پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
شنبه، 8 اردیبهشت 1403 - 07:55   
 
 
   آخرین اخبار  
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
- اندازه متن: + -  کد خبر: 86864صفحه نخست » هوایی2شنبه، 27 مرداد 1397 - 09:59
دست برنجکاران مازنی زیر سنگ شالیکوبان
ترابر نیوز: برداشت کشت اول برنج مازندران در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک می شود که شالیکوبی های استان دیگر گنجایش پذیرش و تبدیل شالی به برنج را ندارند و بسیاری از کشاورزان با حول و ولا منتظر گذر سالم از این مرحله هستند.
  
ترابر نیوز:

به گزارش ایرنا، گسترش برداشت مکانیزه شالی در چهار سال اخیر که امسال به 95 درصد رسیده است، شالیکوبی ها را به تنها محل دپوی دسترنج کشاورزان تبدیل کرده تا در کوتاه ترین زمان با استفاده از دستگاه خشک کن، این محصول را به برنج تبدیل کنند.
برداشت مکانیزه با همه مزیت هایش، این مشکل را برای برنجکاران ایجاد کرده که نتوانند محصولشان را پس از برداشت حتی برای مدتی کوتاه در انبارهای خانگی نگهداری کنند.
بر اساس اعلام کارشناسان جهاد کشاورزی، در روش مکانیزه ، شالی برداشت شده حاوی 25 تا 30 درصد رطوبت است که ضریب ماندگاری آن را در انبار به کمتر از یک هفته کاهش می دهد و کشاورزان مجبورند برای جلوگیری از پوسیدن و فساد محصول آن را بلافاصله به شالیکوبی بسپارند تا بعد از خشک شدن در دستگاه خشک کن به برنج تبدیل شود.
در برداشت مکانیزه شالی، دانه در حالی از خوشه طلایی جدا می شود که هنوز ریشه شالی در گل قرار دارد و ساقه دارای رطوبت بالاست . با توجه به این که در این روش درو و خرمنکوبی در یک مرحله صورت می گیرد ، رطوبت باقی مانده در ساقه زنده همچنان در خوشه و شلتوک جریان دارد و به همین دلیل محصول باید در کمتر از 24ساعت از گونی خارج و به مدت 48 تا 72 ساعت در دمای 30 تا 40 درجه خشک و تبدیل به برنج شود.
این در حالی است که در روش سنتی و برداشت دستی ، شالی از ساقه با داس درو و به مدت سه روز در مزرعه در معرض هوای آفتابی پهن و رها می شود تا طوبت ساقه و دانه به کمترین میزان ممکن برسد و بعد از آن جمع آوری و خرمنکوبی می شود.
شلتوکی که از خرمنکوبی به روش سنتی به دست می آید به خاطر رطوبت کم قابلیت ماندگاری تا چند ماه را در انبار خانگی کشاورزان دارد ، در حالی که در روش ماشینی و مکانیزه چنانچه کشاورز بخواهد شلتوک را نگهداری کند باید آن را برای چند روز با زحمت زیاد در هوای آفتابی خشک کند و حتی در این صورت هم مشخص نیست بتواند برنج مرغوبی در مرحله شالیکوبی از آن به دست بیاورد.
کشاورزان برنجکار مازندران معتقدند هر مقدار که فاصله میان برداشت شلتوک تا تبدیلش به برنج فاصله بیشتر بیفتد ، برنج مرغوبتر با شکستگی کمتر به دست می آید و این مزیت هم در حال حاضر از برنجکاران سلب شده است .
این روزها نزدیک شدن به شالیکوبی داران از طرق مختلف برای جلو انداختن نوبت تبدیل شالی به برنج در حال جاافتادن به عنوان یک رویه است که احتمالا اگر مسئولان امر دیر بجنبند ، کسب و کار جدیدی برای عده ای سودجو ایجاد خواهد شد .
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران، امسال 208 هزار از 230 هزار هکتار شالیزاری استان زیر کشت اول برنج رفت و تاکنون نیز برداشت شالی از سطح بیش از 150 هزار هکتار برداشت شده است .
امسال حدود چهار هزار دستگاه کمباین مخصوص برداشت شالی وارد شالیزارهای مازندران شد که به معنای برداشت 95 درصدی برنج کشت اول به روش مکانیزه است .
** نگرانی از تغییر رنگ و شکستگی برنج
واقعیت این است که زنجیره کشاورزی مکانیزه در مازندران در تمامی بخش ها با مشکل مواجه است و اکنون که در بخش کاشت و برداشت برنج به نقطه حساسی رسیده ، بیش از همه نقصانش را نمایان کرده است .
کمبود دستگاههای خشک کن در شالیکوبی ها مهم ترین علت نگرانی کشاورزان در باره سرنوشت مبهم دسترنج یک ساله اشان است، وضعیتی که برای آنان نه راه پس باقی گذاشته است و نه راه پیش .
به اعتقاد کشاورزان، خشک نشدن بموقع و مناسب شلتوک در شالی کوبی ها سبب می شود تا هنگام تبدیل شدن به برنج سفید، محصول علاوه بر تغییر رنگ، بنددار شده و درصد شکستگی آن نیز افزایش یابد.
در حال حاضر بررسی های میدانی خبرنگار نشان می دهد به دلیل حجم بالای شالی هایی که روزانه پس از برداشت مکانیزه روانه شالیکوبی ها می شود، شالیکاران با تحویل نگرفتن شالی از سوی صاحبان کارخانه ها هم مواجه هستند.
شالیکاران از اینکه محصولشان پس از برداشت مکانیزه باید پشت نوبت خشک کن های شالیکوبی ها به مدت 10تا 15 روز بماند به شدت نگرانند و می گویند که نگهداری شلتوک خشک با رطوبت 25 تا 30 درصد به مدت 10 تا 15 روز سبب نفوذ رطوبت به دانه ها سفید برنج می شود که نتیجه آن تغییر رنگ برنج پس از شالیکوبی و افزایش شکستگی است .
غافلگیری شالیکوبی داران و کشاورزان در سال جاری بیشتر ناشی از افزایش ناگهانی سطح برداشت مکانیزه شالیزارهای استان است ، در حالی که در سه سال گذشته روند تدریجی افزایش برداشت به این روش سبب شده بود تا مدیریت زنجیره تولید راحت تر انجام شود .
کارشناسان کشاورزی می گویند که از همان ابتدا با افزایش یکباره برداشت مکانیزه بروز کمبود در یک یا چند بخش زنجیره تولید برنج قابل پیش بینی بود و باید در این مورد به کشاورزان اطلاع رسانی می شد .
به اعتقاد این کارشناسان، افزایش دستگاههای کمباین مخصوص در چند سال گذشته هر چند موجب کاهش زمان و هزینه برداشت شده، اما ارسال یکباره صدها هزار تن شالی برای تبدیل کردن به برنج با توجه به ساختار فرسوده شالیکوبی ها و نیز نبود تجهیزات دیگر چون خشک کن ، موجب ضرر و زیان به کشاورزان می شود.
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران از یکهزار و 268 هزار واحد شالیکوبی دارای پروانه بهره برداری در استان ، 950 واحد فعال هستند و از این تعداد 350 واحد مدرن و پیشرفته به شمار می روند.
بر اساس این آمار، ظرفیت روزانه خشک کن های شالیکوبی های استان روزانه حدود 30 هزار تن است، در حالی که روزانه بیش از 40 تا 45 هزار تن شالی نمناک به صورت مکانیزه برداشت می شود که باید در کمتر از 72 ساعت وارد خشک کن شود.
در حال حاضر بسیای از شالیکاران بناچار به منظور جلوگیری از افزایش رطوبت، بند دار شدن و افزایش شکستگی ، برای خارج کردن شالی خیس و پهن کردن در فضای باز ، هزینه سه تا چهار هزار تومانی به ازای هر گونی را متقبل می شوند، ولی این کار ضمن به صرفه نبودن ، قابل استمرار نیست و همچنین مشخص نیست برنج به دست آمده از این شالی ها تا چه حد مطلوب نظر کشاورز و مصرف کننده باشد.
رمضان علی نیا یکی از شالیکاران بخش لاله آباد بابل با بیان اینکه این روزها همه مشغول درو شالیزارهایشان با کمباین هستند، گفت: صاحبان شالیکوبی برای خشک کردن شالی نوبت هفت تا 10 روزه می دهند که در این زمان ، شالی های در اثر رطوبت از بین می روند.
وی افزود: اگر چه درو مکانیزه هزینه ها را بشدت کاهش داده است، اما شالی با رطوبت بالا باید در کمتر از 24 ساعت از گونی ها خارج شود تا آسیب نبیند.
این کشاورز شالیکار توضیح داد: شالی تازه برداشت شده حکم نوزاد تازه متولد شده را دارد که همواره باید تحت مراقبت شدید باشد و اگر شالی دارای رطوبت بالا و خیس در اسرع فقط در دمای مناسب خشک نشود و به صورت نامناسب خشک شود، موجب بند دار شدن و افزایش شکستگی خواهد شد.
وی افزود: در سه سال اخیر با ورود کمباین های مخصوص، برداشت شالی مکانیزه شده است برای این که در مقابل به دلیل گرمای شدید و بالا بودن دستمزد، گرفتن کارگر هم به صرفه نیست و هم بموقع وجود ندارد و به همین دلیل برداشت سنتی با داس در این منطقه به صفر رسیده است.
علی نیا گفت: البته صاحبان شالیکوبی ها هم بر اساس ظرفیت خشک کن ها شالی ها را پذیرش و طبق نوبت کار می کنند، اما به هر حال شالی خیس پس از 24ساعت همواره در خطر از بین رفتن قرار دارد و از همین رو بسیاری کشاورزان بناچار با متقبل شدن هزینه های اضافی، شالی ها را از گونی خارج و در فضای بیرونی شالیکوبی ها پهن و پشت و رو می کنند.
وی افزود: ابری بودن هوا و بارندگی های اخیر هم سبب شده تا کشاورزان در حدود 10 روز گذشته این فرصت را هم نداشته باشند که محصولشان را در هوای آزاد پهن و خشک کنند و از این بابت نگرانی ها افزایش یافته است .
احمد عسکری یکی از شالیکوبی داران آمل هم به خبرنگار ایرنا گفت: برداشت مکانیزه سبب شد تا روزانه حدود 30 تن شالی وارد کارخانه ام شود، در حالی ظرفیت خشک کن کارخانه کمتر از 20 تن است.
وی با بیان اینکه خطر شکستگی زیاد ، رشته و بنددار شدن شالی خیس خطر و نگرانی جدی این روزهای شالیکاران پس از برداشت است، گفت: ما نیز بر اساس ظرفیت خشک کن ها شالی را پذیرش می کنیم و تعهدی در قبال بند دار شدن شالی متقبل نمی شویم.
عسکری توضیح داد: با توجه به این که رطوبت شالی در برداشت مکانیزه تا 30 درصد نیز می رسد ، شالی ها باید با دمای 30 تا 35درجه به مدت 2 تا سه روز در فرهای خشک کن ها بمانند و عملا نمی توان ظرفیت پذیرش و خشک کردن را در شرایط حاضر افزایش داد.
وی بروز مشکل کمبود خشک کن و نوبت گیری طولانی را برای کشاورزان و بقیه دست اندرکاران زنجیره تولید برنج غافلگیر کننده دانست و توضیح داد: در برداشت سنتی، کشاورزان شالی را پس از خرمنکوب کردن به مرور زمان در سه نوبت و یک دوره 6 ماهه پس از برداشت روانه شالیکوبی می کردند، اما اکنون زمان برداشت به کمتر از یک ماه در کل مازندران کاهش یافت و طبیعی است که شالیکوبی ها چنین ظرفیتی ندارند.
عسکری افزود: اگر چه طی چند سال گذشته در روند مکانیزاسیون کشاورزی مازندران در بسیاری از شالیکوبی ها خشک کن های جدید راه اندازی شده و ظرفیت ها هم افزایش یافته، ولی این میزان با ورود یکباره تعداد زیاد کمباین به شالیزارها و جمع کردن سر و ته برداشت شالی در یک بازه زمانی یک ماهه همخوانی ندارد.
وی خارج کردن شالی خیس از گونی و پهن کردن آن در فضای باز را کاری سخت و طاقت فرسا دانست و افزود: اگر شرایط آب و هوایی را هم به این وضعیت اضافه کنیم مانند یک هفته اخیر که همواره هوا ابری و بارانی بود، کار برای کشاورز بسیار سخت می شود.
عسکری که دستی هم در بازار برنج مازندران دارد، گفت: اگر شالی بموقع خشک نشود علاوه بر افزایش درصد شکستگی، باعث بنددار شدن برنج می شود که به معنای کاهش 50 درصدی قیمت آن در بازار است، برای این که این نوع برنج بازارپسند نیست.
** جهاد کشاورزی به دنبال راهکار
مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه امسال بیش از چهار هزار دستگاه کمباین دروگر وارد شالیزارهای استان شد، گفت: اگر زنجیره تولید برنج به روش مکانیزه در تمام بخش ها ایجاد نشود، ضایعات تولید چندین برابر می شود.
مسعود غلامی دغدغه و نگرانی شالیکاران را از برداشت شالی نمدار جدی دانست و افزود: مشکل کمبود خشک کن و نگرانی افزایش درصد شکستگی جدی است.
وی توضیح داد: از آنجایی که ظرفیت خشک کن ها در شالیکوبی های استان در مقایسه با حجم شالی برداشت شده به صورت مکانیزه تنها نیمی را پوشش می دهد، شالیکاران بشدت نگران بند دار شدن و در نتیجه بالا رفتن درصد شکستگی محصول خود هستند.
این مسئول جهاد کشاورزی مازندران گفت: در حال حاضر کشاورزان شالی برداشت شده را بناچار به صورت سنتی و طبیعی در آفتاب خشک می کنند که این کار سخت و طاقت فرسا نیز علاوه بر افزایش هزینه، خطر بارندگی و ابری بودن هوا را هم در پی دارد.
وی علت اصلی استقبال شالیکاران به برداشت مکانیزه را کمبود کارگر و هزینه بالای دستمزد دروی شالی به صورت سنتی دانست.
غلامی از حمایت نامحدود سازمان جهاد کشاورزی برای ساخت خشک کن در انبار شالیکاران و صاحبان شالیکوبی ها خبر داد و گفت که دولت تسهیلات قابل توجهی را با کارمزد 10 تا 15درصدی برای این کار تخصیص داده است و محدودیتی هم در پرداخت آن وجود ندارد.
** طرح اصلاح شالیکوبی ها از سنتی به مدرن
این مسئول همچنین از اجرای طرح اصلاح ساختار شالیکوبی ها با هدف کاهش ضایعات برنج از 25 درصد به حدود 10 درصد خبر داد و گفت : از یکهزار و 268 واحد شالیکوبی استان که از سوی سازمان های صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی مازندران دارای پروانه بهره برداری هستند ، 950 واحد فعال هستند.
وی با بیان اینکه با حمایت های دولت در یک دهه اخیر 350 شالیکوبی استان پیشرفته و مدرن شدند، افزود: اکنون ضایعات کیفی تبدیل شالی به برنج سفید در این واحدها به هفت تا 10 درصد کاهش یافته است.
غلامی گفت: کاهش 15درصدی ضایعات کیفی در تبدیل یک میلیون و 350 هزار تن شالی به برنج سفید در شالیکوبی های مدرن برابر با 75 هزار تن افزایش تولید است.
کاهش ضایعات کیفی به معنای کاهش میزان نیم دانه و شکستگی برنج است که در شالیکوبی های سنتی میزان شکستگی در هر 100 کیلوگرم تا 25 کیلوگرم می رسد.
اگر چه دانه های شکسته که به آن ' نیم دانه ' گفته می شود در صنعت آرد برنج فراوری می شود، اما ارزش آن برای کشاورز نصف قیمت برنج و یا حتی کمتر است.
به هر حال، مکانیزاسیون کشاورزی در مازندران قدم بزرگی است که برداشته شده ولی تکمیل زنجیره آن باید با نگاه علمی و حفظ منافع کشاورز و امنیت غذایی کشور شتاب بیشتری بگیرد.
کارشناسان کشاورزی هشدار می دهند که در صورت کم توجهی به این مقوله ممکن است اصل مکانیزه کردن کشاورزی در مازندران به خاطر به خطر افتادن منافع کشاورزان زیر سئوال برود که در این صورت امنیت غذایی کشور هم آسیب دیده و سر و کله دلالان و سودجویان بار دیگر از شکاف دیگر در روند کشاورزی سر بر خواهد آورد.

 

انتهای پیام /*

تعداد بازدید: 193 ،    
  

اضافه نمودن به:
Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  آقای وزیر آیا مدیران بابت تصمیمات مدیریتی خسارت‌بار به شرکت، مسوول هستند؟
  خسارت مدیران نالایق با بررسی سخنان شهید چمران
  دولت واردات خودرو‌های دست دوم را آزاد کرد، اما انجام نداد، چون به نفع مردم و به ضرر خودروساز بود
  کارکنان راه‌آهن در اقدامی عجیب لکوموتیو را از قطار جدا کرده و آن را با خود بردند
  طرح ازبکستان برای اتصال از افغانستان به آسیای مرکزی
  فرصت ها و ظرفیت های تجارت و سرمایه گذاری در گرجستان
  چراغ سبز مراجع تقلید به تعطیل شدن روز شنبه به جای پنج شنبه /۴ روز قطع ارتباط با دنیا به نفع اقتصاد کشور نیست
  بندر پوتی گرجستان یکی از سی بندر بزرگ و پیشرفته جهان
  ارمنستان؛ حلقه مفقوده در کریدور بین المللی شمال ـ جنوب
  معرفی بندرربزرگ و جذاب باتومی گرجستان
  چمران: واگن‌های ملی می‌توانند وارد چرخه شوند / فکر نمی‌کنم اتوبوس برقی داخلی تا پایان سال ساخته شود
  اهمیت و ضرورت‌های راه آهن ایران ارمنستان
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  اتصال ایران به گرجستان و ترکیه از طریق خط آهن ایران ارمنستان
  ثمرات راه اندازی و احیای خط آهن جلفا
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  اصول دین ریشه درخت اسلام است. اصول دین را فدای فروع دین نکنید
  تصاویر: مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»
  ده کانال مهم کشتیرانی دنیا
  سازوکار همکاری بین‌المللی برای همزیستی با رودخانه بزرگ کشتیرانی دانوب
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار