پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
سه شنبه، 28 فروردین 1403 - 07:44   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  راه آهن رشت کاسپین و سه مسئولی که در مورد آن وعده نادرست دادند
  ٢٠ هزار کشته تصادفات جاده ای شوخی نیست
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 90283صفحه نخست » اخبار رسانه هایکشنبه، 23 تیر 1398 - 17:20
ایران چرا و چگونه اشغال شد
  
ترابر نیوز:

دو سال از شروع جنگ دوم بین‌الملل در اروپا می‌گذشت. آلمان‌ها در قاره سبز تاخت و تاز می‌کردند و متفقین به هیچ عنوان دل خوشی از آنها و توسعه طلبی‌شان نداشتند و کثرت آلمانوفیل‌ها در خاورمیانه مخصوصاً ایران،شوروی و انگلیس را نگران کرده بود چراکه می‌پنداشتند نازی‌ها قدرت نفوذشان در ایران بیشتر شده و منافع انگلیس و شوروی در خاورمیانه به‌صورت کاملاً جدی به خطر بیفتد.


روزنامه ایران: دو سال از شروع جنگ دوم بین‌الملل در اروپا می‌گذشت. آلمان‌ها در قاره سبز تاخت و تاز می‌کردند و متفقین به هیچ عنوان دل خوشی از آنها و توسعه طلبی‌شان نداشتند و کثرت آلمانوفیل‌ها در خاورمیانه مخصوصاً ایران،شوروی و انگلیس را نگران کرده بود چراکه می‌پنداشتند نازی‌ها قدرت نفوذشان در ایران بیشتر شده و منافع انگلیس و شوروی در خاورمیانه به‌صورت کاملاً جدی به خطر بیفتد.
 
کابینه جوان «احمد متین دفتری» که سیاست خارجی‌اش نزدیک شدن به آلمان و توسعه روابط تجاری و اقتصادی با این کشور بود هرگز فکرش را هم نمی‌کرد که این راهبرد ضررهای هنگفتی به کشور ایران خواهد زد و یک و نیم میلیون کیلومتر مربع از خاک این سرزمین در چشم برهم زدنی به  اشغال متفقین دربیاید. آنچه می‌خوانید مقدمات این اشغال نظامی است که به کشته شدن هزاران نفر از مردم ایران انجامید.
 
آلمانی‌ها که تا قفقاز پیش می‌آمدند در 22 ژوئن سال 1941 م  با عملیات مشترک گسترده متفقین متوقف شدند. تا پیش از آن سیاست‌های رضاشاه و دولت متبوعش بدوبیراه گفتن به انگلیسی‌ها و طرفداری بی‌چون و چرا از سیاست‌های ارضی و تبلیغاتی آدولف هیتلر بود. اما با شکست آلمان‌ها در جبهه قفقاز، شاه به استیصال رسید و به دنبال راهبردی برای برون رفت از بحران موجود بود. از این‌رو در نخستین اقدام، متین دفتری را از نخست‌وزیری عزل و منصورالملک انگلوفیل (حسنعلی منصور) را به این سمت منصوب کرد تا دولت او در جنگ جهانی دوم اعلام بیطرفی کند. اواخر ماه ژوئن متفقین ضمن کسب اجازه از دولت ایران برای عبور نیروهایشان از خاک این کشور درخواست کردند که تعداد اتباع آلمانی داخل خاک ایران کاهش یابد اما شاه فکر می‌کرد آلمان‌ها که اوکراین و بسیاری از مناطق ژئوپلتیک دیگر اروپا را در اختیار دارند از پس متفقین برخواهند آمد، تهدیدات ارتش سرخ شوروی و نیروی دریایی بریتانیا را نادیده گرفت. «آندره آندریمیچ اسمیرنوف» سفیرکبیر دولت شوروی در تهران به همراه سر «ریدر بولارد» سفیر کبیر بریتانیا به سعدآباد رفتند تا با شاه ملاقات داشته باشند و جدی بودن تهدیدات متفقین را به او گوشزد کنند. اما رضاشاه پاسخ داد که ما بیطرفیم و آلمان‌ها در ایران فقط فعالیت‌های ساخت و ساز انجام می‌دهند. در روز 18 جولای مجدداً دو دولت به ایران اخطار دادند که اتباع آلمانی بسرعت خاک ایران را ترک کنند. سپهبد «علی رزم آرا» عضو شورای عالی جنگ و استاد دانشگاه جنگ عدم آمادگی ارتش برای دفاع از تمامیت ارضی ایران را به سرلشکر «عزیزالله ضرغامی» فرمانده ارتش گزارش کرد و پیشنهاد داد که حتی الامکان از راه های دیپلماتیک برای حل بحران استفاده شود اما وقتی گزارش به دست رضاشاه رسید او برافروخته شد و دستور تشکیل لشکرهای جدید را صادر کرد؛ لشکرهایی بدون امکانات کافی نظامی که تنها از خرد شدن لشکرهای بزرگتر تشکیل شده بودند. روز 25 مرداد سال 1320 دو کشور یادداشت مشترکی به دولت ایران نوشتند که حامل آخرین اولتیماتوم برای اخراج جاسوسان آلمانی (همان کارکنان ساختمانی) بود. رضاشاه به اجبار دستور اخراج همه اتباع آلمان را صادر کرد تا بحران فروکش کند اما دیگر برای او و ایران دیر شده بود.
 
ساعت 4 بامداد 25 آگوست سال 1941 م. مطابق با روز دوشنبه سوم شهریور سال 1320 ه.ش زمانی که قوای ارتش سرخ شوروی با سه ستون نظامی وارد خاک ایران می‌شدند و انگلیسی‌ها نیز تفنگداران خود را به بنادر ایران گسیل کرده بودند، ساعت 4 بامداد سفرای شوروی و انگلیس به دفتر حسنعلی منصور رفتند و ورود ارتش‌های خود را به ایران به اطلاع او رساندند: «به دلیل بی‌توجهی دولت ایران به درخواست‌های فوری این دو کشور در کمال تأسف، ارتش دو دولت وارد خاک ایران شدند.» منصور هم به همراه «جواد عامری»، کفیل وزارت امور خارجه به سعدآباد رفت و ورود قوای متفقین به خاک ایران را به اطلاع شاه رساند. ستون‌های نظامی روس از نواحی جلفا، آستارا و سرخس وارد خاک کشور شدند تا آذربایجان، گیلان و شمال شرقی ایران را اشغال کنند. انگلیسی‌ها نیز بنادر جنوب را تصرف کردند و با یک ستون از نیروهای زمینی خود از مسیر بصره وارد خوزستان شدند. استان‌های غربی توسط انگلیسی‌های مستقر در خانقین اشغال شد. اشغالگران از راه همدان به قزوین رسیدند و در آنجا به نیروهای شوروی ملحق شدند. همزمان نیروی هوایی دو کشور شهرهای تهران، تبریز، بندر پهلوی (انزلی)، همدان، مشهد، قزوین، اردبیل، اهواز، رضاییه (ارومیه)، مهاباد و لاهیجان را بمباران کردند. اقدام نیروی هوایی متفقین موجب شد مردم تهران و شهرهای بزرگ به مناطق اطراف پناه ببرند. نیروی دریایی ایران مستقر در آب های دریای خزر و خلیج فارس در همان ساعت‌های اولیه حمله از هم پاشید. مثل نیروی زمینی که حمله گسترده متفقین به متلاشی شدن لشکرهای تبریز، رضاییه‌، گیلان‌، اردبیل‌، مشهد و کرمانشاه انجامید. منصور در روز 5 شهریور استعفا کرد. رضا شاه در اقدامی شتابزده دستور به خدمت فراخواندن سربازان احتیاط 4 دوره شامل متولدین 1294 تا 1297 را  صادرکرد و به لشکرهای تهران دستور آماده باش داد. او همچنین از «فرانکلین روزولت» رئیس جمهوری امریکا خواستار مداخله در بحران موجود و جلوگیری از اشغال ایران شد اما پاسخ تلگراف رضاشاه از سوی روزولت این بود که منافع امریکا همسو با منافع بریتانیا است. رضاشاه برخلاف میل خود «محمدعلی فروغی» را نخست‌وزیر کرد و تلاش برای سپردن دولت به «احمد قوام» به سرانجام نرسید. فروغی در نخستین اقدام با سفرای شوروی و انگلیس در خانه خود جلسه گذاشت تا برای ترک مخاصمه با آنها مذاکره کند. جلسه‌ای بی‌فایده که در آن فروغی با وجود تلاش در قانع کردن متفقین برای خروج از کشور به بن‌بست رسید و اشغالگران به دلیل اقدام های دیرهنگام دولت ایران در اجرای خواسته آنها، اعلام کردند که در ایران خواهند ماند. در این میان مجلس شورای ملی برای بیرون آوردن کشور از بحران موجود خواهان برکناری رضا شاه از فرماندهی کل قوا شد. با رسیدن درخواست مجلس و خبرهای تلخ و ناگوار از گوشه و کنار کشور به رضاشاه، او در 24 شهریور دستور تشکیل جلسه فوری هیأت دولت را صادر کرد تا به اعضای کابینه دولت محمدعلی فروغی بگوید بزودی کشور را ترک خواهد کرد: «راز موفقیت من این بوده که هرگز با هیچ کس مشورت نمی‌کردم و خودم کارها را مطالعه می‌کردم.» فردای آن روز رضاشاه از مقام سلطنت استعفا داد و به سفری ناخواسته رفت. محمدرضا پهلوی در روز 25 شهریور 1320 برای تحویل گرفتن سلطنت ایران و مراسم تحلیف راهی بهارستان شد.

 

تعداد بازدید: 360 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
  سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی: اسرائیل مطمئن باشد که چنان سیلی محکمی از جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت دریافت خواهد کرد که دیگر نتواند از جای خود بلند شود.
  اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل بود / موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد / اگر رژیم اسرائیل مرتکب اشتباه دیگری شود، پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود
  فیلم| پرواز نخستین هواپیمای مافوق صوت جهان پس از کنکورد
  سن فرسودگی انواع خودروها چند سال است؟+اینفوگرافیک
  اینفوگرافیک| هشت شهر دنیا با کمترین میزان ترافیک در روز
  ترامپ: تنش‌های فزاینده میان ایران و اسرائیل می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود/ بایدن نمی‌داند چه غلطی می‌کند
  تماشا کنید: جنگ کریدورها/ هند و یونان علیه چین و ترکیه؛ جایگاه ایران کجاست؟
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  راه اندازی قطار تهران چابهار، یک مسیر ریلی متفاوت در راه است!
  بیش از 90 درصد از جابجایی‌های سیستم حمل و نقل عمومی در شهرهای هند با اتوبوس انجام می‌شود.
  سهم ۴ درصدی اتوبوسرانی در جابه جایی مسافران
  تاکید وزیر راه و شهرسازی بر تکمیل هرچه سریع‌تر راه‌آهن بصره- شلمچه
  امکان ترانزیت سنگ آهن افغانستان با خط آهن خواف- هرات فراهم شد+فیلم
  اظهارات دائم اسرائیلی‌ها در مورد حمله احتمالی ایران جهت جلب همدلی امریکا و اروپاست / تهران از اینکه تل‌آویو را در آماده باش مداوم نگه دارد، سود می‌برد
  حمله تند «جوان» به روحانی / «رفراندوم» درباره سیاست خارجی و انتخابات آزاد
  ویدیو / خرید آسان اسلحه در کشور؟ کلاشنیکف ۱۸ میلیون، شاه‌کش ۵ الی ۹ میلیون!
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  انقلاب در ناوگان حمل و نقل شهری هند با تزریق 10 هزار اتوبوس برقی
  چین با سرمایه گذاری در توسعه کانال ولگا، کریدور شمال جنوب را متحول می کند
  ظرفیت ۳۵۰۰ مگاواتی با راندمان کمتر از ۲۵ درصد/عمر بیش از ۳۰ سال ۱۰ هزار مگاوات از نیروگاه‌های بخاری
  شکست رکورد جدید در ظرفیت انرژی های تجدید‌پذیر در سال ۲۰۲۳ /با پایان تجارت نفت، به کم ارزش شدن ده هزار میلیارد دلار منابع نفتی نزدیک می شویم
  استفاده از انرژی خورشیدی در ساختمان‌های جدید تاجیکستان اجباری شد
  چین صنعت پنل های خورشیدی را در جهان ورشکسته می‌کند؟
  ضرورت توسعه نیروگاه‌های تلمبه ذخیره‌ای در کشور
  لیست و تصویر کشورهای مسلمان همسایه اسرائیل
  نگاهی به حمل و نقل آینده در چین/ فیلم
  حرکت اولین اتوبوس هیدروژن سبز جهان در هند
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  ورود کمیسیون انجمن های علمی ایران به موضوع توسعه دریا محور
  مجهزترین و شیک ترین اتوبوس کاروان دارای پارکینگ(هتل 5 ستاره متحرک)/فیلم
  محاسبه هزینه های تحریم و تعیین مجازات کاسبان تحریم
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  ممانعت از ورود "اتوبوس های برقی" توسط فردی در وزارت کشور!​
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار