پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
شنبه، 18 آذر 1402 - 00:59   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌ آهن توانمند یکی از عناصر ایران قدرتمند است
  بهترین راهکار برای ساخت قطعه سوم آزادراه تهران شمال چیست؟
  در شبانه روز ۲۰۰ واگن میان دو کشور ایران و ترکیه تبادل می شود
  زیان شرکت های خصوصی مالک واگن از تصمیمات غیراصولی راه آهن
  طولانی ترین تونل راه آهن روسیه زیر بمباران اوکراینی ها
  علت کمبود بلیت قطار و مشکلات حال حاضر راه آهن چیست؟
  موشکافی رکوردشکنی راه‌ آهن در جابه‌جایی مسافر ریلی
  احداث خط ۱۰ متروی تهران شروع شد
  راه‌ آهن زاهدان چابهار تا یک سال آینده به بهره‌ برداری می‌ رسد
  راه آهن رشت کاسپین به بهره برداری نزدیک شد
  چهار مسیر ریلی در استان فارس ساخته می شود
  نامه 5 تشکل ریلی به رئیس جمهور رفتار مدیریت راه آهن را خشن تر کرد!
  جذابیت از دست رفته راه آهن برای حمل و نقل مسافری
  ایستگاه های مترو روی نقشه
  اجاره واگن برای رفع مشکل کمبود قطار مترو به‌عنوان راهکاری کوتاه‌مدت
  فواید راه اندازی مترو پرند ؛ 18 سال انتظار به پایان می رسد؟
  حمایت از سرمایه‌ گذاران بخش خصوصی در صنعت ریلی کشور
  دولت نرخ بلیت قطار را آزاد کند
  بر رفع مشکلات راه آهن کرمانشاه تاکید شد
  فیلم | خطوط متروی توکیو با یک روش عجیب سازماندهی شد
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 97374صفحه نخست » اقتصاد- حمل و نقلشنبه، 26 شهریور 1401 - 06:49
معرفی انواع سرعت گیر ترافیکی و کاربردهای آن
  
ترابر نیوز:

سرعت گیر ترافیکی

از مهم‌ ترین تجهیزات کنترل ترافیک باید به سرعت گیر ترافیکی اشاره کنیم که در معابر عمومی خیابان‌ ها و پارکینگ‌ ها نصب می‌ شود. این سرعت‌ گیرها با هدف کنترل سرعت رانندگان و ایجاد یک مانع برای جلوگیری از افزایش سرعت طراحی و نصب می‌ شود. در این مطلب قصد داریم درباره انواع سرعت گیر ترافیکی و کاربردهای آنان با شما صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

همان‌ طور که گفتیم سرعت گیر ترافیکی از مهم‌ ترین تجهیزاتی است که با منظور کاهش سرعت رانندگان و جلوگیری از تصادفات استفاده می‌ شود. البته استفاده بیش‌ از حد از این سرعت‌ گیرها ممکن است که سبب ایجاد ترافیک و برخورد خودروها با یکدیگر شود و متاسفانه این نکات ممکن است در بعضی نقاط کشورمان رعایت نشود. کاربرد سرعت گیرها گسترده است و حتی در اماکن عمومی مانند پارکینگ های چند طبقه مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این سایر محصولاتی مجمود میباشند که علاوه بر کنترل سرعت امکان هدایت مسیر را هم دارند همانند استات ترافیکی و بشکه های ترافیکی.

سرعت گیر ترافیکی لاستیکی

یکی از انواع سرعت گیر ترافیکی، سرعت گیرهای لاستیکی است به این معنا که جنس بدنه این سرعت گیر لاستیکی و بسیار منعطف است. ممکن است در مقایسه با سرعت گیرهای بتنی و آسفالتی هزینه تهیه این دسته از سرعت گیرها بالاتر باشد. اما با توجه به جنس بدنه این نوع دوام و ماندگاری بالاتری را می توان از این دسته سرعت گیرها انتظار داشته باشیم. برای مثال در جاده های بین شهری که گرمای هوا منجر به کاهش اصطکاک چرخ خودرو با جاده می شود، استفاده از سرعت گیر لاستیکی بسیار مناسب است زیرا دوام بسیار بالا در این دسته سبب می شود تا وزن ۵۰ تن را به راحتی تحمل کنند. معمولا وزن این سرعت گیرها ۸ کیلوگرم است و حمل آن به راحتی قابل انجام است. استفاده از سرعت گیر لاستیکی سبب می شود تا فشار کمتری به خودرو وارد شده و در نتیجه گزینه ای مناسب برای استفاده خواهد بود. اگر برای تهیه سرعت گیر دچار تردید هستید با توجه به محیط و میزان کیفیت مورد انتظار خود از نحوه عملکرد سرعت گیرها، جنس لاستیکی گزینه ای بسیار مناسب برای شما خواهد بود. در ادامه به توضیحات بیشتری درباره انواع سرعت گیرها می پردازیم و کاربرد هر یک را نیز برای شما مفصلا توضیح خواهیم داد.

سرعت گیر پلاستیکی

این دسته از سرعت گیر ترافیکی نسبت‌ به دسته لاستیکی هزینه کمتری دارند. همچنین دوام و ماندگاری آنان در شرایط متفاوت محیطی نیز بیشتر خواهد بود. در نتیجه میزان تحمل و کیفیت کار در سرعت‌ گیر پلاستیکی بسیار افزایش می‌ یابد. جنس این دسته از سرعت‌گیرها از پلیمر بوده و هنگام عبور ماشین آسیبی به خودرو وارد نمی‌ شود. طرح‌ ها و مدل‌ های بسیاری از سرعت‌ گیر پلاستیکی تهیه می‌ شود و معمولاً به رنگ زرد یا رنگ سفید مورد استفاده قرار می‌ گیرند. در استفاده از معابر خاصیت شبرنگی دارند و به‌ راحتی در شب قابل‌ مشاهده هستند کاربرد آنها معمولاً در معابر برون‌ شهری و درون‌ شهری است و کیفیت و ابعاد کار بسیار بالا خواهد بود. کاربردهای متفاوتی را از سرعت گیر لاستیکی شاهد هستیم و تقریبا می توان با توجه به کیفیت بالای سرعت گیر پلاستیکی کاربرد آنان را در هر جا مشاهده کرد. البته در این میان تفاوت هایی در هزینه تهیه سرعت گیر وجود دارد که این خود عواملی موثر است تا انتخاب های متفاوت تری را در معابر و حتی اماکن عمومی شاهد باشیم. تنوع سرعت گیرها متفاوت است و دسته های دیگری از سرعت گیرها را در معابر شاهد هستیم.

سرعت‌ گیر آسفالتی و بتنی

دسته دیگری که از انواع سرعت گیر ترافیکی می‌ خواهیم درباره آن با شما صحبت کنیم، سرعت‌ گیر بتنی و آسفالتی است. جنس این دسته از سرعت‌ گیرها سنگ و آسفالت است و معمولاً این دسته از سرعت‌ گیرها به‌ صورت ثابت مورد استفاده قرار می‌ گیرند و تنها معایب آن این است که فقط به صورت ثابت باید مورد استفاده قرار گیرد. زیرا قابلیت جابجایی ندارد و معمولاً استانداردهای ارتفاع سرعت‌ گیر در این دسته از سرعت‌ گیر ترافیکی رعایت نمی‌ شود. دوام و ماندگاری آنان در هنگام عبور ماشین‌ آلات سنگین، بسیار بالاست و نیازی به انجام مراحل تعمیر پس‌ از نصب ندارند. بیشترین مورد استفاده در اماکنی که عبور و مرور خودروهای سنگین انجام می شود، سرعت گیر آسفالتی است اما کسانی که به دنبال جابجایی سرعت گیر هستند، معمولا از گزینه های دیگری استفاده می کنند. به هر حال از مهم ترین معایبی که می تواند کاربرد سرعت گیر بتنی و آسفالتی را کاهش دهد، قابلیت عدم جایجایی است و این فاکتور خود به تنهایی سبب شده است تا دسته های دیگری از سرعت گیرها مورد استفاده قرار گیرند.

سرعت گیر آسفالتی

سرعت‌ گیر جاده‌ ای

از دیگر انواع سرعت گیر ترافیکی باید به سرعت‌ گیرهای جاده‌ ای اشاره کنیم. معمولا این دسته در ابعاد متعدد ساخته و تهیه می شود و جنس آن معمولاً لاستیکی است تا بتواند هنگام عبور کامیون و ماشین‌ آلات سنگین انعطاف لازم را از خود نشان دهد. این نوع از سرعت‌ گیرها جهت کاهش سرعت در جاده‌ ها نصب و تعبیه می‌ شوند و همچنین سازگاری بالایی با شرایط آب‌ و هوای محیط دارند. ابعاد این کار معمولاً به طول ۵۰ سانتی‌ متر و عرض آن حدوداً ۳۳ سانتی‌ متر است .همچنین این سرعت‌ گیرها در ارتفاع مناسبی تهیه می شوند، استاندارد ارتفاع سرعت‌ گیر جاده‌ ای معمولاً دو و نیم سانتی‌ متر است و در هنگام عبور خودرو آسیبی به آن وارد نمی‌ شود. استحکام در این دسته سرعت گیرها بالا است و گزینه ای مناسب برای کاهش سرعت خودروهای سنگین و ماشین آلات خواهند بود. تحمل وزن بالا در سرعت گیر جاده ای توانسته کیفیت کار و برتری آن را نسبت به دیگر سرعت گیرها افزایش دهد. با توجه به توضیحات ارائه شده می توانیم کیفیت و برتری بیشتری را از سرعت گیرهای جاده ای انتظار داشته باشیم و در اماکن دیگر که فاکتورهایی چون تحمل وزن بالا مطرح است، از سرعت گیر جاده ای می توان استفاده نمود.

سرعت گیر پارکینگی

از دیگر انواع سرعت گیر ترافیکی می‌ توانیم به سرعت‌ گیر پارکینگ اشاره کنیم. این نوع از سرعت‌ گیر ترافیکی معمولاً در پارکینگ‌ های طبقاتی و پارکینگ بیمارستان‌ ها و هتل‌ ها مورد استفاده قرار می‌ گیرد. جنس این دسته از سرعت‌ گیر پلاستیک یا لاستیک است و در ابعاد ۳۳ در ۹۰ و ۳۳ در ۱۰۰ تولید می‌ شود. کاربرد آن در کاهش ترافیک خودروها در رمپ پارکینگ است و به‌ همین‌ منظور استفاده می‌ شود. متریال این دسته از سرعت‌ گیرها پلی اورتان است و کاربرد بسیار زیادی در کاهش تجمعات خودرویی در پارکینگ‌ های طبقاتی دارد. اگر به پارکینگ های طبقاتی اماکن عمومی دقت کرده باشید حتما استفاده سرعت گیر ترافیکی پارکینگ را مشاهده کرده اید. عدم استفاده از سرعت گیر در پارکینگ های طبقاتی ممکن است تصادفات شدید و افزایش سرعت خودروها را در پی داشته باشد. از این رو لازم است حتما پارکینگ هتل، بیمارستان و دیگر اماکنی که رفت و آمد خودرو بسیار زیاد است، سرعت گیرهای مناسب پارکینگ مورد استفاده قرار گیرد.

سرعت‌ گیر یک‌ طرفه

همان‌ طور که از نام این سرعت‌ گیرها پیدا است برای کاهش سرعت‌ خودرو و یک‌ طرفه نمودن مسیر از این دسته سرعت گیر ترافیکی استفاده می‌ شود. معمولاً دوام و انعطاف‌ پذیری بالایی دارند و مناسب برای استفاده از معابر عمومی خیابان، جاده و حتی پارکینگ و عابر پیاده می‌ باشد. جنس این دسته از سرعت‌ گیرها پلی‌ کربنات است و به سرعت‌ گیر میخی نیز شناخته می‌ شوند. دلیل این نام استفاده از میخ‌ های آهنی موجود در این سرعت گیر است. برای افزایش میزان دید رانندگان در شب به‌ صورت شبرنگ نیز تولید می‌ شود، و دارای ابعاد ۵۰ در ۵۰ می باشند. استفاده از سرعت گیر ترافیکی یک طرفه سبب کاهش سرعت رانندگان در حین رانندگی و همچنین کاهش خطوط عبوری است. بدون شک استفاده از این سرعت گیرها به کاهش تصادفات در خطوط عبوری متعدد نیز خواهد شد.

سرعت‌ گیر یک‌ طرفه

سرعت گیر هوشمند

دسته جدیدی از سرعت گیر ترافیکی است. این سرعت گیر برای رانندگانی که سرعت مجاز دارند ارتفاع خود را کاهش داده و با سطح جاده یکسان می شوند اما برای افرادی که با سرعت بالا رانندگی می کنند معمولا کارایی ندارد. استفاده از این دسته سرعت گیرها هنوز متداول نیست زیرا به تازگی وارد بازار شده است.

جمع بندی سرعت گیرهای ترافیکی

سرعت گیر ترافیکی دارای انواع گسترده ای که با توجه به کاربرد هر یک دسته بندی و مورد استفاده قرار می گیرد. سرعتگیر ها که همگی با هدف کلی کاهش سرعت رانندگان تهیه می شوند در معابر عمومی، خیابان، و حتی جاده های برون و درون شهری بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. از مهم ترین انواع سرعت گیر که در بالا مفصلا درباره هر یک توضیح داده شد، می توانیم به: سرعت گیر هوشمند، سرعت گیر جاده ای، سرعت گیر بتنی و آسفالتی، سرعت گیر یک طرفه و لاستیکی و پلاستیکی اشاره کنیم. توضیح هر یک در بالا مفصلا ارائه شده است. امیدواریم از این مطلب نهایت استفاده را برده باشید.

تعداد بازدید: 290 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  آیا خرید هواپیماهای دست دوم توجیه اقتصادی دارد؟
  ببینید / علی اکبر صالحی: به زور احمدی نژاد را به عربستان بردم / شاه سعودی گفت چرا این قدر در تلویزیون و رسانه هایتان به من فحش می دهید؟احمدی نژاد گفت به من هم ناسزا می گویند!
  توافق ارمنستان و آذربایجان برای عادی‌سازی روابط و مبادله اسرای جنگی / اتحادیه اروپا: این «یک گام بزرگ» است
  ۱۰ مورد از سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان که تا امروز ساخته شده است
  بوئینگ یا ایرباس؛ کدام یک برای پرواز مناسب‌ترند؟
  چرا هواپیما باید در ارتفاع خیلی بالا پرواز کند؟
  یک هواپیما چقدر بنزین مصرف می کند؟
  پروازها در ترکیه ارزان‌تر از ایران است
  مقایسه اقتصاد‌ صنعت هوایی ایران و ترکیه
  گردشگری در تالاب زریوار کردستان
  گزارش تصویری از پایانه نفتی شناور خلیج فارس
  توسعه دریامحور بستری برای تمدن سازی
  پنج رویکرد حکمرانی دریامحور
  علیرضابیگی، نماینده مجلس: منشاء آلودگی هوا ناترازی در حوزه انرژی است / بنزین ۳ هزار تومانی به مردم می‌دهیم در حالی که اگر قیمت آن را با دلار مقایسه کنیم، نرخ آن از ۱۰ سِنت هم کمتر است / اکنون نیازمند عمل جراحی هستیم؛ عمل جراحی نیز خونریزی، درد و واکنش دارد / مردم نیز برای رسیدن به عافیت و بهبودی درد را تحمل می‌کنند
  تماشا کنید: بذل و بخشش دولت برای لوکس بازان / چرا برنامه مالیاتی دولت، به زیان طبقات کم درآمد است؟
  ویدیو مهم/ افزایش چشمگیر بیماران دیابتی در کشور
  ویدیو / قدرت لندکروز در بالا رفتن از سطح عمودی
  ماجرای زیان ۴۷۰ میلیارد تومانی ایران ایر
  آلودگی هوای تهران: یک چالش مهم و راهکارهای مقابله با آن
  راه‌ آهن توانمند یکی از عناصر ایران قدرتمند است
  از احداث پیچیده‌ ترین پل ایران تا روزی ۹۰ میلیارد تومان صرفه جویی سوخت
  ببینید/ آلودگی هوا ۲۸ درصد احتمال سرطان سینه را افزایش می‌دهد
  ببینید/ مسکو پایتخت روسیه یخ زد!
  سهم اعظم گاز طبیعی در آلودگی هوای تهران
  روز پرحادثه ریلی؛ از تهران تا لرستان/ زنگ خطر جدی برای شرکت راه آهن
  بهترین راهکار برای ساخت قطعه سوم آزادراه تهران شمال چیست؟
  سرفاصله نیم ساعت برای مترو پرند منطقی است
  قیمت بلیت مترو پرند بین ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان خواهد بود
  در شبانه روز ۲۰۰ واگن میان دو کشور ایران و ترکیه تبادل می شود
  زیان شرکت های خصوصی مالک واگن از تصمیمات غیراصولی راه آهن
  ایران پل ارتباط شمال و جنوب می شود
  ایران واردکننده گاز می شود؟ / افزایش چشمگیر ناترازی گاز تا 1410
  یک‌سوم ایستگاه‌های خط 10 در منطقه 22/زمان بهره‌برداری خط 10 متروی تهران
  مزایای خط 10 مترو تهران چیست؟/پوشش منطقه 22 تهران
  متهمان اصلی آلودگی هوا چقدر در تولید آلودگی سهم دارند؟
  بزرگراه شمالی کرج تأثیر زیادی در کاهش ترافیک تهران دارد
  کرج آلودگی هوای تهران را چند برابر می‌کند
  ایران واردکننده گاز می‌شود؟ / افزایش چشمگیر ناترازی گاز تا ۱۴۱۰ ایران واردکننده گاز می‌شود؟ / افزایش چشمگیر ناترازی گاز تا ۱۴۱۰
  تامین 90 درصدی قطعات مجتمع گاز پارس‌جنوبی از داخل
  ویدیو / تصادف ۳۲ خودرو در اتوبان قزوین، پل زیباشهر
  ببینید / یخ زدن هواپیما در فرودگاه مونیخ!
  ویدیو/ زلزله بزرگ در استانبول نزدیک است؟
  ورود اتباع افاغنه به ۱۶ استان کشور ممنوع است
  قالیباف: مقاومت زیادی شد تا واردات خودرو در مجلس تصویب نشود / این همه رانت به صنعت خودرو داده شده، اما این حوزه را از جهت کیفیت، کمیت و دیونی که روی دست بیت‌المال گذاشتند، می‌بینید / این مدت طولانی، متکی به خودروی داخلی بودیم، امروز سرنوشت‌مان چه شده؟ / همین الآن واردات خودرو به کندی پیش می‌رود
  حکم مقصران سقوط هواپیمای آنتونف اعلام شد: ۳ سال حبس برای رئیس وقت سازمان هواپیمایی
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
tarabarnews@ymail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار