پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
دوشنبه، 21 خرداد 1403 - 20:33   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 97825صفحه نخست » ریلی 2یکشنبه، 15 آبان 1401 - 20:12
اتصال راه آهن استراتژیک: زمان اتصال مجدد ایران و قفقاز جنوبی
  
ترابر نیوز:

اتصال مجدد شبکه ریلی ایران با منطقه قفقاز، روند ترانزیت و تجارت و نیز ارتباطات مردمی را در منطقه قفقاز سرعت خواهد بخشید.

 

تین نیوز

دکتر ولی کالجی در مجله باکو دیالوگ (Baku Dialogues)- آکادمی دیپلماتیک جمهوری آذربایجان (ADA University)- پاییز ۲۰۲۲ میلادی مطلبی در مورد برای اتصال مجدد ریلی به منطقه قفقاز نوشته است که در ادامه می آید:

«مسیر ریلی جلفا - تبریز به طول ۱۴۶ کیلومتر و مسیر ریلی صوفیان - شرفخانه نیز به طول ۵۳ کیلومتر در سال ۱۹۱۶ میلادی و در میانه جنگ جهانی اول تکمیل و افتتاح شد. به منظور ارتباط شبکه ریلی ایران و روسیه، پلی آهنی بر روی رودخانه ارس بین جلفا و نخجوان در سال ۱۹۱۴ میلادی ساخته شد که در جریان اشغال ایران در جنگ جهانی دوم و ورود نیروهای ارتش سرخ در سپتامبر ۱۹۴۱، به واسطه مقاومت و شهادت مرزبانان ایرانی تبدیل به یک نماد ملی و تاریخی برای ایرانیان شده است.

 

بعد از پیروزی انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ میلادی، دولت شوروی مالکیت و حقوق مسیر ریلی جلفا - تبریز - صوفیان - شرفخانه را به دولت ایران واگذار کرد. با آغاز جنگ جنگ جهانی دوم، شبکه ریلی در جنوب قفقاز در سال ۱۹۴۱ میلادی از هواردیز (Horadiz) و مین سیوان (Mincivan) به سمت کاپان (Kapan) و از آنجا به جلفا (Julfa) در منطقه برونگان نخجوان جمهوری آذربایجان شوروی توسعه پیدا کرد.

در همین مقطع، شبکه ریلی جمهوری آذربایجان از باکو به آستارا در مجاورت مرز نیز ساخته شد. بعد از پایان جنگ و دوره پهلوی دوم، مسیر ریلی جلفا - تبریز - صوفیان - شرفخانه در سال ۱۹۵۸ میلادی از تبریز به تهران به طول ۷۴۸ کیلومتر گسترش پیدا کرد. لذا در دوره اتحاد جماهیر شوروی، مسیر ریلی تبریز - جلفا که به مسیر ریلی جلفا (نخجوان) - مِقری- زنگیلان - باکو- مسکو متصل می شد، یکی از مسیرهای اصلی ترانزیتی ایران با شوروی محسوب می شد و تا قبل از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ میلادی، سالانه بیش از ۴ میلیون تن بار و کالا از این مسیر ریلی منتقل می شد.

در جریان جنگ اول قره باغ و با تصرف مناطق فیضولی، جبرائیل و زنگیان توسط نیروهای ارمنی، عملا ۲۴۰ کیلومتر از مسیر ریلی دوره شوروی در جنوب قفقاز تحت کنترل ارامنه قرار گرفت. در چنین شرایطی، نه تنها ارتباط ریلی جمهوری آذربایجان با منطقه نخجوان و نیز ارمنستان با جمهوری آذربایجان قطع شد، ارتباط ریلی ایران با منطقه قفقاز نیز پس از هفتاد سال قطع شد.

در واقع ایران تنها کشوری بود که در نتیجه جنگ اول قره باغ، ارتباط ریلی آن با قفقاز قطع شد، چرا که ارمنستان، جمهوری آذربایجان، روسیه و گرجستان می توانستند همچنان از مسیر شمالی شبکه ریلی قفقاز استفاده کنند و این ایران بود که در جنوب قفقاز، ارتباط ریلی تاریخی خود با منطقه را از دست داده بود که پس از گذشت سه دهه هنوز تغییری در شرایط ایران ایجاد نشده است.

نخستین کوشش ایران برای اتصال مجدد ریلی به منطقه قفقاز، در راستای کریدور شمال - جنوب صورت گرفت که در سال ۲۰۰۲ میلادی بین هند - ایران - روسیه شکل گرفت. در این راستا، تهران، باکو و مسکو قراردادی را در سال ۲۰۰۵ میلادی برای ساخت مسیر ریلی از شمال ایران به آستارا (استان اردبیل) منعقد کردند تا به مسیر ریلی آستارا (جمهوری آذربایجان) متصل شود که در دوره شوروی در سال ۱۹۴۱ میلادی ساخته شده بود.

متعاقب این قرارداد، ساخت مسیبر ریلی قزوین - رشت در سال ۲۰۰۹ میلادی آغاز شد که پس از ده سال، در ۶ مارس ۲۰۱۹ میلادی توسط روسای جمهور ایران و آذربایجان افتتاح شد. با این وجود، عدم تکمیل مسیر ریلی ۱۶۴ کیلومتری رشت - آستارا عملا مانع از اتصال شبکه ریلی آستارا - آستارا و به تبع آن ایران و قفقاز شده است.

علت اصلی این امر، مشکلات مالی برای تامین این طرح ریلی است. اگرچه در سال ۲۰۱۶ میلادی، «بانک بین المللی آذربایجان» توافقی را برای اعطای وام ۵۰۰ میلیون دلاری با ایران امضاء نمود، اما مشکلات بانکی ناشی از تحریم های مالی ایران توسط ایالات متحده آمریکا مانع از انجام این توافق شد.

متعاقب جنگ اوکراین و تحریم های گسترده غرب علیه روسیه و محدودیت های ترانزیتی که روسیه در شرق اروپا مواجه شده است، مسکو توجه جدی تری به کریدور شمال - جنوب نشان داده است و در این راستا، مذاکرات و توافقاتی بین تهران و مسکو برای ساخت و تکمیل مسیر ریلی ۱۶۴ کیلومتری رشت - آستارا صورت گرفته و ایران امیدوار است با مشارکت و سرمایه گذاری روس ها، این مسیر ریلی را تکمیل و اجرایی کند تا با ساخت «تنها قطعه ریلی کریدور شمال- جنوب»، اتصال ریلی ایران با منطقه قفقاز نیز پس از سه دهه مجددا برقرار شود.

دومین کوشش ایران برای اتصال مجدد ریلی به منطقه قفقاز، انعقاد قرارداد ساخت مسیر ریلی «مرند- نوردوز- مِقری- ایروان» با دولت ارمنستان در سال ۲۰۰۹ میلادی بود. در این راستا، مقرر شد مسیر ریلی ایران از شهر مَرند در استان آذربایجان شرقی به طول ۶۰ کیلومتر به شهر مرزی نورودز متصل شود و از شهر مرزی مِقری به ایروان نیز یک مسیر ریلی به طول ۴۱۰ کیلومتر ساخته شود.

اما با توجه به کوهستانی بودن مسیر ریلی در داخل ارمنستان و نیاز به احداث ۸۶ پل و ۶۰ تونل، هزینه ساخت این مسیر ریلی ۴۷۰ کیلومتری در حدود ۵.۳ میلیارد دلار برآورد شده بود که تامین آن از توان دولت ارمنستان خارج بود. هرچند دولت وقت ارمنستان (سرژ سارگسیان) مذاکرات متعددی را با دولت چین برای مشارکت و سرمایه گذاری چینی ها در مسیر ریلی «نوردوز- مِقری- ایروان» صورت داد، اما این مذاکرات در عمل به نتیجه خاصی نرسید و لذا دومین کوشش ایران برای اتصال مجدد ریلی به منطقه قفقاز نیز ناکام ماند.

سومین کوشش ایران برای اتصال مجدد ریلی به منطقه قفقاز، متعاقب جنگ دوم قره باغ در سال ۲۰۲۰ میلادی صورت گرفت. اشاره بنده نهم موافقتنامه آتش بس قره باغ بر «رفع انسداد از مسیرهای ارتباطی»، امیدهایی را در منطقه برای احیای مسیر ریلی دوره شوروی در جنوب قفقاز یعنی مسیر قدیمی جلفا (ایران)، جلفا (نخجوان)- مِقری- زنگیلان- باکو- مسکو ایجاد کرد.

ایران بلافاصله از این ایده استقبال کرد، چرا که احیای مسیر ریلی دوره شوروی، نه تنها باعث ارتباط ریلی ایران و جمهوری آذربایجان و نیز روسیه می شد، بلکه این امکان را نیز فراهم می کرد که با اتصال مسیر ریلی جلفا (ایران- جلفا (نخجوان) به ایروان، از مسیری کوتاه و با هزینه بسیار پایین، اتصال ریلی ایران با ارمنستان و نیز گرجستان نیز برقرار شود.

در واقع مسیر ریلی «جلفا- جلفا- ایروان» می تواند جایگزین مسیر طولانی و پرهزینه «مرند- نوردوز- مِقری- ایروان» شود که به نفع ایران و ارمنستان و نیز گرجستان خواهد بود. با این وجود، اختلافات ارمنستان و جمهوری آذربایجان در تفسیر بند نهم موافقتنامه آتش بس قره باغ به ویژه در رابطه با موضوع «کریدور زنگه زور» موجب شده است احیای مسیر ریلی دوره شوروی در جنوب قفقاز تاکنون محقق نشود و لذا سومین کوشش ایران برای اتصال مجدد ریلی به منطقه قفقاز نیز با ناکامی مواجه شود.

چهارمین کوشش ایران برای اتصال مجدد ریلی به منطقه قفقاز، با انعقاد قرارداد ساخت دو مسیر ریلی و جاده ای بین منطقه زنگیلان و منطقه برونگان نخجوان بین ایران و جمهوری آذربایجان در ۱۱ مارس ۲۰۲۲ میلادی صورت گرفت. در این راستا، قرار است یک بزرگراه و مسیر ریلی ۵۵ کیلومتری، از روستای «آق بَند» در منطقه زنگیلان در مجاورت مرز ایران و ارمنستان که در جنگ دوم قره باغ به حاکمیت جمهوری آذربایجان بازگشت، با عبور از خاک ایران به شهر «اردوباد» در منطقه نخجوان احداث خواهد شد.

این مسیر ارتباطی در واقع در امتداد بزرگراه «بزرگراه هورادیز- جبرائیل- زنگیلان- آق بَند» خواهد بود که ارتباط زمینی و ریلی مناطق جبرائیل و فیضولی در جنوب منطقه قره باغ را به به منطقه نخجوان با عبور از خاک ایران فراهم خواهد ساخت. هرچند مذاکرات فنی و کارشناسی این مسیر ریلی و جاده ای در دست انجام است و هنوز به مرحله اجرایی و عملیاتی نرسیده است.

به عنوان یک واقعیت غیر قابل انکار، اتصال مجدد شبکه ریلی ایران با منطقه قفقاز، احیای بخشی از تاریخ و گذشته این منطقه و یک بازی برد- برد در شرایط کنونی است که به نفع همه کشورها از جمله ایران، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، گرجستان، روسیه و ترکیه خواهد بود.

اتصال مجدد شبکه ریلی ایران با منطقه قفقاز، روند ترانزیت و تجارت و نیز ارتباطات مردمی را در منطقه قفقاز سرعت خواهد بخشید. ضمن آن که «اتصال مجدد شبکه ریلی» ارمنستان و جمهوری آذربایجان می تواند نقشی مشابه «ذغال سنگ و فولاد» را بین فرانسه و آلمانِ پس از جنگ جهانی دوم ایفا کند و زمینه توسعه همکاری های منطقه ای و ترانزیت و تجارت را در منطقه قفقاز فراهم نماید.»

تعداد بازدید: 361 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  مناظره داغ مسعود پزشکیان و احمد توکلی در برنامه زنده/فیلم
  ‫نطق تاریخی مسعود پزشکیان بعد از انتخابات 94/فیلم
  پزشکیان، امشب ساعت ۲۲ در «گفتگوی ویژه خبری» شبکه خبر
  حدود، اختیارات و وظایف رئیس جمهور در قانون اساسی
  حسین علایی: امید به تغییر و بهبود
  نطق میان دستور دکتر پزشکیان ( یکشنبه 7 خرداد 1402 ) : صدای مردم را بشنوید/فیلم
  تنش در سخنرانی مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس در دانشگاه تبریز/فیلم
  صحبت های جنجالی مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز درباره درگذشت مهسا امینی/فیلم
  تصویری قدیمی از علی دایی و سیدمحمد خاتمی+عکس
  مسعود پزشکیان کیست؟ + سوابق و بیوگرافی
  آیا اختیارات دولت و رییس جمهور در کشور کافی است؟
  چه روغن موتوری مناسب خودروی شماست؟+فیلم
  علی لاریجانی با محمدباقر قالیباف ائتلاف می‌کند؟
  فیلم میزگرد جایگاه رای مردم از دیدگاه امام خمینی (ره)/ جایگاه میزان مشارکت مردم در انتخابات/ تفاوت مشروعیت و مقبولیت/ جایگاه حکومت کودتا
  تغییر استراتژی خاتمی و اصلاح طلبان
  طرح روسیه و چین براى جایگزینى مسیر دریایى کانال سوئز
  کاندیداهای رسمی جبهه اصلاحات معرفی شد: عباس آخوندی، پزشکیان و جهانگیری
  ببینید / ویدیویی تاریخی از حضور محمد مصدق و تیم حقوقی اش در دادگاه بین المللی لاهه
  صدیقی، امام جمعه موقت تهران: هر رئیس جمهوری اگر بخواهد مسئولانی را که رئیسی منصوب کرده عوض کند، خسارتش برای مردم است
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  یک مقایسۀ تأمل‌برانگیز بین ایران و کره‌جنوبی
  اختیارات رئیس جمهور بیشتره یا رهبری ؟؟
  بزرگترین دشمن آمریکا 35 تریلیون دلار بدهی است
  حجم نقدینگی جهان چند دلار است؟
  ۳۹ کشته در حمله خون آشام های صهیونیسم به مدرسه سازمان ملل در غزه
  سرمایه گذاری هند در شمال، جنوب و چابهار؛ تغییر متد انتظار و تماشا در برابر چین و پاکستان
  دلیل تمایل هند به گنجاندن بندر چابهار در کریدور شمال-جنوب
  تجربه ساخت هواپیما در ایران از گذشته تا امروز؛ ایران تولیدکننده هواپیما می شود؟
  فیلم میزگرد بسیار ارزشمند جایگاه رای مردم از دیدگاه امام خمینی (ره)
  نظر حضرت امام خمینی ره درباره حکومت و مردم/فیلم
  آمریکا متن قطعنامه شورای حکام علیه ایران را تعدیل کرد
  احمدی‌نژاد: با چهار اقدام مشکلات اقتصادی حل می‌شود
  حدادعادل: اگر جبهه رقیب، انتخابات سال ۹۲ را تکرار کند، باید تلاش کنیم تا به دست خودمان زمینه شکست را فراهم نکنیم
  اولین فیلم تبلیغاتی مسعود پزشکیان منتشر شد + فیلم
  مسعود پزشکیان: رفتارهای غلطی که در ۴۰ سال کردیم همه رو از دین و اسلام دور کردیم/فیلم
  هاشمی‌طبا: اگر رئیس‌جمهور نتواند تشخیص اولویت‌های کشور را داشته باشد، کار او به منزله کوبیدن آب در هاون است
  رائفی پور | آیا رئیس جمهور اختیارات لازم برای مدیریت کشور را دارد؟ فیلم
  نقش موثر رئیس جمهوری در سیاست خارجی ایران
  قدرت و اختیارات رییس جمهور از منظر مقام معظم رهبری/نمایش تصویری
  ببینید / فیلم تبلیغاتی ثبت‌نام «مصطفی پورمحمدی» در انتخابات؛ «قرار ما این نبود؛ قرار نبود بسیاری از شما مردم نگران گذران زندگی خود باشید»
  «حمیرا ریگی» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار شد
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  دلایل عباس آخوندی برای نامزدی در انتخابات در کنار افتخار به عملکرد عملکرد حمل و نقلی خود
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فیلم| ایرباس بلوگا ایکس ال
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار