پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
پنجشنبه، 9 فروردین 1403 - 16:40   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  راه آهن رشت کاسپین و سه مسئولی که در مورد آن وعده نادرست دادند
  ٢٠ هزار کشته تصادفات جاده ای شوخی نیست
  چرا قطارهای سریع‌ السیر در چین محبوب شد؟
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  اتحاد کارکنان راه آهن و بخش خصوصی ریلی برای برکناری مدیرعامل راه آهن
  تذکر مجلس به وزیر راه به دلیل عملکرد مدیرعامل شرکت راه آهن
  زمان سیر تالگو 250 در مسیر راه آهن تهران مشهد و مزیت نوع دوگانه (Dual)
  کارکنان راه آهن در اقدامی قابل توجه کارزار برکناری مدیرعامل راه انداختند
  ایران آماده همکاری های ریلی مسافری و باری با ترکیه است
  حمل ونقل ریلی ۷ برابر مقرون به صرفه تر از جاده است
  اجرای ۵۰ کیلومتر راه بین شهری و ۴۰ کیلومتر خطوط ریلی در خوزستان
  ویدئویی از ابر پروژه عراق برای دور زدن ایران
مرور اخبار
  اعتبار مورد نیاز به راه‌آهن اسلام آباد_ ایلام و اندیمشک_ دهلران تزریق می‌شود

  اتصال راه آهن اندیمشک به ایلام چه مزیت هایی دارد؟
  مهمترین مطالبه مردم دهلران اجرای پروژه راه آهن است
مرور اخبار
  گفتگوی ویژه خبری (خبر)مزیت های اتصال تراتزیت ریلی ایران به اروپا با افتتاح راه آهن میانه، بستان آباد، تبریز-

  چاره تاخیر قطارهای مسافری
  زیباترین مسیرهای ریلی جهان
  تولید واگن های مسافری لوکس 5 ستاره در واگن پارس مپنا
  احداث و بهره برداری ۵ پروژه ریلی در سال ۱۴۰۲
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 90083صفحه نخست » بازار سرمایه و اقتصادچهارشنبه، 8 خرداد 1398 - 13:05
اختلاف‌نظر مدیران شهری و متخصصان در جامعه دانشگاهی بر سرِ "تخریب پل صدر" / پل صدر در برابر زلزله مقاوم است؟/"پل صدر" ناموفق در کنترل ترافیک
ترابر نیوز: در حالی که عضو هیات علمی موسسه بین المللی زلزله شناسی بر این عقیده است که پل صدر باید طی یک دهه آینده تخریب شود و استاد شهرسازی دانشگاه علم و صنعت تاکید کرده، بر سر تخریب این پل در بین کارشناسان اتفاق نظر وجود دارد، معاون شهردار تهران می‌گوید؛ تاکنون هیچ نقد و بررسی کارشناسی درباره تخریب پل صدر به شهرداری نرسیده است.
  
ترابر نیوز:

به گزارش ایلنا، پل طبقاتی صدر از آن دست پروژه­‌هایی بوده است که از ابتدای فرآیند احداث تا زمان تاسیس مخالفان و موافقان بسیاری داشت. این پل که از آن به عنوان یکی از گرانترین پروژه­‌های عمرانی شهر تهران یاد شده است، به گفته برخی کارشناسان و بر طبق آمار موجود معادل بودجه سالانه برخی استان­‌های کشور بودجه عمرانی به خود اختصاص داده است.

"پل صدر" ناموفق در کنترل ترافیک

هزینه های گزاف عملیاتی احداث آن­ را که کنار بگذاریم، این پل در اصلی­‌ترین هدف احداث که همان کنترل ترافیک مسیر شمال به شمال شرق تهران است، نیز ناکارآمد بوده است.

علی خاکساری (عضو هیات علمی دانشگاه طباطبایی و متخصص حوزه ترافیک و حمل و نقل شهری) در اظهارنظری گفته است، پل صدر یک پروژه گران­قیمت است و انتظاری که از این پروژه با توجه به کارکرد اصلی آن در کنترل وضعیت ترافیکی شمال تهران می­‌رفت، تاکنون برآورده نشده است، در حالی که این مساله به لحاظ علمی قابل پیش­‌بینی بوده است. 

اما نرسیدن این پل به اهداف احداثی در کنترل ترافیک به رغم هزینه­ عمرانی بالا، تنها مساله اساسی آن نیست، متخصصان درباره مقاومت و آینده آن نیز تاکنون بارها ابراز نگرانی کرده­‌اند. به عنوان مثال کارشناسان معتقدند، نداشتن مطالعات فنی کافی در احداث این پل و جانمایی دقیق آن باعث شد تا تعمیرات و ایمن‌سازی حتی پس از احداث پل نیز ادامه داشته باشد. این پل که در سال 92 احداث شده است، به دلیل در نظر گرفته نشدن آب­ریز برای آن در هنگام بارندگی، علاوه بر آبگرفتگی، یکی از گره­‌های کور ترافیکی منطقه شمال شرق تهران حساب ­شده که در سال 96 برای این معضل اقدامات اصلاحی درنظر گرفته که هزینه­‌های جانبی بسیاری به همراه داشته است.

پل صدر در برابر زلزله مقاوم است؟

از طرفی نقشه­ گسل­‌های تهران نشان می­‌دهد، این پل چند گسل تهران را قطع می­‌کند و متخصصان زلزله شناسی معتقدند، در صورت وقوع زلزله احتمالی، احتمال تخریب آن زیاد است. این مطلب را فریبرز ناطقی الهی، عضو هیات علمی دانشگاه بین­‌المللی زلزله‌شناسی بارها متذکر شده است. وی در مصاحبه­‌های متعددی، از ناایمن بودن پایه­‌های پل در برابر زلزله و خطر تهدید روان آب سخن گفته است. ناطق الهی معتقد است؛ مطالعه مقاومت لرزه­ای بخشی از پل طبقاتی صدر در محدوده خیابان­‌های شهید قلندری و بلوار کاوه، نشان می­‌دهد نئوپرن­‌ها که از آنها به عنوان تکیه­‌گاه­‌های الاستومری یاد می­‌شود، دچار ضعف مقاومتی هستند و­ نیروهای وارد بر این نئوپرن‌ها و به تبع آن تغییر مکان قائم و جانبی آنها در پل صدر حتی با شتاب زلزله کم فرضی نیز‌ بیش از حد مجاز است و علی­رغم مقاومت پایه­‌های این پل در برابر بارهای جانبی با شتاب کم فرضی، گسیختگی نئوپرن‌ها در صورت وقوع زلزله احتمالی می‌تواند، باعث افتادن عرشه از روی پایه‌ها و آسیب جدی به پل صدر شود.

اما این موارد تنها بخشی از چالش­‌های فنی و علمی پل صدر بوده، که به آن پرداخته شده است، در سال­‌های اخیر که توجه به وضعیت اجتماعی و فرهنگی پروژه­‌های عمرانی که به عنوان یکی از اصول پایدار توسعه در ساخت و سازها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، مساله شکاف بین محله­‌ها و نازیبایی بصری نیز به مشکلات این پل اضافه شده است.

سمانه جلیلی صدرآبادی (استاد شهرسازی دانشگاه علم و صنعت) در گفت‌وگو با ایلنا، بر نادیده گرفتن محوریت شهر انسان­‌گرا در احداث پل صدر تاکید کرده و گفته است، پل طبقاتی صدر هم منظر شهری را متفاوت کرده و نازیبایی بصری را رقم زده و هم دو محله را کاملا از یکدیگر جدا کرده است که به عنوان یک مساله اجتماعی باید به آن توجه شود.

عضو هیات علمی موسسه بین المللی زلزله شناسی می­‌گوید، این پل باید طی یک دهه آینده تخریب شود و جلیلی صدرآبادی اگرچه نظر قطعی درباره تخریب این پل را به مطالعات کارشناسی دقیق معطوف می­‌داند، اما معتقد است بر سر تخریب این پل در بین کارشناسان اتفاق نظر وجود دارد.

نظر مسئولان شهری درباره حفظ یا تخریب پل صدر

اظهارنظر عجیب معاونان وقت فنی و عمرانی شهرداری تهران نشان داد که ظاهرا شهرداری وقت به ناکارآمدی این پل معتقد نبوده است. این نکته را در واکنش مازیار حسینی، معاون سابق فنی و عمرانی شهرداری تهران می­‌توان دید که در واکنش به منتقدان درباره نبود مطالعات دقیق در احداث این پل گفته بود: اگر واقعا پروژه عظیم صدر بدون مطالعات انجام شده، ما هنرمند هستیم. پل صدر جوایز و تقدیرنامه‌های زیادی از مراکز بزرگ علمی و مهندسی دارد و اگر واقعا پل صدر آبکی و دم دستی بوده، قطعا مورد تقدیر این همه مرکز علمی قرار نمی‌گرفت.

تخریب پل صدر مطرح نیست

اعضای شورای شهر پنجم نیز بر حفظ این پل اتفاق نظر دارند،‌ افشین حبیب‌زاده،‌ عضو کمیسیون عمران شورای شهر تهران مخالف تخریب پل است و درباره نظر متخصصان شهرسازی نسبت به تخریب پل صدر به ایلنا می‌گوید: چنین مساله‌ای مطرح نیست و  درباره برجا ماندن معضل ترافیکی این پل نیز معتقد است، نظرات تخصصی درباره حل معضل ترافیک این پل باید از سوی دیگر اعضای شورا جواب داده شود.

نقد و بررسی کارشناسی درباره تخریب پل صدر به شهرداری نرسیده است

سکینه اشرفی (معاون برنامه‌ریزی، ‌توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران) با اشاره به اینکه سخن گفتن درباره پل صدر مربوط به حوزه فنی و عمرانی شهرداری تهران است،‌ به خبرنگار ایلنا می‌گوید: تخریب‌پذیری و مسائل فنی پل صدر را حوزه فنی مورد توجه قرار می‌دهد و براساس نظرات کارشناسی،‌ هیات رئیسه شهرداری درباره اینکه آیا نظرات کارشناسی مورد وثوق است یا خیر تصمیم‌گیری می‌کند.

وی با اشاره به اینکه تاکنون هیچ نقد و بررسی کارشناسی درباره تخریب پل صدر به شهرداری نرسیده است، می‌گوید: اگر مبحثی درباره استحکام پل‌ها مطرح شود،‌ شهرداری پیگیری می‌کند. ‌مانند آنچه برای پل گیشا رخ داد و گزارش آسیب‌پذیری آن در برابر زلزله و بار ترافیکی ایجاد شده،‌ نیاز به تخریب پل مطرح و پیگیری شد، ‌اما درباره پل صدر،‌ هنوز فکتی به شورای معاونان در شهرداری نرسیده است تا متوجه شویم این اتفاق صرفا یک نظر کارشناسی یا غیر کارشناسی است تا مساله پیگیری شود.

اما مساله مقاوم نبودن تکیه­‌گاه­‌های پل صدر در برابر زلزله با شبیه‌سازی‌های انجام شده از سوی استاد دانشگاه بین­‌المللی زلزله‌شناسی تایید شده است و دیگر کارشناسان نیز هماهنگونه که در بالا به آن اشاره شد، بر این باورند که نداشتن مطالعات فنی در زمان احداث، ‌هزینه‌های اضافی پس از احداث،‌ برای پل به همراه داشته است.

منتقدان بر افکار عمومی تاثیر منفی می‌گذارند

معاون برنامه‌ریزی، ‌توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران در این باره می‌گوید: یکی از مباحثی که در برنامه سوم مورد توجه قرار گرفته است،‌ بحث استحکام پل‌ها و خطرپذیری کلیه ابنیه ساختمانی است. معاونت فنی و عمرانی نیز حتما به این موضوعات حساس هستند و اگر اظهارنظری ارائه شده،‌ حتما باید در آزمایشگاه‌های مکانیک خاک و پی و آزمایشگاه‌های فنی مورد وثوق، مورد بررسی کارشناسی قرار گیرد. شهرداری نسبت به موضوعاتی که از سوی اساتید و کارشناسان ارائه می‌شود، بی‌توجه نیست و نسبت به این موضوعات حساس است،‌ اما این مسائل باید در جلسات کارشناسی در خود شهرداری مورد بررسی قرار گیرد.

وی در ادامه می‌افزاید: وقتی این مسائل به صورت علنی مطرح می‌شود،‌ بر روی افکار عمومی نیز تاثیر منفی می‌گذارد، اما اینکه احداث این پل تاثیری در کنترل ترافیک داشته یا نه، قاعدتا با توجه به هزینه‌های مالی فراوانی که برای احداث این پل خرج شده، بررسی‌هایی انجام شده و این کار صورت گرفته است،‌ اما اگر پیمانکاران تعهدات خود را به درستی انجام ندادند و اکنون مشکلی به وجود آمده و پیش‌‌بینی‌های لازم صورت نگرفته،‌ حوزه معاونت فنی و عمرانی به این حوزه ورود می‌کند و جواب قانع کننده برای افکار عمومی خواهند داشت،‌ کما اینکه در پل گیشا نیز وقتی به احتمال آسیب‌زایی آن رسیدیم،‌ همکاران در حوزه شهرداری درصدد جمع کردن آن برآمدند.

پل طبقاتی صدر،‌ تنها نمونه‌ای از پروژه‌های عمرانی شهری است که از زمان احداث تا بهره‌برداری بر سر آنا اختلاف نظر کارشناسی وجود داشته است. مساله اینجاست،‌ چرا تا این اندازه نظر متخصصان در درون بدنه شهری، با نظر متخصصان در جامعه دانشگاهی و بیرون از بدنه مدیران شهری متفاوت است و هرچه مدیران شهر تهران بر طبل مفید بودن اتوبان‌ها و بزرگراه‌های درون شهری می‌کوبند،‌ کارشناسان خارج از بدنه شهری نظری متفاوت دارند.

تعداد بازدید: 1122 ،    
  

اخبار مرتبط:

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  چشم انداز جالبی برای سال ۱۴۰۳ در حوزه تحریم‌ها وجود ندارد / اگر ترامپ پیروز شود تندروی در منطقه زیاد می‌شود؛ البته اگر در ایران به این نتیجه برسند که مذاکره کنند، شاید بتوانند با ترامپ صحبت کنند / باید اول با امریکایی‌ها در منطقه کنار بیایم تا آن‌ها نیز منافع ما را در عراق و کشور‌های حوزه خلیج فارس به رسمیت بشناسند
  تصادف مرگبار سوناتا با پژوپارس / ۹ نفر جان باختند
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  دریای خزر سالانه ۲۵۰ نفر را به کام مرگ می‌‎کشاند
  روایت نشریه اماراتی از جزئیات مذاکرات محرمانه ایران و امریکا / گفتگو برای آتش بس منطقه‌ای نانوشته
  مرعشی: اگر قرار بود رئیسی و قالیباف رئیس دو قوه شوند، خب چرا آنها را جابجا گذاشتید؟!
  روحانی: وزیر کشور، امور خارجه، اطلاعات، آموزش و پرورش، علوم، ارشاد، دفاع و رئیس سازمان انرژی اتمی با هماهنگی رهبری معرفی می‌شوند
  همانطور که ترامپ برجام را خراب کرد، ما هم یک فرصت برای بازگشت داشتیم، اما آن را از دست دادیم / اصلاً برایم قابل فهم نیست که چرا با اف. ای. تی. اف مشکل دارند / تیم فعلی یکی از ضعیف‌ترین ترکیب‌های وزارت خارجه تاریخ است؛ وقتی آدمی به توانایی ظریف وجود دارد چرا سراغ دیگران می‌روند؟ / دولت آدم مناسب مذاکره را پیدا کند
  تاجگردون: ۱۴۰۳ سال خیلی سختی است / رأی ندادن خاتمی یک علامت است / مجلس دوازدهم، «آقا» ندارد
  نماینده اصفهان: اگر برای فرونشست چاره‌ای نشود، باید شهر را ترک کنیم
  چالش جدید بایدن در منطقه؛ ایران و روسیه چگونه تجربه‌ها و فناوری‌های نظامی در جنگ اوکراین و خاورمیانه را به اشتراک گذاشتند؟
  تعیین تکلیف برجام را در راس امور بگذارید / اگر در یک و نیم سال آینده، تعیین تکلیف نشود، تا مهر ۱۴۰۴، قطعنامه‌ها علیه تهران احیا خواهند شد / اگر برجام زنده نمی‌شود، دنبال راه حل خلاقانه بگردید / تفاهم نانوشته اخیر که فقط امکان تامین ارزاق عمومی را می‌دهد، به ضرر ایران است / توسعه اقتصادی بدون آرامش در حوزه سیاست خارجی ممکن نیست؛ ویتنام اگر در بند جنگ می‌ماند، نمی‌توانست توسعه پیدا کند
  تصادف اتوبوس در ارومیه سه کشته و ۱۰ مصدوم به جا گذاشت
  در ده سال گذشته 11 هزار ایرانی در دریا غرق شده اند
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  هدف اصلی «ایران رود»؛ گسترش حمل و نقل دریایی و ایجاد آبراهه کشتیرانی
  جاده لردگان- ایذه بوی مرگ می دهد
  تصادف منجر به فوت در محور لردگان به ایذه
  کشتار در تالار «کروکوس» روسیه / مهاجمان، ۶۲ نفر را کشتند / کاخ سفید: اوکراین دخالتی در حمله تروریستی نداشته / کی‌یف: این حمله تروریستی کار نیروهای ویژه روسیه است / داعش مسئولیت حمله را برعهده گرفت
  تراز دریاچه ارومیه به بیش از ۱۲۷٠ متر رسید
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  آمار‌های تکان‌دهنده از قربانیان حوادث رانندگی نوروز در ۱۰ سال اخیر / نوروز ۱۴۰۳ رکورد مرگبارترین نوروز ۱۰ سال اخیر را می‌شکند؟
  ورق زدن رویایی قدیمی به نام ایران رود
  افزایش جانباختگان حوادث رانندگی نوروز به ۲۷۱ نفر
  تماشا کنید: ۶ چالش خارجی ایران در ۱۴۰۳ / از احتمال پیروزی ترامپ تا توسعه طلبی‌های باکو
  توافق حوثی ها با روسیه و چین
  متن سوگندنامه رئیس جمهور/من به عنوان رئیس‌جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‌کنم که پاسدار قانون اساسی کشور باشم
  آشنایی با درخت ارزشمند پالونیا
  ۱۰ هزار نفر پای سفره هفت‌سین در تخت جمشید نشستند
  وزیر خارجه آمریکا: ایران تامین‌کننده اصلی سلاح، اطلاعات و فناوری حوثی‌ها ست؛ از آنها خواسته‌ایم تا این گروه را کنترل کنند / ادامه حمایت تهران از حملات حوثی‌ها به نفع ایران نیست
  قتلگاه جاده ای محور لردگان- ایذه
  تصاویر و فیلم دبی 50سال پیش
  مرگ ۲۲۵ نفر در صحنه تصادفات رانندگی طی ۶ روز
  نیویورک تایمز: عربستان ۴۰ میلیارد دلار در حوزه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری می‌کند
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  پروژه «ایران رود» می‌تواند مشکل کم آبی ایران را حل کند؟
  رهبر انقلاب سال ۱۴۰۳ را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کردند
  نقدی بر کارنامه راه و راهسازی در کمتر از یک قرن گذشته
  ساخت خط 9 مترو تهران؛ به زودی
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  ۱۷۷ کشته و ۶۲۰۰ مجروح در تصادفات ۵ روز اول طرح نوروزی پلیس در جاده ها
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  کمبود هواپیما و شمار زیاد ایرلاین ها!
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار