پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
شنبه، 18 آذر 1402 - 02:18   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌ آهن توانمند یکی از عناصر ایران قدرتمند است
  بهترین راهکار برای ساخت قطعه سوم آزادراه تهران شمال چیست؟
  در شبانه روز ۲۰۰ واگن میان دو کشور ایران و ترکیه تبادل می شود
  زیان شرکت های خصوصی مالک واگن از تصمیمات غیراصولی راه آهن
  طولانی ترین تونل راه آهن روسیه زیر بمباران اوکراینی ها
  علت کمبود بلیت قطار و مشکلات حال حاضر راه آهن چیست؟
  موشکافی رکوردشکنی راه‌ آهن در جابه‌جایی مسافر ریلی
  احداث خط ۱۰ متروی تهران شروع شد
  راه‌ آهن زاهدان چابهار تا یک سال آینده به بهره‌ برداری می‌ رسد
  راه آهن رشت کاسپین به بهره برداری نزدیک شد
  چهار مسیر ریلی در استان فارس ساخته می شود
  نامه 5 تشکل ریلی به رئیس جمهور رفتار مدیریت راه آهن را خشن تر کرد!
  جذابیت از دست رفته راه آهن برای حمل و نقل مسافری
  ایستگاه های مترو روی نقشه
  اجاره واگن برای رفع مشکل کمبود قطار مترو به‌عنوان راهکاری کوتاه‌مدت
  فواید راه اندازی مترو پرند ؛ 18 سال انتظار به پایان می رسد؟
  حمایت از سرمایه‌ گذاران بخش خصوصی در صنعت ریلی کشور
  دولت نرخ بلیت قطار را آزاد کند
  بر رفع مشکلات راه آهن کرمانشاه تاکید شد
  فیلم | خطوط متروی توکیو با یک روش عجیب سازماندهی شد
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 97116صفحه نخست » دریایی2پنجشنبه، 10 شهریور 1401 - 07:53
اظهارات ظریف درباره تقسیم‌بندی دریای خزر
  
ترابر نیوز:

اظهارات ظریف درباره تقسیم‌بندی دریای خزر

وزیر امورخارجه ایران به مسائل مربوط به دریای خزر واکنش نشان داد.

به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در گفت‌وگو با الف درباره بحث‌های مطرح شده پس از اجلاس قزاقستان توضیحاتی ارائه کرد و برداشت‌های مطرح شده از سهم ایران از تقسیم‌بندی دریای خزر را نادرست خواند.

ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی این شبهات را مطرح می‌کنند که سهم ایران ۵۰ درصد بوده و در حال حاضر به ۱۱ درصد رسیده است آیا صحت دارد؟ گفت: نخیر در هیچ زمانی در گذشته پنجاه درصد بوده و نه الان ۱۱ درصد یا هر عدد دیگری است. جز کشورهای روسیه و قزاقستان سهمی هنوز تعیین نشده است.

وزیر خارجه ایران در مورد اینکه آیا دولت از حق ایران در دریای خزر کوتاه است آمده است، گفت: اینطور نیست و ایران از هیچ چیز کوتاه نیامده است.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پایان خطاب به منتقدان و افرادی که این چنین مسائلی را مطرح می‌کنند خواست گفت‌وگوی زیر را که در مورد رژیم حقوقی دریای خزر و جزییات آن است مطالعه کنند.

۱- به طور کلی، اجلاس سران کشورهای عضو دریای خزر از چه زمانی آغاز شد؟

پس از فروپاشی شوروی سابق، نخستین اجلاس کشورهای ساحلی دریای خزر در تهران تشکیل شد که در آن اجلاس، مسأله محیط زیست مورد بررسی و تصویب قرار گرفت. در آن اجلاس یک اعلامیه سیاسی ۲۵ ماده‌ای هم منتشر شد و بعد از آن در کشورهای مختلف جلسات دیگری هم تشکیل و درمورد ابعاد مختلف دریای خزر بحث و بررسی شد.

۲- اجلاس سران کشورهای حاشیه خزر با چه هدفی برگزار می شود و ایران به دنبال چه دستاوردی از این اجلاس است؟ 

پس از دو دهه مذاکره بین پنج کشور ساحلی خزر، در سایه اراده مثبت رهبران کشورهای ساحلی و فضای دوستانه و سازنده حاکم بر این نشست ها، کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر، نهایی و مورد موافقت کشورهای عضو قرار گرفته و در نظر است که در حاشیه نشست سران در آکتائو قزاقستان، متن این کنوانسیون به همراه شش موافقتنامه دیگر به امضاء برسد. این کنوانسیون حاصل اجماع ۵ کشور بوده و پس از هزاران ساعت بحث و بررسی و مذاکره حاصل شده است. در این سند، منافع همه کشورهای ساحلی رعایت شده و از آن می توان به عنوان یک سند ارزشمند در روابط خارجی کشورمان یاد کرد. ۲۱ روز قبل هم، پروتکل اثرات فرامرزی زیست محیطی (EIA) امضا شد. این رویدادها مجموعا نوید بخش آینده بسیار روشن برای ملت ها و دولت های ما به شمار می رود.

۳- شش سند دیگر مورد اشاره که همراه کنوانسیون رژیم حقوقی به امضاء می‌رسد کدام هستند؟ 

این اسناد شامل موافقتنامه های حمل و نقل و ترانزیت، تجاری و اقتصادی، مبارزه با تروریسم، مبارزه با جرایم سازمان یافته، تعامل و همکاری های مرزبانی و پیشگیری از درگیری های نظامی خواهند بود.

۴- اهمیت امضای کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در چیست؟ 

کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر مثل قانون اساسی کشورها است، یعنی سندی جامع و چارچوبی است که بر اساس آن حقوق و تعهدات کشورهای ساحلی مشخص می گردد. متعاقباً بر پایه این اصول کلی، کشورهای ساحلی خزر با امضای موافقتنامه های تخصصی به جزئیات خواهند پرداخت. امضای کنوانسیون رژیم حقوقی گام بسیار مهم و حائز اهمیتی است که برداشته می‌شود و به مذاکرات ۲۱ ساله در این ‌خصوص خاتمه می بخشد. البته باید اذعان کرد که امضای این کنوانسیون، پایان همه مذاکرات و اقدامات در خزر نیست و در واقع نقطه عطف و آغازین برای اجرای تفاهمات، نظارت بر اجرا و همچنین شروع مذاکرات برای امضای موافقتنامه‌های جدید و ضروری به شمار می رود.

۵- آیا موارد دیگری در خصوص خزر لاینحل باقی مانده که در آینده نیاز به مذاکره بیشتر بین کشورهای عضو داشته باشد؟

تقریبا ۹۰ درصد کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر نهایی شده که در آکتائو به امضاء خواهد رسید. تنها دو مورد تعیین خطوط مبدا و تحدید حدود بستر و زیر بستر دریا باقی مانده که نیاز به مذاکره بیشتر و تعامل بین کشورهای عضو دارد. امیدواریم که با همکاری همه کشورها، این دو مورد نیز هر چه سریعتر نهایی گردد. بنابراین اجماع بی نظیری میان کشورهای ساحلی دریای خزر حاصل شده که برای همه این کشورها یک پیروزی به شمار می رود.

 ۶- خطوط مبدأ و تحدید حدود، چه زمانی مشخص خواهد شد؟ 

در کنوانسیون مزبور روشن می‌شود که خطوط مبدأ برای رژیم حقوقی با اتفاق نظر پنج کشور بعداً تعیین شود؛ البته در مورد خطوط مبدأ نکاتی در این کنوانسیون آمده و مخصوصاً در یک بند قید شده که شرایط ساحل بعضی از کشورها به گونه‌ای است که نیازمند مقرراتی ویژه می باشد و این به ساحل دریای خزر اشاره می‌کند که این ماده برای ما بسیار اهمیت دارد، اما در عین حال خط مبدأ هنوز در این کنوانسیون روشن نیست و در موافقتنامه‌های بعدی باید روشن شود.حدود بستر و زیر بستر هم در این موافقتنامه روشن نیست و تعیین آن به آینده واگذار می شود و این یکی از مسایلی بوده که حدود ۲۲ سال است راجع به دریای خزر بین این پنج کشور مذاکره می‌شود. 

۷- ویژگی های کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر چیست؟ 

خزر یک دریاچه است که طبیعتاً رژیم حقوقی آن خاص و ویژه خودش می باشد و با رژیم حقوقی دریاهای آزاد مندرج در کنوانسیون سال ۱۹۸۲ حقوق دریاها نیز متفاوت است. ما و کشورهای ساحلی با الگو برداری از رژیم حقوقی سایر دریاچه ها و استفاده از مفاد کنوانسیون حقوقی دریاها و تطابق آنها با وضعیت دریای خزر، یک رژیم حقوقی خاص و منحصر به فرد برای خزر تنظیم کرده ایم. در این کنوانسیون تصریح شده که همه مسایل حقوقی دریای خزر تنها با اتفاق نظر پنج کشور عملی و اجرایی بوده که این نکته بسیار مهم و اساسی است و کاملاً رژیم حقوقی این دریا را از کنوانسیون دریاها جدا می‌کند. همچنین این کنوانسیون، رفت و آمد کشتی‌های نظامی خارجی را در این دریا کاملاً ممنوع می‌کند.

... این موضوع اهمیت بسیاری از لحاظ امنیت ملی کشورهای حاشیه خزر دارد. در کنوانسیون ذکر شده دریای سرزمینی مشخص و مناطق انحصاری ماهیگیری و رفت و آمد کشتی‌ها تعیین می‌شوند. در مجموع، این یک کنوانسیون بسیار با مهم است که ما را یک قدم به جلو می‌برد، اگر چه هنوز مسایل بسیار مهمی برای آینده باقی می‌مانند.

۸- علت طولانی شدن مذاکرات مربوط به کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر چه بوده است؟ 

بلافاصله پس از فروپاشی شوروی سابق و تشکیل چهار جمهوری مستقل در اطراف خزر، بحث و گفتگو برای تعیین یک رژیم حقوقی کامل برای دریای خزر به گونه ای که همه کشورهای ساحلی بتوانند از منافع این دریا در یک چارچوب مدون و مشخص استفاده کنند آغاز شد. با توجه به اختلاف نظرات کشورهای عضو در مسائل مختلف، این مذاکرات تاکنون به درازا کشیده و همانطور که ذکر شد دو مورد تعیین خطوط مبداء و تحدید بستر و زیر بستر همچنان مورد بحث است که امیدواریم با همکاری سایر کشورها بتوانیم این موضوعات را نیز نهایی نمائیم. یعنی به عبارت دیگر در خصوص این مسائل مهم، کشورهای ساحلی هنوز به تفاهم و جمع بندی نهایی نرسیده اند.

۹- وضعیت نیروهای نظامی و امنیتی در دریای خزر چگونه خواهد بود و آیا کشورهای ثالث نیز در این دریا حضور نظامی خواهند داشت؟ 

بر اساس توافق کشورهای ساحلی خزر، این دریا به عنوان یک دریای صلح و دوستی بین کشورهای عضو خواهد بود و حضور نیروهای نظامی ثالث در خزر ممنوع می باشد. همچنین دریانوردی در این دریا تنها زیر پرچم ۵ کشور ساحلی انجام خواهد شد و کشورهای ساحلی نمی توانند قلمرو خود را جهت اقدام و تجاوز به سایر کشورها در اختیار بیگانگان قرار دهند. جای خرسندی است که در کنوانسیون، بر انحصار حضور و دریانوردی هرگونه شناور صرفاً با پرچم یکی از کشورهای ساحلی و همچنین ممنوعیت حضور و عبور نیروهای نظامی بیگانه و غیر ساحلی اتفاق نظر دارند.

۱۰- با توجه وجود منابع غنی نفت در دریای خزر، آیا در مورد نحوه برداشت از این منابع توافقی حاصل شده است؟

منابع نفتی که مورد منازعه نباشد توسط خود کشورها مورد بهره برداری قرار می گیرند. در خصوص منابع مشترک یا مورد اختلاف نیز، اصل بر این است که دو یا سه کشور ذینفع در این خصوص با یکدیگر توافق و نسبت به بهره برداری از منابع نفتی اقدام کنند. چنانچه در این خصوص بین کشورها توافقی حاصل نشود، از آن منابع بهره برداری صورت نخواهد گرفت.

۱۱- مسأله ترانزیت در دریای خزر تا چه میزان برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت دارد؟ 

مسأله ترانزیت یکی از مسایل بسیار مهم برای دریای خزر، کشورهای ساحلی و منطقه محسوب می شود. شرق خزر، یعنی ترکمنستان و قزاقستان به ایران و از آن طریق به آب‌های جنوب و خلیج فارس و دریای عمان متصل شده است؛ برای اتصال غرب دریای خزر هم قدم‌های اولیه برداشته شده و پروژه آستارا – آستارا اجرا شده است و ما به فکر اجرای خط آهن رشت به آستارا هستیم که با همکاری دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، این کار انجام می‌گیرد. ایران و بسیاری از کشورهای آسیایی از این دو کریدور بزرگ در شرق و غرب دریای خزر و از طریق این راه مهم ترانزیتی به آسیای میانه، قفقاز، روسیه و به اروپا متصل می‌شوند.

۱۲- آیا موضوعات دیگری نیز در زمینه همکاری بین کشورهای عضو، در اجلاس سران مطرح می شوند؟

کشورهای ساحلی دریای خزر ظرفیت‌ها و فرصت‌های بسیار خوبی مخصوصاً از لحاظ اقتصادی، حمل و نقل، جابجایی کالا و مسافر و مسأله گردشگری دارند که در کنار مباحثی که در این جلسات مطرح می‌شوند، این ظرفیت‌ها نیز مورد بحث قرار می گیرند. دریای خزر، دارای نفت و گاز است که می تواند به عنوان پیشران توسعه باشد. همکاری‌های بین کشورها در زمینه استخراج، بهره‌برداری از نفت و همچنین سوآپ نفتی و گازی از جمله مواردی است که همواره بین ما و کشورهای ساحلی دیگر مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد و در این اجلاس هم این مباحث ادامه می یابد.

تعداد بازدید: 342 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  آیا خرید هواپیماهای دست دوم توجیه اقتصادی دارد؟
  ببینید / علی اکبر صالحی: به زور احمدی نژاد را به عربستان بردم / شاه سعودی گفت چرا این قدر در تلویزیون و رسانه هایتان به من فحش می دهید؟احمدی نژاد گفت به من هم ناسزا می گویند!
  توافق ارمنستان و آذربایجان برای عادی‌سازی روابط و مبادله اسرای جنگی / اتحادیه اروپا: این «یک گام بزرگ» است
  ۱۰ مورد از سریع ترین هواپیماهای مسافربری جهان که تا امروز ساخته شده است
  بوئینگ یا ایرباس؛ کدام یک برای پرواز مناسب‌ترند؟
  چرا هواپیما باید در ارتفاع خیلی بالا پرواز کند؟
  یک هواپیما چقدر بنزین مصرف می کند؟
  پروازها در ترکیه ارزان‌تر از ایران است
  مقایسه اقتصاد‌ صنعت هوایی ایران و ترکیه
  گردشگری در تالاب زریوار کردستان
  گزارش تصویری از پایانه نفتی شناور خلیج فارس
  توسعه دریامحور بستری برای تمدن سازی
  پنج رویکرد حکمرانی دریامحور
  علیرضابیگی، نماینده مجلس: منشاء آلودگی هوا ناترازی در حوزه انرژی است / بنزین ۳ هزار تومانی به مردم می‌دهیم در حالی که اگر قیمت آن را با دلار مقایسه کنیم، نرخ آن از ۱۰ سِنت هم کمتر است / اکنون نیازمند عمل جراحی هستیم؛ عمل جراحی نیز خونریزی، درد و واکنش دارد / مردم نیز برای رسیدن به عافیت و بهبودی درد را تحمل می‌کنند
  تماشا کنید: بذل و بخشش دولت برای لوکس بازان / چرا برنامه مالیاتی دولت، به زیان طبقات کم درآمد است؟
  ویدیو مهم/ افزایش چشمگیر بیماران دیابتی در کشور
  ویدیو / قدرت لندکروز در بالا رفتن از سطح عمودی
  ماجرای زیان ۴۷۰ میلیارد تومانی ایران ایر
  آلودگی هوای تهران: یک چالش مهم و راهکارهای مقابله با آن
  راه‌ آهن توانمند یکی از عناصر ایران قدرتمند است
  از احداث پیچیده‌ ترین پل ایران تا روزی ۹۰ میلیارد تومان صرفه جویی سوخت
  ببینید/ آلودگی هوا ۲۸ درصد احتمال سرطان سینه را افزایش می‌دهد
  ببینید/ مسکو پایتخت روسیه یخ زد!
  سهم اعظم گاز طبیعی در آلودگی هوای تهران
  روز پرحادثه ریلی؛ از تهران تا لرستان/ زنگ خطر جدی برای شرکت راه آهن
  بهترین راهکار برای ساخت قطعه سوم آزادراه تهران شمال چیست؟
  سرفاصله نیم ساعت برای مترو پرند منطقی است
  قیمت بلیت مترو پرند بین ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان خواهد بود
  در شبانه روز ۲۰۰ واگن میان دو کشور ایران و ترکیه تبادل می شود
  زیان شرکت های خصوصی مالک واگن از تصمیمات غیراصولی راه آهن
  ایران پل ارتباط شمال و جنوب می شود
  ایران واردکننده گاز می شود؟ / افزایش چشمگیر ناترازی گاز تا 1410
  یک‌سوم ایستگاه‌های خط 10 در منطقه 22/زمان بهره‌برداری خط 10 متروی تهران
  مزایای خط 10 مترو تهران چیست؟/پوشش منطقه 22 تهران
  متهمان اصلی آلودگی هوا چقدر در تولید آلودگی سهم دارند؟
  بزرگراه شمالی کرج تأثیر زیادی در کاهش ترافیک تهران دارد
  کرج آلودگی هوای تهران را چند برابر می‌کند
  ایران واردکننده گاز می‌شود؟ / افزایش چشمگیر ناترازی گاز تا ۱۴۱۰ ایران واردکننده گاز می‌شود؟ / افزایش چشمگیر ناترازی گاز تا ۱۴۱۰
  تامین 90 درصدی قطعات مجتمع گاز پارس‌جنوبی از داخل
  ویدیو / تصادف ۳۲ خودرو در اتوبان قزوین، پل زیباشهر
  ببینید / یخ زدن هواپیما در فرودگاه مونیخ!
  ویدیو/ زلزله بزرگ در استانبول نزدیک است؟
  ورود اتباع افاغنه به ۱۶ استان کشور ممنوع است
  قالیباف: مقاومت زیادی شد تا واردات خودرو در مجلس تصویب نشود / این همه رانت به صنعت خودرو داده شده، اما این حوزه را از جهت کیفیت، کمیت و دیونی که روی دست بیت‌المال گذاشتند، می‌بینید / این مدت طولانی، متکی به خودروی داخلی بودیم، امروز سرنوشت‌مان چه شده؟ / همین الآن واردات خودرو به کندی پیش می‌رود
  حکم مقصران سقوط هواپیمای آنتونف اعلام شد: ۳ سال حبس برای رئیس وقت سازمان هواپیمایی
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
tarabarnews@ymail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار