پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
یکشنبه، 13 خرداد 1403 - 22:27   
 
 
   آخرین اخبار  
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 77732صفحه نخست » انرژی،حمل و نقل شنبه، 30 بهمن 1395 - 14:21
دولت قبل به انتقاد کارشناسان اهمیت نمی‌دادند/ ساخت و ساز در مناطق نامناسب سرمایه‌ها را هدر داد
دولت قبل به انتقاد کارشناسان اهمیت نمی‌دادند/ ساخت و ساز در مناطق نامناسب سرمایه‌ها را هدر دادترابر نیوز: عضو سابق هیئت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید با تأکید براینکه تقدم سرعت بر تفکر و تصمیم‌گیری‌های شخصی دولت قبل، کلیدی‌ترین دلایل شکست طرح مسکن مهر به شمار می‌رود گفت: عدم پذیرش و حمایت از نظرات کارشناسی به روشنی در اجرای طرح مسکن مهر در دولت گذشته مشهود بود .
  
ترابر نیوز:

علی توکلی

علی توکلی عضو هیئت‌مدیره سابق شرکت عمران شهرهای جدید در خصوص چگونگی و اهداف آغاز طرح مسکن مهر در دولت نهم بیان کرد: در آن زمان طرح مسکن مهر با هدف کمک به افراد فاقد مسکن، زوج‌های جوان و رفع کمبودهای مسکن در کشور مطرح و به تصویب رسید.

توکلی در ادامه با بیان اینکه این طرح پاسخی برای کمبود مسکن موجود نسبت به آمار خانوارها در کشور بود گفت: در این رابطه شدت مسئله مربوط به شهرهای بزرگ بود که بنا شد زمین‌های دولتی در شهرهای بزرگ مورد استفاده قرار گرفته و قیمت زمین از سبد هزینه‌های ساخت مسکن خارج شود.

وی همچنین ادامه داد: همان‌موقع  تعدادی زمین‌ دولتی از سوی ادارات کل راه و شهرسازی شناسایی و معرفی شده و برای ساخت و ساز آماده شدند. در این رابطه جهت کمک به عملیات ساخت، قرارداد سه جانبه‌ای بین ادارات کل راه و شهرسازی، متولی ساخت و ساز و بانک به امضا رسید. بر اساس این قرارداد پول از بانک گرفته و به سازنده‌ها واگذار شد تا ضمن شروع عملیات اجرایی به تناسب پیشرفت ساختمان‌ها، سهم آورده‌ای از متقاضیان گرفته و برای تکمیل واحدها هزینه شود.

توکلی با بیان اینکه ابتدا قرار بود هر واحد از این پروژه‌ها با اخذ 5 میلیون تومان از سوی مردم و 20 میلیون وام بانکی ساخته شود گفت: از آنجا که قرار بود قیمت‌ها بدون تغییر باشد رقم‌های ثابتی برای واحدها اعلام و به متقاضیان ارائه شد.

وی در ادامه با اشاره به این نکته که به دلیل نبود فشار برای افزایش حجم و تعداد پروژه‌ها در دولت نهم، این پروژه‌ها در ابتدا (دولت نهم) به خوبی پیش می‌رفت گفت: در این زمان به شدت تأکید می‌شد زمین‌های دارای خدمات زیربنایی انتخاب شوند چراکه در غیر این صورت مشکلات فراوانی برای استفاده‌کنندگان به وجود خواهد آمد.

توکلی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: در فاز اول اجرای طرح به دلیل خارج شدن زمین از سبد کالای خرید مسکن متقاضیان تا حدی زیادی برای خرید خانه توانمندشدند و طرح تا حدود دو سال با همین دستور کار پیش رفت.

وی اضافه کرد: اتفاق عجیبی که در دولت دهم رخ داد و موجب بروز مشکلات فراوانی در این حوزه شد اصرار عجیب دولت برای افزایش ناگهانی تعداد واحدهای مسکن مهر با هدف رفع کمبود مسکن در بحران به وجود آمده بود که به عقیده من در آن زمان به هیچ وجه بحرانی در زمینه مسکن به چشم نمی‌خورد چرا که اگر به نرم خانوار و واحدهای مسکونی کشور در سنوات دولت نهم و دهم توجه کنید تقریبا نسبت خانوار به خانه‌ها برابر بود و تفاوت زیادی نداشت.

توکلی در ادامه افزود: پس از شدت گرفتن ساخت پروژه‌های مسکن مهر در دولت دهم مسابقه‌ای بین مدیران مسکن و شهرسازی استان‌ها ایجاد شد تا تعداد واحدها را به حد نصاب اعلام شده برسانند، از سویی دیگر به دلیل اجرای این طرح به سرعت اراضی نامرغوبی برای اجرای طرح در شهرهای جدید انتخاب شد که علاوه بر مسافت زیاد فاقد هرگونه خدمات روبنایی وزیربنایی نیز بود.

به گفته وی کارشناسان در این زمان بارها تکرار می‌کردند که این روش ساخت و ساز باعث بروز هزینه‌های مضاعفی برای ساکنان آن در آینده خواهد شد چرا که سکونت افراد در مکان‌های فاقد خدمات روبنایی باعث افزایش 4 تا 5 میلیون تومان هزینه ساخت هر واحد در پروژه‌ها خواهد شد.

عضو سابق هیات مدیره شرکت عمران شهرهای جدید با تأکید براینکه سکونت در این‌گونه اراضی باعث از بین رفتن آرامش ساکنان شده و آن‌ها را از برخورداری نیازهای اولیه نیز بازمی‌دارد گفت: با گذشت زمان و پیشبرد پروژه‌ها بدون توجه به نظارت کارشناسی نابسامانی‌های فراوانی در این طرح پدید آمد که تاکنون نیز ادامه دارد.

وی در ادامه سخنان خود مواردی از جمله چرخانده شدن میدان عرضه و تقاضا به نفع مصرف کننده، امیدوار شدن جوانان برای خرید خانه در شهرهای بزرگ و ایجاد اشتغال فراوان برای افراد متوسط رو به پایین جامعه را از ویژگی‌های مثبت این طرح در ابتدا دانست و گفت: این طرح نکات منفی بسیار زیادی نیز به همراه داشت که مختل شدن سیستم بانکی نمونه‌ای از آن به شمار می‌رود، این بدان معناست که بدون دریافت سپرده‌های مردمی و ارائه وام به آن‌ها شاهد از دست رفتن امکان تقویت منابع مالی از سوی متقاضیان و اختلال در سیستم بانکی شدیم.

وی در ادامه تأکید کرد:  از سوی دیگر وقتی دیدیم آمار تعداد واحدها در پروژه‌های سطح کشور بالا رفت ادارات راه وشهرسازی مجبور به مکان‌سنجی در زمین‌های فاقد امکانات شده و به جای حل مشکل در کلانشهرها به تولید مسکن در مناطقی که نه تنها فاقد خدمات زیربنایی و روبنایی است بلکه نیاز به ساخت مسکن نیز ندارد پرداختند.

به گفته وی عدم توجه به خدمات زیربنایی در این مکان‌یابی‌های نادرست باعث شد تا پس از آغاز عملیات اجرایی متقاضی مؤثری در این مناطق نداشته باشیم و آن دسته از افرادی که به اجبار در واحدها ساکن شدند همواره از مشکلات فراوان موجود در محیط رنج ببرند، اقدامی که نه تنها دغدغه خانه‌دار شدن آن‌ها را برطرف نکرد بلکه دغدغه‌های دیگری نیز به مشکلات زندگی‌شان اضافه کرد.

توکلی با تأکید براینکه اجرای غیرکارشناسی این طرح باعث هدررفت بسیاری از سرمایه‌های دولتی در کشور شد گفت: این در حالی بود که حتی طولانی شدن ساخت در مناطقی که فاقد متقاضی بود باعث تصاعدی شدن هزینه‌ها شده و سازندگان پس از گذشت 5 سال مجبور به تعویض و تعمیر مصالح ساختمانی از بین رفته به دلیل سرما در خانه‌ها بودند.

این عضو سابق هیئت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید با تأکید براینکه طرح مسکن مهر در ادامه فلسفه و هدف اصلی خود را از دست داده و دیگر از امتیازات مثبتی که به همراه داشت برخوردار نبود گفت: این طرح به جایی رسیده بود که هزینه تردد متقاضیان آن بیش از دو برابر هزینه یارانه‌ای بود که در خرید خانه به آن‌ها تعلق گرفته بود که قطعا امری ناعادلانه به شمار می‌رود.

وی در تشریح یکی دیگر از مشکلات این طرح ملی گفت: با توقف پروژه، بانک در مشارکت مدنی با سود بیشتری بهره خود را از وام دریافت می‌کند که درنهایت باعث افزایش اقساط متقاضیان و به بار آمدن مشکلات دیگری در این زمان خواهد شد، از سوی دیگر چنانچه متقاضیان توانایی پرداخت اقساط را نداشته باشند بانک به دلیل نبود متقاضی دیگر قادر به توبیخ افراد نبوده و باید با وضع موجود مدارا کند که این امر قطعا باعث بی‌نظمی‌های مالی و اجتماعی گسترده‌ای خواهد شد.

توکلی با اشاره به این مطلب که در آن زمان با گذشت زمان و بروز مشکلات روبنایی و زیربنایی اعتباراتی از دولت گرفته و تصمیم‌گیری‌هایی از سوی یک تشکل مدیریتی غیرکارشناسی برای آن انجام گرفت گفت: این تصمیم‌گیری‌ها بر برمبنای نظرات فردی انجام شده و تنها در بازدیدها و بدون هیچ‌گونه مطالعه و تدبیری بین حوزه‌های گوناگون تقسیم می‌شد، امری که خود باعث به وجود آمدن فضایی رقابتی برای گرفتن پول بدون در نظر گرفتن پروژه‌های اولویت‌دار انجام می گرفت.

به گفته وی این هزینه‌ها می‌توانست در پروژه های اولویت‌دار و مکان‌های دارای متقاضی هزینه شود نه اینکه در فضاها و مناطقی که حتی یک متقاضی موثر و مناسب نداشت خرج شود.

وی تقدم سرعت بر تفکر در خصوص نیازهای واقعی و شخصی بودن تصمیمات را از دلایل مهم و کلیدی شکست طرح مسکن مهر در دولت دهم دانست و گفت: قطعا اگر در تصمیم‌سازی از کارشناسان نظرخواهی نکرده و این نظرات علمی و دقیق را تبدیل به تصمیم نکنیم با یک سیستم دستوری مواجه هستیم، عدم  پذیرش و حمایت از نظرات کارشناسی به روشنی در اجرای طرح مسکن مهر در این زمان مشهود بود به گونه‌ای که اگر اعتراضی بیان و مثلا اعلام می‌شد در فلان منطقه متقاضی وجود ندارد در جواب شنیده می‌شد که شما توان ساخت واحدها را ندارید به همین دلیل می‌گویید متقاضی وجود ندارد، شما بسازید متقاضی با ما،  اگر فردی پیدا نشد از رئیس جمهور برای واگذاری واحدها به مجردها دستور می‌‌گیریم.

 

پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی

تعداد بازدید: 693 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  حمایت مجدد چین از ادعا‌های امارات درمورد جزایر سه گانه / سفیر پکن در تهران به وزارت خارجه احضار شد
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  فیلم/ زاکانی با پایتخت چه کرده؟
  پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد
  مسعود پزشکیان: شنبه رسما کاندیدای انتخابات می‌شوم
  همتی داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری شد
  سخنان زیبا که راه را برای تنگناهای اقتصادی فراهم می‌کند ما را فریب ندهد
  به صورت مشروط در انتخابات ریاست جمهورى پیش رو مشارکت می‌کنیم / نامزد یا نامزد‌های اختصاصی معرفی می‌کنیم / نامزد‌ها از میان شخصیت‌های متعهد به نمایندگی از مواضع و دیدگاه‌های اصلاح طلبان انتخاب می‌شوند / اسامی نامزد‌های ما پیش از پایان بررسی صلاحیت‌ها اعلام می‌شود
  در زمستان باید نیمی ازمصرف گاز خانگی با برق جایگزین گردد.
  صف آرایی شرق و غرب در خیابان های تفلیس و ایروان
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  مهر: ثبت‌نام مصطفی پورمحمدی در انتخابات تقریباً قطعی است
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  منطقه آزاد انزلی؛ دارای ظرفیت های متنوع برای توسعه همکاری ایران و بنگلادش
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  نهایی شدن ساخت واگن‌ های مترو
  ناوگان هلیکوپترهای کشور چند ساله است؟
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  آسیب شناسی طرح جامع حمل و نقل و پندی از طرح ملی راه آهن هند
  امام صادقی ها چه بلایی سر اقتصاد ایران آوردند!
  آشنایی با زیرساخت های حمل و نقلی عربستان سعودی
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  ماجرای قانون عوامل خارجی در گرجستان/ رویارویی غرب با تفلیس؟
  پیگیری قوی برای بازگشایی خط ریلی جلفا تا گرجستان/فیلم
  بهر طریق ممکن می بایست فیش انرژی جایگزین فیش گاز و برق شود
  ۵ استفاده از پساب فاضلاب در صنعت
  استفاد از پساب و فاضلاب ماهشهر در پتروشیمی ها
  تولید بنزین از متانول مشابه طرح‌های چینی، قابلیت اجرا ندارد +فیلم
  دبیرکل موتلفه: اگر لاریجانی ثبت نام کند با او مذاکره خواهیم کرد
  ۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه
  بندر چابهار؛ پل ارتباطی هند به کشورهای آسیای مرکزی
  محمود احمدی‌نژاد: در حال بررسی شرایط برای نامزدی انتخابات هستم/فیلم
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  نمایی از تاریخ حمل و نقل ایران با قدیمی ترین گواهینامه ثبت هواپیما
  کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری از علی ربیعی تا علی لاریجانی
  زنگنه: کماکان در تعامل با دنیا مشکل داریم / در مواردی، دولت، شرکت‌های ورشکسته را با زور و دستور به چرخه حیات بر می‌گرداند؛ اصلا قیمت تمام شده برایشان مهم نیست / برای صادرات باید چیزی تولید کرد که دیگران بخرند، نه این که خودرو ۱۵ هزار دلاری را به شکل دستوری ۱۰ هزار دلار بفروشیم / بنزین را وقتی باید گران کرد که خودرو خیلی ارزان شود
  تماشا کنید: فضای سیاسی باز می شود؟ / انتخاباتی مهم در پیش است!
  کاهش ۵۰ درصدی قیمت پنل‌های خورشیدی/ کدام کشورها بیشترین نیروگاه بادی و خورشیدی را دارند؟
  6 مورد از کارآمدترین پنل های خورشیدی برای سال 2024
  پیشنهاد ویژه جمهوری اسلامی برای مشارکت ۸۰ درصدی در انتخابات ریاست جمهوری /مهم این نیست چه کسی رئیس جمهور می شود، مهم چگونه رئیس جمهور شدن است
  زاکانی: منفعت برخی در لغو قرارداد واردات واگن مترو است
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار