دوشنبه، 10 اردیبهشت 1403 - 23:35   
 
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 54962صفحه نخست » انرژی،حمل و نقل پنجشنبه، 16 بهمن 1393 - 13:52
حمل‌ونقل ریلی با تکنولوژی 80 سال پیش
 حمل‌ونقل ریلی با تکنولوژی 80 سال پیشترابر نیوز: بهمن آرمان اعتقاد دارد که «کارهایی که در زمینه حمل‌ونقل و ساخت راه‌های ارتباطی انجام می‌دهیم، متناسب با استانداردهای جهانی نیست».
  
ترابر نیوز:


 

حمل‌ونقل ریلی با تکنولوژی 80 سال پیش

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه توسعه اقتصادی بسیاری از کشورهای پیشرفته صنعتی همراه با گسترش شبکه‌های ارتباطی است اعلام کرد: کشورهای پیشرفته از نظر داشتن خطوط راه‌آهن، فرودگاه‌ها و پروازها در جایگاه نخست دنیا قرار دارند».


این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ایران بنا به دلایل گوناگونی دارای شبکه‌های ارتباطی مطمئن و ارزان‌قیمت نیست، گفت: حتی کارهایی هم که ما در زمینه حمل‌ونقل و ساخت راه‌های ارتباطی انجام می‌دهیم، متناسب با استانداردهای جهانی نیست.


آرمان با ذکر مثالی توضیح داد: خط راه‌آهن اصفهان- شیراز را همین چند سال قبل افتتاح کردیم ولی این خط دارای تکنولوژی زمان رضاشاه است به طوری که برای پیمودن یک مسافتی از شیراز به تهران که حدود 700 کیلومتر است، 12 ساعت افراد باید در قطار باشند. وی متذکر شد: یک چنین مسافتی را قطارهای تندرو که دارای سرعت بیش از 300 کیلومتر هستند در سایر کشورها در طول یک ساعت و نیم یا حداکثر دو ساعت طی می‌کنند بنابراین این کار از ابتدا اشتباه بوده ضمن اینکه خطوط راه‌آهن محدود است.


آرمان عنوان کرد: در حالی جاده‌های کشور را از دو بانده به چهار بانده افزایش می‌دهیم که چنین کاری در ابتدای سال‌های پس از جنگ جهانی دوم، برای مقابله با ترافیک جاده‌ها انجام می‌شد اما پس از مدت کوتاهی کنار گذاشته شد زیرا یک باند از این جاده‌ها با استانداردهای قدیم ساخته شده و دوم اینکه چهار بانده کردن جاده‌های موجود منجر به کاهش مصرف سوخت و مسافت نمی‌شود.


وی افزود: در حال حاضر ما نمی‌توانیم از موقعیت استراتژیک منطقه‌ای کشور استفاده کنیم به خاطر اینکه دارای خطوط راه‌آهن مناسب و آزادراه‌ها نیستیم.


وی گفت: ما از نظر برخورداری از راه‌های ارتباطی برای تصریح در فرآیند صنعتی شدن و رشد اقتصادی در شرایط مناسبی قرار نداریم و این موضوع فرآیند توسعه را در کشور بسیار کند کرده است.


آرمان تصریح کرد: آنچه به وزارت راه و شهرسازی توصیه می‌شود اینکه اولا از انجام هر گونه هزینه‌ای برای چهار بانده کردن جاده‌ها خودداری و آن را صرف آزادراه کند که هم مسافت را کم می‌کند و هم مصارف سوخت را شدیدا کاهش می‌دهد. همچنین از ساخت خطوط راه‌آهن در ایران پرهیز کند و در نهایت راه‌آهن‌هایی با قدرت حداقل 300 کیلومتر در ساعت در ایران ساخته شود.


وی خاطرنشان کرد: این مایه تاسف است که ما به طور رسمی اعلام کنیم که در ایران در هر روز چهار نفر در جاده‌های کشور جان خود را از دست می‌دهند.

تین نیوز

تعداد بازدید: 716 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار