پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
شنبه، 26 خرداد 1403 - 23:24   
 
 
   آخرین اخبار  
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  برنامه حامیان پزشکیان:رساندن میانگین سرعت قطارهای باری به 40 کیلومتر بر ساعت و میانگین سرعت قطارهای مسافری به 120کیلومتر برساعت
  برنامه حامیان پزشکیان: احداث 3000کیلومتر خطوط ریلی برقی پرسرعت بین شهرهای پر جمعیت کشور
  فیلم/جابجایی زائران ایرانی حج تمتتع با قطار سریع السیر
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  ۵۰۰ میلیارد تومان به راه آهن بوشهر شیراز تزریق می شود
  وجود ۴۵۰ لوکوموتیو زمین گیر/ویدئو
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 68674صفحه نخست » انرژی،حمل و نقل جمعه، 23 بهمن 1394 - 02:10
مقایسه قطارهوایی باحمل ونقل ریلی
مقایسه قطارهوایی باحمل ونقل ریلی
  
ترابر نیوز:

سیدمحمدحسین دهناد کارشناس ارشد راه و ترابری دانشگاه صنعتی امیرکبیر

 

چکیده:

استفاده ازسیستم حمل ونقل ریلی درون شهری نسبت به سایرسیستم های حمل ونقل شهری مزایایی دارد.جذابیت بالابرای مسافرین،اثرات حداقلی مخرب زیست محیطی،مصرف انرژی کمتر و حجم جابجایی بسیاربالا کافیست تا اهمیت استفاده ازاین سیستم ها در حمل ونقل همگانی درون شهری را روشن سازد. دراین مقاله درابتدابه معرفی انواع سیستم های حمل ونقل ریلی درون شهری پرداخته می شود ودرادامه باذکر مزایا و معایب این سیستم ها مقایسه ای جامع صورت می گیرد.سپس به کاربرد قطار هوایی ،معرفی انواع آن ، فرصتها و محدودیت های ایجاد شده توسط آنها اشاره می شود و در نهایت جهت انتخاب گزینه برتر با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی[۱] مقایسه زوجی بین سیستم مونوریل و قطار سبک شهری انجام می گیرد.

کلمات کلیدی:حمل و نقل ریلی درون شهری، قطار هوایی، مونوریل، تراموا، قطار سبک شهری، مترو

۱-   مقدمه:

امروزه با توسعه شهر نشینی و رشد روزافزون جمعیت، مشکل ترافیک در شهر های بزرگ به خصوص هسته مرکزی آنها که در گذشته از لحاظ معماری و شهرسازی جهت چنین حجمی از ترافیک طراحی نشده است به عنوان معضلی جدی در حمل و نقل شهری مطرح است. با توجه به این نکات استفاده از حمل و نقل عمومی در شهرها مسلماً بهبود موثری در عملکرد سیستم حمل و نقل خواهد داشت .در این میان سیستم هایی عملکرد موفق داشته اند که از یک طرف دارای سرعت و ظرفیت جابجایی بالا بوده و از طرف دیگر آلودگی های زیست محیطی به مراتب پایین تری را به همراه داشته باشند .تجربیات موجود نشان می دهد سیستم های حمل و نقل ریلی درون شهری تنها مد هایی از حمل و نقل می باشند که هم از عهده حجم ترافیک زیاد برآمده و هم از انواع آلودگی های صوتی و زیست محیطی عاری می باشند.تراموا[۲]،قطار سبک شهری[۳]،مترو[۴] و قطارهوایی[۵] گزینه های مناسبی از سیستم  حمل و نقل ریلی برای جابجایی انبوهی از مسافرین شهری به صورت سریع و نسبتاً کم هزینه می باشند که با واقع شدن آنها در کنار یک سیستم کنترل ترافیک هوشمند و مدیریت اجرایی مناسب حین بهره برداری می توان به حل مساله ترافیک و بهبود حمل و نقل شهری و کاهش آلودگی های زیست محیطی دست یافت.

 

۲- معرفی سیستم های حمل و نقل ریلی درون شهری:

۲-۱- تراموا

یکی از سیستم های قدیمی حمل و نقل عمومی تراموا می باشد که این سیستم عمدتا در سطح خیابان و در مسیر ویژه تردد می کند.شروع به کار تراموا در سال ۱۸۳۲ در شهر نیویورک بوده است.تعداد واگن های تراموا ۲ یا ۳ عدد می باشد و با سرعت متوسط ۱۰ الی ۳۰ کیلومتر بر ساعت توانایی جابجایی ۳۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ مسافر را در یک جهت در ساعت دارد .انعطاف پذیری پایین وتداخل ترافیکی با وسایل نقلیه به علت همسطح بودن سکو ها و ریل با زمین موجب گردید سیستم تراموا تا سال ۱۹۵۰ میلادی رو به افول رود .تولد دوباره تراموا  در قالب نسل جدید و به صورت سیستم قطار سبک شهری در سال ۱۹۸۰ میلادی به وقوع پیوست.

 

۲-۲- قطار سبک شهری:

با پیشرفت تکنولوژی و به منظور رفع نقاط ضعف سیستم تراموا استفاده از قطارهای سبک شهری رایج شد.مهمترین ویژگی این سیستم جدا بودن مسیر حرکت و عدم تداخل با سایر سیستم های حمل و نقل است. این سیستم نسبت به تراموا دارای تعداد واگن بیشتر و حداکثر سرعت آن ۷۰ الی ۸۰ کیلومتر بر ساعت می باشد.قطار سبک شهری قابلیت احداث مسیر در سطح زمین ،زیر زمین (تونل) و بالای سطح زمین را دارد و در ساعات اوج امکان اتصال چند قطار به یکدیگر وجود دارد .

۲-۳- مترو:

مترو سیستمی است که برای جابجایی حجم انبوهی از مسافران مورد استفاده قرار می گیرد. اولین خط متروی جهان در حدود ۱۵۰ سال پیش درسال۱۸۶۳درلندن افتتاح گردید. به علت سرعت پایینتر سیستم های ریلی در مقابل حمل و نقل هوایی و صرفه جویی در انرژی ، زمان و کاهش آلودگی های زیست محیطی احداث سیستم مترو در کلان شهرها مطرح شد. ظرفیت این نوع سیستم به طور متوسط حدود ۴۰۰۰۰ مسافر در ساعت می باشد.در بافت درون شهری عموما به صورت زیر زمینی و در حومه به صورت همسطح با تعداد حداقل ۵ واگن به جابجایی مسافر می پردازد.این سیستم به حریمی به عرض ۹ متر به جهت عبور از زیر زمین نیاز دارد و مساحت اشغال شده روی سطح زمین صفر می باشد.

۲-۴- قطار هوایی(مونوریل[۶]):

اولین مونوریل در سال ۱۸۷۶ میلادی در فیلادلفیای آمریکا احداث گردید.مونوریل قطاری است که بر روی یک ریل تردد می کند و در بیشتر موارد این سیستم در بالای سطح زمین حرکت می کند ولی گاهی اوقات ریل های آن بر روی سطح زمین و یا در تونل های زیر زمینی تعبیه می شوند. تصور رایج این است که هر قطاری که در بالای سطح زمین حرکت می کند مونوریل نام دارد،در صورتی که بالا بودن مونوریل از سطح زمین مشخصه اصلی آن نیست .ویژگی اصلی مونوریل حرکت بر روی یک ریل می باشد برای تمایز بین مونوریل از سایر سیستم های ریلی هوایی باید در نظر داشت که در مونوریل وسیله نقلیه عرض بیشتری نسبت به ریلی که بر روی آن حرکت می کند دارد. مونوریل ها از نظر چگونگی حرکت بر روی ریل به انواع مونوریل معلق[۷]،زینی[۸]،کنار ایستا [۹]و مغناطیسی [۱۰]تقسیم میشوند.

بعد از معرفی مختصری از انواع سیستم های حمل و نقل ریلی درون شهری به بررسی ابعاد مختلفی از ویژگی ها و مشخصات سیستم های فوق می پردازیم.

 

۳- مقایسه بین قطار سبک شهری،مترو و مونوریل:

۳-۱- اثرات زیست محیطی

یکی از فاکتور هایی است که در کشور های پیشرفته ودر حال توسعه بسیار قابل توجه می باشد .به طور کلی اثرات زیست محیطی سیستم های حمل و نقل ریلی را می توان تحت عنوان آلودگی صوتی ،آلودگی هوا وآلودگی دیداری بررسی نمود.

میزان انتشار آلودگی هوای ناشی از سیستم های حمل ونقل ریلی نسبت به وسایل نقلیه شخصی و اتوبوس سریع السیر به مراتب پایین تر است. میزان صدای تولید شده در قطار سبک شهری بین ۸۰ تا ۸۶  دسی بل و در مونوریل ۷۵ دسی بل می باشد و در مترو که در سطح زمین حرکت می کند ۹۰ تا ۹۷ دسی بل متغیر می باشد. هر نوع سیستم حمل و نقل به نحوی تاثیر منفی بر مناظر شهری دارد .در جدول شماره(۱) عوامل اصلی آلودگی دیداری سیستم های ریلی ذکر شده است.

                        جدول (۱): عوامل اصلی آلودگی دیداری سیستمهای ریلی

سیستم

نوع اجرای مسیر

پارامترهای برهم زننده نظم معماری شهری

مونوریل

در ارتفاع

·    تیرها و ستونهای بتنی با ابعاد بزرگ و در ارتفاع

·         دید بر منازل و اماکن حواشی مسیر

·     ایجاد سایه بر معبر زیر مسیر(که در مدلهای جدیدتر این سایه را به حداقل رسانده اند)

قطار سبک

در سطح با سیستم تغذیه بالاسری

·    سیمها ، پانتوگراف و دکل برق موجود در مسیر

در ارتفاع با سیستم تغذیه از راه ریل سوم

·    مشابه مونوریل با این تفاوت که ابعاد سازه ها بزرگتر است و سایه ایجاد شده در سطح زمین بیشتر میباشد.

مترو

در زیر زمین

·    تقریبا بدون اثر بر منظر شهری جز در مواردی که داکت های تهویه و یا پست های برق و ورودیها چشم انداز محیط را بر هم زنند.

 

 

 

۳-۲- مصرف انرژی:

یکی از نکات حائز اهمیت برتری سیستم های حمل و نقل ریلی نسبت به حمل و نقل جاده ای مصرف انرژی پایین تر آن است.در جدول شماره(۲) سعی شده است میزان مصرف انرژی در سیستم های حمل و نقل همگانی بر حسب مسافر کیلومتر بیان گردد.جهت مقایسه مصرف انرژی خودرو های شخصی با سایر وسایل نقلیه همگانی،میزان مصرف انرژی در اتومبیل نیز درج شده است.از آنجایی که در سیستم های حمل و نقل ریلی میزان جابجایی مسافر چندین برابر سایر سیستم هاست ولی میزان مصرف انرژی با همان نرخ زیاد نمی شود.

جدول (۲): میزان مصرف انرژی بر حسب مسافرکیلومتر درسیستمهای حمل و نقل درون شهری

سیستم

میزان مصرف انرژی (بر حسب وات ساعت)

اتومبیل

۴/۱۶۶

اتوبوس دیزلی

۶/۵۹

قطار سبک شهری و مونوریل

۳۱

مترو

۶/۲۶

      ۳-۳- مدت زمان اجرا:

در جدول شماره(۳) مدت زمان لازم برای طراحی و اجرا برای سیستم های مختلف حمل و نقل ریلی با فرض وجود یک مدیریت مطلوب و تامین شرایط مالی درج شده است . در این مقایسه فرض شده که تمامی تجهیزات سیستم سازه مونوریل به غیر از شمع ها و ستون ها به صورت پیش ساخته به کارگاه وارد شود .همانطور که مشاهده می شود سیستم مونوریل به دلیل پیش ساخته بودن قطعات تیر و بستر ریل و نبود حجم عظیم عملیات خاکی نسبت به سایر سیستم های حمل و نقل ریلی مدت زمان اجرای کمتری را می طلبد .

جدول (۳): ترتیب کمترین تا بیشترین مدت زمان اجرا و دلایل آن برای سیستمهای مختلف حمل و نقل همگانی درون شهری

سیستم

توضیحات و دلایل موثر در رتبه

مونوریل

·         پیش ساخته بودن قطعات تیر، بستر ریل

·    عدم نیاز به ساخت بستری مناسب برای اجرای مسیر و تنها استفاده از پی های عمیق در نقاط نصب (فواصل حدوداً ۲۰ متری از هم)

قطار سبک شهری

·         حجم زیاد عملیات زیرساختی و تحکیم مناسب بستر در کل مسیر و اجرای زیر اساس و اساس و بالاست در کل مسیر پروژه

·    پائین بودن حجم عملیات پیش ساخته نسبت به حجم عملیات در کارگاه

مترو

·    حجم عظیم عملیات خاکی و حفاری تونل و پایدار سازی کل تونل

·    عدم وجود تکنولوژی ساخت، دستگاه های حفاری مثل ماشینهای تمام مقطع تی بی ام در داخل و توقف طولانی کار در اثر خرابی جزئی این ماشینها جهت تامین قطعه یدکی از خارج، استفاده از روشهای وقتگیر حفاری شامل روش ترانشه باز و ... .

 

۳-۴- ایمنی:

از سایر مزایای سیستم های حمل و نقل ریلی می توان به ایمنی بالاتر نسبت به سیستم های حمل و نقل غیر ریلی اشاره کرد.سیستم های ریلی در صورت رعایت نکات استاندارد ایمنی از ضریب امنیت بالایی برخوردار است.به منظور بررسی ایمنی در سیستم های ریلی در دو جدول مجزا ایمنی برای مسافران و برای محیط خارج از سیستم آورده شده است .

 

 

 

 

 

جدول (۴): بررسی سیستمهای حمل و نقل همگانی از نظر ایمنی برای مسافران

نام سیستم

نوع اجرای مسیر

میزان ایمنی و علت

مونوریل

در ارتفاع

·    رعایت آئین نامه های ایمنی مانند AAA(Japan) در مونوریلهای هیتاچی و    NFPA ۱۳۰[۱۱] و NFPA/ANSI ۱۳۰ در مونوریلهای بمباردیر

و همچنین ASTM-E۱۱۹ (تنها حادثه جدی افتادن مونوریل از روی تیرها در مونوریل وارپال آلمان و کشته شدن چندین نفر به دلیل فقدان آئین نامه و ایمنی کافی میتوان اشاره نمود.)

·    سیستمهای کنترلی :Digital ATC, ATC[۱۲], ATS[۱۳], ATO[۱۴]

قطار سبک و مترو

درزیر زمین

·    رعایت آئین نامه های ایمنی مانند NFPA ۱۳۰ و آئین نامه های مشابه مثل UMTA[۱۵] , ASTM-E۱۱۹ (تنها میتوان به آتش سوزیهای پدید آمده در تونل مترو به علت فقدان آئین نامه ها و تجهیزات کافی در آن زمان اشاره نمود.)

 

 

جدول (۵): بررسی سیستمهای حمل و نقل همگانی از نظر ایمنی برای محیط خارج از سیستم

نام سیستم

نوع

میزان ایمنی

علت

مونوریل

همه مدلها

زیاد

به علت حرکت در ارتفاع و عدم تماس با سطح معابر

قطار سبک

در ارتفاع

زیاد

به علت حرکت در ارتفاع و عدم تماس با سطح معابر

در سطح معابر و خطوط مجزا

متوسط

به علت جدا بودن از جریان ترافیکی و وجود نقاط برخورد با وسائط نقلیه موتوری تنها در تقاطع های همسطح و قابلیت افزایش ایمنی با استفاده از هوشمند نمودن تقاطعها

در سطح معابر و با ترافیک موتوری

کم

به علت تداخل با ترافیک معابر و احتمال وقوع تصادفات در اثربرخورد با عابران یا اتومبیلها

مترو

-

زیاد

به علت حرکت در زیر زمین و عدم تماس با سطح معابر

      ۳-۵- ظرفیت:

ظرفیت مسافر یک سیستم حمل و نقل شهری عبارت است از تعداد مسافری که آن سیستم می تواند در قطعه مشخصی از یک مسیرو در بازه زمانی معین حمل نماید . ظرفیت مونوریل بر حسب واحد PPHPD( مسافر در هر ساعت و در هر جهت) بیان می شود.ابعاد فیزیکی واگنها و تعداد واگن ها در هر قطار دو مشخصه موثر در تعیین ظرفیت ناوگان سیستم های حمل و نقل همگانی ریلی می باشد.

جدول (۶) : ظرفیت سیستمهای حمل و نقل شهری (مسافر در هر ساعت و در هر جهت (pphpd))

روند محاسبه ظرفیت سیستمهای حمل و نقل همگانی

مونوریل بزرگ هیتاچی

مونوریل متوسط بمباردیر

مونوریل متوسط هیتاچی

قطار شهری تک واگنه

قطار شهری مفصلی

مترو

فاکتور ساعت اوج (PHF)

۷۵/۰

۷۵/۰

۷۵/۰

۷۵/۰

۷۵/۰

۷۵/۰

سرفاصله حداقل (ثانیه)

۱۲۰

۱۲۰

۱۲۰

۱۲۰

۱۲۰

۱۲۰

حداکثر ظرفیت (pphpd)

Ssp (فضای اشغال شده به ازای هر مسافر)

۲/۰

۲۲۶۸۰

۷۶۵۰

۱۱۵۲۰

۱۳۸۶۰

۱۳۱۴۰

۵۶۴۵۰

۳/۰

۱۷۵۵۰

۶۰۳۰

۹۰۰۰

۹۳۶۰

۸۸۶۵

۳۸۰۸۰

۵/۰

۱۳۵۰۰

۴۷۷۰

۶۷۵۰

۵۷۶۰

۵۴۴۵

۲۳۳۰۰

 

 

حداکثر ظرفیت سیستم های مونوریل با استفاده از مقررات TCQSM از رابطه زیر محاسبه می شود:

P= ۳۶۰۰hminأ—Ncأ—Pcأ—PHF' type="#_x۰۰۰۰_t۷۵">

hmin' type="#_x۰۰۰۰_t۷۵">: حداقل سرفاصله زمانی برای سیستم مونوریل در جهان است که در حال حاضر مربوط به مونوریل کوالالامپور و به میزان ۲ دقیقه است.

Nc' type="#_x۰۰۰۰_t۷۵">: تعداد واگن در هر قطار

Pc' type="#_x۰۰۰۰_t۷۵">: تعداد مسافران در هر واگن

PHF' type="#_x۰۰۰۰_t۷۵">: ضریب ساعت اوج

در شکل شماره(۱) تصویری از مونوریل های بزرگ وکوچک با ابعاد مختلف به منظور مقایسه بین ظرفیت ها آورده شده است .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

شکل شماره (۱): مقایسه بین ظرفیت مونوریل های کوچک و بزرگ

 

جدول (۷)مقایسه ظرفیت مونوریل های کوچک و بزرگ

 

نوع کوچک

نوع بزرگ

وزن (تن)

۸

۱۱

تعداد واگن

۴

۴

 

ظرفیت اسمی(مسافر/قطار)

۱۹۴ مسافر/قطار    ایستاده ۱۰۶    نشسته ۸۸

۴۱۵ مسافر/قطار    ایستاده ۲۳۸    نشسته ۱۷۷

 

ظرفیت طراحی (مسافر/قطار)

۳۱۵ مسافر/قطار

۶۹۲ مسافر/قطار

 

ظرفیت اشباع (مسافر/قطار)

۴۰۶ مسافر/قطار

۹۶۶ مسافر/قطار

         

 

۳-۶- خصوصیات عملکردی:

خصوصیات عملکردی معیاری برای نشان دادن توانایی سیستم های حمل و نقل ریلی در ارائه سرویس مطلوب ،منظم ،سریع و با سر فاصله مناسب می باشد. مهمترین فاکتور های عملکردی سیستم های ریلی عبارتند از:

۳-۶-۱- سرفاصله : از عوامل موثر در تعیین سرفاصله می توان نوع سیستم های کنترل اتوماتیک و هدایت قطار ،شکل شبکه خطوط ،میزان تقاطع خطوط با هم و خصوصیات فیزیکی وحرکتی قطارنام برد.ازآنجاکه زمان توقف قطار درایستگاه جزء موارد بهره برداریست نمیتوان آن را ازعوامل مستقیم موثر بر میزان سرفاصله به شمار آورد.

 

 

 

 

 

جدول (۸): حداقلهای مشاهده شده سرفاصله زمانی سیستمهای حمل و نقل همگانی شهری

 

مونوریل

مترو

قطار سبک شهری

شهر

دقیقه

شهر

دقیقه

شهر

دقیقه

شهر

دقیقه

توکیو

۴

لس آنجلس

۵

کلکته

۲.۲

رم

۳

کیتاکیوشو

۶

فیلادلفیا

۲

سئول

۳

برلین

۳

اوزاکا

۶.۵

تورنتو

۲.۵

سانتیاگو

۲.۶۶

کوالالامپور

۳

کوالالامپور

۲

واشنگتن

۳

پوسان

۲

تورنتو

۲

حداقل

۲

حداقل

۲

حداقل

۲

میانگین

۶۳/۴

میانگین

۴۷/۲

میانگین

۷۵/۲

 

۳-۶-۲- سرعت عملکردی : درابتدابه تعریف دونوع سرعت درسیستم های ریلی پرداخته می شود.

الف)سرعت متوسط که به تعدادایستگاه هادر طول مسیر،فاصله بین ایستگاه ها،تعداد مسافرمنتظردر هرایستگاه وتعداد مسافری که درایستگاه پیاده میشود بستگی دارد.

ب)سرعت حداکثر:بیشترین سرعتی است که قطاردرطول یک خط می تواند به آن برسد که ممکن است برای هرخط باتوجه به فاصله ی بین ایستگاه ها متفاوت باشد.طول قطار،ساعت بهره برداری از قطار،فاصله بین ایستگاه ها وشرایط مسیراز عوامل موثربر سرعت بیشینه میباشد.

جدول (۹) بازه و متوسط سرعت عملکردی و سرعت حداکثر درمسیر آزاد در انواع سیستمهای حمل و نقل همگانی شهری

سیستم

بازه سرعت عملکردی در جهان (Km/hr)

متوسط سرعت عملکردی در جهان(Km/hr)

حداکثر سرعت در مسیر آزاد(Km/hr)

قطار سبک شهری مختلط با ترافیک

۱۸ – ۸

۱۳

۸۰ -۷۰

قطار سبک شهری غیر مختلط با ترافیک

۴۰ – ۱۸

۲۶

مونوریل

۴۰ – ۳۶

۳۸

۹۵ -۸۰

مترو

۴۸ – ۲۴

۳۶

۱۳۰ - ۱۰۰

باتوجه به نتایج موجود درجدول فوق مشخص می شود که حداکثر سرعت درمترو از همه بیشتراست ومیانگین سرعت در مونوریل(۳۸کیلومتر برساعت)بالاترین میزان را دارد.

 

 

 

 

 

 

۳-۷- فضای اسمی اشغال شده:

درجدول شماره (۱۰) میزان فضای اسمی اشغال شده ازسطح زمین برای سیستم های مختلف حمل ونقل همگانی ریلی درج شده است. همانطور که مشاهده می شود درسیستم مونوریل به علت مقدار کمترعرض اشغال شده معبر(فقط به اندازه ی ابعاد ستون ها)میزان فضای کمتری را نیاز دارد.

جدول (۱۰): میزان فضای مورد نیاز برای انواع سیستمهای حمل و نقل همگانی[۱۶]

سیستم

فضای اشغال شده در سطح زمین

مشخصات

مقدار عرض اشغال شده معبر (متر)

مونوریل

به اندازه مقطع عرضی پایه ها

هیتاچی کوچک

۱.۳

مونوریل مالزی

۱.۶

بمباردیر

۱.۲۲

قطار سبک

مسیر دو طرفه

۸

مسیر یک طرفه

۴.۲

در ارتفاع

به اندازه عرض پایه ها

مترو

-

 

۳-۸- انطباق بابافت شهری وشرایط جغرافیایی:

برای تعیین فاصله بین ایستگاه ها،حداکثر شیب طولی وحداقل شعاع قوس نیاز به توجه به پارامترهای شیب زمین ،موقعیت مسیر،قوس های مسیر،فضای موجود جهت احداث،ابنیه تاریخی و...ضروری می باشد.

۳-۹- هزینه :

۳-۹-۱- هزینه ی ساخت: ابتدا درجدول شماره(۱۱) براساس مطالعه ی بانک جهانی هزینه های ساخت قطار سبک شهری و مترو آورده شده است.درادامه به طور خاص هزینه های ساخت مونوریل را در مناطق مختلف جهان مورد بررسی قرار میدهیم.

جدول (۱۱) : هزینه های ساخت سیستم های حمل و نقل عمومی

سیستم

قطار سبک در سطح و غیر مختلط

مترو در سطح

مترو زیر زمین

قیمت (میلیون دلار بر هر کیلومتر)

۳۰-۱۰

۳۰-۱۵

۱۸۰-۶۰

ظرفیت سیستم

۱۲۰۰۰-۱۰۰۰

۶۰۰۰۰ و بیشتر

 

فاکتورهای متنوعی بر هزینه ی ساخت مونوریل تاثیر مستقیم می گذارند از جمله این پارامترها سازه های خاص،شرایط ژئوتکنیکی وتوپوگرافی منطقه،سرعت،تعداد ایستگاه ها،مجموع طول سیستم،میزان تملک اراضی و...را میتوان نام برد.

جدول (۱۲): هزینه مونوریلهای موجود در جهان[۱۷]

 

نوع سیستم

هزینه(میلیون دلار بر هرکیلومتر)

منبع دریافتی اطلاعات

Aerorail

۱۵.۵-۱۸.۶

Aerorail Website

Bombardier MVI

۵۴.۶
(۷ ایستگاه در۵/۶ کیلومترطول)

Las Vegas Monorail

Futrex System ۲۱(monobeam)

۱۲.۴-۱۵.۵

Futrex Website

Hitachi

۱۵

Tokyo-Haneda Monorail

Intamin

۴.۰۸

West, England

Monorail Malaysia

۳۶

KualaLumpur Monorail

VSL-(refurbished Mark IV trains)

۱۵.۵

MGM-Bally's Monorail

OTG HighRoad(moonbeam)

۱۴.۴

OTG Website

 

۳-۹-۲- هزینه نگهداری وبهره برداری:درجدول زیر هزینه ی نگهداری وبهره برداری سیستم های مختلف حمل ونقل ریلی ارائه شده است که البته هزینه های نگهداری وبهره برداری مونوریل نسبتا از سایر روش ها بالاتر است.

جدول (۱۳): هزینه نگهداری و بهره برداری (دلار برای مسافر - کیلومتر)

شرح

مونوریل

قطار سبک

مترو

هزینه بهره برداری و نگهداری

متوسط

۸۳/۰

۳۵/۰

۳۱/۰

بازه

۲۵/۲– ۱۹/۰

۷۹/۰– ۰۹/۰

۶۱/۰ – ۱۶/۰

 

۴- مزایا ومعایب مونوریل در مقایسه با سایر سیستم های حمل ونقل ریلی درون شهری

همانطور که مشاهده شد سیستم مونوریل دارای مزایای قابل توجهی نسبت به سیستم مترو و قطار سبک شهری می باشد.مدت زمان اجرای بسیار کمتر مونوریل (به علت استفاده از تیر های پیش ساخته و نصب سریع آنها )یکی از مزیت های عمده آن محسوب می شود. مونوریل بالاترین میزان جذابیت را برای استفاده همگان دارا می باشد،این سیستم نسبت به قطار سبک شهری دارای آلودگی صوتی و دیداری کمتری (به علت استفاده از چرخ های لاستیکی) می باشد. در ضمن فضای اسمی مورد نیاز برای احداث مونوریل بسیار کمتر از قطار شهری می باشد. از نکات جالب توجه دیگر،عدم اختلال ترافیکی در جریان شهری به دلیل قرار گرفتن سازه مسیر در ارتفاع می باشد (تملک اراضی که یکی از بزرگترین مشکلات در مسیر احداث پروژه می باشد به راحتی با ساختن بستر ریل در ارتفاع حل می شود)و در نتیجه این سیستم سرعت حرکتی بالاتری را نسبت به قطار سبک شهری دارد.هزینه ساخت خطوط مونوریل پایین می باشد ،ولی با توجه به هزینه بالای واگن های مونوریل و بوژی آن هزینه تمام شده تقریبا برابر با قطار سبک شهری میشود.

 

۵- مونوریل و مشخصه های آن

۵-۱- طبقه بندی انواع مونوریل بر اساس چگونگی حرکت و تماس با ریل :

۵-۱-۱-  مونوریل زینی:رایج ترین نوع سیستم مونوریل ،مونوریلهای زینی می باشد.طبق مشخصات تیپ قطار های زینی ،عرض قطار حدود ۳ متر ،ارتفاع قطار حدود ۴/۲ مترو ارتفاع از سطح زمین تا سطح بستر ریل حدود ۶ متر است.برای طراحی تیر مونوریل های زینی می توان از دو نوع پروفیل مستطیل فولادی یا تی شکل معکوس استفاده کرد.

۵-۱-۲-  مونوریل معلق:این نوع مونوریل به صورت سافژ،تیرآی شکل وفلنج دوبل ساخته میشود.

۵-۱-۳- مونوریل کنارایستا:این مونوریل دارای چرخهایی درکنارخود است ودر حال حاضر در مراحل تحقیقاتی خود می باشد.

۵-۱-۴- مونوریل مغناطیسی(مگلو):از آنجاکه درعصرحاضربیشتر توجه بر روی کاهش تماس چرخ وریل متمرکز شده است یکی از راه حل ها، استفاده از نیروی مغناطیسی وسیستم شناوری مغناطیسی است.این مونوریل دارای سرعت وپایداری زیادی می باشد و باریل تماس ندارد ودرواقع در حال پرواز در نزدیکی سطح زمین است.

سه ویژگی اصلی این نوع قطار عبارت انداز:سیستم شناوری(به حالت معلق درآمدن)،سیستم پیش رانش(فشار به سمت جلو)وسیستم هدایت کننده.

۵-۲- مشخصه های ساخت واحداث ابنیه ی سیستم های مونوریل :

زیر ساخت های خطوط مونوریل شامل مسیر،تیرها،ستون ها،ایستگاه ها،دپووساختمان کنترل مرکزی است.
  ۵-۲-۱- مسیر حرکت مونوریل شامل تیر حامل یا ریل،ادوات تغییرخط ،پی،ستون وبستر ریل است که به صورت یک مقطع                                    عریض شده در بالای ستون قرار می گیرد و وزن ریل ها را تحمل می کند.

۵-۲-۲- ستون(پایه)درسیستم مونوریل از عناصر اصلی است .به طور کلی اندازه ستون و فاصله بین آنها به یکدیگر وابسته هستند.در بیشتر مونوریل های دنیا ستونها دارای سطح مقطع چهار گوش می باشند و به علت طرح و اجرای راحت تر مطلوبتر هستند،یکی از راهکارهایی که برای کم کردن و یا از بین بردن اثر ستون های مونوریل بر منظر شهری به کار برده می شود، تبدیل این ستون ها به عناصر تزیینی و تبلیغاتی می باشد.در جایی که ترافیک وسایل نقلیه در زیر مسیر مونوریل در تردد باشد حداقل ارتفاع ۵ متر برای ستون توصیه می شود ولی می توان برای کاهش تاثیر بصری از ستون های بلندتر در حدود ۱۰ تا ۱۲ متر استفاده کرد.

۵-۲-۳- تیر حامل:مهمترین عنصر سازه ای مونوریل تیر حامل (ریل) می باشد.مسیر مونوریل معمولا تیر بتنی و به ندرت از نوع فولادی آن است.هر تیر مونوریل می بایست به گونه ای ساخته  شود که بار وسیله  نقلیه و سایر نیرو های وارده اعم از زلزله ،باد،وزن خود سازه و نیرو های دینامیکی مربوط به مونوریل را تحمل نماید . این تیر نباید در زیر وزن خود کمانش یابد.

عرض تیر تقریبا یک چهارم عرض مونوریل ومحور قائم آن منطبق با محور قائم مونوریل است.

۵-۲-۴-ایستگاه: یکی از قسمت های مهم درسیستم مونوریل، یک ایستگاه بابازدهی بالا است.برای یک مسیر حرکت دوخطه ایستگاه می بایست به نحوی طراحی شودتا امکان قرار گیری دوقطارباظرفیت حداکثر به طور هم زمان وپیاده و سوار کردن مسافرین در ایستگاه به همراه خروج اضطراری وپله هایی که خروج مسافرین را تسریع ببخشد فراهم آید .تمام ایستگاه هاباید به نحوی طراحی شود تامیزان تاثیر محیطی آن ها وتداخلشان باترافیک محلی به حداقل برسد.

 

 

نتیجه گیری:

     با توجه به رشد تقاضای مسافرین در سال های اخیر،مسائل زیست محیطی ومحدودیت منابع سوخت وانرژی ونیز ارزش بیش ازپیش زمان در زندگی، توجه به سیستم های حمل ونقل ریلی همگانی در برنامه ریزی های کلان شهرها ضروری به نظر میرسد.در این مقاله سعی شده است به بررسی قطار هوایی واهمیت استفاده از این سیستم هاازجهات جذابیت برای مسافر،هزینه،اثرات زیست محیطی ،ظرفیت جابه جایی،خصوصیات عملکردی،ایمنی و... پرداخته شود. امید است در آینده ای نزدیک باتوجه به سند چشم انداز توسعه کشور واجرایی شدن صحیح ومناسب عملیات ساخت واجرای سیستم های حمل ونقل درون شهری در کلان شهرهای میهن مان همزمان بامدیریت جامع گامی نودرجهت خدمت به مردم عزیز کشورمان برداشته شود.

مراجع و منابع:

۱-   japans monorail association (jma),new solution for urban traffic small- type monorail system

۲-   LRT society is at the url:www.lrta.org

۳-   Harris Frederic R,” Monorail Technology Assessment”

۴-    www.monorailrecall.com

۵-   The monorail society lactated at the url :www.monorail.org

۶-   www.urbanrail.net

۷-    حمید یعقوبی، قطار های مغناطیسی (مگلو) جلد اول ،چاپ اول ۱۳۸۷

۸-    وحید شایق،پایان نامه کارشناسی مهندسی راه آهن ،مقایسه اوربانات و مونوریل،۱۳۸۷

 



[۱] Analytical Hierarchy Process

[۲] Tramway

[۳] LRT(Light Rail Transit)

[۴] Subway

[۵] Sky Train

[۶] Monorail

[۷] Suspended Monorail             ۷ Straddle Monorail             

۸ Cantilevered Monorail          ۹ Maglev Monorail

 

 

 

تعداد بازدید: 1031 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  دکترعلی ربیعی:پزشکیان هرچه بگوید تا آخر بر آن استوار خواهد ماند
  استدلال عباس عبدی برای لزوم مشارکت در انتخابات امسال: شکست فاحش سیاست یک‌دست‌سازی کاملا اثبات شده؛ بسیاری از اصولگرایان و بدنه آنان نیز سرخورده هستند / ساختار رسمی از هیچ کدام از نامزدها هیچ حمایت ویژه‌ای نمی‌کند
  سریع القلم: نمی دانیم می‌خواهیم با دنیا مبارزه کنیم یا همکاری؟ عدم ارتباط با جهان اولین دلیل مشکلاتمان است
  ویدئو/ نطق « مسعود پزشکیان » در مجلس 88
  نطق تاریخی پزشکیان در خرداد ۱۴۰۰ ؛ زمانی که کاندیدا نبود + فیلم
  اظهارات جنجالی مسعود پزشکیان، در باره مهسا امینی/ویدئو
  نطق مسعود پزشکیان در سال ۱۳۸۲ در مجلس/ویدئو
  کارشناس شبکه‌ی افق: همه‌ی صندوق‌های بازنشستگی مبتلا به «ورشکستگی پنهان» هستند/ بزودی نمی‌توانیم مستمری بازنشستگان را پرداخت کنیم/ویدئو
  سید محمد خاتمی: به دکتر پزشکیان رأی خواهم داد
  پزشکیان درمورد فدرالیسم: به «هر ایده‌ای» که یکپارچگی سرزمینی ایران را خدشه دار کند، باور ندارم
  باید با تمام توان نفت خام صادر کنیم
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  برنامه حامیان پزشکیان:رساندن میانگین سرعت قطارهای باری به 40 کیلومتر بر ساعت و میانگین سرعت قطارهای مسافری به 120کیلومتر برساعت
  برنامه حامیان پزشکیان: احداث 3000کیلومتر خطوط ریلی برقی پرسرعت بین شهرهای پر جمعیت کشور
  سوال‌های ۱۰گانه حسن روحانی از نامزدهای انتخابات؛ از برنامه برای تضمین آزادی‌های مدنی و حق اینترنت تا افزایش ارزش پول ملی
  سال پیش ۴۶ درصد از تصادفات فوتی مربوط به موتورسواران بود
  چین بزرگ‌ترین مزرعه خورشیدی تولید برق جهان را فعال کرد/چین باسرعت درمسیر جایگزینی نفت
  فیلم/جابجایی زائران ایرانی حج تمتتع با قطار سریع السیر
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  فیلم دکتر پزشکیان در حین جراحی قلب باز
  ۵۰۰ میلیارد تومان به راه آهن بوشهر شیراز تزریق می شود
  وجود ۴۵۰ لوکوموتیو زمین گیر/ویدئو
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  فیلم بسیار جالب | آسفالت و بتن ریزی در جاده های امریکا
  ببینید: طبیب ایران! / مسعود پزشکیان؛ از طبابت تا یک‌قدمی ریاست جمهوری/ ویدئو
  حمایت عبدالله طالبی بنیانگذار گروه بانک پارسیان و مدیرعامل اسبق بانک از دکتر مسعود پزشکیان
  پزشکیان به رئیسی: قرار بود گرانی را کنترل کنید، تورم را حل کنید، نرخ ارز را تثبیت کنید و قیمت ها کاهشی شود، خب چه شد؟ /مردم تحت فشار هستند
  حماس: ما قطعنامه شورای امنیت را پذیرفتیم/ آماده مذاکره هستیم
  تحصیل حدود ۲۳ هزار دانشجوی ایرانی در دانشگاه‌های ترکیه
  حمایت ربیعی از پزشکیان: قاطعانه می‌گویم او می‌تواند
  پزشکیان: گرانی و تورم کمر مردم را خرد کرده است
  گرانی حاصل عملکرد دولت است؛ کمر مردم از تورم خرد شده
  اگر مشارکت به ۵۰ درصد برسد، احتمال پیروزی پزشکیان در دور اول وجود دارد / زاکانی و قاضی زاده انصراف خواهند داد
  آیا اختیارات دولت و رییس جمهور در کشور کافی است؟/ویدئو
  قرار بود سه روزه مشکل بورس حل شود؛ اما بحران ۳ سال کامل ادامه یافت/ قرار نبود به جای حمایت فرصت‌های استفاده از مصوبه‌های پنهانی را برای نورچشمی‌ها فراهم کنید/ مشکل بورس همان مشکل اقتصاد کشور است؛ دخالت ناروای دولت در کسب و کار‌ها و تحریم‌های بین‌المللی
  علی ربیعی: برنامه پزشکیان بازگشت به مردم است/ در کنار او می ایستیم
  عبدی: ساختار انتخاباتی این دوره ناشی از خطای محاسباتی نیست
  رائفی پور | آیا رئیس جمهور اختیارات لازم برای مدیریت کشور را دارد؟/ویدئو
  ویدئو: آیا اختیارات رهبری و ریاست جمهوری تداخل دارد؟/ پاسخ دکتر پزشکیان
  قدرت و اختیارات رییس جمهور از منظر مقام معظم رهبری/فیلم
  (ویدیو) پزشکیان: باید مشخص بشود چه کسی مسؤول است
  چرا از پزشکیان حمایت می‌کنم
  پزشکیان: تقصیر‌ها همه‌اش مال آمریکاست؟! تقصیر مال ماست / با آدم‌های بی سواد نمی‌توان مملکت را به جایی رساند
  ابداع روشی جدید که می‌تواند زوال عقل را تا ۹ سال زودتر پیش‌بینی کند
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار