پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
سه شنبه، 18 اردیبهشت 1403 - 15:45   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 97015صفحه نخست » ریلی 2جمعه، 7 مرداد 1401 - 10:54
او سرمایه‌ها را به سمت توسعه راه‌آهن، بزرگراه‌ها و آبراه‌ها هدایت کرد
هیتلر چگونه اقتصاد آلمان را دگرگون کرد؟
  
ترابر نیوز:
شاید بتوان نقطه آغاز بحران اقتصادی آلمان و اَبَرتورم متاثر از آن در دهه 1920 و عامل اصلی بروز فاشیسم را، معاهده ورسای و یک‌طرفه بودن ...
هیتلر چگونه اقتصاد آلمان را دگرگون کرد؟

شاید بتوان نقطه آغاز بحران اقتصادی آلمان و اَبَرتورم متاثر از آن در دهه 1920 و عامل اصلی بروز فاشیسم را، معاهده ورسای و یک‌طرفه بودن شدید آن دانست. در واقع می‌توان گفت همه چیز از معاهده ورسای آغاز شد؛ این معاهده در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۱۹ در کاخ ورسای واقع در پاریس به امضای دولت‌های پیروز (انگلیس، روسیه، فرانسه و آمریکا) و متحدین شکست خورده (آلمان، عثمانی، ایتالیا، اتریش-مجارستان) رسید.

در این عهدنامه که شامل ۴۴۰ ماده و ۱۵ بخش است، بخش مهمی از سرزمین‌های آلمان از این کشور جدا شد و غرامت‌های سنگینی بر دوش کشورهای شکست‌خورده قرار گرفت. در این معاهده، ۱۳ درصد از قلمرو و ۱۰ درصد از جمعیت کشور آلمان نابود شد، ۷۵ درصد از معادن آهن و نصف معادن زغال‌سنگ، سه‌چهارم معادن روی، نصف معادن سرب و تقریبا تمامی معادن پتاس این کشور چپاول شد و تقریبا تمام سرمایه‌گذاری‌های خارجی آلمان که بالغ بر یک دهم کل ثروت آن کشور می‌شد، تعلیق شد.

 

بحران اقتصادی آلمان بعد از شکست

در نتیجه تعهد سنگین پرداخت غرامت، آلمان در معرض یک ورشکستگی بزرگ قرار گرفت. آلمانی که بدهی سنگین خارجی داشت، با مشکل پرداخت غرامت روبه‌رو شد. در چنین وضعیتی بود که فرانسوی‌ها به دلیل تاخیر در پرداخت غرامت، منطقه صنعتی «رور» در آلمان را نیز تسخیر کردند. این وضعیت منجر به بحرانی شدن وضعیت آلمان شد. دولت آلمان نیز به دلیل کسری بودجه، چاپ پول بدون پشتوانه را آغاز کرد که نتیجه آن، بی‌ارزش شدن مارک آلمان و وقوع ابرتورم بود.

ابرتورم آلمان را می‌توان یکی از نمونه‌های تمام‌عیار بحران در جهان نام گذاشت. درحالی که یک قرص نان در پایان سال ۱۹۲۲ در آلمان نازی ۱۶۰ مارک بود، در اواخر سال ۱۹۲۳ قیمت یک قرص نان به ۲۰۰ میلیارد مارک رسید! در واقع قیمت نان در آلمان در حدود هفت میلیون و ۸۰۰ هزار برابر شد!

خیزش آلمان از درون بحران

آدولف هیتلر، رهبر حزب ناسیونال سوسیالیست کارگران آلمان (حزب نازی) بود. او در سال ۱۹۳۳ در آلمان به قدرت رسید و در سال ۱۹۳۴ پیشوای آلمان شد. از آن ‌چه در ظاهر امر پیدا است، هیتلر را باید یک سوسیالیست به شمار آورد و توسعه اقتصادی آلمان در روزهای بعد از جنگ جهانی اول را نیز مدیون او دانست. هیتلر با انتقادات گسترده نسبت به عهدنامه ورسای توانست دوباره «اتحاد» و ملی‌گرایی را در آلمان نشانه بگیرد.

هیتلر چگونه اقتصاد آلمان را دگرگون کرد؟

همان‌طور که در بالا نیز به آن اشاره شد، هیتلر در سال ۱۹۳۴ پیشوای آلمان شد؛ درست بعد از دوران رکود بزرگ؛ دورانی که اقتصاد جهان در رکود بسیار عمیقی فرو رفت و بسیاری از رقبای آلمان، در وضعیت بسیار بد اقتصادی قرار گرفتند. شاید این بحران را بتوان آغاز دوران سیاسی هیتلر نام‌گذاری کرد.

آلمان تحت تاثیر بحران جهانی و تحت صدارت هاینریش برونینگ، سیاست ریاضت اقتصادی را شروع کرد اما چندان موفق نبود و هیتلر با شعارهای سیاسی خود توانست به آرامی قدرت را در دست بگیرد. علاوه بر این، رکود بزرگ در جهان می‌توانست نقطه شروعی دوباره برای آلمان باشد تا در رقابت با سایر کشورها، خود را بازسازی کند. هیتلر توانست از این موقعیت استفاده کند و قدرت را به طور کامل در دست بگیرد. شاید بتوان بنیان‌گذار اقتصاد آلمان در دوران نازی‌ها را «یالمار شاخت» دانست؛ او با یک سری برنامه منسجم اقتصادی، توانست اقتصاد آلمان را دگرگون کند. خلق اعتبار هدفمند و استفاده از آن در جهت توسعه اقتصادی، شاید برای اولین بار توسط «شاخت» به کار گرفته شد.

برنامه‌های اقتصادی هیتلر چه بود؟

 

بعد از رکود بزرگ، دولت‌ها به دنبال برنامه‌هایی بودند که هرچه سریع‌تر اقتصاد خود را بازسازی کنند. در آمریکا، رئیس‌جمهور فرانکلین روزولت، برنامه اقتصادی نیو دیل (New Deal) را رونمایی کرد. او با استفاده از پشتوانه مالی دولت آمریکا، به سرمایه‌گذاری در امور عمرانی و زیربنایی پرداخت تا بیکاری را کاهش دهد. مشاور اقتصادی این طرح‌های اقتصادی، جان مینارد کینز بود که اقتصاد کینزی از این دوران گرفته شد. دولت آمریکا با مداخله و ایجاد دولت رفاه توانست بعد از رکود بزرگ موفقیت‌های اندکی در حوزه اقتصاد به دست آورد، اما تیم اقتصادی هیتلر برنامه دیگری داشت.

طرح اقتصادی آلمان نازی البته بسیار منسجم‌تر و موفق‌تر از طرح آمریکایی‌ها بود. سیاست رایش سوم (حزب نازی) ظرف مدت سه سال بیکاری در آلمان را به طرز عجیبی کاهش داد و اقتصاد آلمان را با رونق روبه‌رو کرد. طرح هیتلر، تامین مالی از طریق چاپ اوراق قرضه برای مخارج دولتی بود که در ابتدا این استقراض‌ها عمدتا برای اهداف غیرنظامی نظیر توسعه راه‌آهن، کانال‌ها و شبکه بزرگراهی استفاده شد. در واقع مهمترین کار دولت آلمان را شاید توسعه زیربنایی بدانیم.

آلمان‌ها این کار را از طریق خلق پول و چاپ بدهی انجام دادند. علاوه بر خلق اعتبار، در واقع تیم اقتصادی هیتلر با خلق پول، منابع مالی برای توسعه زیرساخت‌ها را فراهم ‌کردند. از جمله آن‌ها می‌توان به برنامه «راینهارت» در سال ۱۹۳۳ اشاره کرد. در این برنامه، دولت با ارائه مشوق‌های غیرمستقیم همچون کاهش مالیات، سرمایه‌ها را به سمت توسعه راه‌آهن، بزرگراه‌ها و آبراه‌ها هدایت کرد. توسعه صنعت ساختمان‌سازی و زیرساخت در آلمان به حدی شد که تعداد شاغلان این صنعت از حدود ۶۷۰ هزار نفر در سال ۱۹۳۳ به حدود دو میلیون نفر در سال ۱۹۳۶ رسید.

تولید ناخالص ملی (GNP) در آلمان در سال‌های پس از رکود بزرگ بسیار بالا بود و همین عامل سبب شد تولید ناخالص ملی این کشور از حدود ۶۰ میلیارد مارک در سال ۱۹۲۳ به حدود ۱۱۰ میلیارد مارک در سال ۱۹۳۷ برسد. در واقع اقتصاد آلمان در حدود پنج سال توانست دو برابر شود و این نشان می‌دهد اقتصاد هیتلر در شروع کار بسیار مناسب عمل کرد.

فولکس‌واگن، رویای خودروی ارزان

یکی دیگر از برنامه‌های هیتلر، حمایت از صنایعی بود که پیشران‌های رشد اقتصادی بودند؛ به عنوان مثال یکی از دلایل اصلی تولید فولکس‌واگن، ساخت خودروی ارزانی بود که همه مردم آلمان بتوانند با اندکی پس‌انداز آن را تهیه کنند. جبهه کارگری آلمان حزب نازی، این شرکت را در سال ۱۹۳۷ تاسیس کرد. در واقع حزب نازی با شعر ساخت «خودروی مردم» فولکس‌واگن را بنا کرد. خودروی موردنظر هیتلر در آن زمان قیمتی در حدود ۳۹۶ دلار داشت که برابر قیمت یک موتورسیکلت بود. فولکس قورباغه‌ای همان ماشینی است که فولکس‌واگن با نام «خودروی مردم»  ساخت. هرچند همه پولی که خودروی مردم به دست آورد، در ماشین جنگی آلمان هزینه شد.

افول برنامه‌های اقتصادی

 

هیتلر را در ظاهر می‌توان یک سوسیالیست تمام‌عیار دانست. او با راه‌اندازی «جبهه کار»، کنترل تمامی استخدام‌ها در مشاغل بالاتر از ۲۰ نفر را در اختیار گرفت. همچنین حزب نازی، سیاست شدید کنترل قیمت کالاها را نیز اجرا کرد. این حزب در ابتدای کار بسیار موفق بود اما در ادامه مسیر و با بزرگ شدن کیک اقتصاد، ناکارامدی سیاست‌های چپ و ظهور تورم شروع شد و با بالا رفتن هزینه‌های جنگ، اقتصاد آلمان در تنگنای بزرگی قرار گرفت. آن میزان چاپ پول انجام شده در اقتصاد آلمان، در حالتی که با جنگ و کاهش شدید رشد اقتصادی همراه شد، راهی جز تورم نداشت. البته به دلیل تغییر رویکرد دولت‌های غربی بعد از شکست معاهده ورسای، وضعیت اقتصادی آمریکا هیچ‌وقت به آن اندازه بحرانی نشد. از این رو، تورم آلمان بعد از جنگ جهانی دوم قابل‌مقایسه با ابر تورم سال‌های ۱۹۲۳ نیست.

اقتصاد‌های سوسیالیستی در چه زمانی موفق هستند؟

فون میزس در کتاب سیاست اقتصادی خود می‌گوید که نظام سوسیالیستی که هیتلر آن را اداره می‌کرد، در شیوه اداره خود به بخش خصوصی و مالکیت احترام می‌گذاشت و از این جهت با نظام‌های بازاری شباهت داشت. با این حال سیاست‌های دولت‌گرا و سوسیالیستی همچون کاری که هیتلر با اقتصاد آلمان کرد اگرچه در ابتدا می‌توانند بهتر از سیاست‌های بازاری عمل کند و منابع را در وضعیت بهتری تقسیم کنند اما در ادامه و با بزرگ شدن کیک اقتصاد، عملا اداره کشور ناممکن می‌شود و سیاست‌های دولتی چیزی جز فساد به همراه ندارد.

نمونه کامل رشد و حرکت از سمت یک نظام متمرکز به یک نظام بازاری را می‌توان در کشور چین مشاهده کرد. کشوری که در ابتدای راه با پیشرانی دولت توانست رشد اقتصادی مناسبی داشته باشد و در ادامه نیز با توسعه بخش خصوصی روند رو به رشد گذشته خود را با سرعت ادامه داد. در واقع شاید اقتصاد سوسیالیستی بتواند یک شروع موفق داشته باشد، اما بزرگ شدن و پیچیده شدن یک اقتصاد به «احترام به مفهوم بازار» نیاز دارد.

تعداد بازدید: 697 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  جعفر شربیانی:انتصابات محفلی، تهران را به وضع موجود کشانده /ناکارآمدی شما بیشتر به ضرر انقلاب است
  فاطمه هاشمی: در دو سال اخیر وزارت بهداشت آمار مرگ و میر بیماران خاص را منتشر نکرده / قیمت برخی داروهای سرطان ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان است
  ۴۶ واحد نیروگاه حرارتی جدید به شبکه برق کشور متصل شد
  کشورها انرژی خود را در کجا به کار می گیرند؟ | طرح آزاد راه 1100 کیلومتری نروژ
  کمک ۳۱ میلیارد دلاری آرامکو به اقتصاد عربستان
  طرح تولید بنزین از متانول بلای جان مردم می شود؟
  فیش انرژی باید جایگزین فیش گاز و برق شود
  دعوای آمریکا و اروپا بر سر تحریم LNG روسیه
  خودروهای برقی فرانسه را از واردات نفت بی نیار می‌کند
  فرآیند کاهش تولید پارس جنوبی آغاز شده و هر سال سرعت خواهد گرفت
  باد و خورشید جایگزین نفت و گاز می شود
  نمی توان کشور را لنگ حمایت از تولید داخلی واگن مترو گذاشت
  عملکرد رو به افول حمل و نقل هوایی کشور در 10 سال گذشته
  به اندازه دور کره زمین در ایران لوله کشی گاز انجام دادیم!
  چرا آمریکا روند گازکشیِ ایالات خود را متوقف کرد؟
  انتقاد نرجس سلیمانی عضو شورای شهر از توافق زاکانی با چین: به اندازه هزینه‌های انجام شده مسئولین در سفر به چین وسایل حمل و نقل عمومی به تهران اضافه نشده / موضوع خرید واگن از چینی‌ها مانند مَثَلِ معروف «دوغ کردن دریا با یک کاسه ماست» است
  «دنیای اقتصاد» از ضرورت جایگزینی برق با گاز گزارش می دهد: نیروگاه ‏‏ ها بهینه‏‏ تر از خانه‏‏ ها
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  لغو توافق مخفیانه روسیه و اوکراین در خصوص دریای سیاه
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  مافیای خودرو تلاش می کند مانع از ورود خودروهای برقی به کشور شود
  آقای وزیر آیا مدیران بابت تصمیمات مدیریتی خسارت‌بار به شرکت، مسوول هستند؟
  خسارت مدیران نالایق با بررسی سخنان شهید چمران
  دولت واردات خودرو‌های دست دوم را آزاد کرد، اما انجام نداد، چون به نفع مردم و به ضرر خودروساز بود
  کارکنان راه‌آهن در اقدامی عجیب لکوموتیو را از قطار جدا کرده و آن را با خود بردند
  طرح ازبکستان برای اتصال از افغانستان به آسیای مرکزی
  فرصت ها و ظرفیت های تجارت و سرمایه گذاری در گرجستان
  چراغ سبز مراجع تقلید به تعطیل شدن روز شنبه به جای پنج شنبه /۴ روز قطع ارتباط با دنیا به نفع اقتصاد کشور نیست
  بندر پوتی گرجستان یکی از سی بندر بزرگ و پیشرفته جهان
  ارمنستان؛ حلقه مفقوده در کریدور بین المللی شمال ـ جنوب
  معرفی بندرربزرگ و جذاب باتومی گرجستان
  چمران: واگن‌های ملی می‌توانند وارد چرخه شوند / فکر نمی‌کنم اتوبوس برقی داخلی تا پایان سال ساخته شود
  اهمیت و ضرورت‌های راه آهن ایران ارمنستان
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  اتصال ایران به گرجستان و ترکیه از طریق خط آهن ایران ارمنستان
  ثمرات راه اندازی و احیای خط آهن جلفا
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  اصول دین ریشه درخت اسلام است. اصول دین را فدای فروع دین نکنید
  تصاویر: مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»
  ده کانال مهم کشتیرانی دنیا
  سازوکار همکاری بین‌المللی برای همزیستی با رودخانه بزرگ کشتیرانی دانوب
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار