پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
چهارشنبه، 9 خرداد 1403 - 01:30   
 
 
   آخرین اخبار  
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 88717صفحه نخست » هوایی2سه شنبه، 2 بهمن 1397 - 13:30
چرا ما را دور می‌زنند؟
ترابر نیوز: چرا ایران از برخی مسیرهای ریلی و جاده‌ای کنار گذاشته شده؟ تحریم‌های آمریکا در این زمینه مؤثر بوده یا ما زیرساخت‌های لازم را در اختیار نداریم؟
  
ترابر نیوز:

راه لاجورد میان افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه برای کاهش موانع ترانزیتی و تجارتی و همچنین توسعه عملیات مشترک گمرکی بین کشورهای یاد شده به بهره‌برداری رسید؛ آنچه افغانستان آن را راه بدیل ترانزیتی برای دسترسی به بنادر و برای «کاهش وابستگی افغانستان به کشورهای همسایه» نامید. در واقع سرمایه‌گذاری 745 میلیون دلاری کشورهای یاد شده یکی از مسیرهای ترانزیتی را از ایران گرفت.

استفاده هند از بندر چابهار و دسترسی از طریق خاک ایران به بازار افغانستان و کشورهای آسیای میانه نیز تا کنون به میزان مورد انتظار عملیاتی نشده است. افزون بر این، موارد دیگری نیز وجود دارد که مسیرهای ریلی و جاده‌ای جایگزین نسبت به ایران طراحی شده و برخی نیز مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

باید پرسید چه دلایلی وجود دارد که ایران از مسیرهای ریلی و جاده‌ای کنار گذاشته می‌شود؟ علی گلستانی، کارشناس مسائل بین‌الملل در این رابطه به ایرناپلاس می‌گوید: ترکیبی از عوامل مختلف باعث شده تا راه‌های جایگزین ایران مورد استفاده قرار گیرد. بخشی از این مسئله به اعمال محدودیت‌های بین‌المللی برمی‌گردد، به‌طوری که پروژه‌های انتقالی و ترانزیتی اعم از کریدور شمال-جنوب یا طرح خط لوله صلح به‌واسطه مخالفت‌ها و ممانعت‌های ایالات‌متحده آمریکا تقریباً عملیاتی نشد.

وی می‌افزاید: بخشی از کار نیز به این برمی‌گردد که ما متوجه این مسائل نیستیم و زیرساخت‌های خود را برای این کار آماده نکرده‌ایم. در حالی که یک کشور بسیار عقب‌مانده‌تر از نظر زیرساختی مانند پاکستان بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای داخل کشور خود را به طرح‌های بین‌المللی پیوند زده است. پاکستان ابتکاراتی با چین و عربستان داشته و توانسته امتیازات ویژه‌ای بگیرد و مقصد سرمایه‌گذاری‌های انبوه باشد و نیازهای اصلی زیرساختی کشور خود را از این طریق رفع کند.

گلستانی در این رابطه اضافه می‌کند: در سال 2015 عملیات ضرب عزب ارتش پاکستان علیه تروریست‌های فعال داخل و خارج پاکستان انجام شد. این عملیات نگرانی عمده کشورهای سرمایه‌گذار در رابطه با عملیاتی شدن طرح‌های اقتصادی کلان را رفع کرد و نشان داد دولت پاکستان می‌تواند امنیت سرمایه آن‌ها را تضمین کند. دولت این کشور از آن سال به بعد با این عملیات و عملیات‌های مشابهی که انجام داد، گرفتاری‌های خود را رفع کرد و سایر کشورها به این نتیجه رسیدند که می‌شود در پاکستان نیز سرمایه‌گذاری کرد. این در حالی است که ما شالوده امنیتی منطقه و شاه‌راه ترانزیتی هستیم، اما نمی‌توانیم از این موارد استفاده کنیم.

**کسی منتظر ما نمی‌ماند

این کارشناس مسائل بین‌الملل با هشدار درباره اینکه در سطح بین‌الملل بدیل‌های ژئوپولیتیکی و ژئواکونومیکی ایران تعریف شده، اظهار می‌کند: معادلات در سطح بین‌الملل با مسائل داخلی متفاوت است. در سطح بین‌الملل کشوری که نیاز به منفعتی دارد، سریعاً آن را پیگیری می‌کند. دولت‌ها به دنبال بیشینه‌سازی منافع خود هستند و در این مسیر تعلل نمی‌کنند. اکنون نیز دهلی این کار را کرده و در حال متنوع کردن سبد انرژی خود است. پاکستان نیز قراردادهایی خیلی جدی با عربستان و چین منعقد کرده است. اگر ما در این زمینه کار نکنیم، فرصت‌های بیشتری را از دست می‌دهیم.

گلستانی درباره تعریف مسیرهایی که از ایران عبور ‌کند، می‌گوید: چنین طرح‌هایی باید در سطح کلان بررسی شود، حداقل باید وزارتخانه‌های امور خارجه، اقتصاد و راه و شهرسازی در یک کارگروه وارد تعریف و اجرای چنین طرحی شوند. حتی می‌شود در سطوح بالاتر به این مسئله پرداخت، یعنی یک طرح به‌عنوان پروژه کلان ملی و یک سند بالادستی تعریف شود تا اهمیت پیدا کند.

وی در این رابطه اضافه می‌کند: ممکن است برخی از افراد که در بخش‌های مختلف در حال انجام فعالیت‌هایی در این راستا هستند، متوجه اهمیت این مسئله نباشند و اطلاعی از آینده فضای منطقه و بین‌الملل نداشته باشند. حتی خیلی از افراد نیز در سطوح مختلف کارشناسی، اطلاعات غلطی دارند که در مواردی مبنای تصمیم‌گیری می‌شوند. باید با نگاه به آینده و شناخت روندهای موجود تصمیمی اتخاذ شود که نه‌تنها در حال حاضر، بلکه برای آتی هم توجیه داشته باشد و این حلقه مفقوده بسیاری از تصمیم‌های ما است.

**کارشکنی‌های آمریکا علیه طرح‌های ایران

رحمت شعبانی، کارشناس مسائل حمل و نقل جاده‌ای نیز با اشاره به تأثیر مسائل سیاسی در این مورد می‌گوید: اغلب تصمیمات منطقه‌ای که گرفته می‌شود، متأثر از فشار و تحریم‌هایی است که آمریکا علیه کشورمان اعمال می‌کند. در رابطه با تمام کشورهایی که می‌خواهیم با آن‌ها مراوداتی را برقرار کنیم و مسیرهایی را تعریف و تقویت کنیم، آمریکا کارشکنی می‌کند.

وی درباره مسیر جاده ابریشم اظهار می‌کند: برخی آن را یک فرصت می‌بینند و مسیر هند، چابهار، افغانستان و آسیای میانه را یک مسیر با دسترسی مناسب می‌دانند که اگر راه‌آهن ما به چابهار متصل شود، می‌توانیم جنوب شرقی آسیا را از طریق بندر چابهار به افغانستان و شمال آن کشور متصل کنیم که می‌تواند به آسیای میانه و حتی چین نیز دسترسی ایجاد کند. می‌توانیم این مسیر را به‌عنوان فرصت بنگریم و آن را توسعه دهیم. حتی می‌توان برای کشورهای منطقه نیز این مسیر ترانزیتی را احیا کنیم.

**مسیر ایران راحت‌تر بود، اما...

شعبانی با یادآوری این که مسیر دیگر در این زمینه ترکیه، ایران، قطر است، می‌گوید: بعد از محاصره اقتصادی قطر به رهبری عربستان، یک توافق سه جانبه بین ایران، ترکیه و قطر ایجاد شد. قطر در وهله اول، مایحتاج خود را از مسیر هوایی می‌برد که هزینه آن زیاد می‌شد. در مسیر زمینی نیز در دسترس‌ترین و راحت‌ترین مرز ایران بود. قرار بود از طریق مرزهای ترکیه و ایران و با استفاده از فاصله نزدیک بین قطر و بوشهر، یک مسیر را دایر کنیم که البته حاضر هم شد و بخش زیادی از محموله‌ها نیز از این نقطه ارسال شد.

وی با اشاره به برخی مشکلات سیاسی بین ایران و قطر اظهار می‌کند: آمریکا خیلی دارد روی تصمیمات این کشور اثر می‌گذارد. بیشتر مباحث نیز مربوط به حوزه‌های امنیتی و حاکمیتی است، به‌طوری که احتمال حمله نظامی از سوی عربستان و متحدین آن، قطر را تهدید می‌کرد و قطر به سمت آمریکا کشیده شد، زیرا یک متحد راهبردی و استراتژیک برایش محسوب می‌شد.

این کارشناس مسائل حمل و نقل جاده‌ای در این باره اضافه می‌کند: قطر به جای مرز ایران، مسیر عراق را احیا کرد که شامل ترکیه، عراق، بنادر جنوبی عراق به سمت قطر است. حتی اخیراً مسیرهای کشتیرانی بین ترکیه و قطر را پیش‌بینی کرده‌اند. البته درست است که هزینه کمتر می‌شود، اما زمان بیشتری صرف می‌شود، زیرا مسیر ایران برای قطر سهل‌تر و نزدیک‌تر بود.

**چرا از مسیر ایران استقبال نمی‌کنند؟

وی درباره عوامل توسعه نیافتن صنعت حمل و نقل کشور می‌گوید: با توجه به تحریم‌هایی که بر ایران اعمال شده بود و کشورهایی که با ما مراوده داشته باشند در لیست تحریم ثانویه قرار می‌گیرند، مشکلاتی برای کشورهای همسایه ما ایجاد شد. متأسفانه ما در توسعه حمل و نقل خود با مشکلاتی جدی مواجهیم.

شعبانی در این زمینه می‌افزاید: حتی کشورهای آسیای میانه که می‌توانند با ترانزیت از مسیر ایران به آب‌های آزاد دسترسی داشته باشند، در پی مسیرهای جایگزین بوده‌اند که تجارت به اروپا را از مسیر کشورهای آسیای میانه انجام دهند یا از مسیرهای دریایی که زمان‌بر و طولانی‌تر هم هست استفاده کنند. این در حالی است که مسیر ایران برایشان ارزان‌تر و راحت‌تر است.

این کارشناس مسائل حمل و نقل جاده‌ای با یادآوری اینکه در ترانزیت، عامل‌های زمان و هزینه مؤثر است و با توجه به این عوامل، ایران بهترین مسیر بود، اظهار می‌کند: از آنجایی که ما تحت فشار تحریم‌های آمریکا و متحدینش هستیم و از تحریم‌‌ها تأثیر پذیرفته‌ایم، سایر کشورها برای استفاده از مسیر ایران استقبال زیادی نمی‌کنند.

**زیرساخت‌هایمان آماده است

وی درباره کیفیت راه‌های کشور تصریح می‌کند: ما از نظر زیرساختی مشکل زیادی نداریم، اما از نظر اداری ممکن است مشکلاتی داشته باشیم. هماهنگی‌هایی که در پایانه‌های مرزی و بنادر باید انجام شود، همچنین سیستم اداری پیچیده‌ای که در ایران وجود دارد، از جمله این موارد است.

شعبانی کم‌کاری‌های انجام شده در این زمینه را نیز یادآوری می‌کند: ما در ایران استقبال خوبی نکردیم از اینکه مسیرها را توسعه دهیم. حداقل می‌توانیم یک توسعه منطقه‌ای برای همسایه‌های خود ایجاد کنیم. به‌نظرم باید بیشتر فعالیت کنیم، دولتمردان و حاکمیت ما بیشتر باید در این زمینه تلاش و رایزنی کنند تا بتوانند تسهیلات را برای بازرگانان داخلی و خارجی ایجاد کنند.

وی تأکید می‌کند: در صورت حل شدن مسائل سیاسی، راه‌های فعلی کشور این ظرفیت را دارند که مسیرهای ترانزیتی بر اساس آن‌ها تعریف شود. ما باید رایزنی‌های خود را تقویت کنیم و در حوزه سیاسی فعالیت‌های بیشتری در منطقه داشته باشیم.

 

ایرنا پلاس

انتهای پیام /*

تعداد بازدید: 1228 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  ماجرای قانون عوامل خارجی در گرجستان/ رویارویی غرب با تفلیس؟
  پیگیری قوی برای بازگشایی خط ریلی جلفا تا گرجستان/فیلم
  بهر طریق ممکن می بایست فیش انرژی جایگزین فیش گاز و برق شود
  ۵ استفاده از پساب فاضلاب در صنعت
  استفاد از پساب و فاضلاب ماهشهر در پتروشیمی ها
  تولید بنزین از متانول مشابه طرح‌های چینی، قابلیت اجرا ندارد +فیلم
  دبیرکل موتلفه: اگر لاریجانی ثبت نام کند با او مذاکره خواهیم کرد
  ۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه
  بندر چابهار؛ پل ارتباطی هند به کشورهای آسیای مرکزی
  محمود احمدی‌نژاد: در حال بررسی شرایط برای نامزدی انتخابات هستم/فیلم
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  نمایی از تاریخ حمل و نقل ایران با قدیمی ترین گواهینامه ثبت هواپیما
  کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری از علی ربیعی تا علی لاریجانی
  زنگنه: کماکان در تعامل با دنیا مشکل داریم / در مواردی، دولت، شرکت‌های ورشکسته را با زور و دستور به چرخه حیات بر می‌گرداند؛ اصلا قیمت تمام شده برایشان مهم نیست / برای صادرات باید چیزی تولید کرد که دیگران بخرند، نه این که خودرو ۱۵ هزار دلاری را به شکل دستوری ۱۰ هزار دلار بفروشیم / بنزین را وقتی باید گران کرد که خودرو خیلی ارزان شود
  تماشا کنید: فضای سیاسی باز می شود؟ / انتخاباتی مهم در پیش است!
  کاهش ۵۰ درصدی قیمت پنل‌های خورشیدی/ کدام کشورها بیشترین نیروگاه بادی و خورشیدی را دارند؟
  6 مورد از کارآمدترین پنل های خورشیدی برای سال 2024
  پیشنهاد ویژه جمهوری اسلامی برای مشارکت ۸۰ درصدی در انتخابات ریاست جمهوری /مهم این نیست چه کسی رئیس جمهور می شود، مهم چگونه رئیس جمهور شدن است
  زاکانی: منفعت برخی در لغو قرارداد واردات واگن مترو است
  مرور برخی اخبار سالهای 1402 و 1403: اخبار ایران در صدر اخبار جهان
  برخورد‌زشت‌مقامات‌روسی‌ وپاسخ‌غرورآفرین‌شهیدکاظمی‌
  پیکر شهید محسن دریانوش در نجف آباد اصفهان تشییع و به خاک سپرده شد+ فیلم
  علی ربیعی: تبریک در تبریک برای ⁧الهه محمدی که⁩ به رغم جفاها وجه انسانی روزنامه نگاری ایرانی را زنده نگه داشت
  تاسف ربیعی از سقوط بالگرد رئیس جمهور /حفظ انسجام ملی در شرایط بحرانی و ناملایمات، باید در اولویت و فارغ از جناح بندی‌های سیاسی باشد
  صوت / «آقا میگم من تو شهرم»؛ صدای احمد کاظمى هنگام اعلام خبر آزادسازی خرمشهر
  پاشینیان: ارمنستان به قانون اساسی جدید نیاز دارد
  ربیعی: مسائل فنی و خبرهای متناقضی که درباره بالگرد رئیس‌جمهور منتشر شد، نیازمند کارشناسی دقیق است
  موافقت شورای نگهبان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ۸ تیر
  رئیس دفتر رئیس جمهور: بعد از سانحه سقوط بالگرد من ۳ یا ۴ بار با آقای آل هاشم صحبت کردم همکاران دیگرمان هم مکررا با ایشان در تماس بودند / تا ۳ یا ۴ ساعت بعد از سانحه، آقای آل هاشم جواب تماس‌ها را می‌داد، اما جواب دادن‌هایی که نشان می‌داد رمقی نداشتنند / می‌گفت من هیچ کس را نمی‌بینم و تنها هستم /: بعدا فهمیدیم که سایر سرنشینان بالگرد در دم جان باخته اند
  کریدور شمال جنوب با توسعه ریلی ایران حیاتی ترین رگ حمل و نقلی جهان
  برقی‌ سازی به داد حمل و نقل می‌ رسد؟
  متکی: تمرکز اصلی من بر ریاست مجلس است
  رقیب پاکستانی چابهار ایران، شنزن دوم می‌شود؟ / بندر گوادر، رویای چین و پاکستان در ساحل دریای عرب محقق می‌شود؟
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  رقابت سخت خودروهای برقی در نمایشگاه پکن+عکس و فیلم
  فلاحت پیشه در واکنش به حمایت سوریه از ادعای حاکمیت امارات بر جزایر سه‌گانه ایرانی: سال ۹۷ گفتم بشار اسد روزی از پشت به ایران خنجر خواهد زد
  معطل گذاشتن 15میلیارد دلار خطوط مترو برای یک میلیارد دلار واگن بی تدبیری نیست؟
  ۱۲۱۰ میلیارد دلار ضربه تحریم به ایران
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  احیای خط‌ آهن آذربایجان و ارمنستان از طریق دیپلماسی اقتصادی
  مصوبه تعطیلی شنبه‌ها باعث شد به جامعه مومنین بر خورد / شورای نگهبان فرصت دارد آن را حل و فصل کند!!?
  مترو درتنگنای پروژه تراشی های شهرداری و کم توجهی دولت مترو درتنگنای پروژه تراشی های شهرداری و کم توجهی دولت
  درس هایی از سفر به شانگهای
  فیلم| فواید تکمیل کریدور شمال به جنوب
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار