پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
یکشنبه، 13 فروردین 1402 - 02:48   
 
 
   آخرین اخبار  
  عقب ماندگی راه‌آهن از قطار توسعه
  از خرمشهر تا لاذقیه روی ریل/ خط آهن شلمچه-بصره تکمیل می شود؟
  از 58میلیون مسافر بین استانی در ایام نوروز ظرفیت جابجایی قطارها صرفا 1.3میلیون مسافر/ تعداد کشته ها و سوانح ریلی صفر
  سالانه 1.5 میلیارد سفر بین شهری/ سهم مترو و راه آهن چقدر است؟
  ۱۵ هزار کیلومتر خط ریلی داریم؛ اما بهره‌وری زیر ۱۰ درصد است/فاجعه بهره وری زیرسایه مدیریت ضعیف و ضعف سرمایه گذاری
  افت بهره‌وری ریلی تشدید شد/حذف ۶۹ لوکوموتیو از شبکه ریلی طی ۲ سال/ بحران بهره وری در راه آهن تداوم دارد
  شرکت های پر درآمد در صنعت ریلی جهان کدامند؟
  تمرکز آینده صنعت ریلی در ۵ کشور دنیا
  فهرست کشورها بر پایه طول شبکه ریلی
  تقلیل سرعت؛ دشمن بهره‌وری در راه‌آهن
  آشنایی با سیستم حمل‌ و نقل ریلی در ژاپن
  سیستم خط آهن ژاپن با 21 میلیارد نفر مسافر تعداد تلفات سانحه قطار درژاپن حدود 100 نفر
  جایگاه راه‌آهن ایران در جهان + جدول
  11 کشور برتر جهان در کیفیت زیرساخت‌ها
  معرفی 10 کشور برتر در توسعه زیر‌ساخت‌های ریلی + جدول/بهره وری شبکه ریلی ایران کمتر از 20%
  5 کشور پیش‌رو در صنعت مسافربری ریلی
  ناوگان حمل و نقل ریلی در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۹ میلیون نفر مسافر را جابجا کرد/فاجعه بهره وری در راه آهن
  10کشور با بیشترین تلفات جاده ای/کمترین تصادف در کشورهای با شبکه ریلی گسترده
  راه آهن ژاپن با 27هزارکیلومتر سالانه 7.3 میلیارد و آلمان با 40هزارکیلومتر سالانه 2.2 میلیارد مسافر جابجا می کنند
  بررسی بهره‌وری در حمل‌ و نقل ریلی ایران
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 95232صفحه نخست » حوادثشنبه، 11 دی 1400 - 14:41
تصادفات، مهم‌ترین عامل ضایعات نخاعی در ایران
  

ترابر نیوز:

مریم غفاری: چند روز قبل انجمن حمایت از مصدومین نخاعی اعلام کرد : آمار بیماران مبتلا به ضایعات نخاعی در کشور ما فراتر از آمارها و استانداردهای جهانی است.

تصادف - مجروح


نبود سیستم‌های محافظتی و ایمنی در اتومبیل‌ها و استاندارد نبودن اغلب جاده‌های کشور در کنار ‌رعایت‌نکردن قانون، عوامل اصلی ایجاد سوانح و تصادفات رانندگی است که منجر به ضایعات نخاعی می‌شود به‌طوری‌که نماینده سازمان جهانی بهداشت نیز در این باره گفته است: آسیب‌های بسیار بالا ناشی از تصادفات رانندگی در ایران به‌دلیل عدم‌آموزش و آگاهی و سوء‌رفتارهای اجتماعی رانندگان است و رانندگان در جاده‌های ایران بسیار خشونت‌آمیز رانندگی می‌کنند. رانندگان در ایران با رفتارهایی بسیار تهاجمی و در حالت جنگ با یکدیگر برخورد می‌کنند. ضایعات نخاعی ناشی از تصادفات ، عوارض و پیامد های جبران ‌ ناپذیری به دنبال دارد که دانستن و رعایت آنها می‌ تواند نقش بسیار مهمی در پیشگیری از این صدمات داشته باشد.

آسیب نخاعی عبارت است از صدمه‌ای که به طناب نخاعی وارد می‌‌شود. آسیب نخاعی ممکن است به‌صورت مستقیم در اثر ضایعه خود نخاع به‌وجود بیاید یا اینکه به‌طور غیرمستقیم به‌دلیل آسیب استخوان‌ها، بافت‌ها یا عروق خونی اطراف آن ایجاد شود.
هر نوع عاملی که باعث صدمه به نخاع شود، می‌تواند آسیب‌ نخاعی را به‌وجود آورد. تصادفات وسایط نقلیه، سقوط، آسیب‌های ورزشی (‌به‌خصوص شیرجه در آب‌های کم‌عمق)، حوادث صنعتی و حین کار، جراحات حاصله از شلیک گلوله، درگیری‌های بدنی و سایر عوامل می‌توانند ضایعات نخاعی را فراهم آورند.

به گفته متخصصان، اگر ضایعه وارده به نخاع کوچک باشد، می‌تواند باعث ضعیف‌شدن آن شود (‌ازجمله ضایعات نخاعی حاصل از آرتریت روماتوئید یا استئوپروزیس) یا اینکه ممکن است کانال نخاعی که از نخاع حفاظت می‌کند، به‌دلیل فرایند طبیعی افزایش سن بیش از حد دچار تنگی شود (‌استنوزیس نخاعی). ضربات مستقیم نظیر بریدگی‌ها هم می‌توانند باعث آسیب طناب نخاعی شوند، به‌خصوص اگر استخوان‌ها یا دیسک‌ها آسیب‌دیده باشند. خردشدن استخوان‌ها (‌برای مثال خرد شدن مهره‌های ستون فقرات‌) یا پارگی فلزات (مانند تصادفات رانندگی‌) می‌توانند باعث بریدگی یا آسیب طناب نخاعی شوند.

 

 

آسیب‌های مستقیم نیز می‌توانند درصورت کشیده شدن طناب نخاعی، اعمال فشارهای جانبی یا فشردگی ستون فقرات ایجاد شوند. این مشکلات می‌توانند درصورت پیچ خوردگی بیش از حد سر، گردن یا پشت به هنگام تصادفات به‌وجود آیند.
خونریزی، انباشته شدن مایعات و تورم در نواحی داخلی یا خارجی نخاع (‌اما در داخل کانال نخاعی‌) می‌تواند ایجاد شود. تجمع خون یا مایعات می‌تواند باعث فشار برطناب نخاعی و آسیب آن شود.

اکثر آسیب‌های نخاعی در افراد جوان و سالم اتفاق می‌افتد. مردان بین 15 تا 35سال بیشترین مبتلایان را تشکیل می‌دهند. میزان مرگ‌ومیر در نوجوانان دچار ضایعات نخاعی بیشتر است.

 

 

ازجمله عوامل خطر می‌توان به شرکت در فعالیت‌های بدنی خطرناک، ‌استفاده‌نکردن از تجهیزات ایمنی به هنگام کار یا بازی یا شیرجه زدن در آب‌های کم عمق اشاره کرد. دکتر ابوالفضل نجاران، متخصص مغز و اعصاب و عضو هیأ ت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در این باره می‌ گوید: طناب نخاعی که یکی از معجزات خلقت بشر است، مسیری است که از قاعده مغز شروع شده و در طول ستون فقرات و در کانالی تخصیص‌یافته به نام کانال نخاعی که از هر طرف کاملا محافظت شده و برای عملکردهای خاصی تکامل یافته است، قرار دارد.

میلیون‌ها رشته و سلول عصبی در این مسیر به ظاهر باریک وجود دارند که هر یک از آنها عملکرد ویژه‌ای دارند و این کار را با ظرافت و مهارت هر چه تمام‌تر انجام می‌دهند. در مقابل هر سوراخ بین مهره‌ای (‌که بین 2مهره مجاور قرار دارد) یک جفت ریشه عصبی از نخاع بیرون رفته و برای ارسال یا بازگرداندن سیگنال‌های محیطی به مراکز بالاتر به سمت اندام‌ها و ارگان‌های مختلف بدن می‌روند. کمتر جایی از بدن را می‌توان نام برد که حداقل چند رشته عصبی در آن موجود نباشد!

برخی از اعمال روزمره بدن اصولا توسط نخاع و مراکز عصبی موجود در آن رهبری می‌شوند که اینها را اعمال رفلکسی می‌نامیم و نقش مهمی در عملکرد‌های بدن ما دارند.

آسیب نخاع یا ریشه‌های عصبی آن می‌تواند بسته به محل درگیری، بخشی یا تمام اعمال این قسمت‌ها را تحت‌تأثیر قرار داده و اختلالاتی در کنترل ارگان‌ها و اندام‌های مختلف پدید آورد که باعث می‌شودپیام‌ها به نخاع و مراکز بالاتر ارسال نشده یا پیام‌های ارسالی از مغز یا سایر مراکز، به مناطق مختلف بدن نرسد.

اختلال در تعریق، بی‌اختیاری ادرار و مدفوع، فلج اندام‌ها، تغییرات فشار خون و... از جمله تظاهرات این اختلالات هستند.
پیش آگهی این بیماران به چند فاکتور اصلی بستگی دارد؛ محل و وسعت ضایعه، نحوه و زمان رسیدگی به بیمار و نیز درمان‌های جانبی متعاقب درمان‌های اولیه (اقدامات بازتوانی). برای مثال ضایعاتی که نخاع را در سگمان‌های بالای‌گردن درگیر کرده باشند، می‌توانند با ایجاد اختلال در فعالیت مراکز تنفس و عضلات تنفسی، بیمار را از پا در آورند.

آسیب‌های بالاتر از نواحی سگمان هفتم پشتی نیز باعث اختلال در سیستم‌های تنظیم فشار خون شده و می‌توانند پیش آگهی بیمار را دستخوش تغییر کنند.

درمان دیررس و بی‌توجهی به مسائل بسیار مهم اما به ظاهر ساده در درمان‌های اولیه این بیماران نیز می‌تواند مخاطرات جدی به دنبال داشته باشد و بهبودی آنها را به تأخیر اندازد. نحوه جابه‌جا‌کردن این افراد در صحنه سانحه و در مراکز اولیه درمانی، کنترل دقیق فشار خون و برقراری راه هوایی مناسب، تجویز داروهای خاصی که در این زمینه ارزشمندند (‌به صلاحدید پزشک مربوطه‌) و انجام مداخله بموقع درمان‌های دیگر از قبیل عمل جراحی جهت دکمپرسیون و فیکساسیون ستون فقرات نقش مهم و تعیین‌کننده‌ای در پیش‌آگهی نهایی این بیماران خواهد داشت.

علائم آسیب‌های نخاعی

علائم آسیب‌های نخاعی متفاوت بوده و تا حدی به محل ضایعه بستگی دارد. به‌ طور کلی آسیب‌های نخاعی باعث ضعف و از بین رفتن حس در پایین سطح ضایعه می‌شوند. ضایعات پایین‌تراز نخستین مهره‌کمری موجب آسیب نخاعی نمی‌شود.آسیب نخاعی یک فوریت پزشکی محسوب می‌شود و لازم است که سریعا مورد رسیدگی قرار گیرد.

مسئولان مراقبت‌های پزشکی یکسری معاینات ازجمله معاینات مربوط به وضعیت اعصاب را انجام می‌دهند. این معاینات می‌توانند به تشخیص محل دقیق ضایعه که قبلا نامشخص بوده، کمک کنند. امکان دارد بعضی از واکنش‌های مصدومین غیرطبیعی یا از بین رفته باشد اما به محض اینکه میزان ورم کاهش پیداکند، برخی واکنش‌ها می‌توانند به حالت عادی برگردند.

درمان آسیب‌های طناب نخاعی

به گفته متخصصان ، آسیب نخاعی یک فوریت پزشکی است که به‌ منظور کاهش اثرات طولانی مدت آن باید در اسرع وقت مورد توجه قرارگیرد. بنابراین فاصله زمانی بین بروز ضایعه و اجرای اقدامات پزشکی، عامل بسیار مهمی در اثرات حاصل از آن محسوب می‌شود.

معمولا بعد از بهبودی آسیب‌های حاد، اقدامات گسترده‌ای مانند فیزیوتراپی، کاردرمانی و سایر برنامه‌های توانبخشی ضرورت پیدا می‌کنند. توانبخشی به افراد آسیب‌دیده کمک می‌کند تا بتوانند ناتوانی‌های حاصل از آسیب نخاعی را به حداقل برسانند.
داروهای خوراکی زیادی هستند که می‌توانند اسپاسم را کاهش دهند. یکسری از داروها نیز با تزریق به داخل کانال نخاعی یا تزریق سم بوتولینوم به داخل عضله به کاهش اسپاسم کمک می‌کند. درمان درد با استفاده از داروهای ضددرد، شل‌کنند‌های عضلانی و کیفیت فیزیوتراپی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.

تعداد بازدید: 338 ،    
  

اخبار مرتبط:

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  عقب ماندگی راه‌آهن از قطار توسعه
  از خرمشهر تا لاذقیه روی ریل/ خط آهن شلمچه-بصره تکمیل می شود؟
  مرگ بیش از ۱۱۰۰ تن در تصادفات نوروزی ۱۴۰۱ / افزایش قربانیان نسبت به نوروز ۱۴۰۰ مرگ بیش از ۱۱۰۰ تن در تصادفات نوروزی ۱۴۰۱ / افزایش قربانیان نسبت به نوروز ۱۴۰۰
  از 58میلیون مسافر بین استانی در ایام نوروز ظرفیت جابجایی قطارها صرفا 1.3میلیون مسافر/ تعداد کشته ها و سوانح ریلی صفر
  چین چطور به بزرگترین طلبکار جهان تبدیل شد؟ / ایجاد سیستم جهانی جدید برای «وام‌های نجات مالی»؛ یک مطالعه: پکن ۲۴۰ میلیارد دلار برای نجات ۲۲ کشور هزینه کرده
  سالانه 1.5 میلیارد سفر بین شهری/ سهم مترو و راه آهن چقدر است؟
  چین ۲۴۰ میلیارد دلار برای تحقق پروژه «یک کمربند، یک جاده» هزینه کرده است
  اداره کشور با یک میلیارد دلار معجزه بود
  ثبت ۶۲۹ نفر تلفات جاده‌ای از ابتدای طرح نوروزی در کشور / آمار پزشکی قانونی بیش از این تعداد خواهد بود
  ۱۵ هزار کیلومتر خط ریلی داریم؛ اما بهره‌وری زیر ۱۰ درصد است/فاجعه بهره وری زیرسایه مدیریت ضعیف و ضعف سرمایه گذاری
  افت بهره‌وری ریلی تشدید شد/حذف ۶۹ لوکوموتیو از شبکه ریلی طی ۲ سال/ بحران بهره وری در راه آهن تداوم دارد
  شرکت های پر درآمد در صنعت ریلی جهان کدامند؟
  امضای قرارداد سرمایه‌گذاری آرامکو برای تاسیس مجتمع پالایشگاهی در چین
  تمرکز آینده صنعت ریلی در ۵ کشور دنیا
  فهرست کشورها بر پایه طول شبکه ریلی
  تعداد و نوع ناوگان حمل و نقل عمومی و میزان جابجایی مسافر در سال
  تقلیل سرعت؛ دشمن بهره‌وری در راه‌آهن
  آشنایی با سیستم حمل‌ و نقل ریلی در ژاپن
  سیستم خط آهن ژاپن با 21 میلیارد نفر مسافر تعداد تلفات سانحه قطار درژاپن حدود 100 نفر
  جایگاه راه‌آهن ایران در جهان + جدول
  11 کشور برتر جهان در کیفیت زیرساخت‌ها
  رابطه بین تعداد کشته های سوانح جاده ای و شبکه ریلی
  معرفی 10 کشور برتر در توسعه زیر‌ساخت‌های ریلی + جدول/بهره وری شبکه ریلی ایران کمتر از 20%
  رکورد مصرف بنزین ایران در ۱۰۰ سال اخیر شکست / ایران به رتبه هفتم مصرف بنزین در جهان رسید
  5 کشور پیش‌رو در صنعت مسافربری ریلی
  ۶۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی عربستان در سال ۲۰۲۲، درآمد ایران از فروش نفت در یازده ماهه سال گذشته، فقط ۱۴ میلیارد دلار / فروش تقریبا تمام نفت صادراتی ایرانی به چین، چگونه پس از بحران اوکراین، به ضرر تهران تمام شد؟
  ناوگان حمل و نقل ریلی در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۹ میلیون نفر مسافر را جابجا کرد/فاجعه بهره وری در راه آهن
  10کشور با بیشترین تلفات جاده ای/کمترین تصادف در کشورهای با شبکه ریلی گسترده
  بهره وری شرم آور راه آهن ایران/راه آهن می تواند سوانح جاده ای را به یک دهم برساند
  راه آهن ژاپن با 27هزارکیلومتر سالانه 7.3 میلیارد و آلمان با 40هزارکیلومتر سالانه 2.2 میلیارد مسافر جابجا می کنند
  بررسی بهره‌وری در حمل‌ و نقل ریلی ایران
  آمار عجیب مرگ بر اثر تصادف در ایران در مقایسه با آلمان و ترکیه در سایه ضعف شبکه ریلی
  20 میلیارد دلار درآمد معطل 164 کیلومتر راه آهن
  عزم بلند هند برای تبدیل شدن به سبزترین راه آهن جهان
  نمایش تکنولوژی راه آهن ژاپن
  ۱۰ حقیقت جالب درباره ایستگاه های قطار ژاپن
  گزارش کاهش هفده درصدی عملکرد راه آهن در سال 1400/ راه آهن ایران با 13هزار کیلومترحدودسی وسه میلیون تن بار و سی میلیون مسافر جابجا می کند
  نگاهی به برترین‌های بازار ریلی جهان
  فهرست کشورها بر پایه سرانه وسایل نقلیه
  بررسی آمار و حوادث و تلفات جاده ای
  ویدیو بسیار آموزنده / یک روز در زندگی یک دیکتاتور: استالین (بخش اول)
  فیلم مستند بسیار ارزشمند چهارچرخ شبکه مستند(6)
  فیلم مستند بسیار ارزشمند چهارچرخ شبکه مستند(5)
  فیلم مستند بسیار ارزشمند چهارچرخ شبکه مستند(4)
  عوارض گودی کمر چیست؟ درمان کمردرد ناشی از لوردوز
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1389
tarabarnews@ymail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار