پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
سه شنبه، 15 خرداد 1403 - 16:23   
 
 
   آخرین اخبار  
  مصطفی پورمحمدی در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 94504صفحه نخست » اخبار رسانه هاچهارشنبه، 21 مهر 1400 - 13:21
حمل و نقل ریلی و نقش آن در تقویت و توسعه اقتصاد ملی
  
ترابر نیوز:

حمل و نقل ریلی و نقش آن در تقویت و توسعه اقتصاد ملی

افغانستان از معدود کشور های جهان است که در آن به توسعه و گسترش حمل و نقل ریلی کمترین توجهی صورت نگرفته است. در این کشور در شرائط کنونی و در آغاز قرن بیست و یکم پس از میلاد، هنوز هم مسیرهای ریلی برای حمل و نقل وجود ندارد این نشان می دهد که شاخص های توسعه و پیشرفت اقتصادی دراین کشور چگونه است. درکشورهای اطراف افغانستان جنگ ها و لشکر کشی های قدرت های بزرگ در دهه ها و سده های گذشته باعث شد که مسیرهای طولانی خط آهن برای انتقال سربازان و تجهیزات ارتش های قدرت های توسعه طلب در منطقه احداث و مورد استفاده قرار بگیرد.

با تمام شدن جنگ ها و توسعه طلبی ها، مسیرهای ریلی بازمانده از این دوران ها به توسعه و پیشرفت های اقتصادی در کشورهای اطراف افغانستان کمک کرد. اما در افغانستان با وجود تمامی لشکر کشی ها و جنگ های متعدد، شاید بدلیل کوهستانی بودن و صعب العبور بودن مسیرهای حمل و نقل، کسی به فکر احداث خط آهن نیفتاده و شیوه ها و مسیرهای دیگر برای حمل ونقل را ترجیح دادند. مسلما اگر در سده های گذشته در افغانستان خط آهن احداث می شد امروز ما شاهد و ضعیت بهتری به لحاظ حمل و نقل در افغانستان بودیم.

البته طرح احداث خط آهن از دیر باز تا کنون مورد توجه برخی شاهان و سلاطین گذشته بوده است ولی بدلایل مختلف این طرح ها عملی نشده است. بطور نمونه امان الله خان در دهه های آغازین قرن بیست، طرح های را برای احداث مسیر های ریلی در کشور در نظر داشت ولی شرائطی که در آن زمان برای حکومت او پیش آمد چنین مجالی را به او نداد بعد از او دیگران به فکر اجرا و عملی ساختن چنین طرح های نیافتادند. بعدها و در زمان داوود خان یک کمپانی فرانسوی به مطالعه و بررسی مناطق مناسب برای ایجاد خطوط اهن در افغانستان پرداختند.

اما تحولات یک دهه ی گذشته و بازگشت نسبی ثبات در افغانستان زمینه های توسعه و گسترش حمل و نقل ریلی در افغانستان را فراهم ساخت. ولی تا کنون به رغم شدت نیاز افغانستان به احداث خطوط آهن گام های عملی و موثر چندانی در این زمینه برداشته نشده است. احداث خطوط راه آهن، زیر شاخه وزارت فواید عامه است و تا کنون در این ده سال فقط می توان گفت هر ساله محصلین در زمینه راه اهن در کابل آموزش داده می شوند و در صورت صلاحیت به این وزارت خانه منتقل می شوند. اما اینکه این محصلان و وزارت فوائد عامه توانسته باشد پروژه های مهم و قابل توجهی را در این زمینه اجرایی کرده باشد هنوز چنین چیزی اتفاق نیافتاده است. این درحالیست که لازمه و پیش شرط اصلی استخراج و بهره برداری از معادن سرشار و غنی افغانستان فراهم ساختن زیرساخت های آن است که از جمله راه آهن مهم ترین آنها است.

بنا براین انتظار آن بود که در بخش معادن در این ده سال باید کار بیشتری باید صورت می‌گرفت و این خود نشان می دهد که در مورد منابع کشور کم‌کاری صورت گرفته است. افغانستان در این ده سال فرصت‌های زیادی را از دست داده است و در چند سال گذشته باید زیربناهای اساسی برای استخراج معادن ساخته می‌شد که نشده است. تاسف مضاعف اینکه پس از ده سال دولت هنوز ثبات سیاسی و امنیتی مطمئن ندارد و به‌همین دلیل بهره‌برداری از معادن یک کار دشوار به شمار می‌رود. این درحالیست که به باور بسیاری از اقتصاد دانان برای استخراخ و شفافیت کار معادن، داشتن یک دولت توانمند، ضروری است اما دولت افغانستان ظرفیت و ثبات مطمئن را تا هنوز ندارد.

به هر ترتیب همینکه دولت در این سالها در مجموع سعی کرده است به این بخش از ساختن زیر بناهای اقتصادی کشور توجه کند خود ارزشمند است. در افغانستان علاوه بر استخراج معادن، این کشور بدلیلی موقعیت جغرافیایی بی نظیر در میان کشورهای مهم آسیایی که نقش حلقه وصل شمال به جنوب و شرق به غرب این قاره بزرگ و به تبع سایر نقاط جهان را بازی می کند باید در زمینه احیای راه آهن ابریشم نیز توجه صورت بگیرد.

البته در این زمینه باید وزارت فواید عامه برای تطبیق پروژه راه آهن ابریشم سعی کنند منابع آنرا از طریق سرمایه گذاری های خارجی تامین نماید. مقامات در این وزارت می گویند که کار مطالعات مقدماتی راه ابریشم به کمک انکشاف آسیایی صورت گرفته است، اما برای ساختن آن تا کنون هیچ گونه بودجه ای وجود ندارد.

هرچند جامعه جهانی برای ساختن راه ابریشم با حکومت افغانستان تعهد همکاری کرده است اما تاکنون هیچ کشوری بودجه مشخصی را برای تطبیق این پروژه اختصاص نداده است. برای جلب سرمایه گذاری های خارجی و داخلی در چنین پروژه های بزرگ باید مقامات وزارت فواید عامه به سرمایه گذاران تبیین کند که اجرای پروژه راه آهن ابریشم نه تنها به توسعه اقتصادی افغانستان کمک می کند بلکه این راه برای جامعه جهانی نیز حیاتی می باشد.

این در حالیست که پیش از این مقامهای امریکایی گفته بودند که برای تطبیق پروژه خط آهن ابریشم با حکومت افغانستان و کشورهای منطقه همکاری می کنند. به هر حال احیای جاده ابریشم و مسیر مهم ترانزیتی ابریشم باید از اولویت های اصلی دولت در دهه های آینده باشد و دولت باید در این زمینه نقشه راهی را ترسیم نموده و در پی عملی ساختن آن باشد.

احداث خطوط اهن به دلیل موقعیت جغرافیایی افغانستان و تقویت همکاری های اقتصادی کشورهای منطقه باید همواره مورد توجه دولت افغانستان و جوامع بین المللی باشد. در این زمینه مسلما افغانستان به علت اقتصاد ضعیف توانایی ایجاد یک شبکه زنجیره ای از خطوط راه اهن را ندارد و اگر کمک جوامع بین المللی در این زمینه صورت نگیرد افغانستان به تنهایی قادر به انجام این پروژه نمی باشد.

بنا براین کشورهای منطقه باید بدنبال تمدید خطوط راه اهن خود از طریق افغانستان باشند زیرا به دلیل اهمیت کشور افغانستان از لحاظ جغرافیایی در همکاری اقتصادی، این کشور ها بدون عبور از افغانستان نمی توانند ارتباطات منطقوی خود را تامین کنند. ایجاد خطوط اهن به منزله وصل شدن کشورهای اسیایی و اروپایی و وصل شدن دنیا به طور زنجیره ای با هم می باشد.در این زمینه باید کشورهای منطقه و جامعه جهانی در مطالعه و تحقیق مسیرهای گوناگون و مختلف در افغانستان کمک کنند دراین مطالعات باید منافع اقتصادی دولت و کشورهای منطقه، شرایط آب و هوایی، هزینه های مصرفی و دیگر عوامل نیز سنجیده شود.

این درحالیست که ایران برای احیای راه نو ابریشم پروژه های بزرگ را روی دست گرفته است. ایران در تلاش است تا گام ها ی بلندی را برای توسعه نفوذ خود در سطح منطقه بردارد و از این طریق می خواهد از تلاش های غرب برای منزوی ساختن خود جلوگیری نماید. در این راستا ایران چندین برنامه اعمار سرک های بزرگ، راه های آهن و تونل ها را مد نظر گرفته و می خواهد نقش تاریخی تجارتی این کشور را در منطقه احیا کند. اما اعمار راه های ترانسپورتی ایران که از حمایت غرب هم برخوردار باشد، بخاطر اختلافات در رابطه با برنامه های اتومی ایران تکمیل نشده و اکنون ایران می خواهد این پروژه ها را با امضای قرارداد با کشور های همسایه تکمیل نماید.

به این منظور ایران برنامه اعمار یک سرک را از خلیج فارس به بحیره کسپین و ولایت گیلان که بالاخره به روسیه وصل می شود طرح ریزی کرده است. هدف این پروژه ها این است که کیفیت سرک های ایران بهتر شود و راه های ترانزیتی اروپا به چین از طریق بحر که ارسال اشیا از آن اکنون سه ماه در بر می گیرد و کوتاه تر شده و به 11 روز تقلیل یابد.

اما این برنامه ایران به نام سرک شمال و جنوب به یک سلسله پروژه های دیگر ارتباط می گیرد. یکی از این برنامه ها که کار آن شروع شده است وصل سرک و خط آهن ایران به شهر هرات افغانستان و از آنجا به تاجکستان می باشد. بنا براین ایران با این فعالیت ها تلاش دارد در راه های تجارتی اروپا و آسیا نقش عمده داشته باشد. تردیدی نیست که توسعه و بهبود اقتصاد افغانستان در نبود مسیرهای حمل و نقل ریلی امکان پذیر نیست بنا براین باید دولت نقش اساسی حمل و نقل ریلی در توسعه اقتصاد ملی را فراموش نکرده و در ایجاد مسیرهای متعدد ریلی در کشور اقدامات لازم را انجام دهد.

تعداد بازدید: 531 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  جهان خودرو؛ ماشینی که با هر باک بنزین ۲۱۰۰ کیلومتر حرکت می‌کند
  مقایسه 50 ساله اقتصاد ایران، ترکیه و عربستان+ فیلم آموزنده و ارزشمند
  خیانت‌ها و اقدامات روسیه علیه ایران در طول تاریخ
  ایران موضع خود دال بر مالکیت چین بر تایوان را تغییر دهد
  از چین بپرسید آیا حاکمیت چین بر تایوان را هم قابل مناقشه می‌دانید؟!
  اسامی افراد تاییدصلاحیت‌شده ۲۲ خرداد اعلام می‌شود
  عباس آخوندی: نگران ایرانم؛ فرقه‌ای از سر جهل و عناد، چهارطرف این سرزمین را بسته‌اند و آن را تبدیل به قلعه‌ای محصور کرده اند / حصر هیچ‌گاه سرنوشت و ویژگی ملت ایران نبوده / بیهوده نیست که شاهد سیل مهاجرت ایرانیان از پیر و جوان هستیم / می‌آیم تا در مسیر استقرار صلح و رفع تحریم‌ها، سیاست کشور را با قوت هر چه بیشتر به‌پیش ببرم
  قالیباف: اگر داوطلب نمی‌شدم کاری که برای حل مسائل اقتصادی شروع کرده ایم ناتمام می‌ماند/ اگر معتقد نبودم که مشکلات معیشتی یا وضعیت اینترنت قابل حل است، هرگز پا به عرصه نمی‌گذاشتم/ نامزدی در انتخابات نیازی به استعفا از ریاست مجلس ندارد
  مصطفی پورمحمدی در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد
  اسحاق جهانگیری در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ ثبت‌نام کرد
  پورمحمدی: قرار ما این نبود که عدالت قربانی مصلحت شود/ به توانایی ایرانیان برای ایجاد ثروت و قدرت اعتقاد دارم/ می‌توانستیم در شرایط بهتر از این باشیم
  سبحانی پس از ثبت نام در انتخابات: غفلت از اجرای قانون اساسی به امنیت ملی آسیب‌های جدی وارد کرده است‌
  اگر یک فضای حزبی داشتیم، کاندیداها با پشتوانه حزبی وارد می‌شدند و شناسنامه داشتند / واقعیت این است که گاهی وزنِ افراد باعث ردصلاحیت آنان می‌شود
  صدراعظم آلمان به پوتین: از هر سانتی‌متر خاک ناتو دفاع می‌کنیم
  هیچ کشوری به اندازه‌ی روسیه به ایرانی‌ها ظلم نکرد
  رای ندادن آرزویی است برای رساندن پیامی که رسانده نمی شود!
  ظریف: در جریان برجام، وظیفه‌ام این بود که ریش پروفسوری را بکنم ریش کامل!
  زلنسکی: نیروهای روسیه به اوکراینی‌ها می‌خندند
  حمایت مجدد چین از ادعا‌های امارات درمورد جزایر سه گانه / سفیر پکن در تهران به وزارت خارجه احضار شد
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  فیلم/ زاکانی با پایتخت چه کرده؟
  پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد
  مسعود پزشکیان: شنبه رسما کاندیدای انتخابات می‌شوم
  همتی داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری شد
  سخنان زیبا که راه را برای تنگناهای اقتصادی فراهم می‌کند ما را فریب ندهد
  به صورت مشروط در انتخابات ریاست جمهورى پیش رو مشارکت می‌کنیم / نامزد یا نامزد‌های اختصاصی معرفی می‌کنیم / نامزد‌ها از میان شخصیت‌های متعهد به نمایندگی از مواضع و دیدگاه‌های اصلاح طلبان انتخاب می‌شوند / اسامی نامزد‌های ما پیش از پایان بررسی صلاحیت‌ها اعلام می‌شود
  در زمستان باید نیمی ازمصرف گاز خانگی با برق جایگزین گردد.
  صف آرایی شرق و غرب در خیابان های تفلیس و ایروان
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  مهر: ثبت‌نام مصطفی پورمحمدی در انتخابات تقریباً قطعی است
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  منطقه آزاد انزلی؛ دارای ظرفیت های متنوع برای توسعه همکاری ایران و بنگلادش
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  نهایی شدن ساخت واگن‌ های مترو
  ناوگان هلیکوپترهای کشور چند ساله است؟
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  آسیب شناسی طرح جامع حمل و نقل و پندی از طرح ملی راه آهن هند
  امام صادقی ها چه بلایی سر اقتصاد ایران آوردند!
  آشنایی با زیرساخت های حمل و نقلی عربستان سعودی
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  ماجرای قانون عوامل خارجی در گرجستان/ رویارویی غرب با تفلیس؟
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار