پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
شنبه، 29 اردیبهشت 1403 - 03:30   
 
 
   آخرین اخبار  
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 89787صفحه نخست » بازار سرمایه و اقتصادشنبه، 7 اردیبهشت 1398 - 12:59
اقتصاددان‌هایی که ۵ سال رکود آوردند الآن هم به دولت نسخه می‌دهند/ کتب اقتصاد بی‌خاصیت 40سال قبل، مبنای اقتصاد ایران شده است
ترابر نیوز: یک اقتصاددان می‌گوید: افرادی به دولت نسخه اقتصادی می‌دهند که مدل‌های اقتصادی‌شان در دنیا منجر به ابرتورم شده است و سالهاست که منسوخ شده است.
  

ترابر نیوز:

اقتصاددان هایی که 5 سال رکود آوردند الان هم به دولت نسخه می‌دهند

به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا، شریان مالی‌ کشور ما با بانک گره خورده و سیستم اقتصاد ما بانک‌محور است و تقریباً 80درصد تأمین مالی موجود از این نهاد تغذیه می‌شود و هر خانواده‌ای چه مستقیم و چه غیرمستقیم با آن دست و پنجه نرم می‌کند. اما امروز وضعیت این نهاد حیاتی به‌گونه‌ای شده که جدا از نارضایتی عمومی نسبت به نرخ سود بالا و مسائل ربوی تقریباً کمتر کارشناس و اقتصاددانی پیدا می‌شود که ابعاد فنی و علمی بانکهای ایران را رضایتبخش بداند.

در عرصه بین‌الملل سیستم بانکی ما نسبت به جهان به‌روز نیست و استانداردهای لازم را برای روابط بین‌بانکی ندارد. و نیز در داخل گریبانگیر معضلات مهمی همچون: بنگاهداری، ضعف نظارت بانک مرکزی، دارایی‌های منجمد و سمی، زیان‌دهی و شکاف بین دارایی و بدهی، سودهای ثابت و نامشروع، اضافه برداشت غیراصولی از بانک مرکزی، خلق پول و به‌تبع آن افزایش انبوه نقدینگی، قراردادهای صوری، فرار از شراکت در سود و زیان، طمع دریافت جریمه دیرکرد و سود مرکب، نبودن در خدمت تولید و... هست، در همین باره گفت‌وگویی داشته‌ایم با علی سعدوندی اقتصاددان و استاد دانشگاه.

*کتب اقتصاد بی‌خاصیت 40سال قبل، مبنای اقتصاد ایران شده است

چرا مدیریت اقتصادی ما خراب است؟ آیا مشکل از نظریات غلط اقتصادخوانده‌های وطنی است؟

سیاست‌گذاری پولی کار سختی نیست چراکه حاصل تجربه آدمی‌زاد است. وقتی ما کتاب اقتصاد کلان 40سال گذشته را در دانشگاه تدریس می‌کنیم همین باعث ابرتورم در کشورها شده و منسوخ شده است. یکی از اینها کتاب ریچارد برانسون است. الآن علم اقتصاد به‌روز و پیشرفته شده است و در سالهای گذشته موفق عمل کرده است. الآن اقتصاد یک علم موفق در جهان است چراکه توانست تورم‌های چند صددرصدی را کنترل کند و رفاه را الآن افزایش دهد. آنچه از سال 2009 مورد استفاده کشورهای پیشرفته قرار گرفت و مفید بود، نظرات کینزین نو بود مثل نظرات آقای جوزف یوجین استیگلیتز یا ریچارد ورنر.

حتی ممکن است بعضی نظرات از نظر استدلالی کاملاً قوی باشد مثل رابرت لوکاس دانشگاه شیکاکو، اما در مرحله عملیاتی دچار نقصان است و خوب جواب نمی‌دهد، بنابراین آمریکا حاضر نشد این‌چنین نظریاتی را در بلندمدت اجرا کند، اما در ایران ما بدون وقفه این نظریات را اجرا کردیم. ما هستیم که نظریات اقتصادی نئوکلاسیکها را مذهب می‌دانیم و حاضر به تغییر آن نیستیم. البته نئوکلاسیک‌ها نظرات بلندمدت خوبی دارند و نظرات نئوکینزین‌ها در کوتاه‌مدت اثربخش است. افرادی که به اقتصاد مثل مذهب نگاه می‌کنند باید کنار بروند.

*کشورهای موفق از نظریات "کینزین نو" استفاده کردند

 کشورهای پیشرفته چه نظریات اقتصادی را اجرا کردند؟

کشورهایی در اقتصادشان موفق شدند که از نظرات کینزین نو استفاده کردند و در 10سال اخیر نیز اقبال به نظرات کینزین نو زیاد شده است. الآن اقتصاد تعصب ندارد یعنی یک مذهب شناخته نمی‌شود که کورکورانه هواداری‌اش را بکنند به همین خاطر هم کاملاً موفق است. هر تئوری که بهتر اقتصاد را سر و سامان داد از آن استفاده می‌کنند.

نظریه پول مدرن یا MMT می‌گوید اگر شما انتظارات تورمی مردم را سرکوب کردی آن وقت می‌توانی بدون استرس پول تزریق کنی و زیرساخت خود را بسازی. اگر در کشور ما انتظارات تورمی سرکوب شده بود تزریق پول جواب می‌داد اما این‌طور نیست.

*افرادی که کشور را 5 سال به رکود بردند، الآن هم تصمیم‌گیر هستند

 الآن چه افرادی برای اقتصاد ما تصمیم‌گیری می‌کنند؟

الآن اساتید اقتصاددان هستند که صحبت نمی‌کنند و خدا خیرشان بدهد عین یک پزشک که نمی‌داند چگونه مریض را معالجه کند بنابراین هیچ کاری نمی‌کند. اما الآن همان افرادی که نظریاتشان 5 سال رکود و ورشکستگی بانکی به‌ارمغان داشت دوباره کار را به دست گرفته‌اند و برای دولت تئوری می‌دهند.

*در ایران نرخ ارز حرف اول را می‌زند اما در دنیا نرخ بهره؛ ارز کنترل نمی‌شد ونزوئلایی می‌شدیم

 رابطه تورم و نرخ ارز در اقتصاد چیست؟ آیا اگر همیشه ارز بالا برود باید منتظر گرانی تورمی باشیم؟

سیاست‌هایی که امسال برای بانک مرکزی اعلام شده نسبتاً خوب است اما سالهای گذشته نکات مثبت و منفی توأمان داشت. در ایران انتظارات تورمی مردم با نرخ ارز در هم تنیده است، یعنی وقتی ارز گران می‌شود انتظار رشد تورم نیز افزایش می‌یابد. دلیل این قضیه بهره‌برداری نکردن از ابزارهای پولی بوده است. در اکثر کشورها وقتی بهره بالا می‌رود انتظارات تورمی به‌وجود می‌آید و نه ارز، بنابراین اگر در سالهای گذشته ارز خیلی بالا می‌رفت خدای نکرده احتمال ونزوئلایی شدن را داشتیم.

البته بانک مرکزی سعی کرد نرخ ارز را کنترل کند. در اکثر کشورها مردم وقتی می‌خواهند بدانند نرخ تورم چند است به نرخ بهره نگاه می‌کنند، ولی در ایران بیشتر به نرخ ارز توجه می‌شود تا بهره.

*در آمریکا 50درصد نقدینگی زیاد شد اما چیزی گران نشد

 منظورتان از انتظارات تورمی همان جو روانی مردم نسبت به گرانی‌های آینده است؟

بله همیشه جو روانی مؤثر بوده است. تورم دو عامل اصلی است یکی اینکه رشد پول به رشد تولید افزونی پیدا کند و پول بیشتر از کالا تولید بشود. اما اگر پول مازاد بر تولید موجود باشد ولی مردم اعتقادی به افزایش تورم نداشته باشند؛ آن‌وقت آن پول وارد بخش کالا و خدمات نمی‌شود و مشکل تورم ایجاد نمی‌شود.

در آمریکا از سال 2009 تا 2014 نقدینگی 50درصد افزایش پیدا کرد ولی سطح عمومی قیمت‌ها ثابت ماند چراکه در آمریکا انتظارات تورمی مردم کشته شده است و اصلاً انتظار ندارند تورم بالا برود. دولت آمریکا هر چند وقت یک‌بار نرخ بهره را دستکاری می‌کنند تا جو روانی مردم را کنترل کنند.

 50درصد رشد نقدینگی آمریکا به کجا سرازیر شد؟

حالا سؤال اینجاست؛ این 50درصد نقدینگی مازاد آمریکا در کجا رفت؟ بله به بورس و سهام رفت و باعث شد قیمت سهام رشد کند. راه‌حل کشور ما هم همین است سازوکاری را مهیا کنیم تا حجم عظیم نقدینگی‌مان به‌جای اینکه جذب کالا بشود برود و جذب بازار مالی و مسکن بشود. اگر این‌گونه بشود به‌خوبی تورم ایران کنترل می‌شود.

*2روش خلق پول بانکهای ایران که در دنیا بی‌سابقه است

 خلق پول بانکی خوب است یا بد؟

خلق پول بانکی در همه جای دنیا صورت می‌گیرد و مثل چک کشیدن یک تاجر است. خلق پول اگر حساب‌شده و به‌اندازه موجودی حساب تاجر باشد خوب است اما اگر شما تجارت بلد نباشید و چک بکشید آن وقت اول بدبختی تاجر است.

این‌که بانک خلق پول می‌کند اشکال ندارد، اما این‌که بانک خلق پولی می‌کند که بازنمی‌گردد و دچار معوقه می‌شود این ایراد است. بانکهای ایران به دو صورت خلق پول می‌کنند که در دنیا بی‌سابقه است؛ 1. از طریق سود سپرده موهومی که نه معقول است و نه مشروع 2. دیگر هم از طریق وام معوق است، یعنی اگر وام‌هایی که داده شده پولش بازپرداخت می‌شد قطعاً نقدینگی به‌سرعت رشد نمی‌کرد.

* خلق پول حرام نیست، وام‌دادن به افراد فاقد صلاحیت حرام است

 وجه شرعی حرام بودن خلق پول را تأیید می‌کنید؟

نقدینگی به این دلیل رشد کرد که ما خلق پول داشتیم اما حذف پول یا بازپرداخت وام نداشتیم. ام‌الفساد نقدینگی وام‌های معوق است، از همین جا بود که تورم و رشد نقدینگی سرسام‌آور شروع شد و سیستم بانکی زمینگیر شد. خلق پول حرام نیست بلکه اعطای تسهیلات به افراد فاقد صلاحیت حرام است. نظام بانکی مدرن بر این حرف‌ها مهر تأیید می‌زند. خلق پولی که در بخش تولید و واقعی اقتصاد برود و ثانیاً دوباره پولش برگردد این خوب است ولی اگر برنگردد یعنی دست کردن در جیب مردم. اصلاً کسی نمی‌داند کل معوقات بانکی چقدر است.

وقتی که اقتصاد وارد رکود بشود معوقات بانکی به‌شکل تصاعدی افزایش پیدا می‌کند. در اقتصادی که خوب کار می‌کند معوقات می‌تواند زیر 1درصد باشد حتی بعضی کشورها نیم درصد معوقات داشتند. در این کشورها هم اقتصاد خوب کار می‌کند و هم نظام بانکی با ابزار اعتبارسنجی مشتریان خوش‌حساب و بدحساب را شناسایی می‌کند و به بد‌حساب‌ها وام نمی‌دهد. آنچه حرام است این است که بدون اعتبارسنجی به افراد وام داده شود.

 

انتهای پیام/*

تعداد بازدید: 816 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  ۱۲۱۰ میلیارد دلار ضربه تحریم به ایران
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  احیای خط‌ آهن آذربایجان و ارمنستان از طریق دیپلماسی اقتصادی
  مصوبه تعطیلی شنبه‌ها باعث شد به جامعه مومنین بر خورد / شورای نگهبان فرصت دارد آن را حل و فصل کند!!?
  مترو درتنگنای پروژه تراشی های شهرداری و کم توجهی دولت مترو درتنگنای پروژه تراشی های شهرداری و کم توجهی دولت
  درس هایی از سفر به شانگهای
  فیلم| فواید تکمیل کریدور شمال به جنوب
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  در دوره اصلاحات امیر امارات به من گفت خاتمی نه تنها برای ایران بلکه برای کشورهای عربی جنوب خلیج فارس هم امنیت به ارمغان آورده
  ببینید: اسرائیل با هوش مصنوعی چگونه کشتار می‌کند؟
  زاکانی: شهرداری تهران به ازای هر دستگاه اتوبوس چینی ۲۵۰ هزار یورو پرداخت می‌کند
  بیشترین تصادفات در این ساعات رخ می‌دهد
  کار به اجاره خودرو برای کار در اسنپ و تپسی رسید / پراید روزی نیم میلیون تومان!
  تهران تنها شهر بزرگ جهان است که حدود ۷۰درصد حمل و نقل درون شهری توسط خودروهای شخصی انجام می‌گردد
  مترو اسلامشهر و زمان 18 ماهه سوال برانگیز برای ساخت مترو این منطقه
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  رفتارهای متولی دولتی بخش حمل و نقل ریلی خشن و ناعادلانه است
  عقاب های لوفت وافه؛ ۵ هواپیمای نظامی برتر آلمان نازی در طول جنگ جهانی دوم
  علی لاریجانی: کیسینجر به من گفت اگر ما بخواهیم با شما رابطۀ استراتژیک برقرار کنیم، شما آماده‌اید؟
  تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی راه‌حل ناترازی گاز
  قابلیت تبدیل ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه گازی به سیکل‌ترکیبی
  مقاله لزوم تبدیل نیروگاه های گازی کشور به سیکل ترکیبی
  نامه شورا کیفرخواستی علیه نهاد ریاست‌جمهوری بود/منتخب مستقیم ملت در حد یک شهروند هم آزادی بیان ندارد/شورا مرا به تعجیل در اجرای برجام متهم کرده/به اتهاماتی چون عدم التزام به قانون اساسی و فقدان دانش و بینش سیاسی متهم شده ام/رؤسای‌جمهور آینده بدانند دیگر حتی آنان آزادی سیاسی ندارند/می‌دانم که علت حساسیت برای حضور برخی از منتخبان تأثیرگذار در مجلس خبرگان به ویژه در این دوره چیست
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  قرارداد زاکانی با چین در اختیار ما قرار گرفت؛ در خصوص برخی موارد قرارداد هنوز قانع نشدیم / سئوالاتی درباره قیمت ها، تامین مالی و سفر‌ها داریم
  نظم بین‌المللی لیبرال در حال فروپاشی است؟! / گزارش اکونومیست را بخوانید
  تماشا کنید: بدتر از صیانت / طرح اینترنتی که دولت رئیسی دو سال پیش اجرا کرد
  سوختن سالانه ۵ میلیارد دلار در آتش کم تدبیری مجلس و شهرداری
  علی ربیعی: لو رفتن فایل مصاحبه ظریف، بخشی از سناریوی بیرون راندن تفکر برجامی و خنثی کردن نوع تاثیری بود که می‌توانست برجا بگذارد / علاوه بر از میدان به در کردن ‎ظریف، بخشی از طراحی انجام شده‌ای بود که سیاست خارجی از معادله رفتار رای‌دهندگی خارج شود
  وکیل تاجزاده: برای موکلم اتهام جدیدی در نظر گرفته شده / او از تیرماه ۱۴۰۱ تا به امروز در بازداشت است؛ یک روز هم از مرخصی استفاده نکرده است
  تشدید خروج سرمایه از بورس/نجات بازار سرمایه وعده روی زمین مانده دولت رئیسی
  تماشا کنید: عصر رادیکالیزم در ایران / گزارش «انتخاب» از پیامد‌های یکه تازی رادیکال‌ها
  زیباکلام چند ساعت قبل از بازداشت: اوین رفتن را افتخار نمی‌دانم / برای نظام نمی‌ارزد که بگویند صادق زیباکلام را گرفتند / مسئولان امنیتی یک تلفن به بنده بزنند و بگویند کاری انجام نده، انجام نمی‌دهم
  شمار شهدای غزه از ۳۵ هزار نفر فراتر رفت
  مخالفت مجلس با تصمیم‌گیری درباره کاهش ساعت کاری و افزایش تعطیلات در دولت
  رای اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس به تعطیلی شنبه
  این گزارش مهم را ببینید: چرا کریدور‌ها مهم است؟ / چرا نباید حذف شویم؟
  این گزارش مهم را ببینید: چرا کریدور‌ها مهم است؟ / چرا نباید حذف شویم؟
  معطلی 12میلیارد دلار برای یک میلیارد دلارکم عقلی نیست؟
  ستون فقرات حمل و نقل شهری اتوبوس است،با3000 اتوبوس بختک ترافیک می رود
  لزوم توسعه هر چه سریع تر زیرساخت های برقی سازی حمل و نقل همگانی پایتخت
  فیلم| فواید تکمیل کریدور شمال به جنوب
  ویدیو / انگلیسی صحبت کردن نماینده ایران در سازمان ملل
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار