پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 7 اردیبهشت 1403 - 15:59   
 
 
   آخرین اخبار  
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 85269صفحه نخست » اخبار رسانه هاجمعه، 4 خرداد 1397 - 06:25
چرا مدیران بازنشسته نمیشوند؟!”
  
ترابر نیوز:

 متاسفانه امروزه برخی سایتهای تحلیلی خبری درجهت افزایش بازدید بدون توجه به رسالت خود مبنی برانتشار اخباری که خوانندگان ومخاطبین خودرا به نوین ترین  راهکارهای تجربه شده وعلمی رهنمون شوند دیدگاه ها وبرداشتهای افرادرا بدون بررسی روی خروجی سایت قرارمیدهند!

 

چیچست نیوز:علی قلی زاده تبریزی-اخیرا دریکی از سایتهای خبری نظریک شهروندجویای کار با تیتری به مضمون “مدیران بازنشسته نمیشوند ! بدون توجه به بررسی شاخصهای بازنشستگی درکشورهای درحال توسعه صرفا از یک نقطه نظر کمی مورد بررسی غیرکارشناسانه قرارداده که گویی اگر مدیرانی که به سن بازنشستگی رسیده اند بازنشسته شوند نرخ کمی رشد بیکاری حل میشود.

80

مقایسه مدیران ناکارامد نسل جدیدواردشده به چرخه مدیریت ومدیران فعلی

دراین نظریه خام پایه واساس نسخه پیچیده شده واصرار بر بازنشسته کردن   مدیران  :تحلیل قوای جسمانی-عدم آشنایی به علم روز وعدم توانایی علمی اشاره شده است.!

شکی نیست که امروزه درایران اصلی ترین  واولین شاخص عدم توسعه نیافتگی کشور ناکارامدی مدیران بوده است اما اینکه این ناکارامدی از کجا ناشی شده وآیا مدیران جدید معایب وضعفهای اشاره شده را دارا هستندیا نه وچرا وچگونه وبا چه انگیزه وشاخصی خواستار بازنشسته شدن مدیران شده اند دقیقا ومستندا اشاره ای نشده است.

بعبارتی تازمانیکه در انتخاب وانتصاب مدیران شایسته سالاری یعنی داشتن کلیه شرایط علمی وتخصصی بعنوان شرط نخست انتصابات وجودنداشته باشد اینکه سن ووضعیت مدیران را به این بهانه مورد نقد قرار دهیم  کارشناسانه نیست.  هرروز بدتراز دیروز خصوصا دردولت نهم ودهم چندین برابر  مدیران ناکارامد دیروزی پا به سن گذاشته ،مدیران جوان بی تخصص وناکارامد امروزی بدون درنظرگرفتن شاخصهای شایسته سالاری وارد جرگه وچرخه مدیران شده اند که ضربات جبران ناپذیری به شاکله مدیریت کلان کشوری واردشده ومیشود.

نگارنده اگر نظری کوتاه بر نحوه برخورد واستفاده از سن بازنشستگی کشورهای توسعه یافته میکرد متوجه میشد که تجربه اولین شاخص انتصابات در این کشورهاست البته روندانتصابات وانتخاب مدیران از بدو شروع بکارکارکنان ومدیران پله ای وبا طی مراحل علمی بوده ولذا کارمندی که از بدو استخدام باارزشیابی علمی مراحله ارتقاء شغلی یافته در سن بازنشستگی هم تجارب و توانایی علمی که دارد کمتر کسی در مقایسه با این مدیران دارا هستند.

بعبارت دیگر اگر هدف نگارمنده صرفا انتقاداز یک یا چندانتصاب یا ابقاء محدود بوده نباید این دیدگاه را به همه مدیران تعمیم داده شود.

بطورمثال انتخاب مربیان وسرمربیان ورزشی  اساسا ودقیقا مغایر با نظریه خام نگارنده ونقد کننده است ونیازی به توضیح نیست که در انتخاب مربیان تنها دارابودن مدرک دکترای تربیت بدنی برای یک فرد سی ساله تنها ملاک انتخاب بعنوان سرمربی تیم ملی نبوده ونمیتواندباشد.

نسخه وروند انتخاب وانتصاب مدیران درکشور هنوز بشدت میلنگد

مشکل اساسی ما عدم وجود روند صحیح علمی درانتصابات است که البته این ضعف بیشتر در حکومتهای دولتهای اصولگرار درکشور که ملاک اصلی تعهد است وتخصص بسیار ناچیز وکمرنگ مدنظر قرارگرفته بیشتر محسوس است.

از دکتر چمران پرسیدند که تعهد بهتر است یا تخصص ؟ ایشان گفتند:“می گویند تقوا از تخصص لازم تر است. آن را می پذیرم. اما می گویم آن کس که تخصص ندارد و کاری را می پذیرد بی تقواست.“

فی الواقع سوء پیشینه وتحقیقات وفیلترینگ  سفت وسختی که برای تعیین درجه تعهد والتزام یک مدیر یا کارمند از اداره امنیت گرفته تا حراستهای اداری کافیست  اما درکشور چنین فیلتری برا ی سنجش توانایی علمی وجودندارد حتی دربانکها وبسیاری از موسسات واداراتی که از کارمندساده اش تا مدیرانش باید با فرمولهای ریاضی ومحاسبات علمی سروکارداشته باشند نه باندازه سایر ادارات اما دقیقتر نیست. روئسای شعبات هنوزهم براساس روابط  ودخالت سلیقه ای سرپرستان انجام میشود.

درحال حاضر نظام هنوز نتوانسته است  روندوراهکار ونسخه ای بی نقص ومطابق با منویات وآرمانهای انقلاب اسلامی برای همه ادارات وسازمانهای دولتی وخصوصی تدوین کندتا بدون دخالت سلیقه نیروی انسانی کارامد وسالم روندروبه رشدعادی ومنطقی را درتمام سطوح طی کندشاید بعلت حساسیت بالای موردی در سازمان انرژی اتمی چنین الگویی پیاده شده باشد که ای کاش مسئولین کلان کشوری وخصوصا نمایندگان مجلس تا این سطح فکری میرسیدندکه هرکارمندی درپشت هرمیزی ارزش متصدی راکتور هسته ای را داراست ویک معلم یا استاندار اگر مراحل ارتقاء شغلی را درست طی کند باندازه انرژی هسته ای گرانقدر وتاثیرپذیراست.

بازنشستگی درایران یعنی حذف یک انسانی با بیش از۳۰ سال جانفشانی از اجتماع (یعنی مرگ) اما در کشورهای توسعه یافته تولدی دوباره برای ادامه زندگی با علم باینکه بازنشسته هنوز فردی مفیددراجتماع است . فی الواقع باید گفت اینکه نرخ بیکاری غیرعادی حاکم برکشور دلیل بر بازنشسته نمودن غیرحرفه ای مدیران شود. اینکه بسیاری از مدیران کشور حتی درحد سمتی که عهده داران هستند توانایی ندارند حرفی نیست اما باید روشی علمی ومنطقی برای بازنشسته کردن انتخاب کرد.روشی که تجارب مدیران شایسته ازآنها بسرعت قبل ازبازنشستگی به افرادمستعدجانشین انتقال شود چیزی که تقریبا دراین کشوراصلا اجرا نمیشود.!

 آشنایی بیشتربا نحوه رفتار کشورهای توسعه یافته با بازنشستگان 

درکشورهای توسعه یافته سن بازنشستگی بین ۶۰ تا ۶۷ سال هم برای مردان وهم برای زنان تعیین شده وبطورمثال درانگلستان وژاپن مدیران بلافاصله پس از بازنشستگی بعنوان مشاوران عالی براساس تجارب ورشته های تخصصی مجددا بکارگیری میشوند.
بهترین مزایای بازنشستگی در آمریکا مربوط به کدام مشاغل است؟
به طور عام، میزان مزایای بازنشستگان به موقعیت و جایگاه کارفرما، وجود تشکل‌های صنفی قوی با قدرت چانه‌زنی بالا و شغل کارمند بستگی دارد
در سراسر دنیا، بازنشستگی دوره‌ای برای فراغت از کار و پرداختن به دلبستگی‌های زندگی است. در واقع، بازنشستگی قرار است لذت‌بخش‌ترین دوران زندگی هر انسانی باشد که با پشت سر گذاردن دوران کار، فرصتی برای پرداختن به سایر علاقمندی‌ها بیابد؛ اما همیشه هم اینگونه نیست و مستمری بازنشستگی گاه حتی کفاف هزینه‌های روزمره زندگی را نیز نمی‌دهد. به طور عام، میزان مزایای بازنشستگان به موقعیت و جایگاه کارفرما، وجود تشکل‌های صنفی قوی با قدرت چانه‌زنی بالا و شغل کارمند بستگی دارد.
در آمریکا، کارگران عضو اتحادیه‌های کارگری معمولاً بیش از سایرین از مزایای بازنشستگی بهره‌مند می‌شوند و کارگرانی که عضو اتحادیه کارگران نیستند، از مزایای کمتری برخوردارند و صنایع بخش خصوصی، بالاترین میزان مستمری بازنشستگی را پرداخت می‌کنند.

rt

کارخانه‌های تولیدی: کارخانه‌های صنعتی عضو اتحادیه‌های کارگری، طبق آمار ارائه شده از سوی اداره آمار کارمندان امریکا، این بالاترین حد مزایای بازنشستگی را نسبت به سایر کارخانه‌ها و مشاغل به کارگان خود پرداخت می‌کنند.
کارخانه‌های تولید هواپیما: بسیاری از مهندسان و دانشمندان علوم رایانه‌ای که در زمینه طراحی و تجهیز هواپیماها فعالیت دارند و نیز مکانیک‌ها، کارگران بخش ریخته‌گری و مونتاژ این کارخانه‌ها نیز در دوران بازنشستگی از مزایای مستمری بسیار خوبی برخوردار می‌شوند.
دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی: اساتید دانشگاهی که در مقاطع بالاتری مشغول به تدریس‌اند از محیط‌های شغلی، خدمات درمانی و مزایای بازنشستگی بهتری نسبت به سایر کارکنان این مراکز برخوردارند.
شرکت‌های بیمه‌گر: معمولاً شرکت‌هایی که به فروش بیمه‌های سلامت، عمر، مقرری سالانه و بیمه اتومبیل اقدام می‌کنند، مستمری بازنشستگی بالایی را به کارمندان بازنشسته خود می‌پردازند. آژانس‌های بیمه‌ای کوچک‌تر طبیعتاً از مزایای مستمری بازنشستگی کمتری نسبت به شرکت‌های بزرگ‌تر برخوردارند.
مشاغل حمل‌ونقل و انبارداری: مشاغل مربوط به حمل‌ونقل و انبارداری، انتقال و ذخیره‌سازی کالاها و نیز تحویل بار به مشتریان در زمره این گروه قرار می‌گیرند. کارگران و کارمندانی که در این کارها مشغول به فعالیت هستند، به دلیل سنگین بودن مسئولیت‌های محوله، در زمان بازنشستگی، مستمری قابل قبولی دریافت می‌کنند. آن دسته از فعالان این مشاغل که عضو اتحادیه‌ها هستند، معمولاً از مستمری بازنشستگی بالاتری برخوردار می‌شوند و این در حالی است که کارگران مشاغل آزاد، هیچ‌گونه مستمری دریافت نمی‌کنند.
ساخت‌وساز: کارگران بخش ساخت‌وساز به دلیل سختی کار معمولا در زمره افرادی هستند که مستمری بازنشستگی بالایی دریافت می‌کنند. در دوران اشتغال نیز شاغلان این مشاغل از مزایای درمانی بیشتری برخوردارند
کارمندان در بقیه کشورها در چه سنی بازنشسته می شوند؟

78
جامعه > خانواده – سن بازنشستگی در بسیاری از کشورهای جهان بیانگر وضعیت اجتماعی آن کشور و همچنین وضعیت اشتغال است.
بر خلاف تصور غالب در کشورهای ثروتمند اروپایی اتفاقا برای رسیدن به بازنشستگی شاغلان باید بسیار منتظر بمانند . البته بالا بودن سن امید به زندگی و بالا بودن استاندارد های سلامت در این کشورها بسیاری از مردان و زنان را بر آن می دارد که تا سنین بالاتر نیز به کار بپردازند
در این جا دو اصطلاح وجود دارد که یکی اصطلاح سن بازنشستگی ، به صورت سنی قانونی تعریف می شود که کارگر اجبارا می بایست بازار کار را ترک کند.
دیگری اصطلاح سن مستمری بگیری سنی قانونی است که یک کارگر حائز دریافت مستمری سن پیری می شود.
عموماً سن مستمری بگیری را مترادف با سن بازنشستگی در نظر گرفته اند که برای مردان در حدود ۶۵ سالگی است.
در حال حاضردر بسیاری از کشورها، تمایز بیشتری بین دو اصطلاح فوق قائل می شوند. سن مستمری بگیری (سنی که در آن فرد، حائز شرایط دریافت مستمری می شود )رو به افزایش است که اغلب جدای از بازنشستگی به معنای کناره گیری از فعالیت اقتصادی قلمداد می شود. به منظور کمک برای به جریان انداختن این تغییرات ، فشارهای مالی روی سیستمهای مستمری قرار دارند ( ناشی از محدودیتهای کوتاه مدت مالی و الگوی جمعیتی بلند مدت ) که به بررسی بیشتری در زمینه میزان تامین مالی مزایای سالخوردگی منجر خواهند شد.
اصلاح قوانین مستمری در سوئد و سن بازنشستگی انعطاف پذیر
در سوئد، سن بازنشستگی متعارفی وجود ندارد. افراد این حق را دارند تا بین سنین ۶۱ و ۷۰ سال بازنشسته شوند. آنها اطلاعات مشخصی در این زمینه دریافت می کنند، توضیحی که میزان درامد مستمری را در طیفی از سنین ۶۱، ۶۵ و ۷۰ نشان میدهد. این مثال، اهمیت ارائه اطلاعات ساده و شفاف را بیان می کند . اطلاعاتی که فرایند تصمیم گیری را در این زمینه حمایت می کند. گرچه در واقع، تعداد زیادی از مستخدمان، هنوز در سن ۶۵ سالگی بازنشسته می شوند، عادتی که ناشی از بازنشستگی معمولی در بیشتر قوانین موجود در حوزه مستمری تکمیلی می باشد.

 

بازنشستگی در ایران

در حال حاضر مردان با سه نوع سن و سابقه بازنشست می شوند بطوریکه در نوع اول با داشتن ۳۵ سال سابقه بدون شرط سنی، دوم ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه با حقوق کامل و نوع سوم داشتن ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه که براساس میزان سابقه حقوق دریافت می کنند.
در مورد بازنشستگی زنان نیز با همان سه شرط عنوان شده و در هر کدام ۵ سال کمتر و البته در مورد زنان یک استثنا نیز وجود دارد و آن این است که زنان با ۴۲ سال سن و ۲۰ سال سابقه در بیمه های اجباری بازنشسته می شوند.
سنین بازنشستگی منعطف و شرایط آن
برخی کشورها از یک سن بازنشستگی استاندارد گذر کرده و طیفی از سنین بازنشستگی را در نظر می گیرند. در انگلستان، سن بازنشستگی خاص و پایان اتوماتیک واری به قراردادهای کاری در سن مشخصی وجود ندارد.توقف کارکردن قبل از دریافت یک مستمری ،دیگر به عنوان یک پیش شرط مطرح نیست. در نروژ، سن مستمری ۶۷ سال است اما افراد می توانند کارکردن را ادامه دهند.
برخی کشورها مستقیماً قوانین مربوط به سن بازنشستگی را با طول عمر ارتباط داده اند. این موارد اغلب به قوانینی نیاز دارند که پایان اتوماتیک وار به قراردادهای کاری در یک سن خاص را می شکنند و اغلب نیازمند هماهنگی با قوانین وضع شده در لایه دوم مستمریها است.
جدول زیر نشانگر بالاترین سن بازنشستگی در بین کشورهای جهان است.

 

جدول  درصد جمعیت بالای ۶۵ سال کشورهای جهان .

۱ نروژ ۶۷ ۶۷ ۷%
۲ ایسلند ۶۷ ۶۷ ۶%
۳ آلمان ۶۷ ۶۷ ۹%
۴ ایتالیا ۶۶ ۶۶ ۱%
۵ اسپانیا ۶۵-۶۷ ۶۵-۶۷ ۰
۶ دانمارک ۶۵-۶۷ ۶۵-۶۷ ۹%
۷ ایرلند ۶۵- ۶۶ ۶۵-۶۶ ۸%
۸ سوئیس ۶۵ ۶۴ ۷%
۹ آمریکا ۶۲-۶۷ ۶۲-۶۷ ۲۰%
۱۰ انگلیس ۶۵ ۶۰ ۱۰%

 

اما کدام کشورها برای اقامت یک بازنشسته مناسب است؟
معمولا سایتهای معرفی بهترین مکان برای استراحت و بازنشستگی معیارهایی برای برگزیدن بهترین کشور دارند که شامل؛ املاک و مستغلات، مزایای ویژه برای بازنشستگان، هزینه های زندگی ، فرهنگ و سرگرمی و تفریح مراقبت های بهداشتی، زیرساخت ها، امنیت و ثبات آب و هوا از جمله آن است.
این معیارها هر کدام امتیاز و وزن مشخصی برای شاخصه بندی دارند و در نهایت از بین صفر تا صد بالاترین امتیاز مربوط به کشورهایی است که بهترین مکان برای استراحت و بازنشستگی محسوب می شود.

ریف کشور امتیاز از صد ویژگی بارز
۱ اکوادور ۹۱٫۹ آب و هوا و هزینه مسکن
۲ پاناما ۸۹ بهداشت آب و هوا و مزایای بازنشستگی
۳ مالزی ۸۷٫۶ بهداشت ،،سرگرمی و رفاه
۴ مکزیک ۸۵٫۱ امکانات تفریحی،مراکز خرید ارزان
۵ کاستاریکا ۸۴٫۴ هزینه های مسکن، بهداشت،، تفریحات
۶ اروگوئه ۸۳٫۷ تفریحات ، فرهنگ ، بهداشت
۷ کلمبیا ۸۳ هزینهای مسکن ، آب و هوا و طبیعت
۸ اسپانیا ۸۲٫۵ زندگی بین المللی زیر ساخت ، فرهنگ و..
۹ تایلند ۸۲٫۳ هزینه مسکن آب و هوا، بهداشت
۱۰ مالت ۸۰٫۱ چند زبانی ، زندگی بین المللی ، آب و هوا

آلمانی‌ها برای بازنشستگی تا ۶۷ سالگی باید صبر کنند

آلمان با میانگین سنی ۴۵ سال، پیرترین کشور عضو اتحادیه اروپا محسوب می‌شود. در این کشور تا سال ۲۰۵۰ به ازای هر فرد بازنشسته، تنها ۱٫۵ فعال از نظر اقتصادی حضور خواهد داشت. سن بازنشستگی پیش از موعد در آلمان ۶۳ سال است و کارمندان و کارگران در شرایطی خاص قادر خواهند بود تا تقاضای استفاده از مزایای بازنشستگی پیش از رسیدن به سن کامل بازنشستگی را داشته باشند. تا پیش از این، برخی کارگران درخواست بازنستگی پیش از موعد داشتند ولی به تازگی برخی اقتصاددانان آلمان هشدار داده اند که با افزایش تقاضای کارمندان و کارگران برای بهره مندی از مزایای بازنشستگی پیش از موعد، بار زیادی به سرمایه های دولتی کشور وارد می آید و با توجه به افزایش روند سن جمعیت آلمان و فشار بخش مالیات ها بر درآمد مشاغل و کارگران، این مسئله شرایط اقتصادی کشور را با چالش روبرو می‌کند.

از این رو، با توجه به روند پیری جامعه، دولتمردان آلمانی تصمیم گرفته‌اند تا با افزایش سن بازنشستگی، وضعیت اقتصادی آلمان را طی سال‌های آتی از وخامت نجات دهند.

 

تعداد بازدید: 268 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  فرصت ها و ظرفیت های تجارت و سرمایه گذاری در گرجستان
  چراغ سبز مراجع تقلید به تعطیل شدن روز شنبه به جای پنج شنبه /۴ روز قطع ارتباط با دنیا به نفع اقتصاد کشور نیست
  بندر پوتی گرجستان یکی از سی بندر بزرگ و پیشرفته جهان
  ارمنستان؛ حلقه مفقوده در کریدور بین المللی شمال ـ جنوب
  معرفی بندرربزرگ و جذاب باتومی گرجستان
  چمران: واگن‌های ملی می‌توانند وارد چرخه شوند / فکر نمی‌کنم اتوبوس برقی داخلی تا پایان سال ساخته شود
  اهمیت و ضرورت‌های راه آهن ایران ارمنستان
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  اتصال ایران به گرجستان و ترکیه از طریق خط آهن ایران ارمنستان
  ثمرات راه اندازی و احیای خط آهن جلفا
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  اصول دین ریشه درخت اسلام است. اصول دین را فدای فروع دین نکنید
  تصاویر: مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»
  ده کانال مهم کشتیرانی دنیا
  سازوکار همکاری بین‌المللی برای همزیستی با رودخانه بزرگ کشتیرانی دانوب
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار