جمعه، 14 اردیبهشت 1403 - 18:13   
 
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 97872صفحه نخست » اقتصاد- انرژِیدوشنبه، 23 آبان 1401 - 10:43
5 نکته در خصوص انعقاد قرارداد احتمالی با گازپروم
  
ترابر نیوز:
حمید رضا علی قزوینی – کارشناس مسائل حقوقی نوشت:

 

 
چرا خرید نرم افزار حسابداری حقوق و دستمزد تا وقتی

 

گازپروم با حدود 300 هزار نفر پرسنل، بزرگترین تولید کننده گاز در جهان و عامل تولید 20 درصد کل گاز جهان است. بعد از ریاست جمهوری پوتین گازپروم اولین شرکتی بود که مورد توجه وی قرار گرفت. پوتین در مدت زمان کوتاهی از به قدرت رسیدن ، رمویاخوف را از گازپروم برکنار و یکی از نزدیکان خود را در بالاترین پست این شرکت جایگزین کرد و سپس با افزایش 7/5 میلیارد دلاری سرمایه دولتی در گازپروم، سهام دولت را در آن شرکت به 51 درصد رساند. پوتین در سال 2003 در جمع اعضای هیأت مدیره گازپروم اعلام کرد که انتظار دارد این شرکت به یک هرم سیاسی و اقتصادی قدرتمند برای روسیه جهت اعمال نفوذ برسایر مناطق جهان تبدیل شود. {این نکته خاطرتان باشد}

در حال حاضر دولت روسیه بزرگترین سهامدار گازپروم بوده و کنترل شبکه خطوط لوله در روسیه و مدیریت 90 درصد از تولید صنعت گاز این کشور و مالکیت یک چهارم از ذخایر گاز طبیعی جهان در اختیار این شرکت است. بنابراین گازپروم به عنوان ابزار دولت روسیه محسوب می شود که دارای منافع مشترک (دولت و گازپروم) در خارج مرزهای روسیه می باشد. اگرچه گازپروم به عنوان یک شرکت سهامی سازمان دهی گردیده اما این شرکت به عنوان یک سازمان دولتی عمل می کند و کنترل شدیدی بر جریان اطلاعات درداخل بخش گاز روسیه دارد و به عنوان ابزاری اطلاعاتی برای کسب اطلاعات ذخایر انرژی در خارج از مرزهای روسیه نیز مورد استفاده قرار می گیرد و حتی به عنوان ابزاری سیاسی در مداخله در سایر کشورها نیز به کار می رود . به عنوان مثال کارشناسان معتقدند خرید ارزان قیمت شرکت ان.آی.اس در ژانویه 2008توسط گازپروم از صربستان به دلیل مخالفت مسکو با استقلال کوزوو از صربستان در زمان نخست وزیری ووجیسلاو کاستونیکا می باشد. البته اکثر شرکت های بزرگ در حوزه نفت و گاز به طور غیر مستقیم سبب مداخلات سیاسی به نفع یا ضرر دولت میزبان خواهند شد ولی دولتی بودن گاز پروم و اثرگذاری های خاص سیاسی آن می بایست مورد توجه قرار بگیرد. {برای یک توجه سطحی پیشنهاد می شود پادکست کابینه سایه ولادیمیر پوتین در بی پلاس را بشنوید و برای توجه عمیق تر کتاب ذهن روسی در نظام شوروی آیزابرلین با ترجمه رضا رضایی را بخوانید}

5 نکته در خصوص انعقاد قرارداد احتمالی با گازپروم
اما در هر صورت برای توسعه میادین نفتی و گازی ایران هر گونه سرمایه گذاری توسط شرکت های پر قدرت لازم است ولی اگر قرار شد از سطح تفاهم نامه به مرحله قرداد با گازپروم آن هم برای میادین نفتی برسیم با توجه به مطالب گفته شده چند نکته می بایست مورد توجه قرار بگیرد :


1-طرح توسعه میدان یا همان MDP یک امر حاکمیتی تلقی شده و آن را جزو وظایف پیمانکار قرار ندهیم یعنی همان اشتباهی که در قراردادهای گذشته به وفور اتفاق افتاد و سبب شد طرح جامع توسط شرکت های پیمانکار با سودجویی انجام شود البته این به آن معنا نیست که نظر پیمانکار در طرح جامع مورد توجه قرار نگیرد. لازم به ذکر است این ادعا که طرح جامع را شرکت پیمانکار تهیه می کند ولی کارشناسان زبده وزارت نفت باید آن را تایید نمایند یک شوخی است چرا که کارشناسان با فشارهای خارج و داخل مجموعه در زمان های خاص و قدرت های رانتی چاره ای جز تایید طرح خسارت بار نخواهند داشت.


2-برای انعقاد قرارداد حتما از مدل های قراردادی کشورهای اطراف الگو برداری شود واقعیت این است که ما به شدت در انعقاد قرارداد با خارجی ها از جمله در بخش نفت و گاز ضعیف هستیم . پیشنهاد می شود حتما از تجارب کشور عراق برای انعقاد قرارداد استفاده شود متاسفانه مدل های قراردادی نفتی عراق در چند سال اخیر مورد مطالعه قرار نگرفته اند ولی موارد مورد مطالعه از جمله قرارداد میدان نفتی رمیله که البته قدمت زیادی هم دارد می تواند بسیار راهگشا باشد .


3-موضوع تولید صیانتی در قرارداد ها با توجه به مخازن ایران که عموما در نیمه دوم عمر خود هستند یک ضرورت غیر قابل انکار است به خصوص آنکه هدف شرکت سرمایه گذار حداکثر تولید در حداقل زمان به منظور کسب درآمد سریع به قصد سرمایه گذاری در بازار دیگر می باشد.


4- انتقال تکنولوژی یکی از اهداف انعقاد چنین قراردادهایی است در برخی قراردادهای گذشته شرکت پیمانکار متعهد به انتقال تکنولوژی بوده و سهم مالی خودرا نیز دریافت نموده ولی از انتقال فناوری های روز خبری نبوده است .البته مدیران شرکت های خارجی معتقدند برای تحقق هدف انتقال دانش و فناوری باید قرارداد به صورت طولانی مدت و انعطاف پذیر منعقد گردد که حرف درستی است ولی نظارت بر اجرای تعهدات قراردادی آن هم بر گازپروم امری تخصصی است که در این خصوص می بایست از نخبگان خانه نشین نفتی هم استفاده شود.


5-دعوا بر سر عنوان قرارداد که چند سالی است در صنعت نفت مد شده دعوایی فرعی است. عنوان بیع متقابل یا مشارکت در تولید یا قراردهای BOT موضوعی است که چندان برای امروز ما کارساز نیست آنچه برای ما راهگشاست تهیه مدل های قراردادی است که بیشترین سود را نصیب کشور نماید و البته سهم شرکت سرمایه گذار را نیز از میادین نفتی تضمین نماید و این موضوع به عنوان بر نمی گردد بلکه محتوای قرارداد می تواند حافظ منافع کشور باشد بنابراین اسارت در عنوان با توجه به اینکه محتوای برخی قراردادهای گذشته کاملا با عنوان و ارکان متناسب با عنوان قرارداد ناخوانا بوده هوشمندانه نمی باشد.

تعداد بازدید: 278 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار