جمعه، 14 اردیبهشت 1403 - 22:10   
 
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 40364صفحه نخست » حمل و نقل و صنایع دریاییپنجشنبه، 28 آذر 1392 - 11:00
بندر چابهار و تاثیر آن در توسعه ترانزیت وتجارت
بندر چابهار و تاثیر آن در توسعه ترانزیت وتجارتترابر نیوز:بندر چابهار آسان‌ترین و راهبردی‌ترین راه دسترسی به آبهای آزاد برای ۶ کشور محاط در خشکی در آسیای میانه است.ترانزیت و واردات کالا از طریق بندر چابهار به رونق و توسعه بخش حمل و نقل عمومی کمک می کند.
  

ترابر نیوز:

 

بندر چابهار
 
چابَهار  تلفظ (چاه‌بهار، چهاربهار) یکی از شهرهای جنوب خاوری استان سیستان و بلوچستان ایران و تنها بندر اقیانوسی این کشور می‌باشد که در کرانهٔ دریای عمان و اقیانوس هند قرار دارد. لنگرگاه آن قابلیت پهلوگیری کشتی‌های اقیانوس‌پیما را دارد و از مناطق آزاد بازرگانی ایران است.
بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی، که نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است و سازندگی و سرمایه‌گذاری فراوانی در آن صورت می‌گیرد؛ از جمله ساخت اسکله و افزایش گنجایش بارگیری کشتی‌های اقیانوس‌پیما (در خلیج چابهار) و ساخت راه‌آهن به سوی آسیای میانه و احداث فرودگاه بین‌المللی. این بندر یکی از مهمترین چهارراه‌های کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهانی است.
چابهار علاوه بر موقعیت بازرگانی، دارای جاذبه‌های فراوان تاریخی و طبیعی است. آب و هوای این شهر و پیرامون آن همیشه بهاری و معتدل است و به همین دلیل چابهار (چهاربهار) نامیده می‌شود. چابهار مرکز شهرستان چابهار است که در منتهی‌الیه جنوب شرقی ایران در کنار آب‌های گرم اقیانوس هند قرار دارد.
 
 
موقعیت اقتصادی وبازرگانی
 
براساس پیش بینی محققان سازمان ملل در زمینه حمل و نقل بین‌المللی، حدود نیمی از حمل ونقل جهان میان خاور دور با سایر نقاط دنیا انجام می‌شود. از مجموع ۳ کریدور حمل ونقل جهانی که کارشناسان سازمان ملل برای این امر پیش بینی کرده‌اند، ۲ کریدور ازایران می‌گذرد و چابهار نقطه عبور جنوبی‌ترین کریدور شرقی–غربی جهان خواهد بود. این کریدور از «دروازه ابریشم» درچین آغاز می‌شود و قلب اقتصاد این کشور یعنی استان کانتون را تغذیه کرده و به سرزمین آسیای جنوب شرقی می‌پیوندد و پس از طی این مسیر وارد هندوستان شده و با پوشش مهم‌ترین شهرهای این ناحیه مانند کلکته، ناکپور، جایپور، حصیرآباد، کراچی و بن قاسم به چابهار می‌رسد.
 
 
بندر چابهار آسان‌ترین و راهبردی‌ترین راه دسترسی به آبهای آزاد برای ۶ کشور محاط در خشکی در آسیای میانه است.
بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی، که نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است و سازندگی و سرمایه‌گذاری فراوانی در آن صورت می‌گیرد؛ از جمله ساخت اسکله و افزایش گنجایش بارگیری کشتی‌های اقیانوس‌پیماو ساخت راه‌آهن به سوی آسیای میانه و احداث فرودگاه بین‌المللی. این بندر یکی از مهمترین چهارراه‌های کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهانی است.
منطقه آزاد چابهار با مساحت ۱۴ هزار هکتار در منتهی‌الیه جنوب شرقی ایران در ۲۵ درجه و ۲۰ دقیقه عرض شمالی و ۶۰ درجه و ۲۷ دقیقه طول شرقی در شرق خلیج چابهار و در کنار آبهای دریای عمان قرار دارد. این منطقه به‌وسیله شبکه حمل و نقل زمینی و هوایی از شمال به کشورهای آسیای میانه و افغانستان، از شرق به پاکستان و از جنوب به اقیانوس هند اتصال می‌یابد. دسترسی مستقیم به آبهای آزاد و قرارداشتن در خارج از خلیج فارس و همینطور عدم آسیب پذیری در مواقع بروز بحران، موقعیت استراتژیکی را برای ایجاد یک گذرگاه ارتباطی بین کشورهای آسیابی میانه و سایر کشورهای جهان فراهم آورده‌است. بنا بر نظر سازمان ملل، چابهار یکی از مهمترین راههای کریدور شرق-غرب و جنوبی‌ترین راه این کریدور است.
 
 
واردات کالا از بندر چابهار به رونق ناوگان حمل ونقل عمومی کمک میکند
 
ترانزیت و واردات کالا از طریق بندر چابهار به رونق و توسعه بخش حمل و نقل عمومی کمک می کند.در صورت توسعه بندر چابهار و رسیدن به ظرفیت تخلیه 6 میلیون تن کالا در سال علاوه بر کاهش 50 درصدی در زمان و 25 درصد در هزینه ها به طور حتم این بندر با استقبال زیادی از طرف تجار کشورهای همسایه روبرو خواهد شد. در صورت فراهم شدن پهلو گیری کشتی هایی با ظرفیت 100 هزار تن در این بندرشاهد تحول و توسعه بیشتر در ناوگان حمل و نقل عمومی و اشتغالزایی پایدار در استان سیستان وبلوچستان خواهیم بود.در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری اگر ترانزیت کالا از چابهار به میلک راه اندازی شود شرق کشور متحول می شود.
 
 
هند 100 میلیون دلار در بندر چابهار سرمایه گذاری میکند
 
ایران – افغانستان – هند قرار است مساله توسعه ظرفیت بندری چابهار و ترانزیت کالا از طریق این بندر را با امضای تفاهم نامه ای به مرحله اجرایی برسانند.
دولت هندوستان می خواهد برای توسعه ظرفیت بندری چابهار 100 میلیون دلار در این بندر جنوب شرقی ایران سرمایه گذاری کند.بر اساس طرح توسعه بندر چابهار قرار است برای افزایش ظرفیت ترانزیتی این بندر به 20 میلیون تن تا سال 2020 ، در 5  فاز طرح توسعه بندر چابهار به مرحله اجرا در آید و ایران در  زمینه افزایش ظرفیت بندری چابهار  به دولت هند تضمین داده است.
بندر چابهار می تواند نقشی مهم در توسعه تجارت هند باآسیای مرکزی و افغانستان داشته باشد و بیشتر کالاهای هندی از طریق دریا از این بندر به کشورهای افغانستان و آسیای مرکزی ترانزیت شود.
با این حال سرمایه گذاری هند در توسعه این بندر با موانعی از جمله تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا مواجه است.
بر اساس مطالعات دولت هند راه ترانزیتی بندر چابهار مسیری امن تر ، به صرفه تر و کوتاه تر برای تجارت هند به جای مسیر پاکستان است.
همچنین توسعه بندر چابهار می تواند از وابستگی مفرط افغانستان به بندر کراچی پاکستان بکاهد و این بندر را به نفسگاهی برای ارتباط با دریاهای آزاد برای افغانستان مبدل کند.
 در پی اجاره بندر " گواتر" پاکستان به چین ، اهمیت بندر چابهار برای تجارت دولت دهلی نو با کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان دو چندان شده است.
 
 
 
 
منبع:ویکی پدیا+عصر ایران+مهر
 
 

 

تعداد بازدید: 1276 ،    
  
کلیدواژه ها: بندر چابهار - حمل ونقل - ترانزیت


اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار