پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 31 فروردین 1403 - 19:21   
 
 
   آخرین اخبار  
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 97470صفحه نخست » دانستنی ها، علم، اندیشهپنجشنبه، 31 شهریور 1401 - 11:22
وقت اصلاح قانون اساسی رسیده است؟
  
ترابر نیوز:
گزارش اصفهان‌زیبا درباره مباحث اخیر درخصوص قانون اساسی و تشکیل جمهوری دوم

وقت اصلاح قانون اساسی رسیده است؟

محمدرضا باهنر، نایب‌رئیس سابق مجلس و دبیرکل جامعه مهندسین، اخیرا از بازنگری در قانون اساسی با توجه به ایرادهای ساختاری در بحث قانون‌گذاری صحبت کرده و معتقد است باید خود را برای جمهوری دوم آماده کنیم که برای این منظور به اصلاحات ساختاری نیاز داریم.  اشاره او به بازنگری در قانون اساسی است که آخرین بار، در سال 1368  مورد بازنگری قرار گرفته است.

چهارشنبه ۰۴ اسفند ۱۴۰۰

محمدرضا باهنر فعال سیاسی اصول‌گرا اخیرا از لزوم اصلاحات ساختاری سخن گفته و از جمله از  راهکار ایجاد دو مجلس سخن گفته است؛ دو مجلسی  که یکی، فارغ از هیجانات طبیعی مجلس دیگر، منافع ملی را در مصوبات مراعات کند. او گفته است: «کشور ما در بحث قانون‌گذاری ایرادات ساختاری دارد. خاستگاه تمامی مجــلس‌هــای شــکل‌گـــرفته تــاکنـــون، منطقه‌ای، قومی، صنفی، جنسیتی و حزبی است و فکر و ذکر اغلب نمایندگانی که به مجلس می‌روند، قومیت و صنف خودشان است. منافع ملی در مجلس ما متولی ندارد. حضرت آقا، بیش از ۱۰ سال پیش بر اقتصاد مقاومتی تأکید کردند؛ اما این اقتصاد گره‌گشا در مجلس و دولت شکل نمی‌گیرد. از سوی دیگر در غیاب احزاب نیرومند و مجرب، نمایندگان بدون آمادگی وارد مجلس می‌شوند و در پایان دوره هم نمی‌توان از آنان توقع مسئولیت‌پذیری داشت. باید فضا برای تشکیل حداقل چهار حزب فراگیر، شامل اصول‌گرایان و اصلاح‌طلبان تندرو و میانه‌رو مهیا شود تا نامزدهای دارای برنامه معرفی کنند و مردم متناسب با میزان دستاوردهایشان در انتخابات بعدی به نامزدهای آنان، رأی آری یا نه بدهند.»
با این حال جدای از دشواری‌های بسیاری از لحاظ زیر ساختی در این باره، طبق قانون اساسی کشورمان، اجرایی شدن جمهوری دوم و تحقق این طرح مشروط به اذن و اراده مقام معظم رهبری است و باید ایشان قانع به این امر شوند و به این جمع‌بندی برسند که ایران نیازمند اصلاحات ساختاری در کشور است. همان‌طور که مقام معظم رهبری نیز در سال 90 در کرمانشاه به این موضوع اشاره فرمودند که این امکان وجود دارد  نظام سیاسی به سمت پارلمانی برود و فقط وحی الهی را نمی‌شود تغییر داد، قانون اساسی که دست‌ساز انسان است و حتما به جز دو اصل اسلامیت و جمهوریت نظام که در قانون اساسی ذکر شده است، بقیه موارد قابل اصلاح‌ هستند. از سویی همان‌گونه که اشاره شد، اصل ۱۷۷ قانون اساسی، موارد اصلاح قانون اساسی را مشخص کرده است و با اذن رهبری، می‌توان مجلسی را به نام بررسی مجدد یا بازنگری در قانون اساسی تشکیل می‌شود. قانون اساسی حتی ترکیب این مجلس را هم مشخص کرده است. مجلس تشکیل‌شده، موارد مرتبط با اصلاحات ساختاری را کارشناسی می‌کند و به تصویب نهایی می‌رساند؛ سپس این مصوبات باید به رفراندوم گذاشته شوند و اگر اکثریت ملت ایران آن را در همه‌پرسی تأیید کردند، تبدیل به قانون لازم‌الاجرا می‌شود. شروطی که باهنر نیز در گفته‌های خود به آن‌ها اشاره داشته و امیدوار است که با طرح بحث در سطح فعالان سیاسی و تبدیل آن به مطالبه نخبگان و مردم، شرط مهم قانع‌شدن رهبری، محقق و مجوز رفراندوم اصلاح قانون اساسی با هدف رفع کاستی‌های ساختاری نظام صادر شود.

نظرات مطرح‌شده در رابطه با رویکرد تشکیل جمهوری دوم

 موضوع اصلاح قانون اساسی و تشکیل جمهوری دوم بعد از سخنان باهنر نظرات بسیاری را به دنبال داشت و سوالاتی را مطرح کرد که آیا در صورت تأیید اصلاح قانون اساسی، تشکیل نظام پارلمانی و حذف رئیس جمهوری به نفع نظام جمهوری اسلامی خواهد بود؟ آیا اصلا کشور ظرفیت ایجاد دو مجلس و بازنگری قانون اساسی را دارد؟
امیررضا واعظ آشتیانی،‌ عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه در گفت‌وگو با سایت خبری فردا اصلاح قانون اساسی را یک فرصت برای رفع نقایص می‌داند. او می‌گوید: «اکنون لازم است که در قانون اساسی اصلاحاتی انجام شود و ایرادی ندارد. رهبر معظم انقلاب هم به درستی بارها اشاره کرده‌اند که می‌توان بنا به نیاز تغییراتی را در قانون اساسی ایجاد کرد؛ از جمله سخنرانی ایشان در سال 90 در کرمانشاه که اشاره فرمودند این امکان وجود دارد نظام سیاسی به سمت پارلمانی برود. به نظر من پیش‌نیاز نظام پارلمانی، تحزب واقعی در کشور است. باید احزاب قوی‌ای وجود داشته باشند تا بتوانند به مجلس بروند و سپس دولت تشکیل دهند. مشکل ما این است که اساسا نیرویی تربیت نمی‌کنیم و همه مدیران که روی کار می‌آیند، تازه می‌خواهند چرخ را اختراع کنند! پس لازمه شکل‌گیری نظام پارلمانی احزاب قوی هستند».
عزت الله یوسفیان ملا، نماینده پیشین مجلس و فعال سیاسی اصول‌گرا نیز در واکنش به مصاحبه اخیر باهنر طی گفت‌و‌گویی اظهار کرد: «مسئله مورد اتفاق نظر در شرایط فعلی کشور داشتن دو مجلس است. قانون اساسی هم 177 اصل و 14 فصل دارد. باید دید که منظور آقای باهنر ایجاد تغییر در کدام بخش و فصل است. کدام قوه بیشتر مدنظر است؛ بنابراین قبل از آنکه جزئیات بیان نشود، نمی‌توان گفت که لزوما بازگشت به دوران نخست‌وزیری مدنظر است. آنچه همه احساس می‌کنند این است که یک مجلس در کشور پاسخ‌گو نیست. در دنیا هم اغلب کشورها دو یا سه مجلس دارند. البته ما هم مجلس خبرگان را داریم اما وظیفه خاصی دارد و کار عمومی و اجرایی نمی‌کند. این موضوعی است که به نظر من اکنون از سوی خیلی‌ها مطرح است و ممکن است به سوی دومجلسی‌شدن بریم.»
در عین حال حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی‌مقدم، ‌عـضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز نظر خود را درخصوص موضوع بازنگری در قانون اساسی، نظام پارلمانی و حذف جایگاه ریاست جمهوری طی مصاحبه‌ای این‌گونه عنوان کرد: «هر‌گونه تغییر در قانون اساسی نیازمند دستور رهبر معظم انقلاب اسلامی است. با دستور رهبر معظم انقلاب، مجلس بازنگری در قانون اساسی شامل اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، رؤسای قوا، اعضای شورای نگهبان و سایر افراد ذکرشده در قانون اساسی تشکیل می‌شود تا برخی اصول مورد بازنگری قرار گیرد. دو اصل ولایت فقیه و جمهوری‌بودن نظام در قانون اساسی امکان تغییر ندارند؛ بنابراین سایر اصول قابل اصلاح و قابل تغییر هستند. اما اینکه چه اصولی تغییر کند، بستگی به نظر رهبر معظم انقلاب دارد. احتمال می‌دهم یکی از مسائلی که قابل اصلاح و تغییر است، مسئله ساختار اجرایی کشور است.»

 در شرایط فعلی کشور اصلاح قانون اساسی به صلاح نیست

اکثر اظهارنظرها از سوی مسئولان و سیاستمداران در رابطه با بازنگری قانون اساسی و نظام پارلمانی با این محوریت مطرح می‌شود که با اجرایی‌شدن این طرح از ظرفیت‌های مغفول‌مانده در کشورمان رونمایی خواهد شد و این موضوع به نفع نظام جمهوری اسلامی ایران است. آنچه که البته به گفته حسین میرزایی،‌نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی نیاز به فضای مناسب برای اجرایی‌شدن دارد و هم‌اکنون کشورمان در این شرایط نیست.
این نماینده اصول‌گرا در‌خصوص اصلاح قانون اساسی، ساختار کلی نظام و تشکیل جمهوری دوم به «اصفهان‌زیبا» می‌گوید: «حضرت امام (ره) جمله مشهوری دارند که می‌گویند، مدل نظام ما، جمهوری اسلامی است؛ نه یک کلمه کمتر و نه یک کلمه بیشتر. بنابراین ساختارنظام ما باید شامل هم اسلام باشد و هم جمهوریت. منتها جمهوری اسلامی می‌تواند اشکال متنوعی نیز داشته باشد. یک مدل، همان شکلی است که هم‌اکنون در قانون اساسی ما طراحی شده و موجود است. از سوی دیگر می‌توان شکل‌های دیگری هم از جمهوری اسلامی داشته باشیم که ضمن حفظ اصل ولایت فقیه و جایگاه و حیثیت شرعی نظام درخصوص جمهوریت به آن‌ها فکر کرد.»
او در خصوص نظام پارلمانی در ایران می‌افزاید: «نظام پارلمانی نیز از جمله مدل‌هایی است که می‌توان آن را بر اساس یک‌سری قوانین و شئونات در نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی بررسی کرد. آنچه در سال 90 حضرت آقا به آن اشاره کردند که صحبت مفصل در باره آن زمان دیگری را می‌طلبد.»
میرزایی با اشاره به اصلاح قانون اساسی در شرایط کنونی کشورمان نیز می‌گوید: «اینکه قانون اساسی ما احتیاج به یک بازنگری دارد، حرف درستی است. در طول سی‌و‌دو سال گذشته، رؤسای جمهور ما سخنان و گفته‌های رهبر معظم انقلاب به عنوان محور و ستون نظام جمهوری اسلامی ایران را کمابیش گوش ندادند و راه خود را رفتند؛ آنچه هم‌اکنون به عنوان یکی از ایرادات قانون اساسی مطرح است و باید اصلاح شود. اما قانون اساسی زمانی باید اصلاح شود که ما بتوانیم طعم شیرین نظام ولایی را به مردم خود بچشانیم. بهترین زمان برای تغییر و تحولات در نظام این شرایط است.»
او ادامه می‌دهد: «هم اکنون دست‌زدن به قانون اساسی کار درستی نیست. در واقع اصل موضوع ایرادی ندارد، اما زمان، زمان مناسبی نیست. علاوه بر اینکه تغییر قانون اساسی ربطی به مجلس، دولت، قوه قضائیه و نیروی انتظامی و... نیز ندارد. اصل این کار به رهبر معظم انقلاب و تصمیم ایشان بر می‌گردد؛ چراکه در اصل آخر قانون اساسی تغییر و تحول پیش‌بینی شده و یک‌بار هم این موضوع در سال 68 اتفاق افتاده است. بنابراین با اختیار رهبر معظم انقلاب و ولی‌فقیه ممکن است بار دیگر هم رخ دهد.»

 دغدغه اصلی مردم تغییر ساختار سیاسی ایران نیست

میرزایی در پاسخ به این سؤال که اصلاح قانون اساسی چه شرایطی را در کشورمان می‌طلبد که هم‌اکنون از نظر شما اجرای آن به صلاح کشور نیست، می‌گوید: «مشکل اصلی مسئله معیشت مردم است. مسئله دوم نیز مسئله فرهنگ از جهت زمان است؛ نه از جهت شرافت. وقتی ما همچنان اقدام قابل قبول و قابل دفاعی برای حل مشکلات معیشتی مردم از خود نشان نداده‌ایم، تغییر ساختار سیاسی کشور اقدام مناسب و بهنگامی نیست. در شرایط فعلی دغدغه اصلی مردم ما اصلا این نیست که ساختار سیاسی ایران تغییر کند یا نکند؛ بنابراین مهم‌ترین موضوع حل مشکلات معیشتی مردم است.»
این نماینده مجلس در خصوص عدم اولویت اصلاح قانون اساسی در مقایسه با حل مشکلات معیشتی ادامه می‌دهد: «مسئله پول ملی مهم‌ترین موضوع در کشور است. تا زمانی که ما به پول اعتباری اهمیت نداده و به سمت پول کالایی نرویم و تا زمانی که پول ما به پول‌های خارجی مثل دلار و... میخکوب شده و تمام بازارها و سرمایه‌های ایران تحت‌الشعاع نوسانات خارجی قرار گرفته است، شرایط معیشت مردم نیز اصلاح نخواهد شد. نکته دوم، موضوع بانک‌های ایران است. خلق پول بدون پشتوانه، ربا و اقدامات خلاف شرعی که در بانک‌های ما صورت می‌گیرد، از بزرگ‌ترین معضلات این روزهای کشور است. آنچه که در بانک‌های خصوص بسیار دیده می‌شود و تا این شرایط تغییر نکند، حتی با اصلاح قانون اساسی، مشکلات کشور حل نخواهند شد. به عبارتی دست‌زدن به ساختار سیاسی کار قابل قبول برای عموم مردم و نخبگان و دلسوزان جامعه، نظام و اسلام است؛ اما همان‌طور که اشاره کردم، حالا زمان مناسبی برای این کار نیست.»

تعداد بازدید: 211 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
  سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی: اسرائیل مطمئن باشد که چنان سیلی محکمی از جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت دریافت خواهد کرد که دیگر نتواند از جای خود بلند شود.
  اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل بود / موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد / اگر رژیم اسرائیل مرتکب اشتباه دیگری شود، پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود
  فیلم| پرواز نخستین هواپیمای مافوق صوت جهان پس از کنکورد
  سن فرسودگی انواع خودروها چند سال است؟+اینفوگرافیک
  اینفوگرافیک| هشت شهر دنیا با کمترین میزان ترافیک در روز
  ترامپ: تنش‌های فزاینده میان ایران و اسرائیل می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود/ بایدن نمی‌داند چه غلطی می‌کند
  تماشا کنید: جنگ کریدورها/ هند و یونان علیه چین و ترکیه؛ جایگاه ایران کجاست؟
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  راه اندازی قطار تهران چابهار، یک مسیر ریلی متفاوت در راه است!
  بیش از 90 درصد از جابجایی‌های سیستم حمل و نقل عمومی در شهرهای هند با اتوبوس انجام می‌شود.
  سهم ۴ درصدی اتوبوسرانی در جابه جایی مسافران
  تاکید وزیر راه و شهرسازی بر تکمیل هرچه سریع‌تر راه‌آهن بصره- شلمچه
  امکان ترانزیت سنگ آهن افغانستان با خط آهن خواف- هرات فراهم شد+فیلم
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار