پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
پنجشنبه، 30 فروردین 1403 - 12:24   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  راه آهن رشت کاسپین و سه مسئولی که در مورد آن وعده نادرست دادند
  ٢٠ هزار کشته تصادفات جاده ای شوخی نیست
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 97374صفحه نخست » اقتصاد- حمل و نقلشنبه، 26 شهریور 1401 - 06:49
معرفی انواع سرعت گیر ترافیکی و کاربردهای آن
  
ترابر نیوز:

سرعت گیر ترافیکی

از مهم‌ ترین تجهیزات کنترل ترافیک باید به سرعت گیر ترافیکی اشاره کنیم که در معابر عمومی خیابان‌ ها و پارکینگ‌ ها نصب می‌ شود. این سرعت‌ گیرها با هدف کنترل سرعت رانندگان و ایجاد یک مانع برای جلوگیری از افزایش سرعت طراحی و نصب می‌ شود. در این مطلب قصد داریم درباره انواع سرعت گیر ترافیکی و کاربردهای آنان با شما صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

همان‌ طور که گفتیم سرعت گیر ترافیکی از مهم‌ ترین تجهیزاتی است که با منظور کاهش سرعت رانندگان و جلوگیری از تصادفات استفاده می‌ شود. البته استفاده بیش‌ از حد از این سرعت‌ گیرها ممکن است که سبب ایجاد ترافیک و برخورد خودروها با یکدیگر شود و متاسفانه این نکات ممکن است در بعضی نقاط کشورمان رعایت نشود. کاربرد سرعت گیرها گسترده است و حتی در اماکن عمومی مانند پارکینگ های چند طبقه مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این سایر محصولاتی مجمود میباشند که علاوه بر کنترل سرعت امکان هدایت مسیر را هم دارند همانند استات ترافیکی و بشکه های ترافیکی.

سرعت گیر ترافیکی لاستیکی

یکی از انواع سرعت گیر ترافیکی، سرعت گیرهای لاستیکی است به این معنا که جنس بدنه این سرعت گیر لاستیکی و بسیار منعطف است. ممکن است در مقایسه با سرعت گیرهای بتنی و آسفالتی هزینه تهیه این دسته از سرعت گیرها بالاتر باشد. اما با توجه به جنس بدنه این نوع دوام و ماندگاری بالاتری را می توان از این دسته سرعت گیرها انتظار داشته باشیم. برای مثال در جاده های بین شهری که گرمای هوا منجر به کاهش اصطکاک چرخ خودرو با جاده می شود، استفاده از سرعت گیر لاستیکی بسیار مناسب است زیرا دوام بسیار بالا در این دسته سبب می شود تا وزن ۵۰ تن را به راحتی تحمل کنند. معمولا وزن این سرعت گیرها ۸ کیلوگرم است و حمل آن به راحتی قابل انجام است. استفاده از سرعت گیر لاستیکی سبب می شود تا فشار کمتری به خودرو وارد شده و در نتیجه گزینه ای مناسب برای استفاده خواهد بود. اگر برای تهیه سرعت گیر دچار تردید هستید با توجه به محیط و میزان کیفیت مورد انتظار خود از نحوه عملکرد سرعت گیرها، جنس لاستیکی گزینه ای بسیار مناسب برای شما خواهد بود. در ادامه به توضیحات بیشتری درباره انواع سرعت گیرها می پردازیم و کاربرد هر یک را نیز برای شما مفصلا توضیح خواهیم داد.

سرعت گیر پلاستیکی

این دسته از سرعت گیر ترافیکی نسبت‌ به دسته لاستیکی هزینه کمتری دارند. همچنین دوام و ماندگاری آنان در شرایط متفاوت محیطی نیز بیشتر خواهد بود. در نتیجه میزان تحمل و کیفیت کار در سرعت‌ گیر پلاستیکی بسیار افزایش می‌ یابد. جنس این دسته از سرعت‌گیرها از پلیمر بوده و هنگام عبور ماشین آسیبی به خودرو وارد نمی‌ شود. طرح‌ ها و مدل‌ های بسیاری از سرعت‌ گیر پلاستیکی تهیه می‌ شود و معمولاً به رنگ زرد یا رنگ سفید مورد استفاده قرار می‌ گیرند. در استفاده از معابر خاصیت شبرنگی دارند و به‌ راحتی در شب قابل‌ مشاهده هستند کاربرد آنها معمولاً در معابر برون‌ شهری و درون‌ شهری است و کیفیت و ابعاد کار بسیار بالا خواهد بود. کاربردهای متفاوتی را از سرعت گیر لاستیکی شاهد هستیم و تقریبا می توان با توجه به کیفیت بالای سرعت گیر پلاستیکی کاربرد آنان را در هر جا مشاهده کرد. البته در این میان تفاوت هایی در هزینه تهیه سرعت گیر وجود دارد که این خود عواملی موثر است تا انتخاب های متفاوت تری را در معابر و حتی اماکن عمومی شاهد باشیم. تنوع سرعت گیرها متفاوت است و دسته های دیگری از سرعت گیرها را در معابر شاهد هستیم.

سرعت‌ گیر آسفالتی و بتنی

دسته دیگری که از انواع سرعت گیر ترافیکی می‌ خواهیم درباره آن با شما صحبت کنیم، سرعت‌ گیر بتنی و آسفالتی است. جنس این دسته از سرعت‌ گیرها سنگ و آسفالت است و معمولاً این دسته از سرعت‌ گیرها به‌ صورت ثابت مورد استفاده قرار می‌ گیرند و تنها معایب آن این است که فقط به صورت ثابت باید مورد استفاده قرار گیرد. زیرا قابلیت جابجایی ندارد و معمولاً استانداردهای ارتفاع سرعت‌ گیر در این دسته از سرعت‌ گیر ترافیکی رعایت نمی‌ شود. دوام و ماندگاری آنان در هنگام عبور ماشین‌ آلات سنگین، بسیار بالاست و نیازی به انجام مراحل تعمیر پس‌ از نصب ندارند. بیشترین مورد استفاده در اماکنی که عبور و مرور خودروهای سنگین انجام می شود، سرعت گیر آسفالتی است اما کسانی که به دنبال جابجایی سرعت گیر هستند، معمولا از گزینه های دیگری استفاده می کنند. به هر حال از مهم ترین معایبی که می تواند کاربرد سرعت گیر بتنی و آسفالتی را کاهش دهد، قابلیت عدم جایجایی است و این فاکتور خود به تنهایی سبب شده است تا دسته های دیگری از سرعت گیرها مورد استفاده قرار گیرند.

سرعت گیر آسفالتی

سرعت‌ گیر جاده‌ ای

از دیگر انواع سرعت گیر ترافیکی باید به سرعت‌ گیرهای جاده‌ ای اشاره کنیم. معمولا این دسته در ابعاد متعدد ساخته و تهیه می شود و جنس آن معمولاً لاستیکی است تا بتواند هنگام عبور کامیون و ماشین‌ آلات سنگین انعطاف لازم را از خود نشان دهد. این نوع از سرعت‌ گیرها جهت کاهش سرعت در جاده‌ ها نصب و تعبیه می‌ شوند و همچنین سازگاری بالایی با شرایط آب‌ و هوای محیط دارند. ابعاد این کار معمولاً به طول ۵۰ سانتی‌ متر و عرض آن حدوداً ۳۳ سانتی‌ متر است .همچنین این سرعت‌ گیرها در ارتفاع مناسبی تهیه می شوند، استاندارد ارتفاع سرعت‌ گیر جاده‌ ای معمولاً دو و نیم سانتی‌ متر است و در هنگام عبور خودرو آسیبی به آن وارد نمی‌ شود. استحکام در این دسته سرعت گیرها بالا است و گزینه ای مناسب برای کاهش سرعت خودروهای سنگین و ماشین آلات خواهند بود. تحمل وزن بالا در سرعت گیر جاده ای توانسته کیفیت کار و برتری آن را نسبت به دیگر سرعت گیرها افزایش دهد. با توجه به توضیحات ارائه شده می توانیم کیفیت و برتری بیشتری را از سرعت گیرهای جاده ای انتظار داشته باشیم و در اماکن دیگر که فاکتورهایی چون تحمل وزن بالا مطرح است، از سرعت گیر جاده ای می توان استفاده نمود.

سرعت گیر پارکینگی

از دیگر انواع سرعت گیر ترافیکی می‌ توانیم به سرعت‌ گیر پارکینگ اشاره کنیم. این نوع از سرعت‌ گیر ترافیکی معمولاً در پارکینگ‌ های طبقاتی و پارکینگ بیمارستان‌ ها و هتل‌ ها مورد استفاده قرار می‌ گیرد. جنس این دسته از سرعت‌ گیر پلاستیک یا لاستیک است و در ابعاد ۳۳ در ۹۰ و ۳۳ در ۱۰۰ تولید می‌ شود. کاربرد آن در کاهش ترافیک خودروها در رمپ پارکینگ است و به‌ همین‌ منظور استفاده می‌ شود. متریال این دسته از سرعت‌ گیرها پلی اورتان است و کاربرد بسیار زیادی در کاهش تجمعات خودرویی در پارکینگ‌ های طبقاتی دارد. اگر به پارکینگ های طبقاتی اماکن عمومی دقت کرده باشید حتما استفاده سرعت گیر ترافیکی پارکینگ را مشاهده کرده اید. عدم استفاده از سرعت گیر در پارکینگ های طبقاتی ممکن است تصادفات شدید و افزایش سرعت خودروها را در پی داشته باشد. از این رو لازم است حتما پارکینگ هتل، بیمارستان و دیگر اماکنی که رفت و آمد خودرو بسیار زیاد است، سرعت گیرهای مناسب پارکینگ مورد استفاده قرار گیرد.

سرعت‌ گیر یک‌ طرفه

همان‌ طور که از نام این سرعت‌ گیرها پیدا است برای کاهش سرعت‌ خودرو و یک‌ طرفه نمودن مسیر از این دسته سرعت گیر ترافیکی استفاده می‌ شود. معمولاً دوام و انعطاف‌ پذیری بالایی دارند و مناسب برای استفاده از معابر عمومی خیابان، جاده و حتی پارکینگ و عابر پیاده می‌ باشد. جنس این دسته از سرعت‌ گیرها پلی‌ کربنات است و به سرعت‌ گیر میخی نیز شناخته می‌ شوند. دلیل این نام استفاده از میخ‌ های آهنی موجود در این سرعت گیر است. برای افزایش میزان دید رانندگان در شب به‌ صورت شبرنگ نیز تولید می‌ شود، و دارای ابعاد ۵۰ در ۵۰ می باشند. استفاده از سرعت گیر ترافیکی یک طرفه سبب کاهش سرعت رانندگان در حین رانندگی و همچنین کاهش خطوط عبوری است. بدون شک استفاده از این سرعت گیرها به کاهش تصادفات در خطوط عبوری متعدد نیز خواهد شد.

سرعت‌ گیر یک‌ طرفه

سرعت گیر هوشمند

دسته جدیدی از سرعت گیر ترافیکی است. این سرعت گیر برای رانندگانی که سرعت مجاز دارند ارتفاع خود را کاهش داده و با سطح جاده یکسان می شوند اما برای افرادی که با سرعت بالا رانندگی می کنند معمولا کارایی ندارد. استفاده از این دسته سرعت گیرها هنوز متداول نیست زیرا به تازگی وارد بازار شده است.

جمع بندی سرعت گیرهای ترافیکی

سرعت گیر ترافیکی دارای انواع گسترده ای که با توجه به کاربرد هر یک دسته بندی و مورد استفاده قرار می گیرد. سرعتگیر ها که همگی با هدف کلی کاهش سرعت رانندگان تهیه می شوند در معابر عمومی، خیابان، و حتی جاده های برون و درون شهری بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. از مهم ترین انواع سرعت گیر که در بالا مفصلا درباره هر یک توضیح داده شد، می توانیم به: سرعت گیر هوشمند، سرعت گیر جاده ای، سرعت گیر بتنی و آسفالتی، سرعت گیر یک طرفه و لاستیکی و پلاستیکی اشاره کنیم. توضیح هر یک در بالا مفصلا ارائه شده است. امیدواریم از این مطلب نهایت استفاده را برده باشید.

تعداد بازدید: 336 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
  سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی: اسرائیل مطمئن باشد که چنان سیلی محکمی از جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت دریافت خواهد کرد که دیگر نتواند از جای خود بلند شود.
  اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل بود / موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد / اگر رژیم اسرائیل مرتکب اشتباه دیگری شود، پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود
  فیلم| پرواز نخستین هواپیمای مافوق صوت جهان پس از کنکورد
  سن فرسودگی انواع خودروها چند سال است؟+اینفوگرافیک
  اینفوگرافیک| هشت شهر دنیا با کمترین میزان ترافیک در روز
  ترامپ: تنش‌های فزاینده میان ایران و اسرائیل می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود/ بایدن نمی‌داند چه غلطی می‌کند
  تماشا کنید: جنگ کریدورها/ هند و یونان علیه چین و ترکیه؛ جایگاه ایران کجاست؟
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  راه اندازی قطار تهران چابهار، یک مسیر ریلی متفاوت در راه است!
  بیش از 90 درصد از جابجایی‌های سیستم حمل و نقل عمومی در شهرهای هند با اتوبوس انجام می‌شود.
  سهم ۴ درصدی اتوبوسرانی در جابه جایی مسافران
  تاکید وزیر راه و شهرسازی بر تکمیل هرچه سریع‌تر راه‌آهن بصره- شلمچه
  امکان ترانزیت سنگ آهن افغانستان با خط آهن خواف- هرات فراهم شد+فیلم
  اظهارات دائم اسرائیلی‌ها در مورد حمله احتمالی ایران جهت جلب همدلی امریکا و اروپاست / تهران از اینکه تل‌آویو را در آماده باش مداوم نگه دارد، سود می‌برد
  حمله تند «جوان» به روحانی / «رفراندوم» درباره سیاست خارجی و انتخابات آزاد
  ویدیو / خرید آسان اسلحه در کشور؟ کلاشنیکف ۱۸ میلیون، شاه‌کش ۵ الی ۹ میلیون!
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  انقلاب در ناوگان حمل و نقل شهری هند با تزریق 10 هزار اتوبوس برقی
  چین با سرمایه گذاری در توسعه کانال ولگا، کریدور شمال جنوب را متحول می کند
  ظرفیت ۳۵۰۰ مگاواتی با راندمان کمتر از ۲۵ درصد/عمر بیش از ۳۰ سال ۱۰ هزار مگاوات از نیروگاه‌های بخاری
  شکست رکورد جدید در ظرفیت انرژی های تجدید‌پذیر در سال ۲۰۲۳ /با پایان تجارت نفت، به کم ارزش شدن ده هزار میلیارد دلار منابع نفتی نزدیک می شویم
  استفاده از انرژی خورشیدی در ساختمان‌های جدید تاجیکستان اجباری شد
  چین صنعت پنل های خورشیدی را در جهان ورشکسته می‌کند؟
  ضرورت توسعه نیروگاه‌های تلمبه ذخیره‌ای در کشور
  لیست و تصویر کشورهای مسلمان همسایه اسرائیل
  نگاهی به حمل و نقل آینده در چین/ فیلم
  حرکت اولین اتوبوس هیدروژن سبز جهان در هند
  ورود کمیسیون انجمن های علمی ایران به موضوع توسعه دریا محور
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار