پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
سه شنبه، 16 خرداد 1402 - 03:12   
 
 
   آخرین اخبار  
  قطار پیشرفته ای که شما را عاشق سفر می کند + فیلم
  فیلم قطار هند، پوشیده از انسان!
  قطار اعجاب انگیز در ژاپن!
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار می شود؟
  فیلم قطار هند و یا مسافرین قطار در هندوستان
  تصاویر باورنکردنی از مسافران قطار در هند
  وعده جهش بی سابقه صنعت ریلی به دلیل تفاهم‌نامه جدید راه آهن
  آیا راه آهن چابهار تا شهریور 1403 به بهره برداری می رسد؟
  عراق از پروژه راه آهن و جاده اروپا-خاورمیانه رونمایی کرد
  بازدید وزیر کشور از فاز یک پروژه راه‌آهن کرمانشاه - خسروی
  تصویب تحقیق و تفحص از شرکت راه آهن در کمیسیون عمران
  امیدواریم راه آهن خاش-چابهار تا پایان سال به بهره‌برداری برسد/عزم مجلس برای حمایت و تقویت پروژه‌های زیرساختی
  پیشنهاد عربستان به عراق برای کشیدن راه آهن از دریای سرخ
  راه آهن رشت-آستارا ضرورتی اجتناب ناپذیر است
  اتصال خطوط یک و ۶ شبکه مترو پایتخت به خط راه آهن سریع السیر تهران_مشهد
  حسینی: با تکمیل پروژه راه‌آهن رشت - آستارا ساختار اقتصادی کشور رشد می‌کند
  حرکت لاکپشتی پروژه راه‌آهن کرمانشاه- خسروی
  آخرین وضعیت راه‌آهن غرب کشور/ قطار کی به مرز خسروی می‌رسد؟
  پیمانکار راه آهن بوشهر مشخص شد
  راه‌آهن موظف‌ به‌ واگذاری واگن‌های خود به بخش غیردولتی شد
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 99487صفحه نخست » مطلب ویژهچهارشنبه، 27 اردیبهشت 1402 - 07:01
تحلیل اصول تصمیم گیری در سرمایه گذاری های ریلی
تحلیل اصول تصمیم گیری در سرمایه گذاری های ریلیترابر نیوز: شبکه پر سرعت ریلی منجر به افزایش جذابیت ایران جهت ترانزیت و جذابیت کشور جهت جذب میلیون ها توریست در سال خواهد گردید. توسعه شبکه ریلی پرسرعت هزینه حمل محصولات واحدهای تولیدی از قبیل صنایع پتروشیمی، فولاد، مس و سایر تولیدات انبوه را کاهش می دهد.چنانچه ۲۰ درصد جابجایی مسافر از جاده به ریل منتقل شود حداقل سی درصد از سوانح جاده ای کاسته خواهد شد و این به مفهوم جلوگیری از کشته شدن بیش از ۵ هزار نفر در سال و جلوگیری از قطع نخاع و قطع عضو و سایر عوارض شدید جاده ای به میزان بیش از ده هزار نفر در سال است.
  

ترابر نیوز:

با قطار می توان حجم انبوه بار را در هر بار تردد جابجا نمود. سرعت قطارهای باری می تواند به حدود ۳۰۰ کیلومتر در ساعت و قطارهای مسافری به دو برابر برسد. امنیت قطار بالاتر از امنیت همه روش های حمل و نقل است. در مجموع مصرف انرژی قطار بسیار کمتر از حمل بار از طریق سایر روش های حمل است. امنیت جابجایی مسافر با قطار غیر قابل مقایسه با جاده می باشد. سالانه جهت جابجایی ده میلیارد نفر مسافر با قطار کمتر از هزار نفرکشته و زخمی می شوند در حالی که در جابجایی ده میلیارد نفر در سفرهای جاده ای بیش از صدهزار نفر کشته می شوند.
میزان مصرف انرژی جهت حمل هر تن بار با قطار حدود یک ششم حمل و نقل جاده ای است لذا میزان آلایندگی قطار یک ششم حمل و نقل جاده ای است. برای احداث تجهیزات تامین برق و برقی کردن قطارهایی که ده میلیارد مسافر را در سراسر جهان جابجا نمایند هزینه ای بسیار کمتر از هزینه برقی کردن خودرو ها و احداث تجهیزات تامین و انتقال برق به جایگاه های شارژ خودرو سرمایه گذاری مورد نیاز است. میزان سرمایه گذاری برای احداث زیرساخت های ریلی کمتر از سرمایه گذاری مورد نیاز جهت احداث زیرساخت های جاده ای استاندارد و تعمیر و نگهداری آنها می باشد. جابجایی مسافر با خودرو در مسیرهای طولانی خسته کنند و منجر به آسیب به بدن می شود در حالی که جابجایی با قطار در مسیرهای طولانی نیز آسان تر و در آرامش بیشتر و بدون صدمه به بدن و ستون فقرات می باشد.

کلیات اقتصاد حمل و نقل ریلی
منبع درآمد سرمایه گذاران در حوزه ریلی از محل بارنامه حمل بار یا کرایه مسافر تامین می شود. در اکثر کشورها از جمله ایران بابت جابجایی بار یارانه ای در حوزه ریلی پرداخت نمی شود اما در بسیاری از کشورها از جمله ایران برای جابجایی مسافر با قطار یارانه اختصاص می یابد و این یارانه به مالکین واگن و لکوموتیو پرداخت می شود اغلب مالکین خط ولکوموتیو و واگن شخصیت های حقوقی متفاوت می باشند.
در ایران بطور معمول حدود۵۵ درصد مبلغ بارنامه بابت حمل هر محموله ریلی به مالک ریل(در ایران دولت) و ۲۰ الی ۲۵درصد بارنامه سهم مالک لکوموتیو و ۲۰ تا ۲۵ درصد سهم مالک واگن است. برای جابجایی مسافر در بیشتر مسیر ها یارانه اختصاص می یابد هر چند این یارانه چندان قابل توجه نیست.

تصمیم گیری بر مبنای سود شرکتی
بخش باری: در ایران دولت بابت حمل بار ریلی یارانه ای پرداخت نمی نماید و شرکت راه آهن و شرکتهای ریلی بابت حمل بار سود کسب می کنند. ۵۵درصد مبلغ بارنامه به شرکت ملی راه آهن تعلق دارد. هر چند به دلیل بهره وری بسیار ضعیف شبکه ریلی ایران حاشیه سود شرکتهای ریلی با توجه به تورم و بهره بانکی ایران چندان مناسب نمی باشد.
بخش مسافری: در حوزه حمل مسافر به دلیل تعیین کرایه توسط دولت، جابجایی مسافر در همه مسیرها بجز مسیر مشهد غیر اقتصادی و یارانه ای است. لذا در صورت عدم پرداخت یارانه حوزه ریلی مسافری زیان ده است.

کاهش تلفات جابجایی مسافرین
سالانه حدود۱۸ هزار نفر در سوانح جاده ای کشته وبیش از ۳۰هزار نفر دچار مصدومیت های شدید از قبیل قطع نخاع یا قطع عضو یا جراحت می شوند. چنانچه ۲۰ درصد جابجایی مسافر از جاده به ریل منتقل شود حداقل سی درصد از سوانح جاده ای کاسته خواهد شد و این به مفهوم جلوگیری از کشته شدن بیش از ۵ هزار نفر در سال و جلوگیری از قطع نخاع و قطع عضو و سایر عوارض شدید جاده ای به میزان بیش از ده هزار نفر در سال است. با توسعه شبکه ریلی و احداث قطارهای پرسرعت مسافری و باری اهداف بلند فوق محقق خواهند گردید.

کاهش بار ترافیک جاده ای
با انتقال ۲۰ تا ۳۰ درصد جابجایی مسافر و بار به حمل و نقل ریلی از ترافیک جاده ای در حد قابل توجهی کاسته خواهد شد.

کاهش آلودگی هوا
انتقال بار از حمل و نقل جاده ای به ریلی منجر به کاهش آلودگی هوا به میزان قابل توجهی خواهد شد چرا که برای حمل هر تن بار با ریل آلودگی هوا شش برابر کاهش می یابد. همچنین انتقال جابجایی مسافرین به قطار منجر به کاهش حدود دو برابری آلودگی هوا می شود خصوصا انتقال مسافرین به قطارهای برقی آلودگی هوا برای شهرها و مردم ساکن آن به دنبال نخواهد داشت.

کاهش هزینه های ناشی از تصادفات جاده ای
تصادفات جاده ای عمدتا ناشی از برخورد کامیون ها و اتوبوس ها و خودروهای شخصی به یکدیگر یا به موانع پیرامون جاده حادث می گردد. با لحاظ ارزش این خودروها و با لحاظ ده ها هزار تصادف در سال این خودرو های گران قیمت یا نابود می شوند یا بخش عمده ارزش خود را از دست می دهند مهمتر از این سرمایه های فیزیکی جان و سلامتی انسان ها است. هر کشته بیش از ۷ میلیارد تومان هزینه برای کشور به دنبال دارد.

کاهش مصرف انرژی
مصرف سوخت قطارهای باری یک ششم کامیون ها است. چنانچه نیمی از بار کشور به قطار منتقل شود سالانه حدود ۱۵ میلیارد لیتر گازوئیل کمتری مصرف خواهد شد که ارزش آن بین ۸ تا ۱۰ میلیارد دلار است. همچنین انتقال یک سوم مسافرت ها از جاده به قطار منجر به میلیارد ها دلار صرفه جویی در مصرف بنزین خواهد شد.

تصمیم گیری بر امنیت و آرامش اجتماعی
با توسعه شبکه ریلی و احداث خطوط ریلی برقی و پر سرعت مردم احساس امنیت روانی بیشتری می نمایند و رضایت از حاکمیت و فضای زندگی افزایش می یابد. خبر های دردناک کمتری در خصوص مرگ و آسیب دیدگی عزیزان به گوش مردم می رسد. آلودگی هوا کمتر خواهد شد. مردم با آرامش مسافرت می کنند و بیشتر می توانند از نزدیکان و عزیزان خود دیدن نمایند و آرامش اجتماعی بیشتر خواهد شد مردم با راحتی و آرامش به مسافرت می روند و زندگی مردم بهتر خواهد شد. توسعه شبکه مدرن ریلی و خطوط ریلی پر سرعت تاثیر قابل ملاحظه ای بر زندگی مردم در ابعاد مختلف به دنبال دارد. شبکه ریلی مدرن مهمترین زیرساخت توسعه ای است که تاثیر مستقیم شگرفی بر زندگی مردم به دنبال دارد. به همین سبب دولتها در کشورهای در حال توسعه سرمایه گذاری های چند میلیارد دلاری در زیر ساخت های ریلی انجام می دهند . کشورهای های چین، ژاپن، آلمان، فرانسه، هند و آمریکا سالانه ده ها میلیارد دلار در توسعه زیرساختهای ریلی انجام می دهند.
توسعه شبکه ریلی پرسرعت استان ها پیوند اقتصادی و فرهنگی اقصا نقاط کشور را بهم نزدیکر و انسجام ملی را افزایش می دهد. شبکه ریلی پرسرعت منجر می شود در بحران های مختلف از جمله سیل و زلزله و غیره کمک های مردمی در حجم انبوه و زمان کوتاه تری تا نزدیکی محل حادثه منتقل شوند. شبکه پر سرعت ریلی منجر به افزایش جذابیت ایران جهت ترانزیت و جذابیت کشور جهت جذب میلیون ها توریست در سال خواهد گردید. توسعه شبکه ریلی پرسرعت هزینه حمل محصولات واحدهای تولیدی از قبیل صنایع پتروشیمی، فولاد، مس و سایر تولیدات انبوه را کاهش می دهد. دولت می بایست بهر طریق ممکن جذابیت سرمایه گذاری بخش خصوصی در زیرساختهای ریلی را افزایش دهد جذابیت لازم برای جذب سرمایه گذاری خارجی ایجاد و بهره وری شبکه ریلی را از وضعیت اسفناک کنونی خارج نماید.
نظر به مراتب فوق پیشنهاد می شود حداقل به مدت ۵ سال حداقل ۲۵درصد درآمدهای کشور به توسعه زیرساخت های شبکه ریلی پرسرعت اختصاص یابد. حداقل سرعت قطارها به ۱۲۰ کیلومتر برسد و مسیرهای پرترددی چون تهران- اصفهان و تهران- مشهد و سایر مسیرهای پرتردد برقی شوند.

سید حسین میرافضلی

تعداد بازدید: 375 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  ۱۰ قدرت هسته‌ای جهان چه میزان برق هسته‌ای تولید می‌کنند؟
  قطار پیشرفته ای که شما را عاشق سفر می کند + فیلم
  انتقال آب از دریا و استخراج آبهای ژرف مهم ترین برنامه دولت برای حل مشکلات آب سیستان است
  مصرف برق وسایل منزل چقدر است؟ | با جدول کامل
  رئیس کمیسیون اصل نود: با ۱۲ هزار مگاوات کسری برق مواجه هستیم
  سید حسن خمینی: حفظ جمهوریت را باید نصب العین خود قرار دهیم / انتخابات یکی اصول سیاسی نظام است؛ باید نسبت به مقدمات، ارکان، حفظ و سلامتش توجه داشته باشیم / فقه امام فقه متحجر نیست
  ویدیو / فرار دیوانه وار تراکتور از دست پلیس در مشهد
  فیلم قطار هند، پوشیده از انسان!
  گشتی در غول اقیانوس ها + فیلم
  قطار اعجاب انگیز در ژاپن!
  فیلم| مرگ های وحشتناک و دلخراشی در سوانح جاده
  چند درصد از متوفیان تصادفات رانندگی شهر تهران عابران پیاده هستند؟
  جاده مرگ در خط پایان
  آیا می توان به هواپیمای ایران 140 اعتماد کرد؟/ بررسی تاریخچه سوانح هواپیمای ایران 140
  جزئیات برخورد دو اتوبوس در اتوبان سعیدی تهران
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار می شود؟
  میان ایران و ترکیه یک رقابت برای ام‌القرایی منطقه در جریان است / این رقابت در دولت جدید اردوغان، شاید شدت بگیرد / داستان ایران-عربستان با ایران-ترکیه متفاوت است؛ عمق استراتژیک ما با عربستان نقطه مشترکی ندارد، اما با ترکیه همگراست / ترکیه دشمن ایران نیست، اما هرجا منافعش ایجاب کند، تلاش می‌کند منافع ایران را کاهش دهد
  فیلم قطار هند و یا مسافرین قطار در هندوستان
  فرمانده نیروی دریایی ارتش: به‌زودی ائتلاف‌ جدید دریایی ایران با کشور‌های منطقه از جمله عربستان، امارات، قطر، بحرین و عراق شکل می‌گیرد
  ظریف در مورد جمله «خودمان انتخاب کردیم»: برای پیشگیری از ترکمانچای‌ها باید «انتخاب کنیم» که آرزوهایمان را در چارچوب امکانات دنبال کنیم
  ویدیو / قذافی با امام موسی صدر چه کرد؟ / قسمت اول
  تصاویر باورنکردنی از مسافران قطار در هند
  کانال سوئز چطور ساخته شد؟+تصاویر
  چهارمین چاه ژرف در سیستان و بلوچستان هم به آب رسید
  سکته قلبی منجر به زوال ذهنی سریع‌تر می‌شود.
  قرارداد بلندمدت صادرات گاز قطر به بنگلادش از میدان مشترک با ایران
  ویدیو / قذافی با امام موسی صدر چه کرد؟ / قسمت اول
  آب هیرمند ابزار امریکا برای ایجاد تنش میان ایران و افغانستان است
  نخستین چاه ژرف در سیستان به آب رسید
  با مصرف برق چقدر آب مصرف می‌کنیم؟
  فیلم کانال سوئز شاهکار داریوش بزرگ
  کدام کشور بیشترین پهپاد نظامی را دارد؟ (ویدیو)
  وعده جهش بی سابقه صنعت ریلی به دلیل تفاهم‌نامه جدید راه آهن
  آیا راه آهن چابهار تا شهریور 1403 به بهره برداری می رسد؟
  منتظر تغییر سیاست خارجی اردوغان باشیم؟ / او همچنان کریدور «زنگزور» را پیگیری خواهد کرد؟
  ویدیو / ظریف: سازش مگر چیز بدی ست؟ قرآن می گوید «وَ الصُّلْحُ خَیْرٌ»
  واشنگتن: برجام در دستور کار ما نیست، ایرانی‌ها با حسن نیت مذاکره نمی‌کردند
  افزایش دو برابری شیرین سازی آب چاه های ژرف سیستان
  به آب رسیدن سومین چاه ژرف در منطقه سیستان/امکان برداشت هشت میلیون لیتر در روز
  شکایت ایران از طالبان در شورای امنیت/ اهرم فشار برای گرفتن حقابه هیرمند
  کتاب ارزشمند هنر شفاف اندیشیدن با ترجمه زیبای عادل فردوسی پور
  تماشا کنید: عاقبت، گرگ زاده، گرگ بود / ایران باید در مقابل طالبان چه کند؟
  ساخت کانال سوئز به فرمان داریوش بزرگ
  ژاپن می‌خواهد تا سال ۲۰۲۵ انرژی خورشیدی را از فضا به زمین بتاباند
  ماموریت رئیس جمهور به وزیر خارجه برای پیگیری رابطه با مصر
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1389
tarabarnews@ymail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار