صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
یکشنبه، 9 اردیبهشت 1403 - 02:54   
 
 
   آخرین اخبار  
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 85731صفحه نخست » اقتصاد- انرژِییکشنبه، 27 خرداد 1397 - 07:55
ایران چه زمانی می‌تواند موتور خودرو طراحی کند؟
  
ترابر نیوز:

ایران چه زمانی می‌تواند موتور خودرو طراحی کند؟
طراحی موتور نیاز به دانش و تخصص بسیار بالایی دارد، زیرا پیچیده‌ترین بخش طراحی یک خودرو، همین بخش است. از زمانی‌که کشور ما در صف خودروسازان قرار گرفت، همواره سوالی مطرح است که آیا توان علمی کشور ما در حدی است که بتواند موتور خودرو طراحی کند؟
به گزارش اخبارخودرو، علم طراحی موتور یا پیشرانه خودرو در دنیا در سیطره چند کمپانی است که تعدادشان از تعداد انگشتان دست کم‌تر است و به همین منظور اغلب کمپانی‌های خودروسازی برای محصولات‌شان به این کمپانی‌ها سفارش طراحی موتور می‌دهند. باید این نکته را در نظر داشت که طراحی موتور نیاز به دانش و تخصص بسیار بالایی دارد، زیرا پیچیده‌ترین بخش طراحی یک خودرو، همین بخش است. از زمانی‌که کشور ما در صف خودروسازان قرار گرفت، همواره سوالی مطرح است که آیا توان علمی کشور ما در حدی است که بتواند موتور خودرو طراحی کند؟ برای یافتن پاسخ، گفت‌وگویی انجام دادیم با مهندس مهدی خرازان، استاد دانشگاه و مولف کتاب‌های تخصصی دانشگاهی در زمینه مکانیک خودرو که در زیر آن‌را می‌خوانید.
عموما در مقاله‌های علمی گفته می‌شود طراحی موتور خودرو باید متناسب با آب‌وهوای همان جغرافیا باشد. دلیل این امر چیست؟
ورودی‌های فیزیکی موتور، هوا و سوخت است. واضح است کیفیت هوای ورودی و مشخصه‌های آن از قبیل دما، میزان رطوبت، مقدار گردوغبار و موارد دیگر مستقیما روی عملکرد موتور اثرگذار است. به‌طور مثال، بالا بودن دمای هوای ورودی، می‌تواند باعث پدیده خود‌سوزی یا Auto ignition شود. زیرا هر چقدر دمای هوای ورودی بیشتر باشد، هوای ورودی زودتر به دمای اشتعال می‌رسد. میزان رطوبت هوا و گردوغبار آن نیز بر کیفیت احتراق اثرگذار است. بنابراین در نظر گرفتن شرایط آب‌و‌هوایی محیطی که قرار است موتور در آن کار کند، می‌تواند باعث عملکرد بهتر موتور شود.
گفته می‌شود بعد از طراحی بدنه خودرو، طراحی موتور گران‌ترین بخش ساخت خودرو است. این گفته صحت دارد؟
موتور تشکیل یافته از تعداد زیادی قطعه متحرک است که تلورانس‌های ابعادی دقیقی دارند. قطعاتی چون رینگ پیستون‌ها و یاتاقان‌ها دارای تلورانس‌های ابعادی بسیار دقیقی در حد ده هزارم میلی‌متر هستند. هر چقدر تلورانس ابعاد قطعه دقیق‌تر باشد، فرآیند ساخت آن نیز پرهزینه‌تر می‌شود. دلیل دیگر گران بودن قیمت موتور، اهمیت کیفیت جنس و آلیاژ آن است. اگر جنس آلیاژ قطعاتی همچون پیستون، یاتاقان‌ها، میل‌لنگ و… مناسب نباشد، نمی‌توانند وظیفه خود را به‌خوبی انجام دهند.
طراحی موتور چگونه انجام می‌شود؟ اگر امکانش است به‌صورت خلاصه این مطلب را بیان کنید.
موتور باید متناسب با نوع خودرو و وزن آن طراحی شود. واضح است هر چقدر خودرو سنگین‌تر باشد، نیاز به موتور قوی‌تری دارد. از سوی دیگر نوع خودرو می‌تواند تعیین‌کننده مشخصات موتور موردنیاز باشد. بعضی خودروها از قبیل خودروهای سواری، نیازمند موتورهای سرعتی هستند. برعکس خودروهای کمپرسی و کشنده، نیازمند موتورهای قدرتی هستند. بعد از تعیین نوع موتور اشتعال-‌جرقه‌ای (بنزینی) یا اشتعال‌-تراکمی (دیزل) و تعیین مشخصات کلی آن از قبیل تعداد سیلندر، نحوه آرایش سیلندرها، جهت گردش و…، لازم است حجم موتور متناسب با قدرت موردنیاز طراحی شود. در نظر گرفتن محاسبات ترمودینامیکی فرآیندهای کاری موتور، در جلوگیری از وقوع پدیده خودسوزی و تعیین نسبت تراکم نقش‌آفرین است. همچنین ضرورت دارد با در نظر گرفتن محاسبات سیالاتی جریان هوا، شکل محفظه احتراق نیز طراحی شود. از سوی دیگر مکانیزم پیستون، شاتون، میل‌لنگ و مکانیزم میل‌بادامک، تایپیت، اسبک و سوپاپ‌ها نیز باید از لحاظ سینماتیکی و استحکامی طراحی شوند. در انتها لازم است سیستم خنک‌کاری، سیستم روغن‌کاری و تجهیزات جانبی موتور نیز طراحی شوند.
چرا تاکنون در کشور ما طراحی موتور خودرو صورت نگرفته است؟ آیا این امر به‌دلیل نداشتن توان علمی خودروسازان است یا دلایل دیگری دارد؟
طراحی دارای سطوح مختلفی است. اگر اصرار داشته باشیم یک طراحی کامل را انجام دهیم، از یک طرف احتمال خطا در طراحی بیشتر و از سوی دیگر، کار بسیار پیچیده و زمان‌بر می‌شود و هزینه‌ها بالا می‌رود. طولانی شدن فرآیند طراحی و هزینه بالای طراحی، باعث غیر اقتصادی شدن طرح می‌شود. بنابراین مسیر صحیح بومی‌سازی طراحی موتور، از مهندسی معکوس یا کپی‌برداری از طرح‌های دیگر و بهینه‌سازی آنها آغاز می‌شود. در این زمینه دانش فنی و پتانسیل‌های سخت‌افزاری خوبی بین قطعه‌سازان وجود دارد. اما لازمه موفقیت در این زمینه، برنامه‌ریزی، مدیریت و جهت‌دهی پتانسیل‌هاست.
کمپانی‌های خودروسازی هنگام طراحی موتور چه پارامتری را مهم‌ترین شاخص خود قرار می‌دهند؟
در وهله نخست، موتور خودرو باید متناسب با نوع خودرو و کاربرد آن طراحی شود. مهم‌ترین ویژگی‌های یک موتور، مقدار توان و گشتاوری است که در دورهای مختلف تولید می‌کند. البته با توجه به اهمیت مسائل زیست‌محیطی، امروزه حد استاندارد آلایندگی موتور که به استاندارد یورو معروف است نیز به‌عنوان یکی از شاخص‌های مهم مطرح است.
چرا مانند یک دهه گذشته کمپانی‌های خودروسازی از موتورهای با حجم و سیلندر بیشتر استفاده نمی‌کنند؟ چرا در محصولات داخلی شاهد آن نیستیم؟
در یک دهه گذشته با توجه به افزایش تعداد خودروها مخصوصا در کشور خودمان، مسائل آلودگی محیط‌زیست، مقدار مصرف سوخت و… به‌صورت جدی‌تری مطرح است. به همین دلیل سیاست‌گذاری‌های صنعت خودرو به سمت تولید خودروهای کم‌مصرف با آلایندگی کم‌تر سوق داده شده است. حتی قوانینی برای جلوگیری از تولید و شماره‌گذاری خودروهای پرمصرف با حجم بالا نیز مصوب شده است. در ادامه این جهت‌گیری سیاست‌گذاری، در آینده‌ای نزدیک شاهد توسعه بیشتر خودروهای هیبرید که مصرف سوخت ‌آنها بسیار کم است نیز خواهیم بود.
آینده‌ای برای طراحی موتور در کشور وجود دارد؟ اگر پاسخ شما مثبت است، آن‌را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
در ایران تا حدی پتانسیل‌های لازم وجود دارد. اما بیشترین معضل کشور در این زمینه، عدم برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های یکپارچه و هماهنگ است. با مدیریت صحیح توانمندی‌ها و توسعه آنها، امکان طراحی و تولید موتور در کشور وجود دارد اما با توجه به مدیریت‌های سلیقه‌ای و متناقض با یکدیگر و عدم هماهنگی بین زنجیره‌های تامین، در حال حاضر شرایط خیلی مطلوب نیست.
برای طراحی یک موتور کم‌استهلاک و دارای عمر کاری بالا چه مواردی مستلزم رعایت از سوی کمپانی و مهندسان است؟
یکی از مهم‌ترین مسائلی که در افزایش عمرکاری و کاهش استهلاک موثر است، استفاده از آلیاژهای مناسب و رعایت تلورانس‌های دقیق در فرآیند ساخت قطعات موتور و مونتاژ آن‌هاست. این موضوع هم باید توسط قطعه‌سازان رعایت شود و هم خودروسازان به آن اهمیت دهند.
نظرتان در مورد استفاده از سوخت گاز در موتورها چیست؟ چرا موتوری بر اساس این سوخت طراحی نمی‌شود؟
هرچند سوخت گاز از لحاظ ارزش حرارتی و انرژی که تولید می‌کند، نسبت به بنزین ضعیف‌تر است و خشک‌تر بودن سوخت گاز باعث کاهش عمر قطعات موتور از جمله سوپاپ‌ها و رینگ پیستون می‌شود اما با توجه به اینکه آلایندگی آن کم‌تر است و ایران دارای بیشترین ذخایر گاز در جهان است، توسعه استفاده از سوخت گاز در موتور توصیه می‌شود. هرچند یک موتور اشتعال-‌ جرقه‌ای، هم می‌تواند با سوخت گاز کار کند و هم با بنزین، اما با توجه به تفاوت‌هایی که در دمای اشتعال سوخت، خشک‌تر بودن سوخت گاز و… وجود دارد، بهتر است شکل محفظه احتراق، جنس آلیاژ قطعاتی چون سوپاپ‌ها، رینگ پیستون، پیستون و… متناسب با شرایط سوخت گاز طراحی شود. موتورهای پایه گازسوز بر این اساس طراحی شده‌اند.
برای طراحی یک موتور ملی نیاز است کمپانی‌ها از چه منابعی استفاده کنند؟ چه باید شود تا این اتفاق رخ دهد؟
یکی از مدل‌های مناسب برای این کار، ایجاد یک مثلث همکاری بین شرکت‌های خودروساز، دانشگاه‌ها و شرکت‌های خارجی دارای تجربه در این زمینه است. با این مدل همکاری هم می‌توان دانش فنی را به خودروساز انتقال داد و هم دانشگاه‌ها را در زمینه علوم کاربردی و اجرایی تقویت کرد. اگر این همکاری فقط بین شرکت‌های خارجی و خودروسازان باشد، انتقال دانش فنی به‌خوبی اتفاق نمی‌افتد. اما اگر پروژه‌های دانشگاهی کارشناسی ارشد و دکتری در این راستا جهت‌دهی شوند، می‌توان به نقش‌آفرینی دانشگاه‌ها در برقراری ارتباط با صنعت و کاربردی شدن علوم آنها کمک کرد. همچنین لازم است پتانسیل‌های قطعه‌سازان به دقت ارزیابی و حلقه‌های مفقوده زنجیره تامین، شناسایی و تکمیل شود.

 

تعداد بازدید: 744 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  آقای وزیر آیا مدیران بابت تصمیمات مدیریتی خسارت‌بار به شرکت، مسوول هستند؟
  خسارت مدیران نالایق با بررسی سخنان شهید چمران
  دولت واردات خودرو‌های دست دوم را آزاد کرد، اما انجام نداد، چون به نفع مردم و به ضرر خودروساز بود
  کارکنان راه‌آهن در اقدامی عجیب لکوموتیو را از قطار جدا کرده و آن را با خود بردند
  طرح ازبکستان برای اتصال از افغانستان به آسیای مرکزی
  فرصت ها و ظرفیت های تجارت و سرمایه گذاری در گرجستان
  چراغ سبز مراجع تقلید به تعطیل شدن روز شنبه به جای پنج شنبه /۴ روز قطع ارتباط با دنیا به نفع اقتصاد کشور نیست
  بندر پوتی گرجستان یکی از سی بندر بزرگ و پیشرفته جهان
  ارمنستان؛ حلقه مفقوده در کریدور بین المللی شمال ـ جنوب
  معرفی بندرربزرگ و جذاب باتومی گرجستان
  چمران: واگن‌های ملی می‌توانند وارد چرخه شوند / فکر نمی‌کنم اتوبوس برقی داخلی تا پایان سال ساخته شود
  اهمیت و ضرورت‌های راه آهن ایران ارمنستان
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  اتصال ایران به گرجستان و ترکیه از طریق خط آهن ایران ارمنستان
  ثمرات راه اندازی و احیای خط آهن جلفا
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  اصول دین ریشه درخت اسلام است. اصول دین را فدای فروع دین نکنید
  تصاویر: مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»
  ده کانال مهم کشتیرانی دنیا
  سازوکار همکاری بین‌المللی برای همزیستی با رودخانه بزرگ کشتیرانی دانوب
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار