پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 31 فروردین 1403 - 16:09   
 
 
   آخرین اخبار  
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 91178صفحه نخست » اخبار رسانه هاپنجشنبه، 25 مهر 1398 - 10:47
مزیت نسبی ایران در تولید محصولات چوبی/ سرمایه‌گذاری 215 هزار تریلیون ریالی در صنایع چوب کشور
  
ترابر نیوز:

بخش صنعت بر اساس آمارهای ارائه شده توسط دبیر انجمن صنفی صنایع چوب کشور فقط یک‌دهم درصد از رویش جنگل‌های کشور را به‌عنوان ماده اولیه دریافت می‌کند، عبدالعظیم آقاجانی طرح تنفس را ایده‌ای غیرکارشناسی دانسته و با اجرای آن مخالف است.

خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) - لیلا مرگن:

بیش از سه سال است که "برنامه بهینه‌سازی پایش، حفظ، بهره‌برداری و مدیریت جنگل‌های کشور" در دولت مطرح است. بر اساس این برنامه قرار است بهره‌برداری تجاری از جنگل‌های شمال کشور قطع شود و کسب درآمد از این اکوسیستم طبیعی متکی به تولید چوب نباشد اما با وجود ابلاغیه وزیر در آبان ماه سال جاری برای توقف بهره‌برداری از جنگل‌ها، همچنان بر سر نحوه اجرای سیاست‌های دولت در محافل کارشناسی بحث‌های مختلفی وجود دارد. در این میان متولیان بخش صنعت که بر اساس آمارهای ارائه شده توسط دبیر انجمن صنفی صنایع چوب کشور فقط یک‌دهم درصد از رویش جنگل‌های کشور را به‌عنوان ماده اولیه دریافت می‌کند، طرح تنفس را ایده‌ای غیرکارشناسی می‌دانند و با اجرای آن مخالف هستند. در این رابطه با عبدالعظیم آقاجانی دبیر انجمن صنفی صنایع چوب ایران به گفتگو نشسته‌ایم:

**********

 

نیاز چوبی صنایع ایران چقدر است؟

سال گذشته فقط صنایع کاغذ و اوراق فشرده حدود چهار میلیون متر مکعب چوب مصرف کرده است.

 

کل نیاز صنعت چوب به ماده اولیه چقدر است؟

درباره بقیه مصارف دیگر اطلاع ندارم. در مجموع میزان مصرف چوب کشور به صورت فرآوری شده یا نشده حدود 15 میلیون متر مکعب است. از این رقم 15 میلیون متر مکعب، بخشی را خود روستاییان و ساکنان جنگل مصرف می‌کنند. حدود سه میلیون متر مکعب از چوب‌های تولید شده در جنگل توسط دامداری‌های داخل جنگل و روستا نشینان اطراف جنگل، حیف و میل می‌شود. یعنی صرف خانه‌سازی، سوخت و پایه‌های سیم خاردار حاشیه مزارع می‌شود. در جنگل‌های شمال ما سالیانه بیش از پنج میلیون متر مکعب تولید چوب دارند. یعنی میزان رویش سالیانه جنگل‌های ما کمی بیش از پنج میلیون متر مکعب است. از این رقم فقط یک‌دهم نصیب صنعت می‌شود. سالانه 500 هزار متر مکعب چوب که کمتر از یک‌دهم تولید سالیانه جنگل است، به صنعت تزریق می‌شود. متاسفانه در تصمیمی نسنجیده، بدون اینکه جلوی حیف و میل بخش روستایی را بگیرند، قصد دارند جلوی برداشت آن 500 هزار متر مکعب یعنی یک‌دهم درصد چوبی که به صنعت داده می‌شود را بگیرند. این در حالی است که چوب تزریقی به صنعت باعث ایجاد تولید انواع محصولات، اشتغال و ارزش افزوده قابل توجه می‌ شود و جلوی خروج ارز از کشور را می‌گیرد.

 

اگر از طریق واردات، چوب مورد نیاز شما تأمین شود، مشکلات صنعت رفع خواهد شد؟

دولت باید چوب با قیمت متعارف و اقتصادی برای بخش صنعت از طریق واردات تأمین کند.

 

تعرفه واردات چوب چقدر است؟

متاسفانه در حالی که ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده صراحت دارد که محصولات کشاورزی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند اما بر اساس تفسیر غلط قانون، از چوب فرآوری نشده که به تنهایی هیچ‌گونه ارزش افزوده‌ای ندارد، مالیات بر ارزش افزوده گرفته می‌شود. صاحبان صنایع چوب 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده مثل سایر کالاها می‌دهند که این مسئله خلاف قانون است. پنج درصد حقوق گمرکی، مقداری هم عوارض و سایر هزینه‌ها پرداخت می‌شود. به این ترتیب حدود 20 درصد قیمت تمام‌شده چوب وارداتی افزایش می‌یابد که این هزینه‌ها به تولیدکننده تحمیل می‌شود.

 

اگر همه هزینه‌هایی که از آن نام بردید صفر شود، با واردات چوب مشکل بخش صنعت حل می‌شود؟

اگر همه هزینه‌ها صفر باشد و اجازه واردات چوب با پوست بدهند، برای ما واردات می‌صرفد.

 

چرا صنعت اصرار دارد که چوب با پوست وارد کند؟

چوبی که بخواهد بدون پوست وارد شود باید در خارج کشور پوست کنی شود. حدود 40 تا 50 درصد ارزش چوب باید صرف پوست کنی شود و به این ترتیب قیمت چوب بالا می‌رود. در نتیجه چنین چوبی از حوزه رقابت خارج می‌شود. چوبی که ما استفاده می‌کنیم باید هم قیمت چوبی باشد که ترکیه به‌عنوان رقیب ایران مصرف می‌کند. تولیدکننده ترک هر تن چوب را با قیمت 60 تا 70 دلار در مرزهای شمالی خود تحویل می‌گیرد. اگر هر تن چوب را با همین قیمت در مرزهای شمالی خود تحویل بگیریم برای ما می‌صرفد.

 

چرا اجازه واردات چوب با پوست به بخش صنعت داده نمی‌شود؟

ترکیه و آلمان چوب با پوست وارد می‌کنند. چین هم چنین وضعیتی دارد. تمام کشورهایی که جنگل‌های همجوار دارند هم چوب با پوست وارد می‌کنند و مشکلی ندارند اما سخت‌گیری بیش از حد سازمان حفظ نباتات ایران، این امکان را از تولیدکننده ایرانی سلب کرده است. این سازمان قصد دارد املای کمتری بنویسد تا که غلط کمتری داشته باشد. می‌خواهند با ممنوعیت واردات جلوی آفات را بگیرند. ما اعتقاد داریم با همان روشی که خارجی‌ها عمل می‌کنند ما هم می‌توانیم عمل کنیم. سازمان حفظ نباتات بنا به سخت‌گیری دارد و این سخت‌گیری‌ها سبب شده که قیمت چوب وارداتی بالا برود و برای ما صرف نکند. مسئله‌ای که داریم این است که دولت باید در شرایطی که با بیکاری و بحران مواجه است از ما حمایت کند. در حوزه فعالیت صنایع چوب، کاغذ و مبلمان؛ 250 هزار شغل ایجاد شده است. صنعت چوب با زنجیره‌های پایین دستی 300 هزار شغل در کشور ایجاد کرده است. این تعداد شغل باید مورد حمایت دولت قرار گیرد. اگر دولت ناگزیر باشد برای ایجاد هر شغل 50 میلیون تومان هزینه بپردازد، حفظ این تعداد شغل بسیار برای کشور ارزشمند است. حال در چنین شرایطی دولت اهمیتی برای صنعت چوب قایل نیست و وزیر جهاد کشاورزی دستوری صادر می‌کند و بدون اینکه به نظر کارشناسان توجه کند، برای کل جنگل‌های شمال یک نسخه می‌پیچد. این نسخه یکسان برای تمام جنگل‌های ایران غلط است و منطقی نیست. زیرا جنگل‌های شمال در تمام قسمت‌ها وضعیت مشابه ندارند. این جنگل‌ها در بخش‌هایی مخروبه هستند و در جاهای دیگر جزء بهترین‌های جهان به شمار می‌روند. در منطقه ناو اسالم تولید جنگل مثال زدنی است. درختان راش به صورت استوانه‌ای با قطر عالی در این منطقه وجود دارند. میزان رویش در این ناحیه سالانه بیش از هفت مترمکعب در هر هکتار است. در هشت‌پر و آستارا که جنگل‌های بدون طرح دارند و و مورد تجاوز واقع شده‌اند نیز جنگل مخروبه داریم. دولت برای تمام این مناطق دستور استراحت را داده است. این کلمات کارشناسی نیست. برای اینکه جنگل حفظ شود نیاز به قرق بان، اجرای طرح جنگلداری، جاده، رسیدگی از نظر فنی و علمی داریم. جنگل باید پایش شود. درختانی که به مرحله دیرزیستی رسیده، باید از جنگل خارج شود. نباید اجازه دهند یک درخت کهنسال در داخل جنگل سقوط کند و با خود پنجاه درخت سالم را هم بشکند و از بین ببرد. از این چوب می‌توان استفاده کرد. سقوط درختان کهنسال از مصادیق تبذیر یعنی ضایع کردن و مصرف نکردن است.

 

با توجه به اینکه فقط یک‌دهم درصد از رویش جنگل‌ها به صنعت چوب تزریق می‌شود، با قطع بهره‌برداری چه مشکلی برای این صنعت ایجاد می‌شود؟

زنجیره کامل صنایع چوب و کاغذ 300 هزار شغل ایجاد می‌کند. این صنعت شامل صنایع تبدیل اولیه و ثانویه بوده و زنجیره کامل صنعت مبلمان است. در کشور ما 60 هزار واحد درودگری وجود دارد. این واحدهای درودگری از چوب و تولیدات نئوپان و ام‌دی‌اف استفاده می‌کنند. باید ماده اولیه آنها را ما فراهم کنیم. اگر 500 هزار متر مکعبی که هر سال به صنعت تزریق شود، قطع کنند، قیمت چوب به خاطر افزایش تقاضا و کاهش عرضه، فوق العاده افزایش می‌یابد.

 

اگر دولت برنامه دقیقی داشته باشد که جلوی اختلالات بازار را بگیرد، مشکلات شما حل خواهد شد؟

دولت نمی‌تواند این کار را بکند. در حال حاضر صنعت چوب با دو میلیون متر مکعب کمبود چوب مواجه است.

 

با وجود کمبود ماده اولیه و نبود پتانسیل تولید چوب در ایران چرا مجوز جدید برای صنایع چوب صادر می‌شود؟

دلیلی ندارد که ما به منابع داخلی خود بیاندیشیم. کارخانجات می‌توانند چوب را از خارج وارد کنند و به کالای با ارزش برای صادرات تبدیل کنند. کشور ژاپن بزرگترین تولیدکننده کاغذ دنیا است. فنلاند و کانادا هم تولیدکنندگان بزرگ کاغذ جهان هستند. اما ژاپن از چوب‌ جنگل‌های خود استفاده نمی‌کند. تمام چوب آلاتی که در صنایع این کشور استفاده می‌شود، وارداتی است. دلیلی ندارد که بگویند که چون چوب به اندازه کافی ندارید، کاغذ تولید نکنید. ما در بخش صنایع چوب مزیت نسبی داریم. بهترین موقعیت ژئواکونومیک را در منطقه داریم. در جایی قرار گرفتیم که 400 میلیون نفر مصرف کننده در اطراف ما قرار گرفته‌اند. مواد شیمایی مورد نیاز در صنعت چوب بدون استثنا در داخل کشور تولید می‌شود. چسب اورئو فرمالدئید یکی از محصولاتی است که در داخل کشور تولید می‌شود. ماده اولیه این چسب متانول است. ایران بزرگ ترین و دومین تولیدکننده متانول جهان هستیم. هفتاد سال است که در صنعت چوب کارشناسان تحصیل‌کرده و متخصص تربیت شده‌اند. از این ها می‌توانیم استفاده کنیم. قیمت برق در کشور ما پایین است و این مزیت‌های نسبی به همراه دستمزد پایین به ما اجازه می‌دهد که کارخانه‌ای در داخل کشور ایجاد کنیم تا آن ها از منابع داخلی استفاده کنند و اگر کمبود ماده اولیه داشتیم از منابع خارجی استفاده کنند.

 

آیا ما صادرات محصولات چوبی داریم که ترکیه را رقیب خود می‌دانیم؟

صادرات محصولات چوبی قابل توجه نیست. حدود پنج درصد تولیدات داخلی را معمولا صادر می‌کنیم.

 

با این صادرات کم چگونه ترکیه را رقیب خود می‌دانیم؟

صادرات محصولات چوبی به این دلیل کم است که در داخل بازار داریم و این بازار تمام تولیدات را جذب می‌کند. ما برای تأمین نیاز داخلی و خودکفایی باید بازارهای داخلی را تأمین کنیم. در بخش نئوپان، مازاد تولید داریم که به کشورهایی نظیر عراق، ترکمنستان و افغانستان صادر می‌شود.

 

چرا صنعت دنبال تأمین چوب مورد نیاز از طریق زراعت چوب نبوده است؟

صاحبان صنایع به فکر بوده‌اند اما در تمام دنیا این‌گونه است که تقسیم کار صورت می‌گیرد. تولیدکننده از ابتدا تا انتهای زنجیره تولید را خود تأمین نمی‌کند. ما برای حل مشکل واردات 17 تا 18 است تلاش می‌کنیم و خسته شده‌ایم. وزارت صنایع شدیدا با موضوع توقف بهره‌برداری مخالف است. سازمان جنگل‌ها و حفظ نباتات تعارضاتی با هم دارد. سازمان حفاظت محیط زیست با سازمان‌های دیگر در تعارض است. وظیفه ریس جمهوری این است که بین دستگاه‌های مختلف هماهنگی ایجاد کند، اما در حال حاضر شاهد ناهماهنگی بین دستگاه‌ها هستیم. از یک سو وزارت صنایع ما را تشویق کرده که در صنعت چوب سرمایه‌گذاری کنیم و وعده داده که تأمین ماده اولیه از طریق وزارت جهاد کشاورزی مشکلی نخواهد داشت، اما از سوی دیگر شاهد این ناهماهنگی‌ها هستیم. سرمایه‌گذار همه زندگی خود را صرف واردات ماشین آلات کرده، اما در شرایط فعلی مجوز واردات به ما نمی‌دهند یا می‌گویند چوب را به طریقی وارد کنید که قیمت آن دو برابر شود. عدم توسعه زراعت چوب تقصیر بخش صنعت نیست. مگر زمین‌های کشور ایران در اختیار ماست. بخش زیادی از زمین‌ها جنگل‌های مخروبه و منابع ملی است که در اختیار دولت است. بارها به دولت نامه نوشتیم و درخواست کردیم زمین‌های ملی یا جنگل‌های مخروبه را به ما اجاره بدهید که زراعت چوب انجام شود. با زراعت چوب آب و هوای منطقه عوض می‌شود، حفاظت محیط زیست انجام می‌شود، ترسیب کربن رخ می‌دهد. بخش عمده دی اکسید کربن هوا در داخل چوب ذخیره می‌شود.اما دولت برای زراعت چوب پشتیبانی نمی‌کند. دولت باید وام بلند مدت با بهره کم به زارعان چوب بدهد. زراعت چوب یک برنامه‌ریزی بلند مدت حداقل 6 تا هفت ساله نیاز دارد. در این فاصله دولت باید کمک کند و بیمه کمک کند تا برای بخش خصوصی بصرفد که زمین را به زراعت چوب اختصاص دهد. در حال حاضر در بخش صنایع چوب کشور 215 هزار تریلیون ریال سرمایه‌گذاری انجام شده است. این سرمایه کمی نیست اگر این صنعت متوقف شود دولت باید در سال میلیاردها دلار پول واردات مواد اولیه مختلف را بدهد./

تعداد بازدید: 348 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
  سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی: اسرائیل مطمئن باشد که چنان سیلی محکمی از جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت دریافت خواهد کرد که دیگر نتواند از جای خود بلند شود.
  اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل بود / موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد / اگر رژیم اسرائیل مرتکب اشتباه دیگری شود، پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود
  فیلم| پرواز نخستین هواپیمای مافوق صوت جهان پس از کنکورد
  سن فرسودگی انواع خودروها چند سال است؟+اینفوگرافیک
  اینفوگرافیک| هشت شهر دنیا با کمترین میزان ترافیک در روز
  ترامپ: تنش‌های فزاینده میان ایران و اسرائیل می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود/ بایدن نمی‌داند چه غلطی می‌کند
  تماشا کنید: جنگ کریدورها/ هند و یونان علیه چین و ترکیه؛ جایگاه ایران کجاست؟
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  راه اندازی قطار تهران چابهار، یک مسیر ریلی متفاوت در راه است!
  بیش از 90 درصد از جابجایی‌های سیستم حمل و نقل عمومی در شهرهای هند با اتوبوس انجام می‌شود.
  سهم ۴ درصدی اتوبوسرانی در جابه جایی مسافران
  تاکید وزیر راه و شهرسازی بر تکمیل هرچه سریع‌تر راه‌آهن بصره- شلمچه
  امکان ترانزیت سنگ آهن افغانستان با خط آهن خواف- هرات فراهم شد+فیلم
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار