پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
سه شنبه، 18 اردیبهشت 1403 - 21:03   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 90454صفحه نخست » اخبار رسانه هادوشنبه، 31 تیر 1398 - 10:44
آخرین وضعیت جابجایی منازل پرخطر مسجدسلیمان و اهواز
ترابر نیوز: ‌مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان از آغاز عملیات احداث ۱۶۰۰ واحد مسکونی در خوزستان در قالب طرح اقدام ملی خبر داد.
  

ترابر نیوز:

منازل پرخطر مسجد سلیمان

‌‌‌‌رضا رضایی در گفت وگو با ایسنا‌، در خصوص بازدیدهای انجام شده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی و رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از استان خوزستان، اظهار کرد: هدف از این سفر بازدید از شهرستان مسجدسلیمان و خسارات ناشی از زلزله در بافت‌های فرسوده و محلات پرخطر شهرستان و ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی اهواز بود.

مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان با اشاره به اینکه خوزستان، استانی حادثه‌خیز به شمار می‌رود، افزود: در خصوص سیلاب‌های اخیر، وزارت راه و شهرسازی با تلاش‌های شبانه‌روزی کارنامه درخشانی از خود به جای گذاشت.

وی از اخذ تصمیمات مناسبی در سفر معاون مسکن و ساختمان وزارتخانه و رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به خوزستان خبر داد و خاطرنشان کرد: در شهر مسجدسلیمان، واحدهای مسکونی فراوانی در بافت‌های فرسوده و در معرض خطر زلزله و همچنین آلودگی نفتی قرار دارند که باید هرچه سریعتر برای آنها تصمیم گیری می شد.

رضایی ادامه داد: با پیشنهادهایی که از سوی معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در جلسه مدیریت بحران استان مطرح شد که شامل رفع موانع ساخت و ساز، ازادسازی اراضی دولتی و ارایه تسهیلات وزارتخانه به ساکنان بافت های فرسوده و سکونتگاه‌های غیررسمی و در معرض خطر بود، امیدواریم بخش عمده‌ای از مشکلات در این خصوص حل و فصل شوند.

مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان از رایزنی معاون مسکن و ساختمان با وزارت دفاع در خصوص آزادسازی برخی از اراضی خبر داد و گفت: در گفتگوی تلفنی که با فرمانده هوانیروز کشور داشتیم مقرر شد تا هفته جاری، جلسه‌ای مشترک در خصوص رفع مشکلات مسجد سلیمان تشکیل شود.

رضایی با اشاره به اینکه بافت‌های فرسوده در شش پهنه مسجدسلیمان گسترده هستند، از تلاش ملی و استانی برای رفع مشکلات آنها خبر داد و گفت: محلات پشت برج، سی برنج، نمره چهار، نمره هشت، محله شهید داریوش محمدی، محلاتی هستند که درمعرض خطر الودگی نفت و گاز هستند که چنانچه حادثه ای از جمله زلزله در این محلات، رخ دهد ساکنان این مناطق با مشکلات جدی مواجه خواهند شد.

وی ساماندهی و جابه‌جایی سکونتگاه غیررسمی محله منبع آب اهواز را از دیگر مواردی برشمرد که در سفر مسئولان ارشد وزارتخانه به خوزستان در اینباره تصمیم‌گیری شد و عنوان کرد: محله منبع آب در اهواز یکی از سکونتگاه‌های غیررسمی است که در آن ساخت و سازهای غیرایمن وجود دارد و ضوابط فنی در آنها رعایت نشده است. در این باره، تخصیص ۲۵ هکتار از اراضی دولتی به این امر در دستور کار قرار گرفته است.

مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان از جابه جایی ۸۱۱ واحد مسکونی در سکونتگاه غیررسمی محله منبع آب خبر داد و گفت: چهارهزار واحد مسکونی پرخطر در شهر اهواز وجود  دارد که از این تعداد، ۸۱۱ واحد در معرض خطر جدی قرار دارند. عملیات آماده سازی این ۸۱۱ واحد در حال انجام است و پیش‌بینی می‌کنیم تا ظرف یک ماه آینده عملیات آماده‌سازی آنها به اتمام برسد وعملیات ساخت واحدهای مسکونی آغاز شود.

رضایی بیشترین سهمی که در این نقل و انتقالات انجام خواهد شد متعلق به وزارت راه و شهرسازی عنوان کرد و گفت: مقرر شده تا وزارتخانه، زمین و تسهیلات را تخصیص دهد. قرار است به ازای هر واحد مسکونی ۱۰ میلیون تومان بلاعوض و تسهیلات در قالب تبصره ۱۸ بازافرینی شهری در اختیار مردم قرار بگیرد. همچنین، استاندار نیز توافق کرده است تا ۱۰ میلیون تومان وام به صورت بلاعوض به واجدین شرایط تخصیص دهد.

مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان همچنین در خصوص اقدامات اداره کل راه و شهرسازی در خصوص طرح اقدام ملی در خصوص رونق تولید مسکن در استان خوزستان نیز نکاتی را ارایه کرد و گفت: تاکنون عملیات احداث یکهزار و ۶۰۰ واحد در استان آغاز شده است. همچنین تعداد ۵۰۰ واحد را در گام اول توسط سازمان ملی زمین و مسکن به فراخوان گذاشته ایم. شهریورماه نیز حدود یکهزار واحد مسکونی را به فراخوان می گذاریم تا وعده هایی که در خصوص طرح اقدام ملی داده شده جنبه اجرایی و عملیاتی به خود بگیرد.

رضایی همچنین عنوان کرد: قرار بود تا سال ۷۱ طرح جامع مسجدسلیمان تهیه شود. بعد از بررسی ها، معلوم شد که بخشی از مسجدسلیمان روی چاه های نفت و در حرایم لوله های نفت و گاز قرار گرفته است که بخشی از تصویب طرح جامع مسجدسلیمان به همین دلیل با مشکلاتی مواجه شد.

وی ادامه داد: به دلیل وجود چاه های متعدد نفت ممنوعیت ساخت و ساز در آن مناطق اعلام شد. با شرایطی که ایجاد شده و وزارت نفت بخشی از ملاحظات خود را تغییر داده است قطعا بخشی از زمین ها آزاد خواهد شد و مردم به جای آنکه به صورت غیرقانونی زمین‌ها را ساخت و ساز کنند از معبرهای قانونی به ساخت و ساز اقدام خواهند کرد.

مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان افزود: بالای ۷۵ هکتار زمین در مسجدسلیمان است که مالکیت آن در اختیار وزارت دفاع و هوانیروز ارتش است که امیدواریم با رایزنی هایی که بین وزارتخانه راه و شهرسازی و وزارت دفاع انجام می شود بتوانیم این زمین ها را در اختیار مردم قرار دهیم تا بتوانند منازل مسکونی خود را در این منطقه بسازند.

رضایی یادآور شد: تفاهم‌نامه‌ای سه‌جانبه سال‌ها پیش با وزارت نفت و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به امضا رسیده بود که بر اساس آن، وزارت نفت به عنوان تامین کننده منابع مالی، وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی و تامین کننده زمین و همچنین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان مجری طرح حدود یکهزار و ۴۰۰ واحد مسکونی را در شهرک ولیعصر برای مردمی که در پهنه خطر و آلودگی‌های نفت و گاز شرکت ملی نفت بودند قرار بود تخصیص دهد و مردم جابه جا شوند و به این شهرک انتقال پیدا کنند.

رضایی ادامه داد: در فاز اول قرار بود ۵۰۰۰ واحد مسکونی ساخته شود، ولی با توجه به محدودیت‌هایی که وجود داشت عملیات اجرایی حدود یکهزار و ۴۰۰ واحد شروع شد که از این مقدار نیز ۵۰۰ واحد آماده شد و مردم به آن واحدهای مسکونی منتقل شدند. هم اکنون حدود ۹۰۰ واحد از آن تعهد باقیمانده است که نیمه تمام هستند که با تامین اعتبار جدید می توان آن ها را تکمیل کرد.

مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان افزود: وزارت نفت اعلام کرده مبلغ جدیدی را نمی‌تواند تامین کند و وزارت راه و شهرسازی نیز از سوی دیگر توان پرداخت چنین هزینه ای را ندارد اما در عین حال از آنجایی که واحدهای مسکونی در معرض آلودگی نفت و گاز هستند؛ قرار است منتقل شوند تامین هزینه جابه جایی مردم از این مناطق جزو تکلیف وزارت نفت به شمار می رود که باید انجام شود.

رضایی گفت: با رایزنی‌هایی که انجام شده است احتمال اینکه وزارت نفت قبول و تامین هزینه کند تا ۹۰۰ واحد باقیمانده نیز احداث شوند و مردم به آن واحدهای مسکونی منتقل شوند، وجود دارد.

وی اظهار کرد: در صورتیکه ۲۵ میلیارد تومان منابع تامین شود ۳۵۰ واحد مسکونی از ۹۰۰ واحد باقیمانده که پیشرفت فیزیکی خوبی دارند تکمیل می‌شود و در اختیار مردم قرار خواهد گرفت. همچنین، باقیمانده واحدهای مسکونی که پیشرفت فیزیکی زیر ۷۰ درصد دارند در صورت تامین اعتبار ۹۰ میلیاردتومانی آماده و تحویل مردم مسجدسلیمان می شوند.


انتهای پیام

 

تعداد بازدید: 659 ،    
  

اخبار مرتبط:

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  جعفر شربیانی:انتصابات محفلی، تهران را به وضع موجود کشانده /ناکارآمدی شما بیشتر به ضرر انقلاب است
  فاطمه هاشمی: در دو سال اخیر وزارت بهداشت آمار مرگ و میر بیماران خاص را منتشر نکرده / قیمت برخی داروهای سرطان ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان است
  ۴۶ واحد نیروگاه حرارتی جدید به شبکه برق کشور متصل شد
  کشورها انرژی خود را در کجا به کار می گیرند؟ | طرح آزاد راه 1100 کیلومتری نروژ
  کمک ۳۱ میلیارد دلاری آرامکو به اقتصاد عربستان
  طرح تولید بنزین از متانول بلای جان مردم می شود؟
  فیش انرژی باید جایگزین فیش گاز و برق شود
  دعوای آمریکا و اروپا بر سر تحریم LNG روسیه
  خودروهای برقی فرانسه را از واردات نفت بی نیار می‌کند
  فرآیند کاهش تولید پارس جنوبی آغاز شده و هر سال سرعت خواهد گرفت
  باد و خورشید جایگزین نفت و گاز می شود
  نمی توان کشور را لنگ حمایت از تولید داخلی واگن مترو گذاشت
  عملکرد رو به افول حمل و نقل هوایی کشور در 10 سال گذشته
  به اندازه دور کره زمین در ایران لوله کشی گاز انجام دادیم!
  چرا آمریکا روند گازکشیِ ایالات خود را متوقف کرد؟
  انتقاد نرجس سلیمانی عضو شورای شهر از توافق زاکانی با چین: به اندازه هزینه‌های انجام شده مسئولین در سفر به چین وسایل حمل و نقل عمومی به تهران اضافه نشده / موضوع خرید واگن از چینی‌ها مانند مَثَلِ معروف «دوغ کردن دریا با یک کاسه ماست» است
  «دنیای اقتصاد» از ضرورت جایگزینی برق با گاز گزارش می دهد: نیروگاه ‏‏ ها بهینه‏‏ تر از خانه‏‏ ها
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  لغو توافق مخفیانه روسیه و اوکراین در خصوص دریای سیاه
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  مافیای خودرو تلاش می کند مانع از ورود خودروهای برقی به کشور شود
  آقای وزیر آیا مدیران بابت تصمیمات مدیریتی خسارت‌بار به شرکت، مسوول هستند؟
  خسارت مدیران نالایق با بررسی سخنان شهید چمران
  دولت واردات خودرو‌های دست دوم را آزاد کرد، اما انجام نداد، چون به نفع مردم و به ضرر خودروساز بود
  کارکنان راه‌آهن در اقدامی عجیب لکوموتیو را از قطار جدا کرده و آن را با خود بردند
  طرح ازبکستان برای اتصال از افغانستان به آسیای مرکزی
  فرصت ها و ظرفیت های تجارت و سرمایه گذاری در گرجستان
  چراغ سبز مراجع تقلید به تعطیل شدن روز شنبه به جای پنج شنبه /۴ روز قطع ارتباط با دنیا به نفع اقتصاد کشور نیست
  بندر پوتی گرجستان یکی از سی بندر بزرگ و پیشرفته جهان
  ارمنستان؛ حلقه مفقوده در کریدور بین المللی شمال ـ جنوب
  معرفی بندرربزرگ و جذاب باتومی گرجستان
  چمران: واگن‌های ملی می‌توانند وارد چرخه شوند / فکر نمی‌کنم اتوبوس برقی داخلی تا پایان سال ساخته شود
  اهمیت و ضرورت‌های راه آهن ایران ارمنستان
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  اتصال ایران به گرجستان و ترکیه از طریق خط آهن ایران ارمنستان
  ثمرات راه اندازی و احیای خط آهن جلفا
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  اصول دین ریشه درخت اسلام است. اصول دین را فدای فروع دین نکنید
  تصاویر: مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»
  ده کانال مهم کشتیرانی دنیا
  سازوکار همکاری بین‌المللی برای همزیستی با رودخانه بزرگ کشتیرانی دانوب
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار