پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
پنجشنبه، 9 فروردین 1403 - 15:42   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  راه آهن رشت کاسپین و سه مسئولی که در مورد آن وعده نادرست دادند
  ٢٠ هزار کشته تصادفات جاده ای شوخی نیست
  چرا قطارهای سریع‌ السیر در چین محبوب شد؟
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  اتحاد کارکنان راه آهن و بخش خصوصی ریلی برای برکناری مدیرعامل راه آهن
  تذکر مجلس به وزیر راه به دلیل عملکرد مدیرعامل شرکت راه آهن
  زمان سیر تالگو 250 در مسیر راه آهن تهران مشهد و مزیت نوع دوگانه (Dual)
  کارکنان راه آهن در اقدامی قابل توجه کارزار برکناری مدیرعامل راه انداختند
  ایران آماده همکاری های ریلی مسافری و باری با ترکیه است
  حمل ونقل ریلی ۷ برابر مقرون به صرفه تر از جاده است
  اجرای ۵۰ کیلومتر راه بین شهری و ۴۰ کیلومتر خطوط ریلی در خوزستان
  ویدئویی از ابر پروژه عراق برای دور زدن ایران
مرور اخبار
  اعتبار مورد نیاز به راه‌آهن اسلام آباد_ ایلام و اندیمشک_ دهلران تزریق می‌شود

  اتصال راه آهن اندیمشک به ایلام چه مزیت هایی دارد؟
  مهمترین مطالبه مردم دهلران اجرای پروژه راه آهن است
مرور اخبار
  گفتگوی ویژه خبری (خبر)مزیت های اتصال تراتزیت ریلی ایران به اروپا با افتتاح راه آهن میانه، بستان آباد، تبریز-

  چاره تاخیر قطارهای مسافری
  زیباترین مسیرهای ریلی جهان
  تولید واگن های مسافری لوکس 5 ستاره در واگن پارس مپنا
  احداث و بهره برداری ۵ پروژه ریلی در سال ۱۴۰۲
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 94006صفحه نخست » اقتصاد- انرژِیسه شنبه، 8 تیر 1400 - 13:36
اتحادیه اروپا به دنبال اعلام اهداف سختگیرانه برای استاندارد آلایندگی یورو 7 است
  
ترابر نیوز:

ابوالقاسم اسلامینویسنده: ابوالقاسم اسلامی

اتحادیه اروپا به دنبال اعلام اهداف سختگیرانه برای استاندارد آلایندگی یورو 7 است

صنعت خودروسازی اروپا تا سال ۲۰۳۰ اهداف سختگیرانه‌تری برای انتشار دی‌اکسید کربن اعمال می‌کند. پیشنهاد جدید اتحادیه اروپا در روز ۱۴ جولای منتشر می‌شود و انتظار می‌رود کاهش ۶۰ درصدی آلایندگی را خواستار شود.

صنعت خودروسازی اروپا در تلاش است تا استانداردهای انتشار دی‌اکسید کربن را در بسته انرژی و آب‌و‌هوای «Fit for 55» اتحادیه اروپا که در روز ۱۴ جولای منتشر می‌‌شود، محدودتر کند. به گزارش اتونیوز، پیش‌بینی می‌شود این موضوع باعث تشدید بحث‌های گسترده و شدید بین قانون‌گذاران، رهبران صنعت و مردم باشد.

بر اساس توافق صورت‌گرفته در ماه آوریل، مذاکره‌کنندگان توافق کردند که کاهش انتشار کربن را در کل اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۳۰ از هدف ۴۰ درصدی فعلی به ۵۵ درصد برسانند. طبق بسته توافقنامه سبز اروپا که در دسامبر سال ۲۰۱۹ توافق شد، اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۵۰ به قاره‌ی کربن خنثی (تولید دی‌اکسید کربن به صفر می‌رسد) تبدیل خواهد شد. هدف جدید ۲۰۳۰ به معنای افزایش تدریجی تلاش برای کاهش آلایندگی تقریباً برای هر بخش تجاری خواهد بود؛ اما هنوز درباره‌ی جزئیات تصمیم‌‌گیری نشده است.

برای خودروسازان، هرگونه تشدید انتشار دی‌اکسید کربن برای خودروهای سواری و ون‌‌ها به این معنی است که باید روند برقی‌سازی محصولات به‌سرعت افزایش یابد. از جمله پیشنهادهایی که گفته می‌شود در کمیسیون اروپا مورد بحث قرار دارد، کاهش ۶۰ درصدی انتشار گازهای گلخانه‌ای تا سال ۲۰۳۰ و پس از آن کاهش ۱۰۰ درصدی تا سال ۲۰۳۵ است؛ به این معنی که تا آن زمان، فروش وسایل نقلیه مجهز به پیشرانه احتراق داخلی غیر ممکن خواهد بود.

آئودی Q4 ای-ترون / Audi Q4 e-tron

اهداف فعلی انتشار آلایندگی ناوگان خودروهای سبک (خودروهای سواری و وسایل نقلیه تجاری سبک) که در سال ۲۰۱۸ پس از بحث و گفتگوهای فراوان تصویب شد، خواستار کاهش ۱۵ درصدی در سال ۲۰۲۵ نسبت به استاندارد ۹۵ گرم در هر کیلومتر در سال ۲۰۲۱ و کاهش ۳۷/۵ درصدی آن تا سال ۲۰۳۰ است. خودروسازان سرمایه‌گذاری زیادی در برقی‌سازی محصولات خود برای دستیابی به این اهداف انجام داده‌اند و از ژانویه سال ۲۰۲۰ ده‌ها خودروی کاملاً الکتریکی و پلاگین هیبریدی جدید به بازار عرضه کرده‌اند. پیشنهادهای ارائه‌شده در تاریخ ۱۴ جولای توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا و پارلمان اروپا مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

واکنش‌ها به قوانین سخت‌گیرانه آینده

واکنش‌ها به اهداف سخت‌گیرانه بالقوه در زمینه‌ی انتشار آلایندگی متفاوت است. انجمن خودروسازی VDA آلمان هفته گذشته بیانیه‌ای کاملاً تند صادر کرد و گفت:

اعمال ۱۰۰ درصد کاهش دی‌اکسید کربن تا سال ۲۰۳۵، عملاً صنعت خودروسازی اروپا را مجبور می‌کند فقط خودروهای الکتریکی باتری‌دار به بازار عرضه کند. محدود کردن این فناوری به تنها یک گزینه برای پیشرانه‌ی خودرو، در مدت‌زمان کوتاهی نگران‌کننده است و هیچ توجهی به منافع مصرف‌کنندگان نمی‌کند.

انجمن VDA در ادامه هشدار داده است که کارکنان شرکت‌های خودروساز و قطعه‌ساز از ساخت پیشرانه احتراق داخلی به سمت تولید پیشرانه‌‌های برقی روی می‌آورند و تأثیرات آن بر اشتغال جبران‌ناپذیر خواهد بود. در این بیانیه آمده است:

تأثیرات این کار بر مشاغل، به‌ویژه مشاغل موجود در صنعت تأمین قطعه، چشمگیر و غیر قابل جبران خواهد بود. محاسبه مؤسسه ifo به نمایندگی از VDA نشان داد که با اهداف موجود اتحادیه اروپا حدود ۲۱۵ هزار شغل می‌توانند تا سال ۲۰۳۰ تحت تأثیر قرار بگیرند.

ولوو ایکس سی 40 / Volvo XC40 سفید رنگ

انگلستان که قصد دارد فروش بیشتر خودروهای مجهز به پیشرانه احتراقی را تا سال ۲۰۳۰ پایان بدهد، در اوایل این ماه در اجلاس سران خود در کورن‌وال انگلیس، از رهبران گروه ۷ خواست تاریخ ۲۰۳۰ را برای پایان دادن به تولید وسایل نقلیه بنزینی و دیزلی تعیین کنند.

آندرس کاربرگ، مدیر بخش استراتژی خودروهای ولوو، در این همایش که هفته‌ی جاری توسط بنیاد اقلیم اروپا برگزار شد، گفت تمرکز بحث باید روی چگونگی سرعت بخشیدن به حرکت به سمت تولید خودروی الکتریکی باشد. کاربرگ گفت هدف ولوو این است که تا سال ۲۰۴۰ کربن خنثی باشدرو این امر تنها با فروش خودروهای برقی باتری‌دار تا سال ۲۰۳۰ میسر است.

آندرس کاربرگ افزود:

ما امیدواریم که تولیدکنندگان بیشتری در تعیین تاریخ‌های بلندپروازانه برای تولید خودروی کاملاً الکتریکی به ما بپیوندند. ما معتقدیم که تعیین اهداف بلندمدت مانند ۲۰۴۰ می‌تواند خودروسازان را منفعل و غیرفعال کند. ولوو به اتحادیه اروپا توصیه می‌کند که سال ۲۰۳۵ زمان پایان فروش خودروهای مجهز به پیشرانه احتراق داخلی تعیین شود. اگر تعدادی از کشورها و شهرها چنین تاریخ‌هایی را تعیین کنند، ما از جهت‌گیری مشخص آن‌ها و سایر اعضای اتحادیه اروپا قدردانی خواهیم کرد.

فعالان علاقه‌مند به تغییرات اقلیمی از اهداف سخت‌گیرانه اتحادیه اروپا استقبال کرده‌اند. جولیا پولیسکانوا از گروه تأثیرگذار Transport & Environment گفت فروش پررونق وسایل نقلیه برقی در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ ثابت کرد که مقررات لازم برای ایجاد بازار ضروری است.

آئودی ای-ترون جی  تی / Audi e-tron

پولیسکانوا در مجمع بنیاد آب‌وهوا گفت:

این فقط تغییر اهداف نیست که چند سال پیش روی آن تفاهم کردیم. این امر درباره‌ی به‌روزرسانی مقررات منسوخ شده است؛ اول با توجه به پیشرفت فناوری که ما نمی‌دانستیم از سال ۲۰۱۸ با این سرعت اتفاق خواهد افتاد و دوم با توجه به اهداف آب‌وهوایی سخت‌گیرانه‌تر که اخیراً در دوره‌ی جدید کمیسیون اروپا تعیین شده است.

گروه Transport & Environment خواستار افزایش هدف سال ۲۰۲۵ به منفی ۲۵ درصد، تغییر (زمان) استاندارد منفی ۳۷/۵ درصدی سال ۲۰۳۰ به ۲۰۲۷ و تعیین هدف کاهش ۶۵ درصدی در سال ۲۰۳۰ و ادامه دادن آن تا کاهش ۱۰۰ درصدی در سال ۲۰۳۵ است.

پولیسکانوا خاطرنشان کرد که بسیاری از خودروسازان متعهد شده‌‌اند که فروش پیشرانه‌های احتراقی را خیلی زودتر از سال ۲۰۳۵ خاتمه دهند، اما اظهار داشت که تعهدات داوطلبانه کافی نیست. طبق گزارشی از گروه T&E، فقط گروه خودروسازی ولوو و فولکس‌واگن آمادگی کافی را برای مطابقت با استانداردهای ۲۰۳۰ دارند. پولیسکانوا گفت:

حتی اگر تمام این تعهدات داوطلبانه محقق شود، اروپا هنوز ۱۰ درصد با اهداف خود فاصله خواهد داشت.

آئودی آخرین خودروسازی بود که تاریخ پایان فروش پیشرانه‌های احتراقی را اعلام و این هفته تأیید کرد که تا سال ۲۰۳۳ چنین پیشرانه‌هایی را در اکثر بازارها کنار می‌گذارد.

پیش‌بینی استاندارد آلایندگی یورو ۷

حتی با وجود بحث درباره‌ی مقررات «Fit for 55»، در قوانین آینده یورو ۷ که حاکی از انتشار آلاینده‌‌های مضر در اگزوز خودروها است، خودروسازان با چالش دیگری برای پیشرانه‌های احتراق داخلی رو‌به‌رو هستند. انجمن  VDA در ماه آوریل اعلام کرد پیشنهادهای در حال بررسی، ۵ تا ۱۰ برابر سخت‌گیرانه‌تر از پیشنهادهای مربوط به استاندارد آلایندگی یورو ۶ است و این امر می‌تواند فروش خودروهای دارای پیشرانه احتراقی از جمله مدل‌های پلاگین هیبریدی را که محبوبیت بیشتری دارند، برای خودروسازان غیر ممکن سازد. کمیسیون اروپا قرار است در ماه نوامبر تصمیم نهایی درباره استانداردهای یورو ۷ را اتخاذ کند. مقررات نهایی می‌تواند تا سال ۲۰۲۷ اعلام شود.

آئودی، پیشتاز توسعه خودروی الکتریکی

پس از نزدیک به یک هفته شایعه‌سازی، آئودی رسماً اعلام کرد قصد دارد پیشرانه‌های احتراق داخلی را کنار بگذارد. به گزارش carscoops، این خودروساز آلمانی در بیانیه مطبوعاتی خود تأیید کرد «تولید آخرین پیشرانه احتراقی جدید و کاملاً پیشرفته آئودی در همین چهار سال آغاز می‌شود». این پایان دوره‌ی قبلی خواهد بود و آئودی از سال ۲۰۲۶ فقط خودروی الکتریکی معرفی و تولید می‌کند.

از آنجا که دور از دسترس نیست، این شرکت در حال سرعت بخشیدن به سمت تولید پیشرانه‌های برقی است. به‌عنوان بخشی از این تلاش، خودروساز آلمانی به‌طور چشمگیری شعاع حرکتی خودروهای الکتریکی خود را گسترش خواهد داد و در نظر دارد تا سال ۲۰۲۵ بیش از ۲۰ مدل خودروی برقی در سبد محصولات خود داشته باشد. این شرکت در ادامه خاطرنشان کرد:

آئودی هم‌اکنون با وجود مدل‌هایی مانند ای-ترون GT جدید، آر.اس ای-ترون جی‌تی، Q4 ای-ترون و Q4 اسپرت‌بک ای‌-ترون، تعداد بیشتری خودروی الکتریکی نسبت به مدل‌های دارای پیشرانه احتراق داخلی در سال جاری روانه بازار می‌کند. 

آئودی به سمت تولید خودروی برقی حرکت می‌کند؛ اما پیشرانه‌های احتراق داخلی را به‌صورت کامل متوقف نمی‌کند.این خودروساز گفت توسعه‌‌ دقیقا تا زمان توقف نهایی ادامه خواهد داشت. با توجه به این موضوع، مارکوس دوسمن، مدیرعامل آئودی ادعا کرد که «آخرین پیشرانه احتراق داخلی آئودی، بهترین پیشرانه‌ی ساخت این شرکت خواهد بود.»

پیشرانه خورجینی هشت سیلندر آئودی / Audi V8 Engine

آئودی قصد دارد تا سال ۲۰۳۳ پیشرانه‌های احتراق داخلی را به‌طور کامل از سبد محصولات خود حذف کند؛ اما این تاریخ فعلا شناور است. همان‌طور که دوسمن توضیح داد، «در نهایت زمان دقیق توقف تولید پیشرانه احتراقی در آئودی توسط مشتریان و قوانین تصمیم‌گیری می‌شود.» این شرکت انتظار دارد که عرضه‌ی مداوم را در چین تا سال ۲۰۳۳ ادامه بدهد؛ به همین دلیل ممکن است در آنجا خودروهایی با پیشرانه‌های احتراقی تولیدشده در داخل عرضه شود. 

تعداد بازدید: 1517 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  تصادف مرگبار سوناتا با پژوپارس / ۹ نفر جان باختند
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  دریای خزر سالانه ۲۵۰ نفر را به کام مرگ می‌‎کشاند
  روایت نشریه اماراتی از جزئیات مذاکرات محرمانه ایران و امریکا / گفتگو برای آتش بس منطقه‌ای نانوشته
  مرعشی: اگر قرار بود رئیسی و قالیباف رئیس دو قوه شوند، خب چرا آنها را جابجا گذاشتید؟!
  روحانی: وزیر کشور، امور خارجه، اطلاعات، آموزش و پرورش، علوم، ارشاد، دفاع و رئیس سازمان انرژی اتمی با هماهنگی رهبری معرفی می‌شوند
  همانطور که ترامپ برجام را خراب کرد، ما هم یک فرصت برای بازگشت داشتیم، اما آن را از دست دادیم / اصلاً برایم قابل فهم نیست که چرا با اف. ای. تی. اف مشکل دارند / تیم فعلی یکی از ضعیف‌ترین ترکیب‌های وزارت خارجه تاریخ است؛ وقتی آدمی به توانایی ظریف وجود دارد چرا سراغ دیگران می‌روند؟ / دولت آدم مناسب مذاکره را پیدا کند
  تاجگردون: ۱۴۰۳ سال خیلی سختی است / رأی ندادن خاتمی یک علامت است / مجلس دوازدهم، «آقا» ندارد
  نماینده اصفهان: اگر برای فرونشست چاره‌ای نشود، باید شهر را ترک کنیم
  چالش جدید بایدن در منطقه؛ ایران و روسیه چگونه تجربه‌ها و فناوری‌های نظامی در جنگ اوکراین و خاورمیانه را به اشتراک گذاشتند؟
  تعیین تکلیف برجام را در راس امور بگذارید / اگر در یک و نیم سال آینده، تعیین تکلیف نشود، تا مهر ۱۴۰۴، قطعنامه‌ها علیه تهران احیا خواهند شد / اگر برجام زنده نمی‌شود، دنبال راه حل خلاقانه بگردید / تفاهم نانوشته اخیر که فقط امکان تامین ارزاق عمومی را می‌دهد، به ضرر ایران است / توسعه اقتصادی بدون آرامش در حوزه سیاست خارجی ممکن نیست؛ ویتنام اگر در بند جنگ می‌ماند، نمی‌توانست توسعه پیدا کند
  تصادف اتوبوس در ارومیه سه کشته و ۱۰ مصدوم به جا گذاشت
  در ده سال گذشته 11 هزار ایرانی در دریا غرق شده اند
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  هدف اصلی «ایران رود»؛ گسترش حمل و نقل دریایی و ایجاد آبراهه کشتیرانی
  جاده لردگان- ایذه بوی مرگ می دهد
  تصادف منجر به فوت در محور لردگان به ایذه
  کشتار در تالار «کروکوس» روسیه / مهاجمان، ۶۲ نفر را کشتند / کاخ سفید: اوکراین دخالتی در حمله تروریستی نداشته / کی‌یف: این حمله تروریستی کار نیروهای ویژه روسیه است / داعش مسئولیت حمله را برعهده گرفت
  تراز دریاچه ارومیه به بیش از ۱۲۷٠ متر رسید
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  آمار‌های تکان‌دهنده از قربانیان حوادث رانندگی نوروز در ۱۰ سال اخیر / نوروز ۱۴۰۳ رکورد مرگبارترین نوروز ۱۰ سال اخیر را می‌شکند؟
  ورق زدن رویایی قدیمی به نام ایران رود
  افزایش جانباختگان حوادث رانندگی نوروز به ۲۷۱ نفر
  تماشا کنید: ۶ چالش خارجی ایران در ۱۴۰۳ / از احتمال پیروزی ترامپ تا توسعه طلبی‌های باکو
  توافق حوثی ها با روسیه و چین
  متن سوگندنامه رئیس جمهور/من به عنوان رئیس‌جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‌کنم که پاسدار قانون اساسی کشور باشم
  آشنایی با درخت ارزشمند پالونیا
  ۱۰ هزار نفر پای سفره هفت‌سین در تخت جمشید نشستند
  وزیر خارجه آمریکا: ایران تامین‌کننده اصلی سلاح، اطلاعات و فناوری حوثی‌ها ست؛ از آنها خواسته‌ایم تا این گروه را کنترل کنند / ادامه حمایت تهران از حملات حوثی‌ها به نفع ایران نیست
  قتلگاه جاده ای محور لردگان- ایذه
  تصاویر و فیلم دبی 50سال پیش
  مرگ ۲۲۵ نفر در صحنه تصادفات رانندگی طی ۶ روز
  نیویورک تایمز: عربستان ۴۰ میلیارد دلار در حوزه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری می‌کند
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  پروژه «ایران رود» می‌تواند مشکل کم آبی ایران را حل کند؟
  رهبر انقلاب سال ۱۴۰۳ را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کردند
  نقدی بر کارنامه راه و راهسازی در کمتر از یک قرن گذشته
  ساخت خط 9 مترو تهران؛ به زودی
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  ۱۷۷ کشته و ۶۲۰۰ مجروح در تصادفات ۵ روز اول طرح نوروزی پلیس در جاده ها
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  کمبود هواپیما و شمار زیاد ایرلاین ها!
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار