ترابر نیوز: محققان دانشگاه MIT توانستند از طریق جایگزینی غشای سرامیکی با یک مش فلزی در باتری سدیم سولفور پایداری این باتری را در دمای بالا بهبود دهند.
باتریهای سدیم سولفور در دسته باتریهای با دمای بالا قرار میگیرند. این نامگذاری به این دلیل است که دمای بالایی برای نگهداری مواد آندی و کاتدی در حالت مذاب نیاز است. در عمل، واکنش شیمیایی که اتفاق میافتد، حرارت کافی را برای نگهداری مواد در حالت مذاب تأمین خواهد کرد.
استفاده از سدیم مذاب به عنوان آند (الکترود منفی) و سولفور مذاب به عنوان کاتد (الکترود مثبت) اولین بار توسط شرکت Ford در دهه 1960 انجام شد.
دمای عملکرد ℃ 350 – 300 برای نگهداری مواد در حالت مذاب نیاز در این باتریها نیاز است. خطری که در این مورد وجود دارد، استفاده از فلز بسیار واکنش پذیر سدیم است که قابلیت کاربرد این باتریها را در خودروهای الکتریکی به حداقل میرساند و در نهایت شرکت Ford نیز استفاده از آنها را متوقف کرد.
محققان علوم سرامیک در ژاپن از سال 1989 تحقیق در زمینه باتری سدیم سولفور را آغاز کردند. آنها یک لایه نازک سرامیکی از جنس آلومینا را بین مواد مذاب قرار دادند که در اثر دشارژ، غشای سرامیکی فقط امکان عبور یونهای مثبت سدیم را از ماده مذاب سدیم به سمت ماده مذاب سولفور فراهم کرده و در حین شارژ، این فرایند بر عکس میشود.
در این راستا و با همکاری با شرکت برق توکیو، خط تولید باتریهای سدیم سولفور برای مصارف ساکن انرژیهای تجدیدپذیر در سال 2002 راه اندازی شد.
هم اکنون بیش از 300 مگاوات، انرژی حاصل از باتریهای سدیم سولفور در 170 کشور به بهره برداری رسیده است. باتریهای سدیم سولفور طول عمر بسیار زیادی داشته و قابلیت طی 5000 چرخه شارژ-دشارژ را دارند. همچنین قیمت کمتری از باتریهای لیتیم-یون دارند (به دلیل استفاده از مواد ارزان قیمت).
یکی از عوامل محدودکننده برای استفاده از باتریهای دمابالا، طبیعتِ شکننده غشای سرامیکی بین مواد مذاب آند و کاتد است. لذا محققان دانشگاه MIT یک مش فلزی را جایگزین غشای سرامیکی در این باتریها کردند. در این روش غشای سرامیکیِ شکننده با یک مش فلزی بسیار مقاوم و انعطافپذیر جایگزین شد. پس از بررسی نتایج، بهترین پاسخ با استفاده از مشِ استیلِ پوشش داده شده با محلول تیتانیوم نیترید بدست آمد.
محققان یک واقعه غیرمنتظره را کشف کردند؛ به نحوی که غشای مورد نظر به صورت انتخابی به برخی از مولکولها امکان عبور داده و مانع از عبور برخی دیگر خواهد شد.
با استفاده از این دستاورد میتوان باتری سدیم سولفوری بدون غشای سرامیکی شکننده تعبیه کرد.
به هرحال، باتریهای لیتیم یون بهترین گزینه برای وسایل الکترونیکی و خودروهای الکتریکی هستند. ولی استفاده از باتریهای دمابالا به خصوص باتریهای سدیم سولفور که از مواد مذاب استفاده میکنند، منجر به کاهش قیمت و بهبود انرژی منابع انرژی تجدیدپذیر خواهد شد.

|