پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
یکشنبه، 13 خرداد 1403 - 17:54   
 
 
   آخرین اخبار  
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 91219صفحه نخست » هوایی2سه شنبه، 30 مهر 1398 - 11:30
بهبود حمل و نقل و لجستیک با استفاده از استانداردهای GS۱
ترابر نیوز: حمل و نقل و لجستیک در ارتباط با چگونگی و مکان عرضه و تامین مواد از جایی به جای دیگر و نیز چگونگی حمل ونقل مواد و زمان رسیدن آنها شکل می‌گیرد و اینکه زمان رسیدن اقلام تجاری باید طوری باشد که انجام همه عملیات به‌طور مداوم و با حداقل وقفه و خرابی انجام شود. در این زمینه، استفاده از استانداردهای GS۱ می‌تواند موجب ایجاد مزیت رقابتی و کاهش هزینه های سرسام آور لجستیکی برای شرکت‌ها شود.
  
ترابر نیوز:

بهبود حمل و نقل و لجستیک با استفاده از استانداردهای GS۱

مرکز ملی شماره‌­گذاری کالا و خدمات ایران، وابسته به موسسه مطالعات و پژوهش‌­های بازرگانی کشور در سال ۱۳۷۴ به استناد مصوبه ستاد پشتیبانی تنظیم بازار به‌منظور تحقیق و پژوهش درباره روش‌های کدگذاری و استفاده از کدها در مدیریت زنجیره تامین و هویت بخشی به کالاها و تسهیل امور تجاری و کمک به ساماندهی نظام زنجیره تأمین و توزیع تأسیس شد. هدف و مأموریت‌ اصلی این مرکز توسعه سیستم کدگذاری و استفاده از فناوری رمزینه (بارکد) برای نوین‌سازی و مکانیزه‌ کردن استفاده از استانداردهای بین‌المللی سازمان EAN اروپا که از ابتدای سال ۲۰۰۵ این سازمان به نام سازمان جهانی GS۱ تغییر نام داد، بوده است.

اعتبار مرکز در سطح بین‌المللی با دریافت نمایندگی انحصاری سازمان GS۱ جهانی با تخصیص پیش­شماره ۶۲۶ به ایران برای شناسه­دار کردن کالاها افزایش یافت و مرکز صاحب کرسی رأی در مجامع بین‌المللی شد. در حال حاضر، ارتباط حرفه‌ای با دفتر مرکزی GS۱ مستقر در بروکسل بلژیک و همچنین ارتباط با سایر سازمان‌های عضو در بیش از ۱۱۵ کشور جهان وجود دارد و مرکز GS۱ ایران نامی شناخته‌شده در جهان محسوب می‌شود.

سازمان GS۱ ظرفیت‌های مشابه سازمان جهانی تجارت ایجاد می‌کند. در شرایطی که ایران عضو سازمان تجارت جهانی (WTO)  نیست، می تواند برای معرفی محصولات خود در سطح بین المللی برای صادرات هر چه بیشتر و حمایت از تولید ملی از ظرفیت های GS۱ که در ایران نمایندگی دارد استفاده کند. شایان ذکر است که تا کنون ۱۰۱ کشور هم به عضویت WTO و هم به عضویت GS۱ درآمده‌اند. در این بین ۶۱ کشور هستند که عضو WTO بوده و عضو GS۱ نیستند که اغلب کشورهای قاره آفریقا هستند و ۱۴ کشور از جمله ایران نمایندگی GS۱ جهانی را دارند و هنوز در WTO عضو نشده اند.

هدف اصلی سازمان GS۱، توسعه‌ی سیستم GS۱ است که متشکل از مجموعه استانداردها و راه‌حل‌هایی است که منجر به ارتقا و بهبود ساز وکارهای مدیریت زنجیره‌ تأمین و تقاضا می‌شود و به دنبال دنیایی است که در آن اطلاعات کارآمد و مؤثر، با امنیت کامل، در هر زمان و هر مکان، برای رفاه زندگی انسان‌ها و بهبود فعالیت‌های تجاری و سودآوری کسب‌وکارها تبادل شود.

سه دسته استاندارد شناسایی، ثبت خودکار داده‌ها و به اشتراک‌گذاری اطلاعات سازمان GS۱ منتج به ایجاد زبان مشترک، یکپارچگی سیستم‌های اطلاعاتی، دقت و صحت داده‌های جمع آوری شده، سهولت در جمع آوری اطلاعات و کاهش خطاهای انسانی در زنجیره تامین می شود.

استاندرادهای GS۱ چند بخشی هستند و در بخش های مختلف قابل استفاده هستند. از جمله بخش‌های اصلی که GS۱ در آنها به شکل گسترده استانداردهای کاربردی خود را توسعه داده است، بخش بهداشت و درمان، خرده فروشی، حمل و نقل و لجستیک، خدمات غذایی، صنایع فنی و خدمات مالی است.

در جهان شرکت‌های نرم افزاری و سخت افزاری و ارائه دهنده راه حل‌ها مبتنی بر بارکد که صاحب نام نیز هستند همانند SAP، ۱World Sync و برخی دیگر نام ها با پرداخت حق اشتراک سالیانه به عضویت سازمان های عضو GS۱ در می‌آیند تا بتوانند از ظرفیت آنها استفاده کنند. در ایران ما این فرصت را به شکل رایگان ایجاد کرده ایم و تاکنون نزدیک ۷۰ SP (Solution Provider/Partner) با این مرکز همکاری خود را آغاز کرده اند.

بخش حمل‌ونقل و لجستیک GS۱  ترکیبی از کارآفرینی، نوآوری و خلاقیت است. GS۱ شرکای تجاری و مصرف‌کنندگان را قادر می‌سازد در اقتصاد جهانی و زنجیره ارزش جهانی شرکت کنند. با این ‌وجود تعدادی از تغییرات بنیادی در صنعت اتفاق می‌افتد که GS۱ باید از آن آگاهی داشته باشد.

زنجیره ارزش فعلی به‌طور فزآینده‌ای توسط تقاضای مصرف‌کننده هدایت می‌شود. انتظارات مصرف‌کننده به‌ویژه در حوزه تحویل محصول، در حال افزایش است. در عین‌حال تحویل بسته‌های سفارش شده کوچک توسط مصرف‌کنندگان به آنها رو به افزایش است. ترکیب عناصر ناخوشایند پایداری این زنجیره ارزش را به چالش می‌کشد و باعث ایجاد زنجیره ارزشی برای سازمان‌دهی خود شبکه‌های ارزش می‌شود. این شبکه‌های ارزش جدید باید توسط شبکه‌های تأمین حمایت شوند که به شبکه‌های ارزش و شبکه‌های زنجیره تامین اجازه می‌دهد دوباره از نظر اقتصادی و به لحاظ زیست‌محیطی پایدار شوند.

همچنین عملیات حمل‌ونقل و لجستیک تغییرات قابل‌توجهی را برای رسیدن به شبکه‌های عرضه آینده که شامل تعداد بسیار زیادی از ارائه‌دهندگان خدمات حمل‌ونقلی است که ترجیح می‌دهند طیف وسیعی از وظایف و فعالیت‌های مختلف را به‌طور مشترک با مشتری نهایی انجام دهند را متحمل خواهد شد. چنین شبکه‌هایی نیازمند همکاری و استاندارد شدن بیشتر برای پاسخگویی به تقاضای افزایش شفافیت و ردیابی از طرف مصرف‌کننده و دیگر ذینفعان در این شبکه‌های تامین می‌باشد.

چگونگی برآورده شدن انتظارات مصرف‌کنندگان در تجارت برخط (آنلاین)

شاخص‌های عملکرد لجستیک از منظر بانک جهانی عبارتند از کارایی فرآیندهای ترخیص کالا (سرعت، سادگی و قابل پیش‌بینی بودن تشریفات گمرکی)، کیفیت زیرساخت‌های تجاری و جابجایی (مثل مبادی ورودی، راه‌آهن، جاده‌ها، فناوری اطلاعات)، سهولت دسترسی به حمل و نقل بین‌المللی با قیمت رقابتی (هزینه‌ها)، شایستگی و کیفیت خدمات لجستیکی (عملکرد متصدیان حمل‌ونقل، کارگزاران یا واسطه‌های گمرک)، توانایی در تعقیب و ردیابی کالاهای ارسالی و مناسب بودن زمان تحویل محموله‌ها به مشتری در زمان برنامه‌ریزی شده یا زمان مورد انتظار.

برپایه گزارش بانک جهانی، کشور آلمان با شاخص ۴.۲ بهترین رتبه LPI را به خود تخصیص داده است. این کشور با جاری کردن استانداردهای GS۱ در حوزه حمل و نقل و لجستیک موفق شده این جایگاه را به خود اختصاص دهد. ایران نیز با شاخص ۲.۸۵ دارای جایگاه ۶۴ است که با توجه به عملکرد کشورهای هم رده ایران مانند قطر، عربستان، ترکیه و غیره دارای جایگاه ضعیفتری است. استفاده از استانداردهای GS۱ ابزار کارآمدی است که می تواند منجر به بهبود جایگاه ایران در این رتبه‌بندی شده و با توجه به موقعیت استراتژیک در منطقه، سهم درآمدی ایران را از حمل و نقل بین المللی افزایش داد.

استانداردهای GS۱ در حوزه حمل و نقل و لجستیک شامل مدیریت حمل و نقل، مدیریت انبارداری، مدیریت تحویل کالا به مشتری، مدیریت اموال و دارایی و مدیریت فرآیندهای بین مرزی (گمرک) است. استفاده از این استانداردها در فرآیندهای ذکر شده مزیت‌هایی مانند کاهش هزینه های لجستیکی، کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای، در دسترس بودن داده‌ها، ایجاد داده‌های دقیق و درست، تسهیل در فرآیندهای انبارداری و انبار گردانی، تسهیل در فرآیندهای ترخیص کالا و غیره را ایجاد کند.

بسیاری از کشورها در فرآیندهای کاری خود از این استانداردها استفاده می کنند. برای مثال غول‌های تجارت الکترونیکی نظیر «آمازون» (Amazon) و «علی‌بابا» (Alibaba) با استفاده از این استانداردها، موفق به برنامه‌ریزی دقیق در خدمات پخش و تحویل کالا در محل مشتری شدند. بنابراین این شرکت‌ها موفق به کاهش هزینه‌های لجستیکی شده و توانستند مزیت رقابتی بزرگی را برای خود کسب کنند و به صورت رایگان کالاها را به مشتریان خود تحویل دهند. این استانداردها برای شرکت‌های کوچکتر لجستیک و شرکت‌هایی که در بخش انبارداری، بسته بندی و توزیع کالا فعالیت می‌کنند، بسیار مفید و کارا بوده و آنها را قادر می‌سازد تا بتوانند با شرکتهای بزرگتر به رقابت بپردازند.

بر این اساس، استفاده از این استانداردها برای شرکت‌های بزرگ و کسب و کارهای نوپا که در این زمینه در حال فعالیت هستند نیز می تواند باعث ایجاد مزیت رقابتی و کاهش هزینه های سرسام آور لجستیکی شود.

 

علیرضا ملکی | مدیرعامل مرکز ملی شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران

 

ایرنا

تعداد بازدید: 624 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  فیلم/ زاکانی با پایتخت چه کرده؟
  پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد
  مسعود پزشکیان: شنبه رسما کاندیدای انتخابات می‌شوم
  همتی داوطلب انتخابات ریاست‌جمهوری شد
  سخنان زیبا که راه را برای تنگناهای اقتصادی فراهم می‌کند ما را فریب ندهد
  به صورت مشروط در انتخابات ریاست جمهورى پیش رو مشارکت می‌کنیم / نامزد یا نامزد‌های اختصاصی معرفی می‌کنیم / نامزد‌ها از میان شخصیت‌های متعهد به نمایندگی از مواضع و دیدگاه‌های اصلاح طلبان انتخاب می‌شوند / اسامی نامزد‌های ما پیش از پایان بررسی صلاحیت‌ها اعلام می‌شود
  در زمستان باید نیمی ازمصرف گاز خانگی با برق جایگزین گردد.
  صف آرایی شرق و غرب در خیابان های تفلیس و ایروان
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  مهر: ثبت‌نام مصطفی پورمحمدی در انتخابات تقریباً قطعی است
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  منطقه آزاد انزلی؛ دارای ظرفیت های متنوع برای توسعه همکاری ایران و بنگلادش
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  نهایی شدن ساخت واگن‌ های مترو
  ناوگان هلیکوپترهای کشور چند ساله است؟
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  آسیب شناسی طرح جامع حمل و نقل و پندی از طرح ملی راه آهن هند
  امام صادقی ها چه بلایی سر اقتصاد ایران آوردند!
  آشنایی با زیرساخت های حمل و نقلی عربستان سعودی
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  ماجرای قانون عوامل خارجی در گرجستان/ رویارویی غرب با تفلیس؟
  پیگیری قوی برای بازگشایی خط ریلی جلفا تا گرجستان/فیلم
  بهر طریق ممکن می بایست فیش انرژی جایگزین فیش گاز و برق شود
  ۵ استفاده از پساب فاضلاب در صنعت
  استفاد از پساب و فاضلاب ماهشهر در پتروشیمی ها
  تولید بنزین از متانول مشابه طرح‌های چینی، قابلیت اجرا ندارد +فیلم
  دبیرکل موتلفه: اگر لاریجانی ثبت نام کند با او مذاکره خواهیم کرد
  ۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه
  بندر چابهار؛ پل ارتباطی هند به کشورهای آسیای مرکزی
  محمود احمدی‌نژاد: در حال بررسی شرایط برای نامزدی انتخابات هستم/فیلم
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  نمایی از تاریخ حمل و نقل ایران با قدیمی ترین گواهینامه ثبت هواپیما
  کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری از علی ربیعی تا علی لاریجانی
  زنگنه: کماکان در تعامل با دنیا مشکل داریم / در مواردی، دولت، شرکت‌های ورشکسته را با زور و دستور به چرخه حیات بر می‌گرداند؛ اصلا قیمت تمام شده برایشان مهم نیست / برای صادرات باید چیزی تولید کرد که دیگران بخرند، نه این که خودرو ۱۵ هزار دلاری را به شکل دستوری ۱۰ هزار دلار بفروشیم / بنزین را وقتی باید گران کرد که خودرو خیلی ارزان شود
  تماشا کنید: فضای سیاسی باز می شود؟ / انتخاباتی مهم در پیش است!
  کاهش ۵۰ درصدی قیمت پنل‌های خورشیدی/ کدام کشورها بیشترین نیروگاه بادی و خورشیدی را دارند؟
  6 مورد از کارآمدترین پنل های خورشیدی برای سال 2024
  پیشنهاد ویژه جمهوری اسلامی برای مشارکت ۸۰ درصدی در انتخابات ریاست جمهوری /مهم این نیست چه کسی رئیس جمهور می شود، مهم چگونه رئیس جمهور شدن است
  زاکانی: منفعت برخی در لغو قرارداد واردات واگن مترو است
  مرور برخی اخبار سالهای 1402 و 1403: اخبار ایران در صدر اخبار جهان
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار