پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
شنبه، 19 خرداد 1403 - 17:39   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 97307صفحه نخست » اقتصاد- انرژِیچهارشنبه، 16 شهریور 1401 - 08:11
تماشا کنید: به نام مردم، به کام ایران‌خودرو و سایپا / چرا با طرح وزارت صمت واردات خودرو عملا آزاد نمی‌شود؟ هدف پشت پرده چیست؟
  
ترابر نیوز:
دولت بالاخره در تاریخ پنج شهریور آیین‌نامه واردات خودرو را ابلاغ کرد و طبق گفته سخنگوی وزارت صمت واردات خودرو از اول مهرماه اجرایی خواهد شد. بحث واردات خودرو بعد از ممنوعیت کامل در سال ۹۷ همیشه وجود داشته و محل بحث بین مجلس و دولت و خودروسازان بوده است. اما پرسش این است که آیا واردات خودرو می‌تواند اهدافی را که برای آن برشمرده‌اند برآورده سازد؟ یعنی کاهش قیمت، رقابتی کردن فضا، افزایش کیفیت و یا داخلی‌سازی و انتقال تکنولوژی و...
 
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 
 
Play Video
 
کد ویدیو 

سرویس اقتصادی «انتخاب»: دولت بالاخره در تاریخ پنج شهریور آیین‌نامه واردات خودرو را ابلاغ کرد و طبق گفته سخنگوی وزارت صمت واردات خودرو از اول مهرماه اجرایی خواهد شد. بحث واردات خودرو بعد از ممنوعیت کامل در سال 97 همیشه وجود داشته و محل بحث بین مجلس و دولت و خودروسازان بوده است. اما پرسش این است که آیا واردات خودرو می‌تواند اهدافی را که برای آن برشمرده‌اند برآورده سازد؟ یعنی کاهش قیمت، رقابتی کردن فضا، افزایش کیفیت و یا داخلی‌سازی و انتقال تکنولوژی و ....

واردات 50 تا 100 هزار خودرو با تخصیص ارز

نکته اساسی مصوبه واردات خودرو توسط دولت این است که عملا واردات خودرو آزاد نشده است بلکه دولت قصد دارد حدود 1 میلیارد یورو برای واردات خودروهای ارزان تخصیص دهد. تخصیص ارز به معنای این است که خود دولت واردکنندگان را مشخص خواهد کرد و البته درخواست کرده کسانی که به واردات تمایل دارند تا 19 شهریور درخواست‌های خود را به وزارت صمت ارسال کنند. طبق ابلاغیه واردات خودرو سه گروه اولویت نخست را در واردات خواهند داشت: واردکنندگان خودروهای اقتصادی (بخوانید سایپا و ایران خودرو)، سرمایه‌گذاران خارجی (بخوانید خودروسازان چینی) و متقاضیان واردات خودروهای برقی (البته شرط راه‌اندازی زیرساخت که عملا انجام نخواهد شد)

با یک محاسبه ساده اگر هر خودرو را بین 10 هزار تا 20 هزار دلار تخمین بزنیم تخصیص یک میلیارد یورو آن هم از طریق فرآیندهای بوروکراتیک بانک مرکزی، وزارت صمت و گمرک و .... تقریبا معادل 50 هزار دستگاه خواهد بود و اگر خودروهای حدود 10 هزار دلار را در نظر بگیریم میزان واردات خودرو بین 50 تا 100 هزار دستگاه در بهترین حالت خود خواهد بود آن هم در حالی که خودروهای زیر 10 هزار دلار طبیعتا خودروهایی هم‌رده پراید و تیبا خواهند بود و احتمالا واردات این خودروهای کم قیمت و البته بی‌کیفیت از چین و یا هند انجام خواهد شد.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو نسبت به این آیین‌نامه واردات واکنش نشان داده و گفته واردات خودرو تا سه ماه آینده انجام نخواهد شد و اینکه خودروهای وارداتی احتمالا از 10 برند اول دنیا نخواهند بود و اگر هم باشد احتمالا پیکانتو، کپچر یا رنو است که آنها حدود 800 تا 900 میلیون تومان قیمت خواهند خورد. در این طرح هیچ خودروی شاسی بلندی نیز وارد نخواهد شد.

واردات حداکثر 100 هزار خودروی بی‌کیفیت نمی‌تواند قیمت خودروهای داخلی را کاهش دهد چرا که صرف‌نظر ار تعداد محدود این میزان واردات، با کشف قیمت در بورس کالا و تعیین سود بازرگانی احتمالا قیمت این خودروهای بی‌کیفیت وارداتی نیز بالا خواهد بود و تا محدوده‌های یک میلیارد تومان پیش خواهد رفت. از طرف دیگر با توجه به اینکه این خودروها از 10 برند اول دنیا نخواهند بود بنابراین تقاضا برای خودروهای خطرناک داخلی همچنان زیاد خواهد بود. دولت هنوز هم در تعیین سود بازرگانی این خودروهای وارداتی بلاتکلیف است و هنوز نمی‌داند با این تعرفه بالا چه کند تا قیمت خودروهای وارداتی ارزان شود. این نمونه دیگری از آشفتگی در سیاست‌گذاری اقتصادی کشور است یعنی اول مصوبه اجرا می‌شود و سپس آن را بررسی می‌کنند. این بدان معنی است که در طول سالیان گذشته نه تنها بررسی دقیقی درباره واردات خودرو صورت نگرفته بلکه این شائبه را به ذهن مخاطب متبادر می‌کند که سیاست‌گذاران هیچ شناختی از صنعت خودرو و اقتصاد مربوط به آن ندارند.

رفع انحصار یا انحصار مضاعف؟

در ماده سوم آیین نامه واردات خودرو آمده است: «وزارت صمت موظف است با هدف توسعه تولید خودروهای اقتصادی (حداکثر 10 هزار یورو) ضمن پیش‌بینی مشوق‌های سرمایه‌گذاری و تولید، اقدامات مورد نیاز برای هدایت بخشی از واردات به سمت تولید و افزایش ساخت داخل را به عمل آورد. برنامه ساخت داخل واردکنندگان موضوع این بند باید به تایید وزارت صمت برسد».

رودربایستی را کنار بگذاریم، این مصوبه مخاطبش خطرناک‌ترین خودروسازان دنیا هستند یعنی ایران خودرو و سایپا. در واقع مجوز واردات خودروهای اقتصادی در اختیار ایران خودرو و سایپا در قالب تخصیص ارز قرارداده شده و آنها جدای از تولید خطرناک‌ترین خودروهای دنیا، اکنون اقدام به واردات خطرناک‌ترین خودروهای دنیا نیز خواهد کرد با این تفاوت که از قبل واردات سود بسیار خوبی نصیب آنها خواهد شد.

پیشنهاد امروز

ایران خودرو و سایپا طبق صورت‌های مالی منتشر شده اکنون جمعا زیان انباشته‌ای بیش از 115 هزار میلیارد تومان دارند که چندین برابر سرمایه آنهاست. یعنی این دو شرکت در حال حاضر ورشکسته محسوب می‌شوند و به نظر می‌رسد وزارت صمت قصد دارد که با دادن انحصار واردات خودرو به آنها و سودآوری از قِبَل آن، بخشی از زیان انباشته آنها را کاهش دهد. این موضوع به همه چیز شباهت دارد الا ایجاد فضای رقابتی در بازار خودرو. وقتی عبارت فضای رقابتی را می‌شنویم باید این پرسش را مطرح کنیم که در فضای رقابتی ایران، یعنی رقابت چه کسی با چه کسی؟ رقابت ایران خودرو و سایپا با ایران خودرو و سایپا؟

این مصوبه نه تنها موجب رفع انحصار نمی‌شود بلکه اتفاقا انحصار دو خودروساز داخلی را بیشتر و بیشتر خواهد کرد و اکنون بازار واردات خودرو نیز در دستان این دو خودروساز خطرناک قرار خواهد گرفت.

تخصیص اعتبار برای سرمایه‌گذاری خارجی

یکی از بندهای آیین‌نامه واردات خودرو به سرمایه‌گذاری خارجی اختصاص پیدا کرده که مازاد بر یک میلیارد یورو تخصیص ارز برای واردات خودروهای اقتصادی است. با توجه به شرایط ایران تقریبا می‌توان مطمئن بود که خوردوسازانی مانند تویوتا، هیوندای و کیاموتورز به دلیل ریسک سرمایه‌گذاری در ایران و مسائل مربوط به «اف ای تی اف» در ایران سرمایه‌گذاری نخواهد کرد چرا که از منظر آنها ایران کشوری با ریسک بالا برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود. این خودروسازان معمولا قواعد بین‌المللی تجارت را رعایت می‌کنند و وقتی «اف ای تی اف» ایران را کشوری با ریسک بالا طبقه‌بندی کرده طبیعتا نباید انتظار ورود خودروسازان بزرگ به کشور را داشته باشیم.

در این شرایط باز هم فضا فقط برای خودروسازانی مهیا می‌شود که خودروهای آنها در سایر نقاط جهان طرفدارانی ندارند و از قضا دوباره قرعه به نام خودروسازان چینی و روسی و هندی خواهد افتاد. به عنوان مثال در تاریخ 2 شهریور مدیرعامل ایران خودرو و سایپا اعلام کرد که قرار است سرمایه‌گذاری با روسیه برای ایجاد یک پلتفرم مشترک انجام شود و در ادامه گفت ممکن است چینی‌ها نیز وارد این همکاری شوند. بنابراین منظور از سرمایه‌گذاری خارجی در آیین‌نامه واردات خودرو، چینی‌ها و روس‌ها هستند و البته باز هم با همکاری ایران خودرو و سایپا. گروگان‌گیری این دو شرکت خودروساز داخلی کماکان با حمایت مطلق دولت همچنان ادامه‌دار خواهد بود.

واردات خودروهای برقی در مناطق آزاد

بند 5 آیین‌نامه واردات خودرو تصریح می‌کند که «واردات خودرو برای شماره‌گذاری در مناطق آزاد تجاری – صنعتی منحصر به خودروهای هیبریدی یا تمام برقی خواهد بود و سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی ایستگاه‌های شارژ بر عهده واردکنندگان است». این بند از آیین‌نامه به هیچ عنوان مورد اقبال سرمایه‌گذاران قرار نخواهد گرفت چرا که جدا از این که واردکنندگان باید هزینه‌های گزافی را برای تاسیس زیرساخت این خودروها انجام دهند بلکه این خودروها مجوز ورود به سرزمین اصلی را نخواهد داشت. به این ترتیب دولت به جای اینکه برای زیرساخت خودروهای برقی و نیمه برقی مشوق‌هایی را برای سرمایه‌گذاری ارائه کند آن را با همان محدودیت‌های از پیش موجود و قوانین سف و سخت مربوط به مناطق آزاد بر عهده خود واردکنندگان گذاشته است که طبیعتا از آن استقبال نخواهد شد.

خودروهای وارداتی کدامند؟

پیشنهاد امروز

نکته مهم آیین‌نامه واردات خودرو این است که در واردات حتما باید انتقال فناوری صورت بگیرد و نمایندگی رسمی شرکت خودرویی که قرار است وارد شود در کشور وجود داشته باشد و امکان ارائه خدمات پس از فروش فراهم باشد.

در این راستا دو سؤال مطرح می‌شود: اول اینکه خودروی زیر 10 هزار دلار واقعا از چه فناوری پیشرفته‌ای برخوردار است که واردات آن منوط به انتقال فناوری و تکنولوژی باشد؟ اکثر این خودروها پلتفرم‌های قدیمی بازار هستند و احتمالا از کیفیت و فناوری نه چندان بالایی برخوردار هستند. طبیعتا خودرویی که دارای تکنولوژی و فناوری پیشرفته‌ است با قیمت‌های بالا به فروش می‌رسد و امکان واردات آن با این شرایط آیین‌نامه وجود ندارد.

دوم اینکه وقتی واردات به شرط افتتاح دفتر شرکت مورد نظر در کشور باشد تا خدمات پس از فروش فراهم شود این بدین معناست که واردات از خودروسازهای معتبر دنیا انجام نخواهد شد. مثلا اگر قرار است خودرویی از شرکت «کیاموتورز» وارد شود شرط آن این است که این شرکت یک دفتر در تهران داشته باشد. جدای از اینکه چنین شرکت بزرگی ریسک حضور در ایران را نخواهد پذیرفت، باید پرسید چرا باید برای واردات چند دستگاه خودروی 10 هزار دلاری بیاید و دفتر فروش در ایران تاسیس کند؟ این گونه نیست که چنین خودروسازانی به خاطر چند دستگاه خودروی ارزان قیمت بخواهند دفتر فروش بزنند چرا که برای آنان صرفه اقتصادی نخواهد داشت و بازار هدف نیز بسیار کم عمق است.

بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که با این شرایط آیین‌نامه فقط شرکت‌های روسی و چینی و هندی این امکان را دارند که همزمان با صادرات خودروی ارزان به ایران دفتر خدمات پس از فروش را نیز تاسیس کنند و البته تکنولوژی و فناوری!!!! خودشان را در ازای این خودروها در اختیار ایران قرار دهند.

تجربه سیاست‌گذاری در اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها و نیز چندین سیاست اقتصادی دیگر از جمله همین صنعت خودرو، به ما می‌گوید که سیاست‌گذاران اقتصادی معمولا به جای اینکه مسیر خطی بررسی دقیق و همه‌جانبه یک سیاست مشخص و سپس اجرای آن را طی کنند، در جهت عکس عمل می‌کنند. یعنی اول سیاست را اجرا می‌کنند و سپس آن را مورد بررسی دقیق قرار می‌دهند البته با فشار افکار عمومی و تازه متوجه می‌شوند که چه کرده‌اند.

نکته مهم این است که سایپا و ایران‌خودرو حالا حالاها قرار نیست که دست از سر مردم ایران بردارند و تا زمانی که حمایت دولت را پشت سر خود دارند، بازار خودروی ایران نه تنها ساماندهی نخواهد شد بلکه در یک مسیر پسرفت و عقب‌افتادگی بیشتر از صنعت خودروی دنیا حرکت خواهد کرد و در این مسیر سرمایه، نیروی کار، انرژی و منابع بسیار زیادی را دود خواهد کرد.

 
تعداد بازدید: 651 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  چه روغن موتوری مناسب خودروی شماست؟+فیلم
  علی لاریجانی با محمدباقر قالیباف ائتلاف می‌کند؟
  فیلم میزگرد جایگاه رای مردم از دیدگاه امام خمینی (ره)/ جایگاه میزان مشارکت مردم در انتخابات/ تفاوت مشروعیت و مقبولیت/ جایگاه حکومت کودتا
  تغییر استراتژی خاتمی و اصلاح طلبان
  طرح روسیه و چین براى جایگزینى مسیر دریایى کانال سوئز
  کاندیداهای رسمی جبهه اصلاحات معرفی شد: عباس آخوندی، پزشکیان و جهانگیری
  ببینید / ویدیویی تاریخی از حضور محمد مصدق و تیم حقوقی اش در دادگاه بین المللی لاهه
  صدیقی، امام جمعه موقت تهران: هر رئیس جمهوری اگر بخواهد مسئولانی را که رئیسی منصوب کرده عوض کند، خسارتش برای مردم است
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  یک مقایسۀ تأمل‌برانگیز بین ایران و کره‌جنوبی
  اختیارات رئیس جمهور بیشتره یا رهبری ؟؟
  بزرگترین دشمن آمریکا 35 تریلیون دلار بدهی است
  حجم نقدینگی جهان چند دلار است؟
  ۳۹ کشته در حمله خون آشام های صهیونیسم به مدرسه سازمان ملل در غزه
  سرمایه گذاری هند در شمال، جنوب و چابهار؛ تغییر متد انتظار و تماشا در برابر چین و پاکستان
  دلیل تمایل هند به گنجاندن بندر چابهار در کریدور شمال-جنوب
  تجربه ساخت هواپیما در ایران از گذشته تا امروز؛ ایران تولیدکننده هواپیما می شود؟
  فیلم میزگرد بسیار ارزشمند جایگاه رای مردم از دیدگاه امام خمینی (ره)
  نظر حضرت امام خمینی ره درباره حکومت و مردم/فیلم
  آمریکا متن قطعنامه شورای حکام علیه ایران را تعدیل کرد
  احمدی‌نژاد: با چهار اقدام مشکلات اقتصادی حل می‌شود
  حدادعادل: اگر جبهه رقیب، انتخابات سال ۹۲ را تکرار کند، باید تلاش کنیم تا به دست خودمان زمینه شکست را فراهم نکنیم
  اولین فیلم تبلیغاتی مسعود پزشکیان منتشر شد + فیلم
  مسعود پزشکیان: رفتارهای غلطی که در ۴۰ سال کردیم همه رو از دین و اسلام دور کردیم/فیلم
  هاشمی‌طبا: اگر رئیس‌جمهور نتواند تشخیص اولویت‌های کشور را داشته باشد، کار او به منزله کوبیدن آب در هاون است
  رائفی پور | آیا رئیس جمهور اختیارات لازم برای مدیریت کشور را دارد؟ فیلم
  نقش موثر رئیس جمهوری در سیاست خارجی ایران
  قدرت و اختیارات رییس جمهور از منظر مقام معظم رهبری/نمایش تصویری
  ببینید / فیلم تبلیغاتی ثبت‌نام «مصطفی پورمحمدی» در انتخابات؛ «قرار ما این نبود؛ قرار نبود بسیاری از شما مردم نگران گذران زندگی خود باشید»
  «حمیرا ریگی» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار شد
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  دلایل عباس آخوندی برای نامزدی در انتخابات در کنار افتخار به عملکرد عملکرد حمل و نقلی خود
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فیلم| ایرباس بلوگا ایکس ال
  ببینید: «اون» دنبال جنگ است؟ جنگی جدید و خطرناک در راه است؟
  ببینید / ادامە آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع کبیرکوه/فیلم
  تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس
  ببینید/ دختر فلسطینی: مگر ما چه گناهی کرده‌ایم؟ فیلم
  سیدمحمد خاتمی: اگر پیشنهاد «جبهه اﺻﻼﺣﺎت» محقق شود در انتخابات شرکت می‌کنم / نامزد مورد نظر باید در باور و عمل ملتزم به اصلاحات و تحول باشد
  ایران با دارا بودن ۸۰ میلیون جمعیت، حدود ۱۵ میلیون پرونده قضایی و ۲۰۰۰ عنوان مجرمانه داراست، در حالی که هند با دارا بودن یک میلیارد جمعیت تنها دارای دو میلیون پرونده قضایی و ۷۰۰ تا ۸۰۰ عنوان مجرمانه است!!.
  کوروش کبیر یا همان حضرت ذوالقرنین قرآن مجید
  فیلم قدرت و اختیارات نماینده مجلس
  قدرت و اختیارات مجلس
  دالیل متقن و محکم در مورد حقانیت حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه خلیج فارس
  تبیین حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه از دیدگاه تاریخی و حقوق بین المللی دریاها
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار