کالا از کشور باید گفت با وجود تمام ظرفیت ‌هایی که برای این سرزمین در این حوزه برشمرده شده، متوسط وزن آن در دوره شش ساله 1400-1395 تنها در حدود 13 میلیون تن بوده که کمتر از 2 درصد کل بار جابه‌جا شده در کشور[1] است به ‌طوری که همین رقم نیز در دو سال 98 و 99، با کاهشی جدی روبه‌رو شده (11و 9 میلیون تن) که اگرچه متأثر از تحریم ‌‌‌ها و وقوع بحران کرونا بوده، می ‌تواند ارتباط معناداری با کاستی ‌های نظام برنامه‌‌‌ ریزی و مدیریتی کشور در بخش ترانزیت نیز داشته باشد.

این ارقام نشان می‌دهد که بدون در دست داشتن نقشه‌ی راه جامع در حوزه ترانزیت کالا و تدوین و اتخاذ رویکردی یکپارچه و نظام‌مند در راستای برنامه‌ریزی بلندمدت برای آن، به صرف وجود یا ایجاد زیرساخت‌های فیزیکی نمی‌توان به بهبود جایگاه کشور در لجستیک تجاری و بازرگانی بین‌الملی امید بست. 

اگر عبور این کریدور از مرزهای شمالی کشور را مشتمل بر سه مسیر شرقی (مرز جاده‌ای- ریلی اینچه برون با کشور ترکمنستان)، مسیر میانی (مانند بنادر امیرآباد و انزلی در دریای خزر) و مسیر غربی (مرز جاده‌ای- ریلی آستارا با کشور آذربایجان) متصور شویم و بنادر شهید رجایی و باهنر در بندرعباس و شهید بهشتی در چابهار را به‌ عنوان مبادی عبور این کریدور از مرزهای جنوبی کشور در نظر بگیریم، در حال حاضر بندرعباس و بندر امیرآباد، گلوگاه‌های کلیدی این کریدور در کشور هستند که همزمان، از هر سه شیوه حمل‌و‌نقل جاده‌ای، ریلی و دریایی بهره می‌ برند و در صورت تکمیل شبکه ریلی رشت- بندرانزلی و چابهار- زاهدان، بندر انزلی و بندر چابهار نیز به این فهرست اضافه خواهند شد.

به استناد آمار منتشر شده توسط راه‌آهن و سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای کشور، وزن کالای ترانزیت شده بندر به بندر (از طریق ریل و جاده) در دوره شش ساله 95-1400 به‌طور متوسط کمتر از 150 هزار تن بوده و سهم آن تنها در حدود 1.2 درصد کل ترانزیت کشور در این سال‌ها بوده ‌است؛ همچنین مجموع وزن ترانزیت ورودی و خروجی از مبادی و گذرگاه ‌های جاده ‌ای، ریلی و آبی کریدور شمال-جنوب در شمال ایران _به شرح مواردی که در پاراگراف قبل نام برده شد_ در سال 1399 بین 390 تا 400 هزار تن برآورد می‌ شود که تنها در حدود 3 درصد کالاهای ترانزیت شده از کشور در این سال‌ بوده‌ است.

به گواه این ارقام می ‌توان ادعا کرد جایگاه کریدور شمال- جنوب در ترانزیت کالا از کشور دست ‌کم در شرایط فعلی با آنچه در برخی تحلیل ‌ها از ظرفیت عبور بار از این کریدور گزارش می ‌شود فاصله بسیاری دارد. شاید این ادعا مطرح باشد که در صورت تکمیل شبکه ریلی رشت- آستارا این رقم افزایش خواهد یافت، اما گرایش کم صاحبان کالا بر به‌ کارگیری ناوگان حمل ‌و ‌نقل ریلی برای ترانزیت کالا نشانه ‌ای در ایجاد تردید بر این ادعا است زیرا حدود 60 درصد کالاهای ترانزیتی از کشور در دوره 95-1400، به‌شیوه جاده ‌ای حمل شده ‌اند.

از سوی دیگر، شواهد آماری نشان می ‌دهد شیوه حمل ریلی در کریدور شمال- جنوب به مراتب با استقبال کمتری مواجه است به‌طوری که بندر امیرآباد که هم ‌اکنون اگرچه دارای دسترسی ریلی است اما در عمل نتوانسته به عملکرد‌های مورد انتظار دست یابد و وزن ترانزیت کالا از بندرعباس به بندر امیرآباد و بالعکس به شیوه ریلی تنها برابر 7.7 و 4.7 هزار تن در سال 1400 بوده‌ است. به استناد همین آمار، وزن کالای ترانزیت شده بندر به بندر (از طریق ریل) از حدود 5 هزار تن در سال 1395 و 15 هزار تن در سال 1396 به صفر در سال‌های 1399 و 1400 کاهش یافته؛ همچنین، وزن کالای ترانزیت شده بندر به بندر (از طریق جاده) در دوره شش ساله 1400-1395 به طور متوسط در حدود 143 هزار تن بوده است.‌

این ارقام به‌روشنی نشان می ‌دهد چنانچه مسیر میانی کریدور مدنظر باشد، قطعا شیوه حمل جاده ‌ای نسبت به شیوه حمل ریلی برای صاحبان کالا اولویت دارد و از این رو می ‌توان گفت که احتمالا تشکیل خطوط کشتیرانی رو رو در بنادر دریای خزر بتواند کمک موثرتری به بهبود عملکرد این کریدور نماید.

به استناد اطلاعات منتشر شده در سالنامه آماری حمل‌و‌نقل ریلی کشور، وزن کالای ترانزیت شده به شیوه ریلی در چارچوب این کریدور در حدود 217 هزار تن برای سال 1400 برآورد می ‌شود که سهم آن از مجموع ترانزیت ریلی کشور در این سال تنها نزدیک به 11 درصد است. روغن صنعتی، لاستیک، کانتینر، شکر، چوب و سنگ گرانیت انواع کالاهایی هستند که توسط ناوگان حمل‌و‌نقل ریلی در این کریدور جا به‌ جا شده ‌اند. با این حال، برآورد وزن کالای ترانزیت شده به شیوه جاده ‌ای در چارچوب این کریدور با توجه به عدم دسترسی به آمار گسترده و تفصیلی از مبادی ورود و خروج کالای ترانزیتی به‌طور دقیق امکان ‌پذیر نیست اما با توجه به وزن ترانزیت ورودی و خروجی از مبادی جاده‌ای کشور در شمال ایران، این رقم به احتمال بسیار نمی‌تواند بیش از 500 هزار تن در سال باشد. بنابراین، به نظر می ‌رسد وزن کل بار ترانزیت شده در چارچوب کریدور شمال- جنوب در وضع موجود در بهترین حالت کمتر از یک میلیون تن در سال باشد که رقم ناچیزی است و یکی از دلایل آن را می ‌باید در روابط بازرگانی میان کشورهایی که از این کریدور بهره ‌می ‌برند جستجو کرد.

هند به عنوان بزرگترین اقتصاد عضو این گذرگاه روابط تجاری اندکی با روسیه و کشورهای آسیای مرکزی دارد و در مقابل، کشورهای چین، ایالات متحده آمریکا و امارات متحده عربی مهم‌ترین شرکای تجاری این کشور محسوب می ‌شوند. به استناد اطلاعات منتشر شده توسط سازمان تجارت جهانی (WTO)، سهم واردات کالا از کشور روسیه به هند تنها 1.61 درصد از مجموع ارزش کالاهای وارد شده به این کشور و سهم صادرات کالا از کشور هند به روسیه کمتر از 1 درصد از مجموع ارزش کالاهای صادر شده از این کشور در سال 2020 بوده است. به ‌علاوه، بسیاری از کشورهای عضو این گذرگاه نقش قابل توجهی در اقتصاد جهانی ندارند و حجم تجارت آنان با یکدیگر که از مسیر کریدور شمال- جنوب عبور کند چندان بالا نیست.

 از سوی دیگر، چین، مهم ‌ترین شریک تجاری روسیه محسوب می‌شود به‌طوری که شواهد آماری نشان می ‌دهد سهم واردات کالا از کشورهای آسیای جنوبی به روسیه و صادرات کالا از روسیه به آن ‌ها تنها در حدود 2 تا 2.5 درصد از ارزش مجموع واردات و صادرات روسیه است. در کنار آن، بخش عمده روابط بازرگانی کشورهای آسیای مرکزی هم با چین و روسیه در جریان است و نقش هند در این میان بسیار کمرنگ است.

این ارقام حاکی از آن است که به‌طور کلی تقاضای ترانزیت کالا از مسیر کریدور شمال- جنوب کم است زیرا ساختار اقتصادی اغلب کشورهای عضو کریدور و روابط بازرگانی میان آنان به‌ طور تاریخی در راستای شرقی- غربی و در هم ‌پیوندی و هم‌ تکمیلی با چین، روسیه و اتحادیه اروپا شکل گرفته و هند و ایران در این بین نقش عمده ‌ای نداشته ‌اند. نیازی که پس از شکل‌گیری بحران اوکراین در روسیه برای توجه به کریدور شمال- جنوب ایجاد شده نیز برون‌زا و ناشی از اعمال تحریم‌های بین ‌المللی است، این در حالی است که برای دوام عملکرد کریدورهای بین ‌المللی، ضرورتی درون ‌زا برخواسته از نیاز متقابل جمعیت و صنایع به مواد خام، کالاهای واسطه ‌ای و نهایی الزامی است. حال این پرسش مطرح می‌ شود که آیا هند ظرفیت جایگزینی روابط بازرگانی را که در گذشته میان روسیه و کشورهای غربی برقرار بوده و خلاء ناشی از نبود آن به‌دنبال بحران اوکراین احساس می ‌شود، به نحو موثر و مستمر دارد؟ پاسخ به این پرسش کلیدی می ‌تواند تصویر واضح ‌تری از جایگاه و کارکرد کریدور شمال- جنوب و پیش‌بینی حجم و ترکیب کالاهایی که می ‌تواند از طریق آن جابه‌جا شود ارائه دهد.

 


[1]- متوسط وزن انواع بارهای جابه‌جا شده در کشور شامل بار داخلی، صادرات، واردات و ترانزیت در دوره 95-1400، در حدود 623 میلیون تن بوده که همواره بیش از 75 درصد آن بار داخلی بوده به‌طوری که میانگین وزن بارهای بین‌المللی (صادرات، واردات و ترازیت) در این دوره در حدود 137 میلیون تن برآورد می‌شود.

تعداد بازدید: 200 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  گزارش تصویری نشست هم اندیشی ریلی در حمایت از دکتر مسعود پزشکیان
  تماشا کنید: آن ۶ ماه تلخ/ گزارشی از شش ماه مهمی که ظریف به آن اشاره کرد
  ببینید/ ظریف: هیچ کس نمی‌تواند یک ایرانی را از زندگی، از خواستن برای ایران ناامید کند
  یک غافلگیری خوشایند؛ تفاوت ویژه پزشکیان با سایر نامزدها و غالب مدیران کشور چیست؟
  چند پیشنهاد کارشناسی به کاندیداها برای اعتلای صنعت هوایی کشور
  پزشکیان: من اهل دعوا نیستم اما به هیچ وجه نیز زیر بار زور نمی روم
  گردهمآیی بزرگ ریلی ها امروز ساعت 14.30؛ متروی میرزای شیرازی، خیابان ...
  جدال جانانه راه آهن و شرکت های ریلی ؛ بهتاش سپاهان قربانی سیاست های غیراصولی راه آهن + فیلم
  ریلی ها برای مشارکت در انتخابات بیانیه دادند
  ضرورت حضور مردم در انتخابات: نگاهی به اهمیت مشارکت و راهکارهای بازسازی اعتماد
  کدام خاتمی ؟ سخنان متفاوت سید محمد خاتمی/فیلم
  صوت/ ستاد پزشکیان در اصفهان و پخش آهنگ برای آزادی !
  ویدیو استقبال باشکوه از خاتمی در ایتالیا
  پزشکیان: در مناظره ها، من می‌توانم پرونده‌های آنها را دربیاورم چون خیلی از آنها بی خود بالا آمده‌اند ولی خوب نیست که آدم در صدا و سیما بیاید و بگوید که «بگم؟»
  ببینید: از سقوط جلیلی تا بازی بدون توپ زاکانی / مناظره اول انتخابات چه تاثیراتی در آرای کاندیداها گذاشت؟
  ببینید/ ویدیوی کامل سخنان طوفانی و آتشین ظریف در تلویزیون
  ظریف و پزشکیان امروز ساعت 9.30 صبح مهمان مردم اصفهان می شوند
  نشست هم اندیشی کمیته حمل و نقل و خودرو ستاد دکتر پزشکیان 30 خرداد برگزار می شود
  گردهمآیی بزرگ ریلی ها
  پزشکیان می‌تواند شرایط کشور را به نفع مردم تغییر دهد
  پزشکیان برای طیف آرای خودش در مناظره خوب ظاهر شد / او برای مردم عادی جذاب است / پزشکیان دیشب یک نامزد صادق بود / او باید از این پس سراغ آرا طبقه متوسط برود / پورمحمدی فراتر از یک روحانی ریش سفید سالخورده ظاهر شد / زاکانی هم اینقدر خسته بود که چشمانش باز نمی‌شد
  آشنایی با زیرساخت های حمل و نقلی امارات متحده عربی
  ظلم مضاعف به مردم با مصوبه سست سهم بهینه در واگذاری لوکوموتیوها
  حمایت جامعه متخصصین صنعت هوانوردی و فرودگاهی از مسعود پزشکیان
  برگزاری گردهمایی جامعه هوانوردی و فرودگاهی در حمایت از مسعود پزشکیان
  نشست هم اندیشی کمیته حمل و نقل و خودرو ستاد دکتر پزشکیان 30 خرداد برگزار می شود
  رئیس جبهه اصلاحات: صادق زیباکلام به سرطان مبتلا شده است
  رئیس اتاق بازرگانی در دیدار پورمحمدی: نرخ تورم و نرخ بهره کمر تولیدکننده را شکسته / تعهدات ارزی که برای بازرگانان تعریف شده مشکلات بسیاری آفریده / وزارتخانه‌های نیرو و صمت در تامین زیرساخت‌ها عملکرد خوبی ندارند / وضعیت کارخانه‌های تولیدی هر روز بدتر می‌شود
  نگرانی چین از توسعه بندر چابهار + فیلم
  تلاش سه ساله شرکت راه آهن بر ضد تولید ملی
  مسعود پزشکیان: بلد نیستم شعار دهم و تاکنون برای رای گرفتن دروغ نگفتم
  تاثیر شدید توسعه شبکه ریلی بر کاهش تلفات جاده ای و آسیب های ماندگار جسمی/ برنامه دکتر پزشکیان چیست؟
  رانت ویژه برای واردکنندگان خودرو
  پزشکیان برای جذب آرای میلیونی فعالان حمل و نقل چه برنامه ای دارد؟
  سرود عشق روی ریل های آهنی؛ قطار قلب منه!
  رفع عوامل کاهش سهم بار و مسافر ریلی؛ رزمایشی برای دولت و وزیرجدید
  بررسی آخرین وضعیت کریدور شمال-جنوب و ساخت خط ریلی رشت- آستارا بین ایران و روسیه
  نامزدهای ریاست‌ جمهوری درباره مکران چه می‌گویند؟
  ​اجرای بیمه شخص ثالث اجباری وسایل نقلیه ریلی به کجا رسید؟
  وجود واگن های ۵۰ ساله در سیستم حمل و نقل ریلی کشور
  آیا همه تاکسی های فرسوده تهران برقی می شود؟
  پزشکیان: مغز‌ها از ایران می‌روند، چون یک عده با رابطه، قدرت را در دست می‌گیرند و برخورد نامناسب با جامعه انجام می‌دهند
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  دکترعلی ربیعی:پزشکیان هرچه بگوید تا آخر بر آن استوار خواهد ماند
  استدلال عباس عبدی برای لزوم مشارکت در انتخابات امسال: شکست فاحش سیاست یک‌دست‌سازی کاملا اثبات شده؛ بسیاری از اصولگرایان و بدنه آنان نیز سرخورده هستند / ساختار رسمی از هیچ کدام از نامزدها هیچ حمایت ویژه‌ای نمی‌کند
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار