پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 31 فروردین 1403 - 10:13   
 
 
   آخرین اخبار  
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 77074صفحه نخست » انرژی،حمل و نقل شنبه، 25 دی 1395 - 14:54
شکل‌گیری کلانشهرها نتیجه برداشت اشتباه از فناوری مدرن است
شکل‌گیری کلانشهرها نتیجه برداشت اشتباه از فناوری مدرن استترابر نیوز: پس از آمدن دنیای مدرن، ماشین و قدرت آن یک ابهام و سردرگمی بسیار گسترده‌ای در ایران ایجاد شده که همواره تصور کنیم خشک بودن و یا پراکندگی چشمه‌های آب در یک سرزمین اهمیتی ندارد و ما می‌توانیم با انتقال آب کانون‌های جمعیتی بسیار بزرگی ایجاد کرده و برای جاری شدن زندگی در آن، آب را به آن منتقل کنیم نه اینکه خود را با طبیعت سازگار کنیم.
  
ترابر نیوز:

عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در جلسه امضای قرارداد تملک کارخانه ریسباف با تأکید براینکه تملک این کارخانه، ارزیابی جدیدی از تمدن جدید، مدرنیته و فناوری به شمار می‌رود گفت: تملک کارخانه ریسباف انتخابی تاریخی و علامتی برای تغییر رویکرد از سیاست‌های توسعه سوداگرانه شهری به توسعه مسئولانه و متعهدانه شهرها براساس ظرفیت‌های زیستی و طبیعی شهری است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی عباس آخوندی وزیر و راه و شهرسازی در جلسه امضای قرارداد کارخانه ریسباف اصفهان گفت: به عقیده من این نوع اقدامات (خرید کارخانه ریسباف) یک انتخاب تاریخی بوده و بیشتر از بحث یک پروژه است، اگر بخواهیم به آن پروژه محور نگاه کنیم می‌توانیم یک بررسی اقتصادی و بازرگانی کرده و سود و ضرر را اعلام و راجع به آن به عنوان یک ملک نگاه کنیم.

وزیر راه وشهرسازی در این‌باره اعلام کرد: اما می‌توان به آن به عنوان یک بازگشت تاریخی نگاه کرد، اگر به این شکل بنگریم موضوع را بسیار فراتر از یک پروژه خواهیم دید. ایران در یک منطقه کم‌آب استقرار یافته و بحث سازگاری با طبیعت نکته کلیدی توسعه ایران به شمار می‌رود. یکی از بحث‌هایی که ما همواره از تمدن ایران‌شهری داشته و از آن صحبت می‌کنیم این است که این تمدن در طول تاریخ، خشکسالی‌ها، جنگ‌ها و غارت‌های بسیار زیادی دیده است ولی مردمان آن با هوشمندی توانستند قانون طبیعت را خیلی خوب متوجه شوند و با آن ایران را آباد کنند.

آخوندی در ادامه با بیان این مطلب که ایرانیان کهن با تکیه بر فهم و فرهنگی که داشتند موفق به چیرگی فرهنگی در برابر غارتگران نیز شده‌اند گفت: این دو ویژگی بسیار مهمی است که ما در تمدن و فرهنگ ایران‌شهری خود داشته‌ایم، نکته‌ بسیار مهم و قابل تأمل در این بخش آن است که پس از آمدن دنیای مدرن، ماشین و قدرت آن یک ابهام و سردرگمی بسیار گسترده‌ای در ایران ایجاد شده و اینکه قدرت ماشین به ما امکان انتقال آب به هرجای ایران را می‌دهد باعث شد تا ما دچار یک توهم عمرانی در این بخش شویم.

ضرروت توجه به ظرفیت‌های زیست‌محیطی و طبیعی سرزمین‌های خود

عضو کابینه تدبیر و امید در این خصوص افزود: این توهم باعث شد ما ظرفیت‌های زیست‌محیطی و طبیعی سرزمین‌های خود را درک نکنیم و همواره تصور کنیم خشک بودن و یا پراکندگی چشمه‌های آب در یک سرزمین اهمیتی ندارد و ما می‌توانیم با انتقال آب کانون‌های جمعیتی بسیار بزرگی ایجاد کرده و برای جاری شدن زندگی در آن، آب را به آن منتقل کنیم نه اینکه خود را با طبیعت سازگار کنیم.

این مقام مسئول با اشاره به این مطلب که این برداشت اشتباه از فناوری مدرن باعث شکل‌گیری کانون‌های جمعیتی بسیار بزرگ و فراتر از توان طبیعی شهرها شده است گفت: در واقع مگر توان طبیعی تهران چقدر است که بتواند از ظرفیت منابع اصلی زیست (آب و هوا) استفاده کند. آنقدر در این شهر بارگذاری شده است که در حال حاضر مردم از هر دو مشکل آب و هوا رنج می‌برند.

آخوندی در این‌باره اضافه کرد: مشابه این مسئله هم‌اکنون در سایر کلانشهرها مانند مشهد و اصفهان نیز مشاهده می‌شود. اما آیا این مسئله قابل باور است که در اهواز، منطقه‌ای که منبع اصلی آب ایران به شمار می‌رود زندگی کنید و اصلی‌ترین مشکل شما آب باشد؟ این آن نکته کلیدی است که ما یک فهم اشتباه در ۱۰۰ سال گذشته از فناوری پیدا کرده‌ایم. ما تصور می‌کنیم که فناوری می‌تواند تمام مشکلات موجود در بخش‌های مختلف را حل کند که بدون شک این باور، باور اشتباهی محسوب می‌شود.

وی در اشاره به بی توجهی‌های صورت گرفته نسبت به ظرفیت بارگذاری در کلانشهر مشهد نیز گفت: مشهد دارای یک ظرفیت طبیعی بوده و اساسا بارگذاری انجام شده بر روی آن وارونه است، این بدان معناست که هر اندازه که این روند ادامه پیدا کند نه تنها شرایط رو به بهبود نمی‌رود بلکه بحران موجود عمیق‌تر خواهد شد.

آخوندی در ادامه ضمن اشاره به وجود بحران آب و هوا در اصفهان نیز خاطرنشان کرد: تملک کارخانه ریسباف، ارزیابی جدیدی از تمدن جدید، مدرنیته و فناوری است. من در تملک کارخانه ریسباف تنها به دنبال ساخت موزه هنری در اصفهان نیستم بلکه قصد دارم بگویم که مردم اصفهان و دولت ایران بیایید بار دیگر به این استان به عنوان یک شهر ایران‌شهری و کانون تمدن ایرانی نگاه کنیم.

وی اضافه کرد: این کانون تمدن ایرانی دارای ظرفیتی بوده که نمی‌شود هراندازه که می‌توانیم در آن بارگذاری نامحدود کنیم و همچنان آن را ادامه دهیم و تنها به فکر منافع کوتاه‌مدت باشیم. این شهر ظرفیتی محدود دارد بنابراین ما در مقطع یک انتخاب تاریخی هستیم که از اهمیت بسزایی برخوردار است.

یک مقطع تاریخی برای ادامه روند سوداگری یا انتخاب توسعه مسئولانه

آخوندی با تأکید براین نکته که ما باید در این زمان تصمیم بگیریم که آیا می‌خواهیم به روند سوداگری شهری ادامه داده و همچنان تمام ظرفیت‌های زیستی شهر اعم از خاک، هوا و آب را بفروشیم و تمام امکانات زندگی نسل‌های آینده را از دست دهیم یا می‌خواهیم کیفیت زندگی در شهرهای ایران را ارتقا داده و آن‌ها را به نسل بعدی انتقال دهیم گفت: به تصور من ما در زمان یک انتخاب تاریخی هستیم و کارخانه ریسباف یک نماد برای این کار محسوب می‌شود که نشان می‌دهد می‌توانیم از این روش به صورتی آگاهانه بازگشته و به ظرفیت طبیعی شهر توجه کنیم. این اصلی است که باید در تمامی شهرهای ایران به آن توجه کنیم.

عضو کابینه دولت یازدهم با تأکید براینکه این نماد نشان‌دهنده سیاست بازگشت از ادامه تخریب ظرفیت‌های زیستی و محیطی در کشور به شمار می‌رود گفت: این موضوع نکته خیلی مهمی محسوب می‌شود، چراکه مسئولیت اجتماعی همه ما را در این زمینه نشان می‌دهد. همه ما در این مکان هستیم تا امکان زندگی بهتری را برای مردم فراهم کنیم، ما نباید تنها پروژه‌ای ایجاد کنیم که نتیجه آن هم کاهش کیفیت زندگی مردم باشد.

وی مسئولیت اجتماعی را وظیفه‌ای برای همه نهادها دانست و افزود: بر اساس مفهوم مسئولیت اجتماعی همه ما باید ببینیم پیامد اقدامی که انجام می‌دهیم در نهایت برای جامعه چه خواهد بود؟ درست است که فعالیت‌های ما باید قانونی، عقلایی و اقتصادی باشد ولی قطعا جزو این موارد مسئولیت اجتماعی نیز به چشم می‌خورد.

وزیر راه و شهرسازی با تأکید براینکه من در مرحله اول به مسئله کارخانه ریسباف بیشتر از یک پروژه نگاه کرده و آن را انتخابی تاریخی، علامتی برای بازگشت از سیاست‌های توسعه سوداگرانه شهری و همچنین بازگشت به توسعه مسئولانه و متعهدانه شهرها براساس ظرفیت‌های زیستی و طبیعی شهری می‌بینم گفت: در مرحله بعدی به بحث پروژه می‌پردازیم. ما قطعا به دنبال آن هستیم که پروژه ایجاد شده ارزشی داشته و متعلق به دوران معاصر باشد.

اهمیت توجه به معاصر بودن معماری در پروژه‌ها

آخوندی در ادامه سخنان خود ضمن اشاره به معماری و شهر ایرانی، معاصر بودن معماری را یکی از ویژگی‌های قابل توجه معماری ایرانی دانست و افزود: به یاد دارم در پروژه توسعه حرم حضرت معصومه (س) قصد داشتیم معماری و کاشی‌کاری شبستان جدید حرم، از معماری خاصی برخوردار و نمادی از معماری معاصر ایرانی و همچنین مربوط به این دوره از تاریخ باشد. نکته خیلی مهم در این مسئله آن است که اثر خلق شده جدید علاوه بر برخورداری از حال و هوای ایرانی، دارای عنصر معاصر نیز باشد و نشان دهد که مربوط به دوره تاریخی مشخص جمهوری اسلامی ایران است. به همین دلیل در طراحی این شبستان از هیچ گنبد بزرگ و کاشی‌کاری مشابه زمان صفوی و قاجاری استفاده نشده و تنها دیوار بتنی ساده‌ای (که بیان‌گر معصومیت حضرت معصومه (س) بوده است) همراه یک محراب ساده مرمری ایجاد شد که سادگی دوران مدرن را کاملا برجسته می‌کند.

این مقام مسئول در ادامه خاطرنشان کرد: شما وقتی وارد این شبستان می‌شوید کاملا با محیطی خودی، مذهبی و آشنا مواجه خواهید شد، محیطی که تمامی عناصر آن امروزی و مدرن هستند. این نکته کلیدی است که ما به آن نیاز داریم، این ویژگی در حقیقت تفاوت توسعه حرم حضرت معصومه (س) و حرم امام رضا (ع) را نشان می‌دهد.

وزیر راه و شهرسازی با تأکید براینکه ما باید اثری در اصفهان ایجاد کنیم که علاوه بر رقابت با نقش جهان، نشان دهد که این اقدام در دوره تاریخی دیگری غیر از دوره صفویه و قاجاریه انجام شده است گفت: برای این هدف باید در مرمت و احیای کارخانه از تمامی عناصر معاصر استفاده کنیم تا پس از بهره‌بردرای دارای حال و هوایی ایرانی بوده و همه در آن احساس انس و الفت با محیط  را داشته باشند.

آخوندی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم با توجه به اجماعی که در استان اصفهان و تهران ایجاد شده است، در روزهای آتی چه ما بر سر کار باشیم و یا نباشیم این موضوع و این سیاست پی گرفته و اثری بنا شود که همواره یادمان بازگشت تمدن و فرهنگ ایران‌شهری و حرکت به سمت زندگی به سبک ایرانی باشد.

وی افزود: امید است بدآموزی که تا کنون از فناوری وجود داشته و آن را تنها راه‌حل تمام کمبودها می‌دانسته هر چه زودتر از بین برود و انتخاب‌هایی آگاهانه انجام شود

تعداد بازدید: 953 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
  سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی: اسرائیل مطمئن باشد که چنان سیلی محکمی از جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت دریافت خواهد کرد که دیگر نتواند از جای خود بلند شود.
  اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل بود / موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد / اگر رژیم اسرائیل مرتکب اشتباه دیگری شود، پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود
  فیلم| پرواز نخستین هواپیمای مافوق صوت جهان پس از کنکورد
  سن فرسودگی انواع خودروها چند سال است؟+اینفوگرافیک
  اینفوگرافیک| هشت شهر دنیا با کمترین میزان ترافیک در روز
  ترامپ: تنش‌های فزاینده میان ایران و اسرائیل می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود/ بایدن نمی‌داند چه غلطی می‌کند
  تماشا کنید: جنگ کریدورها/ هند و یونان علیه چین و ترکیه؛ جایگاه ایران کجاست؟
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  راه اندازی قطار تهران چابهار، یک مسیر ریلی متفاوت در راه است!
  بیش از 90 درصد از جابجایی‌های سیستم حمل و نقل عمومی در شهرهای هند با اتوبوس انجام می‌شود.
  سهم ۴ درصدی اتوبوسرانی در جابه جایی مسافران
  تاکید وزیر راه و شهرسازی بر تکمیل هرچه سریع‌تر راه‌آهن بصره- شلمچه
  امکان ترانزیت سنگ آهن افغانستان با خط آهن خواف- هرات فراهم شد+فیلم
  اظهارات دائم اسرائیلی‌ها در مورد حمله احتمالی ایران جهت جلب همدلی امریکا و اروپاست / تهران از اینکه تل‌آویو را در آماده باش مداوم نگه دارد، سود می‌برد
  حمله تند «جوان» به روحانی / «رفراندوم» درباره سیاست خارجی و انتخابات آزاد
  ویدیو / خرید آسان اسلحه در کشور؟ کلاشنیکف ۱۸ میلیون، شاه‌کش ۵ الی ۹ میلیون!
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار