پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
یکشنبه، 13 خرداد 1403 - 17:34   
 
 
   آخرین اخبار  
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 91656صفحه نخست » هوایی2یکشنبه، 6 بهمن 1398 - 13:05
سیل نقدینگی با معاملات خرد بورس چه می‌کند؟
ترابر نیوز: ارزش معاملات خرد بورس تهران که در ماه‌های ابتدایی سال ۹۷ تنها حدود صد میلیارد تومان بود در روزهای اخیر بالاتر از سطح ۳ هزار میلیارد تومانی تکرار می‌شود.
  

ترابر نیوز:

گسترش نیوز: در همین مدت شاخص کل بورس نیز از کمتر از صد هزار واحد تا سطوح بیش از ۴۰۰ هزار واحدی پیش رفته است.

روند تغییرات شاخص کل بورس و ارزش روزانه معاملات این بازار، همزمانی دوره‌های صعود این دو متغیر را نشان می‌دهد، مسئله‌ای که لزوم رصد دقیق جریان‌های ورودی و خروج پول ازبازار سهام را در مقطع فعلی یادآوری می‌کند.

صورت‌های ضعیف مالی، نسبت‌های بالای نرخ به درآمد و شیوع ویروس کرونا هیچ‌کدام توان مقابله با میل بورس به صعود را نداشته‌اند.

نقدینگی همچنان پرقدرت ظاهر شده و در تعیین مسیر بازار سلطه بی‌مانندی دارد. به این ترتیب نماگرهای اصلی بازار سهام این هفته را بار دیگر سبزپوش آغاز کردند و در این میان بار دیگر کوچک‌ترهای سهام پیشتاز بودند.

نخستین جلسه معاملاتی این هفته در ادامه معاملات پایانی هفته گذشته پیش رفت و روند معاملات تا انتها نشانه خاصی از ضعف تقاضا به نمایش نگذاشت.

در این جلسه شاخص کل با صعود ۵۷۹۰ واحدی، معادل ۴/ ۱ درصد دیگر رشد کرد و به کانال ۴۱۷ هزار واحد پا گذاشت. در همین حال شاخص هم‌وزن رشد ۸/ ۲ درصدی را به ثبت رساند تا بار دیگر رغبت بیشتر معامله‌گران به سهام کوچک‌تر بازار را به نمایش بگذارد.

سیل نقدینگی و استراحت‌های زودگذر بازار

جریان ورود پول به بازار سهام همچنان قدرتمند است و چنین جریانی کلیه عوامل موثر بر سهام را به حاشیه برده است. ارزش معاملات خرد بورس روز گذشته در سطح ۳۱۰۶ میلیارد تومان قرار گرفت و این درحالی بود که خالص تغییر مالکیت‌های سهام بورسی ۴۲۶ میلیارد تومان به سمت سهامداران حقیقی رقم خورد.

از میان ۳۲۲ نماد فعال بورسی، ۲۸۲ نماد رشد نرخ پایانی را به ثبت رساندند و تنها ۱۲ درصد از نمادها افت نرخ را تجربه کردند.

 آخرین دادوستدهای ۲۷۹ نماد نیز در محدوده مثبت انجام شد که تا حدودی موید این فرض است که بورس روند نسبتا با ثباتی را به‌خصوص در رابطه با تقاضا، طی کرد.

در عین حال این نکته نیز جالب است که ۱۸۱ نماد بورسی کار خود را در محدوده صف خرید به پایان بردند و ارزش تقاضای منتظر در صفوف خرید این نمادها بالغ بر ۶۸۵ میلیارد تومان بود. همان‌گونه که ملاحظه می‌شود قدرت نقدینگی به حدی بالاست که اجازه اصلاح عمیق را به بازار نمی‌دهد.

 حتی صورت‌های مالی دلسردکننده شرکت‌های کوچک و بزرگ سهامی تنها استراحت دو روزه‌ای را در مسیر صعود بازار رقم زد. روز گذشته برای ششمین جلسه متوالی ارزش معاملات خرد بورسی بالاتر از سطح قابل‌توجه ۳ هزار میلیارد تومانی قرار گرفت و همچنان جریان ورود نقدینگی از سوی سهامداران خرد ادامه پیدا کرد.

در هفته گذشته نزدیک به ۱۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی از جانب بازیگران حقیقی، به چرخه معاملات بورس وارد شده بود و به این ترتیب خالص تغییر مالکیت‌های روز گذشته بورس به سمت سهامداران حقیقی رشد ۴۳ درصدی را نسبت به متوسط این شاخص در هفته گذشته نشان می‌دهد.

همچنین متوسط ارزش صف‌های خرید بورس در هفته گذشته در نزدیکی ۳۸۶ میلیارد تومان در روز بود و این عدد نیز در روز گذشته با رشد ۷۷ درصدی نسبت به این میانگین همراه بود.

تثبیت ارزش معاملات بالاتر از سطح ۳ هزار میلیارد تومانی در بورس تهران، فصل جدیدی را برای این بازار آغاز کرده است. چنین ارقامی نه‌تنها صعود بی‌وقفه سهام و نماگرهای آن را ممکن ساخته، بلکه بورس را به‌عنوان یک بازار مطرح در بین عموم جا انداخته است.

ورود پول‌ها همچنان صعود بورس را رقم می‌زند و صعود بورس پول بیشتری را به سمت این بازار جذب می‌کند. چرخه‌ای که حتی به‌نظر می‌رسد بی‌اعتنایی به متغیرهای واقعی سهام را در پی داشته و جز با اتفاقات عجیب در هم شکسته نمی‌شود.

به این ترتیب مهم‌ترین متغیری که برای پیش‌بینی روند آتی بورس باید تحت‌نظر داشت پارامترهای مرتبط با پول‌های ورودی است؛ در عین حال باید در نظر داشت که این امکان نیز وجود دارد که برخی متغیرهای حاکم بر بازار در آینده‌ای نه‌چندان دور تغییرات معناداری را تجربه کنند. شروع به کار مکانیزم «فروش استقراضی» ممکن است موردی از این عوامل باشد. با این حال چنین فرضی نیاز به جزییات بیشتر و بررسی دقیق‌تر دارد.

 در روزهای اخیر اخبار متعددی در رابطه با آغاز چنین فرآیندی در دادوستدهای بورسی مطرح شده است؛ با این حال این انتظارات پیش از این نیز بارها ایجاد شده و ناکام مانده است. در عین حال همچنان کیفیت اجرای چنین مکانیزمی به‌صورت کامل مشخص نیست و این موضوع خود در میزان و نحوه اثرگذاری آن بر بازار سهام تعیین‌کننده خواهد بود.

همچنین پدیده‌ای همچون بیماری «کرونا» نیز ممکن است به نحوی متفاوت بورس تهران را متاثر کند. با این حال نحوه این اثرگذاری خود از شدت و دامنه اثر آن نشأت خواهد گرفت. از آنجا که شیوع این بیماری را نمی‌توان در جریان آتی بازار نادیده گرفت در ادامه بیشتر به آن پرداخته خواهد شد.

تحرکات درونی و نامحسوس نقدینگی

در میان گروه‌های سهامی، نمادها و صنایع محدودی را می‌توان یافت که همچنان بتوان از نسبت‌های سودآوری برای سنجش ارزندگی و جذابیت آنها استفاده کرد.

این گروه‌ها بیشتر نمادهای بزرگ کالایی را شامل می‌شوند و بیشتر این شرکت‌ها نیز در فصل سوم سال نتوانستند روند مطلوب سودآوری را ادامه دهند. رشد هزینه‌ها، رسیدن نرخ نیمایی دلار به کمینه خود در سال ۹۸، روند پرتردید و فرساینده بازار جهانی، ناتوانی یا چشم‌پوشی شرکت‌ها از شناسایی درآمدهای غیرعملیاتی همگی از جمله عواملی بودند که فصل پاییز را به سرعت‌گیر سودآوری این دسته از شرکت‌ها بدل کردند.

 اگر نقدینگی حاضر در بازار قدرت کمتری داشت، احتمالا دو قطبی مشخصی در بازار شکل می‌گرفت. بزرگان کالایی در واکنش به رشد نرخ دلار و بازگشت رونق نسبی به بازار جهانی مسیر صعود را در پیش گرفتند؛ اما شیوع ویروس جدید در آستانه سال نوی چینی بازارها را با پدیده‌ای غیرمنتظره مواجه کرد.

 نتیجه آنکه تنها طی چند روز بسیاری از کالاهای پایه عقبگرد شدید نرخ را تجربه کردند و همچنان نقطه پایان این روند را به آسانی نمی‌توان تعیین کرد. اگرچه موضوع تشخیص «کرونا»ی جدید از روز سه‌شنبه مطرح شد، این مسئله برآیند هفتگی نرخ کامودیتی‌ها را به طرز غیرمنتظره‌ای به محدوده منفی برد.

 در هفته گذشته نرخ نفت ۵/ ۷ درصد، نرخ مس ۵/ ۵ درصد و روی نزدیک به ۴ درصد ریزش را تجربه کرد. نفت برنت که در آغاز هفته در واکنش به اختلال عرضه نفت از سوی لیبی از۶۵ دلار در هر بشکه عبور کرده بود، نهایتا هفته را در سطح کمتر از ۶۱ دلاری به پایان برد و نرخ مس که بعد از امضای توافق فاز اول تجاری بین چین و امریکا به سقف ۱۰ ماهه خود رسیده و تا مرز ۶۳۰۰ دلاری در هر تن پیش رفته بود، ریزش ۳۷۰ دلاری را در هفته گذشته تجربه کرد و به زیر مرز ۶ هزار دلاری بازگشت.

 این دسته از عوامل سبب می‌شود تا نمادهای بزرگ کالایی انگیزه کمتری را برای سهامداران خرد ایجاد کنند. با این حال حجم بالای نقدینگی موجود سبب می‌شود تا این دسته از نمادها چندان هم به‌عنوان مبدا کوچ نقدینگی ظاهر نشوند.

به این ترتیب می‌توان گفت شرکت‌های کامودیتی‌محور از لحاظ متغیرهای سودآوری چندان خوش‌اقبال نبوده‌اند؛ در مقابل شرایط فعلی بازار به کمک نرخ سهام آنها آمده است.

در فهرست نمادهای موثر بر شاخص بورس در روز گذشته جایی برای نمادهای مطرح فلزی و پتروشیمی نبود؛ تنها نماد «فملی» در این میان اثری منفی بر این نماگر داشت و این درحالی است که صورت مالی پاییزی این شرکت در قیاس با بیشتر نمادهای هم‌گروه از روند مطلوب سودآوری حکایت داشت.

«کرونا»، ریسک جدید بازارهای مالی

بورس تهران صعود بی‌وقفه خود را از زمان رفع تنش‌های منطقه‌ای از سر گرفت. این مسئله بازگشت سرمایه‌های خرد را در پی داشت و بعد از آن صعود قیمت‌ها سرمایه‌های بیشتری را به این بازار جذب کرد.

به‌نظر می‌رسد پشت‌سر گذاشتن چنان ریسک بزرگی فضای ذهنی معامله‌گران را برای سقف‌شکنی‌های پیاپی بورس آماده کرده است. در این شرایط به‌نظر می‌رسد تنها اتفاقات کاملا غیرمنتظره، چه در سویه منفی و شاید عکس آن، بتواند این قاطعیت را متزلزل کند.

 بازخوانی تجربه بیماری «سارس» در سال‌های ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ نشان می‌دهد نگرانی بازارهای مالی با افت سرعت گزارش موردهای جدید ابتلا به بیماری کاهش می‌یابد.

 با این حال این موضوع که نگرانی‌ها در رابطه با ویروس «کرونا» چه زمانی فروکش می‌کند همچنان نامعلوم است. به هر صورت باید در نظر داشت که چین بزرگ‌ترین تولید‌کننده و مصرف‌کننده بسیاری از کالاهای پایه در جهان است و التهاب‌های صنعت این کشور به‌راحتی می‌تواند کلیه بازارها را تحت‌تاثیر قرار دهد.

در عین حال کشف مواردی از این بیماری در اروپا، امریکا و ژاپن به نگرانی‌های بیشتر دامن زده است و سبب شده تا سرمایه‌گذاران بار دیگر به طلا پناه ببرند.

در صورتی که روند رو به نزول نرخ کالاهای پایه ادامه یابد، بعید نیست که «کوچ نقدینگی» از بزرگان کالایی به سهام کوچک‌تر در بورس تهران جدی‌تر شود.

در صورتی که نگرانی‌ها از این ناحیه به آسانی متوقف نشود، بورس تهران نیز ممکن است چندان بی‌اعتنا به این پیشامد باقی نماند.

 

 

 

 دنیای اقتصاد

 

تعداد بازدید: 817 ،    
  

اخبار مرتبط:

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  فیلم/ زاکانی با پایتخت چه کرده؟
  پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد
  مسعود پزشکیان: شنبه رسما کاندیدای انتخابات می‌شوم
  همتی داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری شد
  سخنان زیبا که راه را برای تنگناهای اقتصادی فراهم می‌کند ما را فریب ندهد
  به صورت مشروط در انتخابات ریاست جمهورى پیش رو مشارکت می‌کنیم / نامزد یا نامزد‌های اختصاصی معرفی می‌کنیم / نامزد‌ها از میان شخصیت‌های متعهد به نمایندگی از مواضع و دیدگاه‌های اصلاح طلبان انتخاب می‌شوند / اسامی نامزد‌های ما پیش از پایان بررسی صلاحیت‌ها اعلام می‌شود
  در زمستان باید نیمی ازمصرف گاز خانگی با برق جایگزین گردد.
  صف آرایی شرق و غرب در خیابان های تفلیس و ایروان
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  مهر: ثبت‌نام مصطفی پورمحمدی در انتخابات تقریباً قطعی است
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  منطقه آزاد انزلی؛ دارای ظرفیت های متنوع برای توسعه همکاری ایران و بنگلادش
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  نهایی شدن ساخت واگن‌ های مترو
  ناوگان هلیکوپترهای کشور چند ساله است؟
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  آسیب شناسی طرح جامع حمل و نقل و پندی از طرح ملی راه آهن هند
  امام صادقی ها چه بلایی سر اقتصاد ایران آوردند!
  آشنایی با زیرساخت های حمل و نقلی عربستان سعودی
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  ماجرای قانون عوامل خارجی در گرجستان/ رویارویی غرب با تفلیس؟
  پیگیری قوی برای بازگشایی خط ریلی جلفا تا گرجستان/فیلم
  بهر طریق ممکن می بایست فیش انرژی جایگزین فیش گاز و برق شود
  ۵ استفاده از پساب فاضلاب در صنعت
  استفاد از پساب و فاضلاب ماهشهر در پتروشیمی ها
  تولید بنزین از متانول مشابه طرح‌های چینی، قابلیت اجرا ندارد +فیلم
  دبیرکل موتلفه: اگر لاریجانی ثبت نام کند با او مذاکره خواهیم کرد
  ۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه
  بندر چابهار؛ پل ارتباطی هند به کشورهای آسیای مرکزی
  محمود احمدی‌نژاد: در حال بررسی شرایط برای نامزدی انتخابات هستم/فیلم
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  نمایی از تاریخ حمل و نقل ایران با قدیمی ترین گواهینامه ثبت هواپیما
  کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری از علی ربیعی تا علی لاریجانی
  زنگنه: کماکان در تعامل با دنیا مشکل داریم / در مواردی، دولت، شرکت‌های ورشکسته را با زور و دستور به چرخه حیات بر می‌گرداند؛ اصلا قیمت تمام شده برایشان مهم نیست / برای صادرات باید چیزی تولید کرد که دیگران بخرند، نه این که خودرو ۱۵ هزار دلاری را به شکل دستوری ۱۰ هزار دلار بفروشیم / بنزین را وقتی باید گران کرد که خودرو خیلی ارزان شود
  تماشا کنید: فضای سیاسی باز می شود؟ / انتخاباتی مهم در پیش است!
  کاهش ۵۰ درصدی قیمت پنل‌های خورشیدی/ کدام کشورها بیشترین نیروگاه بادی و خورشیدی را دارند؟
  6 مورد از کارآمدترین پنل های خورشیدی برای سال 2024
  پیشنهاد ویژه جمهوری اسلامی برای مشارکت ۸۰ درصدی در انتخابات ریاست جمهوری /مهم این نیست چه کسی رئیس جمهور می شود، مهم چگونه رئیس جمهور شدن است
  زاکانی: منفعت برخی در لغو قرارداد واردات واگن مترو است
  مرور برخی اخبار سالهای 1402 و 1403: اخبار ایران در صدر اخبار جهان
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار