پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
دوشنبه، 21 خرداد 1403 - 12:55   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فاجعه مدیریت: الحاق ۲۶ واگن مسافری به ناوگان ریلی طی ۳ سال اخیر
  فیلم| نمایش عمومی قطارهای ساخت شرکت هیتاچی ژاپن
  گزارش تصویری | مراسم بهره برداری از خط راه آهن یزد اقلید
  افغانستان در یک قدمی اتصال ریلی به بندر چابهار ایران
  وعده بهره برداری از راه آهن چابهار زاهدان در سال جاری تحقق می یابد؟
  3 شرط جذب سرمایه گذار برای مزایده لوکوموتیوها
  شرکت راه آهن، شرکت های سرمایه گذار در صنعت ریلی را ورشکسته کرد
  پیوند ریلی کریدور شمال به جنوب؛ خزر به خلیج فارس متصل شد +فیلم
  پروژه ریلی یا چاه بلع بودجه؟/ ساخت کدام مسیر ریلی در فارس توجیه دارد؟
  فیلم| مراحل اجرای راه آهن رشت- کاسپین
  مدیریت غلط راه‌آهن علیه جاده‌های کشور/ تریلی‌ها جور قطار را می‌کشند
  فیلم| راه آهن حمل مواد معدنی عربستان
  مدیرعامل ذوب آهن:ریل پروژه راه‌آهن چابهار -زاهدان را تامین می‌کنیم
  اتصال آسیا به اروپا : اهمیت راه آهن مشترک ایران ـ ارمنستان
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  فیلم| معرفی خطوط جدید مترو تهران
  پیشرفت ۷۰ درصدی راه آهن چابهار زاهدان
  راه آهن بخش خصوصی را گروگان گرفته/ جزئیات جریمه ۳۲۷ میلیارد تومانی راه آهن
  ارمنستان: به برقراری ارتباط ریلی با جمهوری آذربایجان علاقه‌مند هستیم
  شرحی بر رشد دو دهه اخیر و برنامه توسعه راه آهن هند
  فیلم| مناظری زیبا از راه آهن زاهدان
  دو چالش پروژه راه آهن شلمچه بصره؛ مین روبی و ساخت پل
  پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  سهم ترانزیت ریلی با ظرفیت فعلی می تواند ۲ برابر شود
  تکمیل کریدور ریلی ترانس افغان تا سال ۲۰۲۷
  رشد اقتصادی چین در گروی قطارهای سریع السیر است؟
  راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  آمریکا در حال برنامه ریزی برای ساخت شبکه ریلی و قطار فوق پیشرفته بر روی ماه است
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 14323صفحه نخست » از رسانه هادوشنبه، 28 فروردین 1391 - 09:12
تجارت خارجی و پیمان‌های تجاری دوجانبه
  
دسترسی به بازار یکی از مهمترین انگیزه‌های امضای توافق‌نامه‌های تجاری دوجانبه است. تحولات جهانی در سال‌های اخیر و افزایش بی رویه فشار‌های اقتصادی به کشور در زمینه تجارت بین المللی و محدودیت های ارزی ایجاد شده در چند ماه اخیر دولتمردان را ملزم می‌کند تا به ایجاد راه‌های جدید و باز کردن فضا‌های نو برای تجارت بین المللی کشور بپردازد.

فاطمه فهیمی*

تعریف قرارداد‌های تجاری دوجانبه

اصطلاح قرارداد‌های تجاری دوجانبه عموما برای توصیف هرگونه آرایش قراردادی در میان کشورها در مورد روابط تجاریشان به کار می‌رود. قرارداد های تجاری ممکن است دوجانبه یا چند جانبه باشند- که بین دو کشور و یا تعداد بیشتری از کشورها امضا می‌شوند. قرارداد‌های تجاری دوجانبه عمدتا بین دوکشور منعقد می‌شوند اما یک یا هر دو طرف قرارداد می‌تواند یک منطقه تجاری و یا یک موافقت نامه تجاری دیگر باشد. مانند توافق‌نامه آسه آن و چین که از آن به عنوان آسه آن + چین یاد می‌شود.
در موافقت‌نامه های تجاری دوجانبه یک کشور دسترسی به بازارهای خود را برای طرف دیگر در ازاء بدست آوردن توانایی خرید و فروش کالاها و خدمات خود در درون مرزهای او فراهم می‌کند. در موافقت‌نامه های تجاری دوجانبه هدف اولویت دادن به برخی کشورها در روابط تجاری، تسهیل تجارت و سرمایه گذاری بین کشور مبدا و مقصد است که عمدتا از طریق کاهش یا حذف تعرفه ها، سهمیه بندی واردات، محدودیت صادرات و دیگر موانع تجاری انجام می‌شود.
موافقت‌نامه‌های دوجانبه بستر لازم را برای آزادسازی، بکارگیری سازو‌کار بازار، اتخاذ سیاست‌های مشترک در حوزه‌های تجارت، سرمایه گذاری خارجی، رقابت و همچنین پیوندهای پولی ایجاد می‌کند. روند مذکور همچنین، زمینه های گسترش و ارتقاء شفافیت بازار، کاهش هزینه‌های مبادلات و در نتیجه توسعه مبادلات تجاری، سرمایه‌ای، فناوریک و نیز گسترش و تعمیق جریان تولید بین المللی را فراهم کرده است.

افزایش تمایل جهانی به قرارداد‌های تجاری دوجانبه

تمایل به قرار‌داد‌های تجاری دوجانبه نسبت به پیمان‌های تجاری چندجانبه و منطقه‌گرایی‌ها و حتی سازمان تجارت جهانی (WTO) رو به افزایش بوده است. تعداد این موافقت‌نامه‌ها در دهه 1960 در حدود 9 موافق‌نامه بوده است که در سال 2010 تنها تعداد موافقت نامه‌هایی که به اطلاع سازمان تجارت جهانی رسیده است بالغ بر 300 مورد عنوان شده است که اگر موافقت‌نامه‌‌هایی را که خارج از اطلاع این سازمان بسته شده است را هم اضافه کنیم رقم فوق بسیار افزایش خواهد یافت. منطقه اسیا- پاسفیک شاهد اوج این تمایل بوده است. تعداد این قراردادهای تجاری دوجانبه در آسیا-پاسفیک از 57مورد در سال 2002 به 176مورد در اکتبر 2006 رسیده است.

تجارت خارجی و پیمان‌های تجاری دوجانبه

 

مزیت‌ها و فوائد موافقت‌نامه‌‌های تجاری دوجانبه

دلایل متعددی موجب جلب توجه کشورها به سمت قرارداد‌های تجاری دوجانبه شده است. که در ادامه به بررسی برخی‌از آنها می‌پردازیم.
توافقات بومی و انجام مذاکرات سریعتر
در توافق‌نامه‌های دوجانبه از آنجایی که فقط دو هویت درگیر هستند، مذاکرات و ایجاد قوانین مطابق شرایط خاص هرکشور راحت‌تر امکان پذیر است و کشور‌ها می‌توانند روابطشان را با هرکشور بر اساس شرایط خاص و مزایای نسبی تجارت با آن تدوین کنند؛ ثانیا محدودیت جغرافیایی برای اعضا- چنان چه در منطقه‌گرایی‌ها شاهد هستیم- وجود ندارد و با هر کشوری در سراسر جهان می‌توان این توافق‌ها انجام گیرد. سرخوردگی ناشی از به نتیجه نرسیدن بسیاری از اهداف سازمان تجارت جهانی و حتی مذاکرات چند‌جانبه در بسیاری از منطقه‌گرایی‌ها در کنار مزیت‌های بالا توافق‌های تجاری دوجانبه یکی از دلایل توجه به توافق‌نامه‌های تجاری دوجانبه بوده است. کلی نگری در تصمیمات سازمان تجارت جهانی بدون در نظر گرفتن شرایط شرایط توسعه‌ای،اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و منابع درامدی مهم هرکشورو نیز سلطه قدرت های بزرگ در پذیرش اعضا و اتخاذ تصمیمات مطابق خواست و منافع‌ آنها از دلایل مهمی است که از تمایل کشورها برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی کاسته و علاقه‌آنها را برای انعقاد موافقت‌نامه‌های تجاری دوجانبه گسترش داده است. کشورها با امضای چنین قرارداد‌های علاوه بر آنکه سریعتر به اهداف مدنظرشان مطابق شرایط خاص خود دست می‌یابند با این کار بخشی از مزایای پیوستن به سازمان تجارت جهانی را هم بدست می‌اوررند. از سوی دیگر افق کاری این توافق‌نامه‌ها نسبت به توافقات چندجانبه و سازمان تجارت جهانی محدودتر بوده و کمتر مورد توجه رسانه‌ها قرارمی‌گیرد،لذا فشارها ناشی از گروه‌های اپوزیسیون داخلی و به طور خاص گروه‌های صنعتی حساس، و یا گروه‌های خارجی چون شرکای تجاری سنتی، دیگر اعضای گروه‌بندی های منطقه‌ای که اعضای قرارداد دوجانبه در آن عضو اند را کم می‌کند و این موجب می‌شود که توافق‌نامه‌های دوجانبه سریعتر از توافق‌نامه‌های چندجانبه و مذاکرات تجارت جهانی به نتیجه برسد. با توجه به شرایط خاص ج.ا.ایران و افزایش تحریم‌ها در ماه‌های اخیر علیه ج.ا.ایران خصوصا در زمینه‌های مالی که فضای تجارت بین المللی را برای کشور تنگ تر کرده است،توجه به این گونه قرارداد‌ها می‌تواند راه‌های جدیدی را ترسیم نماید.

دسترسی به بازار

دسترسی به بازار یکی از مهمترین انگیزه‌های امضای توافق‌نامه‌های تجاری دوجانبه است، که شامل دسترسی به بازارهای جدید و ترمیم بازهای قدیمی می‌باشد. سرخوردگی در روند آزادسازی‌های ا‌قتصادی و اهداف از پیش تعیین شده سازمان تجارت جهانی توجهات جهانی را به منطقه‌گرایی‌ها و چندجانبه‌گرایی‌ها سوق داد و سرخوردگی در به نتیجه رسیدن تمامی اهداف بین چندجانبه‌گرایی‌ها دولت‌ها را به سمت مذاکرات و قرارداد‌های تجاری دوجانبه کشانده است. از سویی وقتی سیستم تجارت جهانی شروع به ایجاد بلوک بندی‌های اقتصادی و تجزیه هرمنطقه به بخش‌های اقتصادی مجزا کرد، کشورهایی که عضو یکی از این قرارداد‌های تجاری چندجانبه نبودند، احساس کردند که مجبورند برای حفظ بازارهای منطقه‌ای و یا جبران بازارهایی که به دلیل عضویت در یک منطقه دیگر از دست داده‌اند به یکی از این توافق نامه‌ها بپیوندند و یا خود یک توافق‌نامه جدید را ایجادکنند. بسیاری از قرارداد‌های تجاری دوجانبه در پاسخ به تهدیدات این چنین محیط خارجی توسعه یافته‌اند، یعنی بازگرداندن لینک‌های تجارت خارجی که قبل از پیوستن شریک تجاری آنها به یک منطقه برای آنها وجود داشته است. این قرارداد‌ها برای دور‌زدن و یا حداقل کردن اثرات تبعیض آمیزی که یک قرارداد تجاری ترجیحی برآنها تحمیل کرده است به وجود آمده اند.
تعلل در پیوستن به این رویه فضای تجارت بین المللی را برای کشورها تنگ می‌کند. ایران نیز از این امر مستثنی نیست و برای حفظ بازارهای سنتی خود و گسترش بازارهایش خصوصا در زمینه صادرات غیرنفتی لازم است تا به شناسایی بازارهای مستعد پرداخته و از طریق انعقاد چنین پیمان‌هایی راه را برای صادرات محصولات تولیدی صنایع و بخش خدمات فراهم کند.

پیشبرد اهداف سیاسی

توافق‌نامه‌‌های دوجانبه عمدتا یک نقش سیاسی فعال را بازی می‌کنند. این موافقتنامه معمولا نقش مهمی در ثبات اقتصادی و سیاسی دارند. در روابط امریکا و چین از مذاکرات تجاری دوجانبه اغلب به عنوان پلت فرمی برای یافتن نقاط علاقه و درک متقابل استفاده می‌شود. و در بسیاری از موارد به عنوان یک مشوق سیاسی در روابط میان کشورها بکارگرفته می‌شوند. برای مثال امرزه قرارداد‌های تجاری دوجانبه یکی از سلاح‌های امریکا در مبارزه با ترور هستند. در واقع یک عنصر پاداش به دوستان و ایجاد لینک‌های ژئوپلتیک در پیگیری قراردادهای تجاری دوجانبه امریکا جود دارد. طرح تجارت آزاد خاورمیانه که در سال 2003 توسط بوش پیشنهاد شده بود و در راستای چنین انگیزه‌ای بوده است.
از سوی دیگر قرارداد‌های تجاری دوجانبه گاها برای افزایش همگرایی سیاسی میان کشور‌ها و حتی با هدف ادغام سیاسی انجام می‌گیرد. قرارداد‌های تجاری دوجانبه میان چین و هنگ کنگ از این دست هستند. همچنان که این توافق‌نامه‌ها بستر لازم را برای انجام مذاکرات در زمینه‌های سیاسی مد نظر کشورها فراهم می‌کنند.

انواع قرارداد‌های تجاری دوجانبه

قرارداد‌های تجاری دوجانبه موارد متعددی را می‌توانند در درون خود جای دهند. سابقا عمده بندهای این موافقت‌نامه‌ها مربوط به تجارت کالا بود. اما امروزه مسائل دیگری از جمله خدمات، سرمایه گذاری، مسائل مربوط به تبادلات مالی و پولی، مسائل زیست محیطی و ... در حیطه این موافقت‌نامه‌ها قرار گرفته اند.
تغییر ساختار اقتصادی کشورها در سال‌های اخیرموجب شده موافقت نامه های دوجانبه در تجارت خدمات روند رو به رشد تری نسبت به سایرین بیابد. نمودار زیر رشد تجارت بین المللی خدمات را نسبت به تولید صنعتی و کشاورزی نشان می دهد.

تجارت خارجی و پیمان‌های تجاری دوجانبه


بازارهای همجوار جمهوری اسلامی ایران از جمله عراق، افغانستان، سوریه و... نیازمندی های بالایی برای واردات خدمات برای بازسازی و توسعه خود دارند. و مزیت های نسبی ج.ا.ایران در زمینه خدمات فنی مهندسی، خدمات پزشکی و... می تواند زمینه ساز تجارت دوجانبه موفقی برای طرفین باشد.

حذف ارز واسط

بعد از بحران اقتصادی سال 2008 کشورها سعی کردند مسائل مربوط به تبادلات پولی و مالی را در توافق نامه‌های دوجانبه گسترش دهند و ما شاهد افزایش توافقات دو جانبه مالی و پولی هستیم. حذف ارزهای واسط دلار و یورو از مبادلات میان کشورها یکی از بندهایی بوده که در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. تصمیم ۵ کشور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی برای استفاده از ارزهای ملی یکدیگر در مبادلات تجاری و حذف ارز واسط در سال گذشته از این دست اقدامات بوده است.

فرصت‌های توافقات دوجانبه برای جمهوری اسلامی ایران


تحولات جهانی در سال‌های اخیر و افزایش بی رویه فشار‌های اقتصادی به کشور در زمینه تجارت بین المللی کشور و محدودیت های ارزی ایجاد شده در چند ماه اخیر دولتمردان را ملزم می‌کند تا به ایجاد راه‌های جدید و باز کردن فضا‌های نو برای تجارت بین المللی کشور بپردازد. مزایای بالقوه توافق‌نامه‌های تجاری دوجانبه از جمله سهولت و انعطاف پذیری مفاد بر اساس شرایط خاص هردو کشور این فرصت‌ را فراهم می‌کند تا تجارت بین‌المللی مان را براساس شرایط جدید کشور به طور بومی تنظیم کرده و همچنان از این امر به عنوان فرصتی برای گسترش بازار صادرات کالاهای غیرنفتی و تجارت خدمات استفاده کنیم. در این بین توجه ویژه به بازارهای همسایه و منطقه مانند عراق، افغانستان، مصر و...و فراهم کردن زمینه صادرات خدمات فنی مهندسی که به شدت مورد نیاز این کشورها می‌باشد، در کنار استفاده از مکانیزم موافقت نامه‌های مالی برای دریافت وجوه خدمات صادراتی برای رفع مشکلات ارزی ایجاد شده در نتیجه تحریم های جدید غرب علیه کشورمان می‌تواند علاوه بر کم کردن اثرات ناشی از تحریم ها بر اقتصاد کشور به رشد و شکوفایی تجارت خارجی ایران بی‌انجامد. از سویی اجرایی شدن چنین توافق نامه‌هایی با کشورهای منطقه که شرایط سیاسی جدیدی را در حال تجربه کردن هستند، این امکان را فراهم می‌کند تا پیوندهای عمیقتر و مستحکم تر را با ملت‌های منطقه ایجاد کنیم. روی آوردن به این توافقات دوجانبه علاوه بر آنکه زمینه تحکیم روابط با ملت‌های منطقه و دولت‌های جدید را فراهم می‌کند فضا را برای ایجاد همگرایی در اصول واهداف سیاسی و بیان اندیشه‌ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی فراهم می‌سازد. و به تقویت جایگاه کشور در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی در داخل و خارج خواهد انجامید.
بر این اساس لازم است که تصمیم‌گیران عرصه تجارت خارجی کشور و متولیان این حوزه، رویکرد توافق‌نامه‌های تجاری دوجانبه را در دستور کار قرار دهند و از پیگیری مسایل دست و پاگیری همچون پیوستن به سازمان تجارت جهانی صرف نظر نمایند. ایران چه با منطق اقتصادی و چه با منطق سیاسی ناگزیر به روی آوردن به توافقات دو جانبه تجاری خواهد بود.

*فاطمه فهیمی،کارشناس ارشد روابط بین‌الملل

پی نوشت:
1-دایره المعارف بریتانیکا-
2- http://www.ehow.com/about_6516635_definition-bilateral-trade-agreement.html
3- صد نکته در خصوص توسعه و تولید کشور، مؤسسه مطالعات و پژوه شهای بازرگانی مرکز تحلیل اطلاعات بازار ایران، اسفند 89 صفحه13
Jayant Menon, Bilateral Trade Agreements and the World Trading System, ADB Institute Discussion Paper No. 57,nov2006

 
تعداد بازدید: 1206 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  ‫نطق تاریخی مسعود پزشکیان بعد از انتخابات 94/فیلم
  پزشکیان، امشب ساعت ۲۲ در «گفتگوی ویژه خبری» شبکه خبر
  حدود، اختیارات و وظایف رئیس جمهور در قانون اساسی
  حسین علایی: امید به تغییر و بهبود
  نطق میان دستور دکتر پزشکیان ( یکشنبه 7 خرداد 1402 ) : صدای مردم را بشنوید/فیلم
  تنش در سخنرانی مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس در دانشگاه تبریز/فیلم
  صحبت های جنجالی مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز درباره درگذشت مهسا امینی/فیلم
  تصویری قدیمی از علی دایی و سیدمحمد خاتمی+عکس
  مسعود پزشکیان کیست؟ + سوابق و بیوگرافی
  آیا اختیارات دولت و رییس جمهور در کشور کافی است؟
  چه روغن موتوری مناسب خودروی شماست؟+فیلم
  علی لاریجانی با محمدباقر قالیباف ائتلاف می‌کند؟
  فیلم میزگرد جایگاه رای مردم از دیدگاه امام خمینی (ره)/ جایگاه میزان مشارکت مردم در انتخابات/ تفاوت مشروعیت و مقبولیت/ جایگاه حکومت کودتا
  تغییر استراتژی خاتمی و اصلاح طلبان
  طرح روسیه و چین براى جایگزینى مسیر دریایى کانال سوئز
  کاندیداهای رسمی جبهه اصلاحات معرفی شد: عباس آخوندی، پزشکیان و جهانگیری
  ببینید / ویدیویی تاریخی از حضور محمد مصدق و تیم حقوقی اش در دادگاه بین المللی لاهه
  صدیقی، امام جمعه موقت تهران: هر رئیس جمهوری اگر بخواهد مسئولانی را که رئیسی منصوب کرده عوض کند، خسارتش برای مردم است
  راه‌آهن ارمنستان به ایران متصل می‌شود
  یک مقایسۀ تأمل‌برانگیز بین ایران و کره‌جنوبی
  اختیارات رئیس جمهور بیشتره یا رهبری ؟؟
  بزرگترین دشمن آمریکا 35 تریلیون دلار بدهی است
  حجم نقدینگی جهان چند دلار است؟
  ۳۹ کشته در حمله خون آشام های صهیونیسم به مدرسه سازمان ملل در غزه
  سرمایه گذاری هند در شمال، جنوب و چابهار؛ تغییر متد انتظار و تماشا در برابر چین و پاکستان
  دلیل تمایل هند به گنجاندن بندر چابهار در کریدور شمال-جنوب
  تجربه ساخت هواپیما در ایران از گذشته تا امروز؛ ایران تولیدکننده هواپیما می شود؟
  فیلم میزگرد بسیار ارزشمند جایگاه رای مردم از دیدگاه امام خمینی (ره)
  نظر حضرت امام خمینی ره درباره حکومت و مردم/فیلم
  آمریکا متن قطعنامه شورای حکام علیه ایران را تعدیل کرد
  احمدی‌نژاد: با چهار اقدام مشکلات اقتصادی حل می‌شود
  حدادعادل: اگر جبهه رقیب، انتخابات سال ۹۲ را تکرار کند، باید تلاش کنیم تا به دست خودمان زمینه شکست را فراهم نکنیم
  اولین فیلم تبلیغاتی مسعود پزشکیان منتشر شد + فیلم
  مسعود پزشکیان: رفتارهای غلطی که در ۴۰ سال کردیم همه رو از دین و اسلام دور کردیم/فیلم
  هاشمی‌طبا: اگر رئیس‌جمهور نتواند تشخیص اولویت‌های کشور را داشته باشد، کار او به منزله کوبیدن آب در هاون است
  رائفی پور | آیا رئیس جمهور اختیارات لازم برای مدیریت کشور را دارد؟ فیلم
  نقش موثر رئیس جمهوری در سیاست خارجی ایران
  قدرت و اختیارات رییس جمهور از منظر مقام معظم رهبری/نمایش تصویری
  ببینید / فیلم تبلیغاتی ثبت‌نام «مصطفی پورمحمدی» در انتخابات؛ «قرار ما این نبود؛ قرار نبود بسیاری از شما مردم نگران گذران زندگی خود باشید»
  «حمیرا ریگی» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار شد
  نقش اتصال منطقه آزاد چابهار به شبکه ریلی کشور
  دلایل عباس آخوندی برای نامزدی در انتخابات در کنار افتخار به عملکرد عملکرد حمل و نقلی خود
  چرا حمل و نقل ریلی مغلوب حمل و نقل جاده ای می شود؟
  فیلم| ایرباس بلوگا ایکس ال
  ببینید: «اون» دنبال جنگ است؟ جنگی جدید و خطرناک در راه است؟
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار