پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
چهارشنبه، 23 خرداد 1403 - 22:45   
 
 
   آخرین اخبار  
  فیلم/جابجایی زائران ایرانی حج تمتتع با قطار سریع السیر
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  ۵۰۰ میلیارد تومان به راه آهن بوشهر شیراز تزریق می شود
  وجود ۴۵۰ لوکوموتیو زمین گیر/ویدئو
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 88650صفحه نخست » اخبار رسانه هاجمعه، 5 بهمن 1397 - 08:02
صندوق‌های بازنشستگی از مرز بحران گذشتند/ کسری 100 هزار میلیاردی صندوق‌ها در آینده
  
ترابر نیوز:
آمارهای موجود ثبات وضعیت صندوق‌های بازنشستگی را تأیید نمی‌کند و بر اساس اعلام مسؤولان امر، دلایل متعددی باعث شده تا امروز کسری صندوق‌های بازنشستگی به چالشی مهم در صحنه اقتصاد کشور تبدیل شود.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، نظام تأمین اجتماعی در اقتصاد هر کشور نقش مهم و تأثیرگذار باز توزیع منابع بین نسلی را ایفا می‌کند. به این معنا که پس‌اندازهای فرد شاغل در دوره اشتغال به مرور نزد صندوق تأمین اجتماعی تجمیع و سود حاصل از آن در دوره بازنشستگی در قالب مستمری به وی باز پرداخت می‌شود تا قشر بازنشسته جامعه در زندگی خود دچار فقر و کاهش یک باره درآمد نشده و مجموعاً شکاف‌های طبقاتی به حداقل برسد.

سازمان بین‌المللی کار در تعریف نظام تأمین اجتماعی، وظیفه حفظ معیشت افراد جامعه در مقابل نابسامانی‌های اقتصادی و اجتماعی (بیماری، پیری، از کار افتادگی و...) را به این نظام نسبت داده و رشد و توسعه آن را یکی از شاخص‌های اصلی توسعه یافتگی اقتصادها قلمداد می‌کند.

*فعالیت 18 صندوق بازنشستگی در کشور

ساختار تأمین اجتماعی در کشور ما ساختاری تازه و جدید نیست و اقتصاد ایران از این حیث جزو پیش قراولان منطقه محسوب می‌شود. چرا که در حال حاضر 4 صندوق بزرگ و 14 صندوق متوسط بازنشستگی در کشور در حال فعالیت هستند که از نظر قدمت، صندوق بازنشستگی کشوری با سابقه ترین و از نظر جامعیت، صندوق تأمین اجتماعی بزرگ‌ترین آن‌ها محسوب می‌شود.

دو صندوق مذکور به ترتیب پوشش بیمه‌ای بخش دولتی و خصوصی را فراهم کرده و 90 درصد بیمه شدگان کشور در دایره این دو صندوق قرار دارند.

علاوه بر این دو، صندوق‌های تأمین اجتماعی بازنشستگان نیروهای مسلح (ساتا) و ذخیره فرهنگیان نیز جزو صندوق‌های بازنشستگی بزرگ کشور محسوب می‌شوند.

صندوق‌های بازنشستگی علاوه بر نقش‌هایی که ذکر آن رفت؛ نقش مهمی نیز در ایجاد رونق اقتصادی، تأمین مالی پروژه‌های بلند مدت و ورود به حوزه تأمین مالی دارند و بالا بودن کیفیت ذخایر این صندوق‌ها می‌تواند پشتوانه مهمی برای اقتصاد کشور محسوب شود.

مضافاً، وضعیت مالی صندوق‌ها ارتباط مستقیمی با سلامت روانی شاغلان داشته و بروز هر گونه مشکل در فعالیت صندوق، سلامت روانی و انگیزه کاری سهم بالایی از جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

*پیری زودرس صندوق‌های بازنشستگی

در کشور ما دوران سپرده گیری صندوق‌های بازنشستگی یا اصطلاحاً دوره جوانی صندوق‌ها طی شده و دوران هزینه دهی و پرداخت مستمری آن‌ها فرا رسیده است.

در دوران جوانی است که باید سرمایه‌گذاری صندوق‌ها در پروژه‌های پر بازده صورت پذیرد و با استقرار ساختار بهینه، سرمایه‌ها تبدیل به بازدهی مناسب شده و به در دوران پیری مورد مصرف قرار گیرند.

این اتفاق به نحو احسن در این دوره رخ نداده و شاهد آن هستیم که صندوق‌های بازنشستگی به دلیل سوءتدبیر قوای مجریه و مقننه مجبور به تحمل هزینه‌های زیادی در دوره‌های اخیر شده‌اند و همین امر باعث شده تا زودتر از بازنشست شدن نسل پر جمعیت کشور (دهه شصتی‌ها) منابع صندوق‌ها به مرز بحران برسد.

یکی دیگر از عواملی که در کل دنیا باعث بروز مشکل در صندوق‌های بازنشستگی شده، افزایش شکاف سنی بازنشستگی تا امید به زندگی افراد است؛ در حالی که در زمان تأسیس صندوق‌ها در قبل از انقلاب امید به زندگی به طور متوسط 54 سال بوده و اکنون به بالای 76 سال رسیده و این 22 سال افزایش یعنی 22 سال پرداختی بیشتر برای صندوق‌ها که در ابتدای تأسیس به آن توجه نشده بود.

آمارهای موجود ثبات وضعیت صندوق‌های بازنشستگی را تأیید نمی‌کند و بر اساس اعلام مسؤولان امر، دلایل متعددی باعث شده تا امروز کسری صندوق‌های بازنشستگی به چالشی مهم در صحنه اقتصاد کشور تبدیل شود.

*کسری 100 هزار میلیاردی صندوق‌ها در آینده نزدیک

دولت در سال 96 بیش از 44 هزار میلیارد تومان از هزینه‌های پرداخت مستمری صندوق بازنشستگی کشوری، نیروی‌های مسلح و صندوق فولاد را تأمین کرده و برآوردها نشان می‌دهد و افزایش کسری قریب‌الوقوع تأمین اجتماعی، جمع این هزینه‌ها در سال‌های آتی به 100 هزار میلیارد تومان در سال برسد.

بحران صندوق فولاد که از چند سال قبل آغاز شد و در حال حاضر به اوج خود رسیده تنها نشانه‌ای از آینده وضعیت صندوق‌های بازنشستگی در کشور است. این صندوق که بیش از 33 هزار میلیارد تومان از دولت طلب دارد به دلیل عدم دریافت این طلب و همچنین سوء مدیریت، دچار کسری شدید شده و نسبت وابستگی آن به 0.16 درصد رسیده است.

این یعنی به ازای هر یک نفر مستمری بگیر، تنها 0.24 درصد نفر به صندوق وارد شده و حق بیمه می‌پردازد طبیعی است که در چنین وضعیتی امکان پرداخت مستمری بازنشستگان تحت پوشش صندوق وجود ندارد.

نسبت وابستگی در سایر صندوق‌های کشور نیز چندان امیدوار کننده نیست؛ این نسبت برای سازمان تأمین اجتماعی 4.57 و برای صندوق بازنشستگی کشوری 0.93 درصد است. عدد استاندارد این نسبت برای رسیدن به مرز بحران، 5 است و این یعنی تمامی صندوق‌های بازنشستگی از مرز بحران گذشته‌اند.

*بنای لرزان

در حال حاضر از چهار صندوق بازنشستگی عمومی کشور که بیش از 90 درصد جمعیت کشور را پوشش می‌دهند؛ دو صندوق بازنشستگی کشوری و نیروهای مسلح برای مصارف خود به طور کامل به دولت وابسته هستند و بر اساس آمار موجود، بیش از 60 درصد مصارف صندوق نیروهای مسلح و بیش از 80 درصد از مصارف صندوق بازنشستگی کشوری از محل بودجه عمومی کشور تأمین می‌شود.

نکته نگران‌کننده ماجرا، رشد تصاعدی هزینه‌های صندوق‌ها و افزایش وابستگی آن‌ها به بودجه عمومی است. به گونه‌ای که طی 10 سال اخیر، کسری صندوق‌ها از 3 درصد بودجه عمومی به 10 درصد رسیده و پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد این عدد در 10 سال آینده برابر با 40 درصد خواهد بود.

وابستگی به بودجه‌ای که خود اسیر 77 هزار میلیارد تومان کسری است و منبعی برای جبران آن نزد بانک‌ها باقی نمانده، استقراض دولتی به حد نامطلوبی افزایش یافته و تنها راه، راه پر خطر و مضرت چاپ پول است.

*روایت مرکز پژوهش‌ها از بحران بازنشستگی

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد کسری نقدینگی سازمان تأمین اجتماعی در سال 95 برابر با 9 هزار میلیارد تومان بوده و تا سال 1400 به 118 هزار میلیارد تومان و کسری تعهدی این سازمان به 66 هزار میلیارد تومان خواهد رسید که باید از سوی دولت تأمین شود.

در گزارش آبان ماه سال گذشته مرکز پژوهش‌های مجلس در رابطه با صندوق‌های بازنشستگی صراحتاً به عواقب این موضوع به این شرح اشاره شده است؛ «بحرانی را تصور کنید که بیش از نیمی از جمعیت کشور را در بر می‌گیرد، سلامتشان را در معرض آسیب قرار داده، سرمایه اندوخته آن‌ها آسیب جدی دیده و امید آن‌ها به آینده مخدوش شود. چنین بحرانی چه تبعاتی برای کشور خواهد داشت؟»

یکی از بخش‌های نگران‌کننده هزینه تأمین اجتماعی، طرح تحول سلامت دولت یازدهم و دوازدهم است که هزینه‌های سلامت را سالانه با 40 درصد رشد مواجه کرده است؛ به طوری که هزینه‌های درمان سازمان تأمین اجتماعی در سال 92 برابر با 7 هزار و 700 میلیارد تومان بوده و در سال 95 به 19 هزار و 800 میلیارد تومان رسیده است.

*چه باید کرد؟

بر اساس آنچه که ذکر شد، ایجاد اصلاحات ساختار در صندوق‌ها امری حیاتی است که تجارب جهانی نشان می‌دهد افزایش سن بازنشستگی، اصلاح قانونی نحوه محاسبه پرداخت‌ها، دریافت مطالبات از دولت، فروش دارایی‌های مازاد و بهینه‌سازی پرتفوی سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها از جمله اصلاحات پیشنهادی است.

علاوه بر این، نظام چند تکه و جزیره‌ای بیمه کشور نمی‌تواند قدمی در مسیر بهبود بر دارد و بهتر است که با اصلاحات قانونی، صندوق‌های مذکور تجمیع شده، هزینه‌های مازاد اداره آن‌ها کاهش یابد و راهبری همه منابع موجود به یک سکان‌دار اعطا شود.

صندوق‌های بازنشستگی نیازمند سه نوع اصلاح پارامتریک، ساختاری و قانونی هستند که این اصلاحات باید به صورت یکجا و هماهنگ اجرا شوند. پر واضح است که رفع این معضل نیز همانند سایر ابر چالش‌های اقتصادی کشور، در درجه اول نیازمند اجماع سیاسی بین قوا و نهادهای مسؤول در کشور است.

سرنوشت بازنشستگی مردم، جای مناسبی برای تاخت و تازهای سیاسی نیست و دولت باید از هرگونه سیاسی کاری در این امر اجتناب کند.

مضافاً، کاهش هزینه‌های اجرایی، تعیین تکلیف بخش درمان، لغو معافیت‌های بیمه‌ای، برقراری سه جانبه گرایی واقعی در مدیریت صندوق‌ها و لغو طرح‌های هزینه‌زا از دیگر مواردی است که باید سریعاً به آن رسیدگی کرد.

تعداد بازدید: 1206 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  سال پیش ۴۶ درصد از تصادفات فوتی مربوط به موتورسواران بود
  مشارکت زیر ۴۰ درصد یعنی پیروزی جلیلی / مشارکت ۵۰ درصدی به معنای پیروزی قالیباف و ۶۰ درصدی یعنی موفقیت پزشکیان
  چین بزرگ‌ترین مزرعه خورشیدی تولید برق جهان را فعال کرد/چین باسرعت درمسیر جایگزینی نفت
  فیلم/جابجایی زائران ایرانی حج تمتتع با قطار سریع السیر
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  روزنامه جمهوری اسلامی: چه اتفاقات دیگری باید بیفتد که مسئولان باور کنند با بحران مهاجران افغانستانی روبرو هستیم؟
  فیلم دکتر پزشکیان در حین جراحی قلب باز
  ۵۰۰ میلیارد تومان به راه آهن بوشهر شیراز تزریق می شود
  وجود ۴۵۰ لوکوموتیو زمین گیر/ویدئو
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  فیلم بسیار جالب | آسفالت و بتن ریزی در جاده های امریکا
  فروش نفت با تخفیف‌های سنگین به چین، پیشنهاد جلیلی بود؟ / جلیلی: با ایده‌های ما، فروش نفت در دولت فعلی به بیش از ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسید
  ببینید: طبیب ایران! / مسعود پزشکیان؛ از طبابت تا یک‌قدمی ریاست جمهوری/ ویدئو
  حمایت عبدالله طالبی بنیانگذار گروه بانک پارسیان و مدیرعامل اسبق بانک از دکتر مسعود پزشکیان
  پزشکیان به رئیسی: قرار بود گرانی را کنترل کنید، تورم را حل کنید، نرخ ارز را تثبیت کنید و قیمت ها کاهشی شود، خب چه شد؟ /مردم تحت فشار هستند
  حماس: ما قطعنامه شورای امنیت را پذیرفتیم/ آماده مذاکره هستیم
  تحصیل حدود ۲۳ هزار دانشجوی ایرانی در دانشگاه‌های ترکیه
  حمایت ربیعی از پزشکیان: قاطعانه می‌گویم او می‌تواند
  پزشکیان: گرانی و تورم کمر مردم را خرد کرده است
  گرانی حاصل عملکرد دولت است؛ کمر مردم از تورم خرد شده
  اگر مشارکت به ۵۰ درصد برسد، احتمال پیروزی پزشکیان در دور اول وجود دارد / زاکانی و قاضی زاده انصراف خواهند داد
  آیا اختیارات دولت و رییس جمهور در کشور کافی است؟/ویدئو
  قرار بود سه روزه مشکل بورس حل شود؛ اما بحران ۳ سال کامل ادامه یافت/ قرار نبود به جای حمایت فرصت‌های استفاده از مصوبه‌های پنهانی را برای نورچشمی‌ها فراهم کنید/ مشکل بورس همان مشکل اقتصاد کشور است؛ دخالت ناروای دولت در کسب و کار‌ها و تحریم‌های بین‌المللی
  علی ربیعی: برنامه پزشکیان بازگشت به مردم است/ در کنار او می ایستیم
  عبدی: ساختار انتخاباتی این دوره ناشی از خطای محاسباتی نیست
  رائفی پور | آیا رئیس جمهور اختیارات لازم برای مدیریت کشور را دارد؟/ویدئو
  ویدئو: آیا اختیارات رهبری و ریاست جمهوری تداخل دارد؟/ پاسخ دکتر پزشکیان
  قدرت و اختیارات رییس جمهور از منظر مقام معظم رهبری/فیلم
  (ویدیو) پزشکیان: باید مشخص بشود چه کسی مسؤول است
  چرا از پزشکیان حمایت می‌کنم
  پزشکیان: تقصیر‌ها همه‌اش مال آمریکاست؟! تقصیر مال ماست / با آدم‌های بی سواد نمی‌توان مملکت را به جایی رساند
  ابداع روشی جدید که می‌تواند زوال عقل را تا ۹ سال زودتر پیش‌بینی کند
  مناظره داغ مسعود پزشکیان و احمد توکلی در برنامه زنده/فیلم
  ‫نطق تاریخی مسعود پزشکیان بعد از انتخابات 94/فیلم
  پزشکیان، امشب ساعت ۲۲ در «گفتگوی ویژه خبری» شبکه خبر
  حدود، اختیارات و وظایف رئیس جمهور در قانون اساسی
  حسین علایی: امید به تغییر و بهبود
  نطق میان دستور دکتر پزشکیان ( یکشنبه 7 خرداد 1402 ) : صدای مردم را بشنوید/فیلم
  تنش در سخنرانی مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس در دانشگاه تبریز/فیلم
  صحبت های جنجالی مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز درباره درگذشت مهسا امینی/فیلم
  تصویری قدیمی از علی دایی و سیدمحمد خاتمی+عکس
  مسعود پزشکیان کیست؟ + سوابق و بیوگرافی
  آیا اختیارات دولت و رییس جمهور در کشور کافی است؟
  چه روغن موتوری مناسب خودروی شماست؟+فیلم
  علی لاریجانی با محمدباقر قالیباف ائتلاف می‌کند؟
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار