پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
چهارشنبه، 23 خرداد 1403 - 16:22   
 
 
   آخرین اخبار  
  فیلم/جابجایی زائران ایرانی حج تمتتع با قطار سریع السیر
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  ۵۰۰ میلیارد تومان به راه آهن بوشهر شیراز تزریق می شود
  وجود ۴۵۰ لوکوموتیو زمین گیر/ویدئو
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 60011صفحه نخست » انرژی،حمل و نقل جمعه، 1 خرداد 1394 - 22:52
ضرورت توجه فوری به مدل‎های نوین اقتصادی
ضرورت توجه فوری به مدل‎های نوین اقتصادی ترابر نیوز: این‌که در کشورهای همسایه ما، سازندگی، تجارت، آموزش و تولید به سرعت در حال توسعه است، به‌خاطر برخورداری آن‌ها از مزیت رقابتی بالاتری در این حوزه‌ها نیست.
  
ترابر نیوز:

 

 

 

 

 

 

این‌که در کشورهای همسایه ما، سازندگی، تجارت، آموزش و تولید به سرعت در حال توسعه است، به‌خاطر برخورداری آن‌ها از مزیت رقابتی بالاتری در این حوزه‌ها نیست بلکه این کشورها با استفاده از مدل مناسب توانسته‌اند ذینفعان را در این حوزه‌ها جذب کنند.

به نظر می رسد در شرایط موجود در کشور سه موضوع اصلی باید در توسعه کشور مورد توجه قرار گیرد. اول تعیین هدف، دوم معرفی برنامه به منظور نیل به اهداف و سوم تسری این برنامه به تمامی اقشار جامعه به نحوی که آحاد مردم از وظیفه و نقش خود در توسعه کشور آگاه باشند.

در تعیین هدف خوشبختانه این موضوع در ایران 1404 تبیین و معرفی شده است و می توان آن را یک هدف میان مدت برای کشور دانست. سمت و سوی حرکت کشور مشخص شده و می دانیم که حداقل در سال 1404 در چه موقعیتی خواهیم بود.

برنامه پلی است که می تواند ما را از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب که همان هدف طراحی شده است برساند لذا توجه به تنظیم صحیح آن و کنترل لحظه به لحظه و اطمینان از درستی اجرای آن یکی از مهمترین ابزارها برای رسیدن به هدف است، این برنامه در برخی کشورها به صورت میان مدت (5 ساله) و کوتاه مدت (یک ساله) یا همان بودجه تنظیم می گردد و بخش های مختلف جامعه مسئولیت اجرای آن را بر عهده دارند.

اما انچه که در اجراء برنامه ضروری به نظر می رسد، لزوم توجه به تغییرات بسیار زیاد محیطی است که می تواند اجراء برنامه را با مشکلات فراوان مواجه سازد، در حقیقت هر کشور در یک محیط کلان که اعم از محیط های مختلف از جمله محیط سیاسی (داخلی و بین المللی)، محیط قانونی، محیط طبیعی، محیط نظامی، محیط رقبا و ...تشکیل شده است و باید بتواند با توجه به تاثیری که دائما از محیط می گیرد و در بسیاری موارد مانع حرکت در مسیر برنامه می شود، مقاومت نموده و بر محیط فائق آید.

لذا در حوزه های مختلف باید بتوانیم برنامه ریزی را به شکلی طراحی نماییم که کمترین تاثیر را از محیط گرفته و یا در صورت تاثیر از محیط بتواند به شکل مثبت و به سمت تقویت خود حرکت نماید.
یکی از بهترین شیوه های تنظیم برنامه استفاده از تجربیات و الگوهایی است که کشورهای مختلف بوسیله آن توانسته اند، چهار حوزه اقتصادی بزرگ از جمله تولید، بازرگانی، سازندگی و آموزش را به پیش ببرند.

این الگوها (مدل ها) امروزه به شکل قالب هایی در آمده اند که تمامی ذینفعان این حوزه ها کاملا با آن آشنایی یافته و در بسیاری از موارد می توان گفت که در صورت استفاده از قالب هایی جز قالب های استاندارد و تعریف شده، ذینفعان که به عنوان مثال در حوزه سازندگی همان کارفرمایان، سرمایه گذاران، پیمانکاران، توسعه دهندگان و نهایتا بهره برداران هستند، نمی توانند به درستی وظیفه و نقش خود را تعریف و در آن قرار گیرند.

این یکی از موضوعات مهم در جامعه امروزی ما است.

اینکه در کشورهای همسایه ما، سازندگی، تجارت، آموزش و نیز تولید به سرعت در حال توسعه است، از آن جهت نیست که آن‌ها در حوزه های فوق از مزیت رقابتی بالاتری نسبت به ما برخوردار هستند، بلکه این کشورها با استفاده از مدل مناسب توانسته اند ذینفعان حوزه های مورد نظر را جذب کنند.

در این مدل ها به تناسب مشارکت هریک از ذینفعان در پروژه نتیجه ای که برای همه آنها اصطلاحا نتیجه یک برنده را دارد، طراحی شده است و با قرار گرفتن در آن نقش می توانند انتظارات خود را برآورد کنند.

وظیفه دولت امروزه در سراسر دنیا فقط ارائه مدل های درست در حوزه های گوناگون اقتصادی است، هر کجا مدل درست ارائه شده است، شاهد پیروزی و موفقیت در آن حوزه هستیم.
وظیفه دولت در اداره یک کشور ساختن آن نیست، اگر دولت مدل درستی ارائه کند، کشور با استفاده از فرزندان خود ساخته خواهد شد.

یک مثال:

در حال حاضر شاهد هستیم که در همسایگی ما، ترکیه، آذربایجان، عراق، امارات متحده عربی، قطر و ... به سرعت در حال پیشی گرفتن از یکدیگر و سازندگی کشور خود هستند. به عنوان مثال ساخت فرودگاه بین المللی در این کشورها با ظرفیت های گوناگون و خیره کننده به سرعت در حال آنجام است.

آیا می دانید در همسایگی ما، ترکیه ، چه اتفاقاتی در حال روی دادن است:

با وجود فرودگاهی زیبا و قابل توجه این کشور تصمیم به ساخت فرودگاه جدیدی گرفته است که برخی از مشخصات آن عبارت است از: 76.5 میلیون متر مربع، پارکینگی با ظرفیت 25 هزار اتومبیل، 6 باند هواپیما، 181 پل مسافری، 271 پارکینگ هواپیما،  ظرفیت 90 میلیون مسافر در سال ، ظرفیت 150 میلیون مسافر در صورت تمام تمامی فازها قابل افزایش تا 200 میلیون نفر مسافر.

این پروژه 100.000 نفر اشتغال مستقیم و 1.500.000 نفر اشتغال غیر مستقیم به همراه دارد.
22 میلیارد دلار درآمد در 25 سال آتی برای ترکیه به همراه خواهد داشت.

این فرودگاه سومین فرودگاه بین المللی شهر استانبول است.

مثال های فراوان دیگری از پروژه های بزرگ منطقه قابل ذکر است، که بیشتر به تاسف خواهد انجامید، به نظر شما این پروژه های بزرگ با مدیریت دولت به عنوان یک کارفرما و یا سرمایه گذار امکان پذیر است؟

این گونه پروژه های بزرگ هرگز نمی تواند توسط دولت سرمایه گذاری و بهره برداری گردد، دولت صرفا اگر بتواند مدل مناسب برای ساخت یک فرودگاه بین المللی ارائه نماید، همه ذینفعان این پروژه به سرعت خود را برای مذاکره و آغاز کار آماده خواهند کرد، لازم نیست دولت برای ساخت این گونه پروژه ها سرمایه گذاری و حتی نگران تامین بودجه آن باشد، جالب است بدانیم، ممکن است سوالی که به وجود آید این باشد که در چنین پروژه های ملی و بزرگ (Mega Project) موضوعاتی از قبیل امنیت و حراست از مرزهای هوایی شاید نتواند در اختیار بخش های غیر دولتی قرار گیرد؟

پاسخ این جاست که در این گونه مدل ها که بار ها و بارها در سراسر جهان به اجراء در آمده است، نظر دولت و بخش هایی که مسئولیت حراست از حوزه های تحت نظر خود را دارند به بهترین شکل تامین شده است و بخش های یاد شده عملا در اختیار ذینفع اصلی خود قرار دارد.
در صورتی که امروزه دولت ها بتوانند با مدیریت خود و اتکاء به منابع خود در کشورها و پایتخت های خود فرودگاه بسازند، اداره این فرودگاه موضوع دیگری است که حتما از توان دولت ها خارج است.

در مدل صحیح ساخت فرودگاه، جالب است بدانیم که طراحی، سرمایه گذاری، ساخت و بهره برداری همگی در داخل یک مدل پیش بینی شده است، از آنجا که طراحی این فرودگاه توسط گروهی انجام می شود که نهایتا بهره بردار نیز خواهد بود و یا سرمایه گذار توسط گروهی صورت خواهد گرفت که برای از دست دادن یک روز برای خود جرائم بزرگی مشخص کرده است.

لذا طبق آنچه که در کشورهای بزرگ دیده ایم، طبق برنامه ریزی و در مدت دو سال بزرگترین فرودگاه های دنیا ساخته و آماده پرواز شده اند، از همه مهمتر بهره برداری و اقتصادی نمودن فرودگاه ها و افزایش ذینفعان این گونه پروژه ها، باعث می شود، بهره برداران بهترین نوع ارتباط با شرکت های هواپیمایی بزرگ در دنیا را بر قرار نمایند و در توسعه اقتصادی پروژه سهیم باشند.

در حال حاضر بهره برداران بزرگ فرودگاه های جهان، دست کم 200 شرکت هواپیمایی بزرگ را می توانند در فرودگاه های جدید و در دست احداث خود برای پروازهای آتی برنامه ریزی نمایند.
اهمیت ارائه مدل صحیح در این حوزه صرفا به ساخت یک فرودگاه بر نمی گردد، ساخت پروژه های بزرگ در یک کشور می تواند تاثیر فراوانی در توسعه تولید، اشتغال، بازرگانی و ... خواهد داشت، لذا می توان ادعا نمود در صورت انتخاب مدل صحیح در حوزه های اقتصادی، نه تنها آن بخش ویژه مورد توجه قرار خواهد گرفت، بلکه سایر حوزه های کلان و خرد نیز متاثر خواهد بود.

البته این موضوع صرفا یک مثال بود، در حوزه های آموزش، تولید و تجارت هم وضع به همین منوال است، دولت باید بتواند در حوزه های فوق مدل های صحیح را با توجه به شرایط محیطی شناسایی و در حوزه های یاد شده معرفی نماید، این معرفی صحیح برای جذب ذینفعان واقعی کافی خواهد بود.

در این جا می توان ادعا نمود که انتخاب مدل صحیح در حوزه های آموزش، تولید، بازرگانی و سازندگی می تواند خدمتی بزرگ برای دولت ها فرض شود. فرصتی کوتاه که تنها در 4 الی 8 سال می تواند باعث تحولی بزرگ در کشور ها گردد.

با این توضیح می توان دریافت که واقعا یکی از بزرگترین وظایف دولت معرفی مدل های صحیح در حوزه های مختلف است، این مدل ها صرفا در حوزه اقتصادی نیست و حتی می تواند در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و ... مورد توجه قرار گیرد.

البته باید مطمئن بود که با توجه به جامع بودن این مدل ها و اینکه توانسته است در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گیرند، چنانچه حوزه های فرهنگی و اجتماعی بخواهند در حوزه های اقتصادی تاثیر گذار باشند، این فرصت برای این تعامل پیش بینی شده و جای نگرانی نخواهد بود.
در این مقدمه کوتاه صرفا به بیان ضرورت استفاده دویت از مدل های صحیح در برنامه ریزی اشاره کردیم، در بخش های بعدی به معرفی مدل در حوزه های یاد شده خواهیم پرداخت.

دکتر علیرضا شیرمحمدی فرد

پول نیوز

تعداد بازدید: 1343 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  فیلم/جابجایی زائران ایرانی حج تمتتع با قطار سریع السیر
  برنامه های پیشنهادی متخصصان ریلی حامی مسعود پزشکیان
  روزنامه جمهوری اسلامی: چه اتفاقات دیگری باید بیفتد که مسئولان باور کنند با بحران مهاجران افغانستانی روبرو هستیم؟
  فیلم دکتر پزشکیان در حین جراحی قلب باز
  ۵۰۰ میلیارد تومان به راه آهن بوشهر شیراز تزریق می شود
  وجود ۴۵۰ لوکوموتیو زمین گیر/ویدئو
  شرایط وخیم صنایع ریلی/ امکان تعطیلی کامل صنایع ریلی
  فیلم بسیار جالب | آسفالت و بتن ریزی در جاده های امریکا
  فروش نفت با تخفیف‌های سنگین به چین، پیشنهاد جلیلی بود؟ / جلیلی: با ایده‌های ما، فروش نفت در دولت فعلی به بیش از ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسید
  ببینید: طبیب ایران! / مسعود پزشکیان؛ از طبابت تا یک‌قدمی ریاست جمهوری/ ویدئو
  حمایت عبدالله طالبی بنیانگذار گروه بانک پارسیان و مدیرعامل اسبق بانک از دکتر مسعود پزشکیان
  پزشکیان به رئیسی: قرار بود گرانی را کنترل کنید، تورم را حل کنید، نرخ ارز را تثبیت کنید و قیمت ها کاهشی شود، خب چه شد؟ /مردم تحت فشار هستند
  حماس: ما قطعنامه شورای امنیت را پذیرفتیم/ آماده مذاکره هستیم
  تحصیل حدود ۲۳ هزار دانشجوی ایرانی در دانشگاه‌های ترکیه
  حمایت ربیعی از پزشکیان: قاطعانه می‌گویم او می‌تواند
  پزشکیان: گرانی و تورم کمر مردم را خرد کرده است
  گرانی حاصل عملکرد دولت است؛ کمر مردم از تورم خرد شده
  اگر مشارکت به ۵۰ درصد برسد، احتمال پیروزی پزشکیان در دور اول وجود دارد / زاکانی و قاضی زاده انصراف خواهند داد
  آیا اختیارات دولت و رییس جمهور در کشور کافی است؟/ویدئو
  قرار بود سه روزه مشکل بورس حل شود؛ اما بحران ۳ سال کامل ادامه یافت/ قرار نبود به جای حمایت فرصت‌های استفاده از مصوبه‌های پنهانی را برای نورچشمی‌ها فراهم کنید/ مشکل بورس همان مشکل اقتصاد کشور است؛ دخالت ناروای دولت در کسب و کار‌ها و تحریم‌های بین‌المللی
  علی ربیعی: برنامه پزشکیان بازگشت به مردم است/ در کنار او می ایستیم
  عبدی: ساختار انتخاباتی این دوره ناشی از خطای محاسباتی نیست
  رائفی پور | آیا رئیس جمهور اختیارات لازم برای مدیریت کشور را دارد؟/ویدئو
  ویدئو: آیا اختیارات رهبری و ریاست جمهوری تداخل دارد؟/ پاسخ دکتر پزشکیان
  قدرت و اختیارات رییس جمهور از منظر مقام معظم رهبری/فیلم
  (ویدیو) پزشکیان: باید مشخص بشود چه کسی مسؤول است
  چرا از پزشکیان حمایت می‌کنم
  پزشکیان: تقصیر‌ها همه‌اش مال آمریکاست؟! تقصیر مال ماست / با آدم‌های بی سواد نمی‌توان مملکت را به جایی رساند
  ابداع روشی جدید که می‌تواند زوال عقل را تا ۹ سال زودتر پیش‌بینی کند
  مناظره داغ مسعود پزشکیان و احمد توکلی در برنامه زنده/فیلم
  ‫نطق تاریخی مسعود پزشکیان بعد از انتخابات 94/فیلم
  پزشکیان، امشب ساعت ۲۲ در «گفتگوی ویژه خبری» شبکه خبر
  حدود، اختیارات و وظایف رئیس جمهور در قانون اساسی
  حسین علایی: امید به تغییر و بهبود
  نطق میان دستور دکتر پزشکیان ( یکشنبه 7 خرداد 1402 ) : صدای مردم را بشنوید/فیلم
  تنش در سخنرانی مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس در دانشگاه تبریز/فیلم
  صحبت های جنجالی مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز درباره درگذشت مهسا امینی/فیلم
  تصویری قدیمی از علی دایی و سیدمحمد خاتمی+عکس
  مسعود پزشکیان کیست؟ + سوابق و بیوگرافی
  آیا اختیارات دولت و رییس جمهور در کشور کافی است؟
  چه روغن موتوری مناسب خودروی شماست؟+فیلم
  علی لاریجانی با محمدباقر قالیباف ائتلاف می‌کند؟
  فیلم میزگرد جایگاه رای مردم از دیدگاه امام خمینی (ره)/ جایگاه میزان مشارکت مردم در انتخابات/ تفاوت مشروعیت و مقبولیت/ جایگاه حکومت کودتا
  تغییر استراتژی خاتمی و اصلاح طلبان
  طرح روسیه و چین براى جایگزینى مسیر دریایى کانال سوئز
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار