چهارشنبه، 5 اردیبهشت 1403 - 10:26   
 
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 96483صفحه نخست » اخبار رسانه هادوشنبه، 30 خرداد 1401 - 14:43
آیا قرن بیست ویک، قرن لیتیوم است؟
  
ترابر نیوز:
 آیا قرن بیست ویک، قرن لیتیوم است؟

‫در نگاه اول کاربرد لیتیوم در باتری‌ها به ذهن متبادر می‌گردد. در گذشته شاید عنصر لیتیوم با اهمیت تلقی نمی‌شد، اما امروزه تعداد دستگاه‌های الکترونیک بی‌سیم با تعداد 8.7 میلیارد دستگاه از 7.3 میلیارد نفر جمعیت جهان پیشی گرفته است. از این منظر کسب‌وکار لیتیوم در جهان با رشد چشمگیری در چند سال اخیر مواجه بوده است.

اما موارد استفاده باتری‌های لیتیومی منحصر به تجهیزات دیجیتالی کوچک نخواهد شد. با گسترش تولید ماشین‌های الکتریکی و منابع انرژی جایگزین در دنیا، بحث ذخیره‌سازی انرژی در این دو صنعت حرف اول را خواهد زد و این موضوع نسبت مستقیم با بهبود کارایی باتری‌های لیتیومی خواهد داشت. با این اوصاف تقاضا برای عنصر لیتیوم در دهه‌ی آتی روند صعودی خود را ادامه خواهد داد.
پنج محرک اصلی برای افزایش تقاضای لیتیوم عبارتند از:
1- لوازم مصرفی الکترونیک:
تعداد لوازم الکترونیک در دنیا از تعداد جمعیت جهان فزونی یافته است و متوسط عمر این محصولات 21 ماه است. این عدد بسیار بزرگ با نرخ محصولات در گردش بسیار بالایی همراه است به گونه‌ای که هر ساله یک میلیارد وسیله‌ی الکترونیکی جدید وارد بازار می‌شود.
2- خودروهای الکتریکی و هیبریدی:
هر خودروی تسلای که تولید می‌شود در حدود 7 پوند معادل 3.2 کیلوگرم لیتیوم در باتری آن با 7000 آرایه‌ی سلولی استفاده می‌شود. در سال 2017 برای تولید خودروهای تسلا در حدود 1.8 میلیارد سلول برای باتری این خودروها استفاده شده است. پیش‌بینی می‌شود میزان تولید سالانه‌ی خودورای الکتریکی و هیبریدی دنیا از 750هزار عدد در سال 2015 به 7 میلیون دستگاه در سال 2020 برسد.
3- وسایل تبدیل و ذخیره‌سازی انرژی خانگی:
به عنوان نمونه شرکت تسلا یک پنل دیواری خانگی خورشیدی برای ذخیره‌سازی انرژی تولید کرده است که میزان اولین ثبت سفارش خرید آن به حدود یک میلیارد دلار رسیده است. شرکت تسلا درصدد است با توسعه‌ی بازار این محصول یک بازار داد و ستد انرژی خورشیدی در آمریکا و سپس در سایر نقاط جهان ایجاد کند. میزان فروش این پنل‌ها در حال حاضر به 5 میلیارد دلار رسیده است.
4- گسترش نسل جدید انرژی‌های تجدیدپذیر:
انرژی‌های تجدیدپذیر در حال تصاحب جایگاه بیش‌ترین میزان رشد در میان سایر منابع انرژی است. در طی چهار سال آینده یک چهارم میزان انرژی مصرفی جان از منابع تجدیدپذیر تأمین خواهد شد. این رشد خیره‌کننده عمدتا از کشورهای در حال توسعه‌ای هم‌چون هند، چین و برزیل حاصل می‌شود. با گسترش این صنعت و نیاز بیش‌تر به ذخیره‌سازی انرژی‌های حاصل از منابع تجدیدپذیر، تقاضا برای لیتیوم فزونی خواهد یافت.
5- صنعت دارو:
طبق برآوردهای آماری صورت گرفته 5 درصد منابع لیتیوم استحصال شده در دنیا در قالب فرآورده‌های دارویی استفاده می‌شود. لیتیوم کربنات که اصطلاح تجاری آن نمک لیتیومی است، برای درمان افسردگی کاربرد گسترده‌ای دارد.
همان‌گونه که در موارد بالا مشهود است یکی از قدرتمندترین عوامل رشد مصرف لیتیوم در جهان نام تسلا است. تسلاموتورز به عنوان یک شرکت پیشرو در تولید خودروهای الکتریکی شناخته می‌شود و به تازگی وارد حوزه‌ی ذخیره‌سازی خانگی انرژی شده است. این شرکت یکی از بزرگ‌ترین کارخانه‌های تولید باتری لیتیومی را در نوادای آمریکا با نام GigaFactory راه‌اندازی کرده است. این تأسیسات که با هر استانداردی غول پیکر محسوب می‌شود و از نظر بزرگی با کارخانه‌ی بویینگ برابری می‌کند، درصدد است تا باتری‌های با قدرت دو برابر ذخیره‌سازی نسبت به نمونه‌های موجود را تولید کند. طبق پیش‌بینی مجله فوربس موفقیت در این امر موجب می‌شود تا میزان تقاضا برای لیتیوم به میزان 17 درصد نسبت به سطح فعلی افزایش پیدا کند.
در آینده نه چندان دور از خودروها گرفته تا تمامی وسایل داخل خانه‌ها پیوند ناگسستنی‌ای با عنصر لیتیوم خواهد داشت و کاربرد این عنصر در سال‌های آتی با گستردگی مصرف پلاستیک در قرن 20 برابری خواهد کرد.
سه شرکت در دنیا بیش از 90 درصد بازار لیتیوم دنیا را در اختیار دارند. اصلی‌ترین آن‌ها در شیلی و دو تای دیگر در آمریکا واقع است.
کشور چین حرکت بزرگی در استحصال و تولید باتری‌های لیتیومی را آغاز کرده است، به طوری که میزان تولید عنصر لیتیوم چین از 5000 تن در سال 2014 به 30000 تن در سال 2016 رسیده است. از دیگر تازه‌واردان بازار جهانی لیتیوم می‌توان به روسیه اشاره کرد.
بزرگ‌ترین معادن لیتیوم دنیا در سه کشور شیلی، استرالیا و چین واقع است. کشور افغانستان نیز درای ذخایر بالقوه لیتیوم بسیار زیادی است و طبق گزارشات با توجه به این‌که کشور ایران از نظر پهنه‌ی معدنی با افغانستان مشابهت بسیار زیادی دارد، از نظر ذخایر لیتیومی در سطح بسیار مطلوبی قرار دارد.

litium

کاهش هزینه‌های استحصال نفت سنگین و استحصال لیتیوم از پساب‌ها
با وجود اینکه نفت سنگین دو سوم منابع نفتی جهان را تشکیل می‌دهد، استخراج آن هزینه زیادی نسبت به استخراج نفت سبک به همراه دارد. با توجه به گرانروی بیشتر نفت سنگین، به منظور استخراج آن، از تزریق بخار به داخل چاه نفت، جهت کاهش گرانروی، استفاده می‌شود. پساب‌های نفتی، یکی از منابع فلزات ارزشمندی مانند لیتیوم است؛ با این وجود، استخراج آن‌ها مشکل و پرهزینه است. یک شرکت فعال در حوزه نفت و گاز، پتنت جدیدی ارائه نموده است که فناوری معرفی شده در آن، علاوه بر کاهش هزینه‌های تولید نفت سنگین، تسهیل استخراج لیتیوم از پساب‌های نفتی را نیز به همراه دارد.
فناوری معرفی شده در پتنت شرکت «MGX Minerals»، روش جدیدی ارائه نموده که تولید الکتریسیته، آب خالص و مواد معدنی، از پساب‌ها و بخارهای تزریق شده به چاه‌های نفت را ممکن می‌سازد. به کمک استفاده از تکنیک‌های ارائه شده در این پتنت، هزینه‌ها به طور چشمگیری کاهش یافته و در مصرف انرژی نیز صرفه‌جویی می‌شود. در کنار مزایای یاد شده، به کمک این فناوری‌ها، تولید الکتریسیته به منظور مصارف داخلی و یا حتی فروش نیز ممکن می‌گردد.
زیست سازگاری، یکی از ویژگی‌های مهم فناوری معرفی شده در این پتنت است و هنگامی‌که این سیستم در آلبرتا برای تولید نفت مورد استفاده قرار گرفت، مشاهده شد که تولید گازهای گلخانه‌ای را تا ۷۰٪ کاهش می‌دهد که این، به معنای کاهش ۰.۳۳ الی ۰.۳۷ تنی، در تولید این گازها، به ازای استخراج هر متر مکعب نفت سنگین و ماسه‌ای است. همچنین مزیتی که روش ارائه شده برای تولیدکنندگان نفت سنگین به همراه دارد، این است که با تولید هم‌زمان نفت و الکتریسیته، هزینه تولید کاهش یافته و قابل مقایسه با هزینه‌های تولید نفت سبک، می‌گردد.
از طرف دیگر، با استفاده از این فناوری، دیگر نیازی به سرمایه‌گذاری در دریاچه‌های بزرگ خطی و چند فازی، برای استخراج مواد معدنی مانند لیتیوم نیست و کیفیت کشف و استخراج از شورابه‌های مختلف، در مقایسه با روش‌های سنتی بهبود می یابد. همچنین، این فناوری در شورابه‌های طبیعی و دیگر منابع، از جمله معادن غنی از لیتیوم و پساب‌های تأسیسات صنعتی، به خوبی پساب‌های نفتی قابل استفاده است.

راهبری نوشته

تعداد بازدید: 331 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار