پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
سه شنبه، 29 اسفند 1402 - 07:18   
 
 
   آخرین اخبار  
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  راه آهن رشت کاسپین و سه مسئولی که در مورد آن وعده نادرست دادند
  ٢٠ هزار کشته تصادفات جاده ای شوخی نیست
  چرا قطارهای سریع‌ السیر در چین محبوب شد؟
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  اتحاد کارکنان راه آهن و بخش خصوصی ریلی برای برکناری مدیرعامل راه آهن
  تذکر مجلس به وزیر راه به دلیل عملکرد مدیرعامل شرکت راه آهن
  زمان سیر تالگو 250 در مسیر راه آهن تهران مشهد و مزیت نوع دوگانه (Dual)
  کارکنان راه آهن در اقدامی قابل توجه کارزار برکناری مدیرعامل راه انداختند
  ایران آماده همکاری های ریلی مسافری و باری با ترکیه است
  حمل ونقل ریلی ۷ برابر مقرون به صرفه تر از جاده است
  اجرای ۵۰ کیلومتر راه بین شهری و ۴۰ کیلومتر خطوط ریلی در خوزستان
  ویدئویی از ابر پروژه عراق برای دور زدن ایران
مرور اخبار
  اعتبار مورد نیاز به راه‌آهن اسلام آباد_ ایلام و اندیمشک_ دهلران تزریق می‌شود

  اتصال راه آهن اندیمشک به ایلام چه مزیت هایی دارد؟
  مهمترین مطالبه مردم دهلران اجرای پروژه راه آهن است
مرور اخبار
  گفتگوی ویژه خبری (خبر)مزیت های اتصال تراتزیت ریلی ایران به اروپا با افتتاح راه آهن میانه، بستان آباد، تبریز-

  چاره تاخیر قطارهای مسافری
  زیباترین مسیرهای ریلی جهان
  تولید واگن های مسافری لوکس 5 ستاره در واگن پارس مپنا
  احداث و بهره برداری ۵ پروژه ریلی در سال ۱۴۰۲
  گزارش بهره‌ وری ریلی در همایش مدیریت حرفه‌ ای، پیشران بهره‌ وری
  انتظارات ریلی از برنامه هفتم
  سقوط سریع بهره وری و هدر دهی سرمایه گذاری ریلی در دو سال گذشته
  نامه به معاون اول رئیس جمهور در پی افزایش بی سابقه حق دسترسی به شبکه ریلی
  بررسی افزایش سرعت ترنست تا 250 کیلومتر بر ساعت
  ◄ رکوردزنی سفر با قطار به معنای سود شرکت های ریلی نیست
  خیز خطرناک راه آهن برای کنترل انجمن صنفی بخش خصوصی ریلی!
  سقوط سریع بهره وری و هدر دهی سرمایه گذاری ریلی در دو سال گذشته
  مقایسه عملکرد چهار مدیرعامل راه آهن از منظر شاخص های کلیدی حمل بار ریلی
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 89125صفحه نخست » اخبار رسانه هاجمعه، 3 اسفند 1397 - 08:56
هزینه های سنگین حیف در اقتصاد ایران(1)
  
ترابر نیوز:

فرصت‌های اقتصادی از دست رفته

غلامرضا ابراهیم‌آبادی/ مدیر‌کل دفتر نظارت مالی، بودجه و مجامع ‌شرکت مادر تخصصی‌مهندسی آب و‌فاضلاب‌کشور
محمد داودآبادی/ کارشناس ارشد مالی و بودجه شرکت مادرتخصصی مهندسی آب و فاضلاب کشور

صنعت آب و فاضلاب کشور با در اختیار داشتن حدود ۴۴۰ هزار میلیارد ریال دارایی ثابت، بازار انحصاری ۸/ ۳۲ میلیون مشترک و سهم ۰۵/ ۰ درصد در تولید ناخالص ملی یکی از صنایع سرمایه‌بر محسوب می‌شود. آمارها نشان می‌دهد که تقریبا ۲۲ درصد از تاسیسات و تجهیزات فرآیند تولید صنعت، پروژه‌های در جریان تکمیل است که نشان از سرمایه‌گذاری بالا طی سال‌های اخیر دارد و این موضوع می‌تواند تاثیر پررنگی در اجرای رسالت سازمانی صنعت داشته باشد.

غلامرضا ابراهیم‌آبادی/ مدیر‌کل دفتر نظارت مالی، بودجه و مجامع ‌شرکت مادر تخصصی‌مهندسی آب و‌فاضلاب‌کشور
محمد داودآبادی/ کارشناس ارشد مالی و بودجه شرکت مادرتخصصی مهندسی آب و فاضلاب کشور

صنعت آب و فاضلاب کشور با در اختیار داشتن حدود 440 هزار میلیارد ریال دارایی ثابت، بازار انحصاری 8/ 32 میلیون مشترک و سهم 05/ 0 درصد در تولید ناخالص ملی یکی از صنایع سرمایه‌بر محسوب می‌شود. آمارها نشان می‌دهد که تقریبا 22 درصد از تاسیسات و تجهیزات فرآیند تولید صنعت، پروژه‌های در جریان تکمیل است که نشان از سرمایه‌گذاری بالا طی سال‌های اخیر دارد و این موضوع می‌تواند تاثیر پررنگی در اجرای رسالت سازمانی صنعت داشته باشد.

نیاز به سرمایه‌گذاری کلان، محدودیت منابع مالی و قیمت‌گذاری، مشکلات اعتبارات دولتی، بحران‌های کمبود آب، آلودگی‌های زیست محیطی و... لزوم توجه به استفاده‌ بهینه از منابع سرمایه‌گذاری در صنعت آب و فاضلاب را دو چندان کرده است. شناسایی فرصت‌های از دست رفته،‌ پروژه‌های در جریان تکمیل و برنامه‌ریزی برای تکمیل و استفاده‌ به موقع از آنها، تاثیرات محسوسی در تخصیص بهینه‌ منابع در راستای تولید ثروت و تشکیل سرمایه‌های عمومی برای توسعه‌ی امکانات و ارتقای استانداردهای آب و فاضلاب دارد. هرچند هزینه‌های فرصت از دست رفته منحصر به برآورد است و هزینه‌های مالی به‌صورت آنچه اتفاق افتاده گزارش می‌شوند، اما در بسیاری از تصمیم‌ها به منظور برآورد تمام هزینه‌های مرتبط و اینکه چه کسانی این هزینه‌ها را متحمل می‌شوند، هزینه‌های فرصت از اهمیت بسزایی برخوردار است (Carter et all). همچنین هزینه‌های فرصت ازدست رفته علاوه بر دیدگاه گزارشگری اطلاعات، از دیدگاه استفاده بهینه از منابع نیز نقد و بررسی می‌شوند که در این یادداشت هر دو رویکرد درخصوص پروژه‌های در جریان تکمیل نقد و بررسی شده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی فرصت‌های از دست رفته‌ اقتصادی پروژه‌های در جریان تکمیل، در محدوده‌ مکانی شرکت‌های آب و فاضلاب شهری (35‌شرکت) طی بازه‌ زمانی 93-1380 و قلمرو موضوعی مدل‌های علمی انجام‌شده است. مطابق اصول حاکم بر استانداردهای حسابداری سرمایه‌گذاری‌های انجام شده‌ای که هنوز به بهره‌برداری نرسیده‌اند، تحت عنوان دارایی‌های در جریان تکمیل طبقه‌بندی می‌شوند. بنابراین هزینه‌ استهلاک دارایی‌های فوق و سایر هزینه‌های ضمنی به‌عنوان یکی از عناصر بهای تمام‌شده شناسایی نمی‌شوند. روی دیگر سکه که از دیدگاه ادبیات اقتصادی مطرح است، ضرورت شناسایی فرصت‌های از دست رفته‌سرمایه‌گذاری‌هایی است که فاقد ارزش افزوده هستند. با ترکیب این دو رویکرد، شناسایی فرصت‌های از دست رفته پروژه‌های در جریان تکمیل در صنعت آب و فاضلاب به ‌شرح زیر است:

• آب به دلیل تقاضای موثر برای آن، کالایی اقتصادی بوده و تامین آن فعالیتی اقتصادی است، بنابراین یکی از مهم‌ترین مسائل اقتصاد آب، تعیین صحیح بهای تمام شده‌ است. نظر به اینکه هزینه‌ استهلاک و سایر هزینه‌های ضمنی در حساب‌های مالی لحاظ نمی‌شوند، بنابراین گزارش‌های تولید شده به‌صورت صحیح نشان‌دهنده‌ بهای تمام شده‌ واقعی نیست. تعیین صحیح محاسبه‌ بهای تمام شده‌ آب و فاضلاب از دیدگاه‌های سیاست‌های اصل چهل و چهارم قانون اساسی و قانون هدفمندسازی یارانه‌ها حائز اهمیت است.

• قیمت‌گذاری اجتماعی در مقابل اقتصادی در راستای سیاست‌های دولت در صنعت آب و فاضلاب منجر به کاهش منابع سرمایه‌ای شده، بنابراین استفاده‌ بهینه از منابع سرمایه‌گذاری محدود در صنعت ضروری است.

• قیمت‌گذاری در صنعت آب و فاضلاب به دلیل رعایت سه اصل کارآمدی، حفاظت از منابع آب و جبران هزینه‌ها با رعایت عدالت اجتماعی از حساسیت زیادی برخوردار است. بنابراین به منظور قیمت‌گذاری بهینه در راستای ایجاد ثروت، توسعه‌ پایدار، مدیریت تقاضا و... هزینه‌های فرصت از دست رفته باید در بهای تمام‌شده لحاظ شوند.

عدم تکمیل و بهره‌برداری به موقع از پروژه‌ها به دلایل مختلف، آسیب‌های جبران ناپذیری را (غالبا غیرمحسوس) به ارمغان دارد که به تعدادی از آنها که خاص صنعت آب و فاضلاب است، اشاره می‌شود:

• افزایش هزینه‌ی سرمایه (سرمایه‌گذاری) به دلیل راکد ماندن سرمایه.

• از دست دادن فروش‌های حاصل از تاخیر ایجاد شده در بهره‌برداری به موقع از پروژه‌ها.

• افزایش هزینه‌های استهلاک، بیمه، تعمیرات و نگهداشت.

• کاهش اثربخشی و کارآمدی منابع و عدم به کارگیری آنها در سایر پروژه‌ها.

• غیر واقعی گزارش شدن بهای تمام شده و سایر اطلاعات مالی.

فرصت‌های از دست رفته‌ ناشی از عدم تکمیل به موقع پروژه‌های در جریان تکمیل که از طریق تابع ارزش زمانی پول در بستر نرم‌افزار COMFAR انجام شده 338 هزار میلیارد ریال برآورد شده است. این موضوع نشان می‌دهد که اگر شرکت‌های آب و فاضلاب منابع سرمایه‌گذاری پروژه‌های در جریان تکمیل خود از ابتدای سال 1379 (سال پایه) و افزایش‌های سال‌های 93-1380 (گزینه‌ 1) را در موسسه‌های مالی سرمایه‌گذاری یا اوراق قرضه خریداری کرده بودند (گزینه‌ 2) در پایان سال 1394 در مجموع مبلغ 338 هزار میلیارد ریال در مقابل 44 هزار میلیارد ریال در اختیار داشتند که این همان ارزش زمانی پول است. در این پژوهش ضمن شناسایی فرصت‌های از دسته رفته‌ پروژه‌های در جریان تکمیل به‌صورت کمی نتایج و آموزه‌های زیر را می‌توان مد نظر قرار داد:

1. هزینه‌یابی اطلاعات بر اساس دو رویکرد مالی و اقتصادی قابل تفکیک است، هر چند با یکدیگر ناسازگار نیستند و اصول اولیه‌ هزینه‌یابی در آنها یکسان است، اما با توجه به نوع مساله‌ تصمیم‌گیری می‌توانند بر یکدیگر تقدم داشته باشد. با این وجود اگر چه اطلاعات مالی معیار مفیدی برای تصمیم‌گیری است، اما معیار کاملی نیست (میرمطهری، 1385). بنابر این به نظر می‌رسد استفاده از مفهوم اقتصادی هزینه‌ها (فرصت از دست رفته) در مقایسه با رویکرد مالی در صنعت آب و فاضلاب ابهامات کمتری دارد.

2. هزینه‌‌ای که در تصمیم‌گیری در نظر گرفته می‌شود به‌عنوان هزینه‌ مرتبط شناسایی می‌شود و به نظر می‌رسد با توجه به مزایای هزینه‌ فرصت از دست رفته در دفاع از هزینه‌های صنعت برای قیمت‌گذاری واقعی آب و فاضلاب در برابر نهادهای دولتی مقررات‌گذاری یا جذب بیشتر اعتبارات دولتی، باید هزینه‌های فرصت از دست رفته به‌عنوان هزینه‌ مرتبط تلقی شوند.

3. کشور ما با توجه به موقعیت اقلیمی خشک و نیمه‌خشک و عقب ماندگی خدمات فاضلاب، تقاضا برای آب و خدمات فاضلاب همواره موجب فشار و تنش‌های سیاسی و اجتماعی برای افزایش ظرفیت‌های قابل دسترسی (نظریه‌ شتاب سرمایه) بر صنعت آب و فاضلاب شده است. نیل به برنامه‌های فوق و گذر از تنگناهای کمبود منابع سرمایه‌گذاری در سایه‌ مدیریت کارآمد و استفاده‌ بهینه از سرمایه‌گذاری‌ها انجام می‌شود. شناسایی فرصت‌های از دست رفته و امکان‌سنجی اقتصادی در بهبود فرآیند ساخت پروژه‌های در جریان تکمیل بسیار کارآمد است.

4. بخش زیادی از دارایی‌های در جریان تکمیل مربوط به پروژه‌های فاضلاب است و در حال حاضر بر اساس شاخص جمعیت تحت پوشش فاضلاب (36درصد) ظرفیت‌های زیادی برای پوشش مشترکان فاضلاب و رشد بازار وجود دارد. پروژه‌های در جریان تکمیل فاضلاب علاوه‌ بر تحقق هدف‌های اجتماعی و حفظ محیط زیست، می‌تواند نقش موثری در افزایش درآمد و بهبود نقدینگی داشته باشد.

 

تعداد بازدید: 274 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  ساخت مترو در قم؛ دور ریختن پول با فشار نمایندگان مجلس
  دولت رئیسی در حوزه تنش زدایی با آمریکا شکست خورد، فرصت احیای برجام را هم از دست داد / پنجره عمان هم کمکی نکرد، چون سود برخی در تحریم و تنش با واشنگتن است
  بورل: غزه پیش از جنگ بزرگترین زندان رو باز جهان بود؛ امروز بزرگترین گورستان رو باز جهان است.
  یونیسف: ۱۳ هزار کودک در غزه جان خود را از دست داده‌اند
  بررسی تکنولوژی های انواع سیستم های حمل و نقل
  واهمه از آمار احتمالی بالای تصادفات رانندگی در نوروز 1403
  ۱۶۰ همت هزینه سالانه تصادفات جاده‌ ای می‌ شود
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  ممانعت ترکیه از اتصال راه‌آهن ایران به اروپا/تکمیل کریدور ریلی مقاومت مستلزم اجرای‌ قانون ترانزیت در عراق
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  کانال کشتیرانی ولگا در سال ۲۰۲۴ میلادی به شرایط با ثبات حفظ عمق ۴.۵ متر خواهد رسید
  اجرای موفق ، کامل و موثر پروژه بزرگ ایرانرود
  ساخت بزرگ ترین هواپیمای جهان توسط یک استارتاپ آمریکایی
  اقلیم جدا شده «اوستیای جنوبی» گرجستان در حال بررسی الحاق به روسیه است
  طرح تبدیل دودکش نیروگاه به خوراک واحد پتروشیمی
  دلیل ناترازی بنزین؛ قیمت سوخت یا میزان ترافیک؟
  راه آهن رشت کاسپین و سه مسئولی که در مورد آن وعده نادرست دادند
  بهره برداری از تمام خطوط هفت‌ گانه مترو در سال آینده
  راهنمای رانندگی در پرخطرترین جاده های ایران
  معاون حمل‌ ونقل صنایع وزارت صمت منصوب شد
  ٢٠ هزار کشته تصادفات جاده ای شوخی نیست
  ۵۵ کیلومتر رانندگی در دریا؛ تصاویری از طولانی‌ ترین پل روی آب جهان در چین
  چرا قطارهای سریع‌ السیر در چین محبوب شد؟
  تصادف اتوبوس حامل کارگران در پاکدشت ۳۰ مصدوم داشت
  تولید یک میلیون و ۳۴۰ هزار خودرو در سال ۱۴۰۲
  وکیل تاجزاده: موکلم از تیرماه ۱۴۰۱ که بازداشت شده تا اکنون، از یک روز مرخصی استحقاقی جز مرخصی درمانی استفاده نکرده
  چمران: خودروسازان داخلی به تعهد خود برای تولید اتوبوس‌ برقی عمل نکردند
  قائم‌ مقام حوزه‌ علمیه قم: بیش از ۴ هزار طلبه نزدیک به اجتهاد داریم
  رئیس پلیس راه کشور: مرگ ۱۱۰ تن در تصادفات ۳ روز اول مسافرت‌های نوروزی
  چشم پوتین به این «پروژه انقلابی» در ایران
  افتتاح شهر فوق مدرن ۹ میلیارد دلاری تویوتا با اتومبیل های خودران در اواخر سال ۲۰۲۴
  بایدن: در صورت ارائه موشک بالستیک ایران به روسیه، اقدامات جدید و قابل توجهی علیه تهران انجام می‌دهیم
  تهرانی‌ها امسال چند روز هوای آلوده داشتند؟
  مادورو نامزد انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا شد
  با چقدر پول می‌توانیم بانک بزنیم؟ / مصوبه هیأت وزیران حداقل سرمایه لازم برای تأسیس بانک
  مکرون: احتمال عملیات زمینی ناتو علیه روسیه وجود دارد
  میزان دوره سربازی رسما ۱۴ ماه شد
  در ایران بحران نارضایتی وجود دارد/ حذف‌ها نتیجه‌اش به همین جا می‌رسد/ یک راه بیشتر نیست و آن آشتی با مردم است/ چیزی که اکثریت می‌گویند باید ملاک اطاعت باشد
  ربیعی: در ایران امروز همه سیاست‌های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی امنیتی شده است
  آنکارا: الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه را به رسمیت نمی شناسیم
  نیمی از رشد اقتصادی ۹ ماهه ۱۴۰۲ مربوط به نفت بوده است
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار