پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
پنجشنبه، 6 اردیبهشت 1403 - 04:50   
 
 
   آخرین اخبار  
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 87538صفحه نخست » اخبار رسانه هاجمعه، 6 مهر 1397 - 17:09
چطور ایران 10 برابر ترکیه بنزین مصرف می‌کند؟
  
ترابر نیوز:

به گزارش جماران؛ روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: سرمایه‌گذاران هم عقلایی هستند که با توجه به انرژی ارزان، سعی کرده‌اند در صنایع و کسب و کارهای انرژی‌بر و نه کاربر، سرمایه‌گذاری کنند. نتیجه ضمنی این فرآیند افزایش بیکاری و کاهش اشتغال‌زایی هر واحد پولی سرمایه‌گذاری است. انرژی ارزان به زیان بیکاران و نسل‌های آتی است. اما نسل‌های آتی هنوز به دنیا نیامده‌اند تا از منافع خود دفاع کنند و بیکاران هم چندان متوجه نقش انرژی ارزان در بیکاری‌شان نیستند .

مسوولیت با کیست؟

مقامات در نهادهای مختلف هم کمابیش عقلایی هستند، آنها می‌دانند مصرف مسرفانه انرژی به زیان منافع بلندمدت مردم و کشور است. اما ضمنا می‌دانند در صورت دفاع از قیمت بالاتر انرژی و کاهش مصرف، بعضا توسط نهادهای رقیب، منتقدان و مردم عقلایی با سبک زندگی شکل گرفته، صاحبان صنایع بهره مند از رانت انرژی ارزان، کارگران و... تخریب و تنبیه می‌شوند. اغلب نهادها می‌خواهند مصرف انرژی کاهش یابد، اما غالبا به جای مسوولیت‌پذیری در مقابل این مشکل، مایلند هزینه اصلاح قیمت انرژی و من‌جمله بنزین را صرفا بر دوش وزیر نفت یا نهایتا کابینه بیندازند و خود هزینه‌ای نپرداخته و موضع مطالبه‌گر بگیرند! حتی برخی از رسانه‌ها هم نفع شخصی یا اجتماعی خود را در دفاع از انرژی ارزان- برای جلب مخاطب- می‌بینند. پس به سختی فرد یا مقامی پیدا می‌شود که با گذشتن از منافع فردی فوری به‌جد مدعی حذف یارانه‌های انرژی و به خصوص بنزین باشد.

تداوم این شرایط، روزبه‌روز منجر به آن می‌شود که مردم و مقامات بیشتر و بیشتر، زندگی‌شان اعم از مصرف و سرمایه‌گذاری و تولید و حمل و نقل و سیاستگذاری کلان را بر بنیان انرژی ارزان و هدردهی آن شکل دهند و طبعا و با انگیزه بالاتر، بیشتر و بیشتر طالب سیاست انرژی ارزان باشند و بیشتر و بیشتر منابع مشترک کشور را هدر دهند. این شیوه تحلیل مانع از آن می‌شود که ما مردم را مقصر تلقی و سرزنش کنیم، فرهنگ مصرف یا سرمایه‌گذاری شان را نقد یا تخطئه کنیم یا دولت و مدیریت‌ها را مقصر بدانیم، چرا که در واقع همگی به صورت زنجیروار اسیر یک موقعیت هستیم که چه بسا واضع آن، زنده یا معلوم نیست.

796818_237

معنی بنزین یک دلاری

اکنون به عنوان یک نمونه مهم، به مساله بنزین می‌پردازم؛ مصرف بنزین کشور در سال جاری تاکنون روزانه ٨١ میلیون لیتر بوده که تا پایان سال به حدود ٣٠ میلیارد لیتر بالغ می‌شود. با توجه به قیمت متوسط جهانی یک دلاری بنزین، این سطح مصرف به معنای آن است که در این وانفسای نرخ پایین انباشت سرمایه و بیکاری جوانان، یک قلم حدود ٣٠ میلیارد دلار فقط بنزین سالانه دود می‌کنیم. 

این در حالی است که آمار http: //www. theglobaleconomy. com به نقل از The U. S. Energy Information Administration، نشان می‌دهد مصرف سالانه بنزین در ترکیه کمتر از ٣ میلیارد لیتر است! فقط طی ١٠ سال گذشته، ایرانیان بر اساس قیمت متوسط جهانی بنزین، حداقل ٣٠٠ میلیارد دلار بنزین سوزانده‌اند. رقم واقعی احتمالا بیشتر است چون در سال‌های گذشته قیمت جهانی بنزین بالاتر از امروز بود. 

اگر قیمت فوب خلیج فارس را ملاک قرار دهیم، طی یک دوره ١٠ ساله در ایران، حدود ١٥٠ میلیارد دلار و در ترکیه تنها ١٥ میلیارد دلار بنزین سوزانده شده است. این مابه‌‌التفاوت حدود ١٣٥ میلیارد دلاری و فقط بخش کوچکی از آن می‌توانست زیرساخت صنعت گردشگری، زیرساخت ریلی و... را در ایران کاملا متحول کند.

به‌علاوه به صورت سرانگشتی در بدبینانه‌ترین محاسبه، سرمایه لازم برای ایجاد ٥/١ میلیون فرصت شغلی در ایران را فراهم می‌کرد. ریشه موفقیت ترکیه چندان پنهان نیست، قیمت بنزین در ترکیه ٧/٥ لیر معادل ٥/١ دلار است. البته گروهی از ناظران، کاربرد روش‌های غیرقیمتی را برای کاهش مصرف انرژی توصیه می‌کنند یا تمهید مقدماتی نظیر توسعه حمل و نقل عمومی و ریلی را پیش‌شرط اصلاح قیمت حامل‌ها می‌دانند. متاسفانه این راه‌حل‌ها، مشفقانه اما عقیم است چرا که فعال شدن روش‌های غیرقیمتی یا توسعه حمل و نقل عمومی و...، خود نیازمند مشوق‌ها و انگیزه‌هایی برای عامل‌های دخیل است که در غیاب اصلاح قیمتی در مرحله شعار و آرزو باقی می‌ماند.

طبق برخی محاسبات مستقل کل انباشت سرمایه در ایران حدود ٢ تا ٣ هزار میلیارد دلار است و این در حالی است که ما طی ١٠ سال گذشته، دست‌کم ١٥٠ میلیارد دلار بنزین سوزانده‌ایم. کارشناسان اقتصادی دولت‌ها تمام تلاش خود را کرده‌اند، اما مخالفان و مسوولیت‌ناپذیران موفق بوده‌اند. صرف نظر از کفران نعمت الهی، باز هم در یک حساب سرانگشتی این رقم سرمایه می‌توانست، تولید ناخالص در ایران را تا ١٠ درصد افزایش دهد، لذا در یک محاسبه اولیه و سرانگشتی، فقط تعویق اصلاح قاطع قیمت بنزین، سالانه تا حدود یک درصد از رشد اقتصادی قابل حصول در ایران را می‌دزدد و می‌سوزاند، سرمایه منجر به میلیون‌ها فرصت شغلی را دود می‌کند، زندگی و امید میلیون‌ها جوان را می‌بلعد و نهایتا ثروت زیرزمینی را به سرطان تبدیل می‌کند.

چه باید کرد؟

اما چه باید کرد؟ اینکه گفته شد انسان‌ها، طالب و پیگیر منفعت کوتاه‌مدت هستند، این مفهوم ضمنی را هم در خود دارد که عامل‌ها، منافع فردی نه منفعت کلی اجتماعی و بلندمدت را حداکثر می‌کنند. دشواری سیاستگذاری عمومی دولت‌ها در تمام جهان در همین نقطه نهفته است. البته دولت به معنای کابینه در ایران یک نهاد استثنایی در جهان است و با موانع و مسائلی مواجه است که هیچ کابینه دیگری در جهان حتی نمی‌تواند تصور کند. در هر حال نظام‌ها هر سیاست مبتنی بر منفعت عمومی را باید به نحوی فرموله و پیاده‌سازی کنند که همزمان منافع فوری اکثریت عامل‌های منفرد را هم به صورتی ملموس و نقدی تامین کند. 

به عبارت دیگر یک سیاست حداکثر‌کننده منافع جمعی و بلندمدت در صورتی عملا اجرا‌ شدنی است که در قالبی اجرا شود که همزمان منافع کوتاه‌مدت اکثریت «حداکثر‌کنندگان منفعت فردی» را نیز حداکثر کند، وگرنه به ضد خود تبدیل خواهد شد. این مفهومی است که در بخش عمومی تحت عنوان نظریه رای‌دهنده میانی می‌شناسیم و امروزه در قالب مدل‌های نظریه بازی، نقطه کانونی در انتخاب‌های هوشمند سیاستگذار و سیاستگذاری عمومی است. امروزه منافع طیف گسترده‌ای از عامل‌ها، در تداوم سیاست مخرب انرژی ارزان است. در میان این جمع، کمترین منفعت را از این سیاست، خانوارها کسب می‌کنند و لذا سیاستگذار می‌تواند بهترین همراهان خود را در مسیر«کنار گذاشتن سیاست مخرب انرژی ارزان» در میان این دسته- یعنی خانوارها- بیابد.

لذا همه مسوولان اعم از ابردولت و دولت باید با مسوولیت‌پذیری، نه‌تنها اصلاح قاطع قیمت بنزین و سایر حامل‌ها را، دنبال کنند، بلکه باید بخش بزرگی از درآمد حاصله از فروش بنزین به قیمت بالاتر و نیز بخش بزرگی از صرفه‌جویی ارزی ناشی از کاهش واردات بنزین و درآمد ارزی قابل حصول از صدور بنزین تولیدی یا تبدیل سوخت به فرآورده‌های دیگر قابل صدور را مستقیما - به صورت نقدی یا در قالب تعهد رفاهی کاملا روشن و فراگیر- به خانوارها پرداخت کنند. کابوس سیاست بسیار مخرب انرژی ارزان برای اقتصاد ایران، برای سرمایه‌گذاری و اشتغال در ایران و برای زندگی و محیط زیست در ایران، بدون شریک کردن مستقیم و ملموس مردم در منافع فوری حاصله از سیاست جایگزین، عملا پایان‌نیافتنی است. 

این کابوس تنها زمانی پایان می‌یابد که اکثریت عامل‌ها را در منافع فوری مالی حاصل از اجرای سیاست جایگزین، به نحوی روشن، ملموس و فراگیر شریک کنیم و یکی از بهترین روش‌ها برای این کار در موقعیت اقتصاد سیاسی کنونی، پرداخت یارانه نقدی است. حتی لازم نیست سیاستگذاران خود را تا ابد به این تعهد روشن- اعم از یارانه نقدی یا سیاست رفاهی روشن و فراگیر- متعهد کنند، اگر پرداخت یارانه کامل برای ١٠ سال و حذف تدریجی آن تا سال پانزدهم هم تعهد شود، بنابر تئوری‌های اقتصاد رفتاری اکثریت جامعه قویا از سیاست اصلاح قیمت انرژی توام با تعهد توزیع نقدی یا روشن و فراگیر منافع حاصله حمایت می‌کند.

تعداد بازدید: 680 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظرات کاربران: 2 نظر (فعال: 2 ، در صف انتشار: 0، غیر قابل انتشار: 0)
مرتب سازی بر حسب ( قدیمیترین | جدیدترین | بیشترین امتیاز | کمترین امتیاز | بیشترین پاسخ | کمترین پاسخ)
محمد علی
| |    | 1397/7/9 - 00:17 |     0     0     |
ماشینهایی که ترکیه سوار میشوند با ماشینهای مرگ ایران و بی کیفیت مقایسه کنید دوماتو بلوارها تو کمربندیه و... مجبوری چندین کیلومتر بروی تا بتوانی دور بزنی برگردی حساب کن ده کیلومتر بری وده کیلومتر برگردی با محاسبه اینکه روزی چندین ماشین باید این راه رو بروند ببینید اضافه مصرفی بیشتر میشه مطمئن باشید اگه این مشکلات حل شود مصرف ما از ترکیه کمترست

ناشناس
|    | 1397/7/6 - 17:49 |     0     0     |
تنها راه بنزین ده هزار تومانیست به شرط انکه گاز سی ان جی سیصد تومان باشد.هوای پاک الویت است


نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  بندر پوتی گرجستان یکی از سی بندر بزرگ و پیشرفته جهان
  ارمنستان؛ حلقه مفقوده در کریدور بین المللی شمال ـ جنوب
  معرفی بندرربزرگ و جذاب باتومی گرجستان
  چمران: واگن‌های ملی می‌توانند وارد چرخه شوند / فکر نمی‌کنم اتوبوس برقی داخلی تا پایان سال ساخته شود
  اهمیت و ضرورت‌های راه آهن ایران ارمنستان
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  اتصال ایران به گرجستان و ترکیه از طریق خط آهن ایران ارمنستان
  ثمرات راه اندازی و احیای خط آهن جلفا
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  اصول دین ریشه درخت اسلام است. اصول دین را فدای فروع دین نکنید
  تصاویر: مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»
  ده کانال مهم کشتیرانی دنیا
  سازوکار همکاری بین‌المللی برای همزیستی با رودخانه بزرگ کشتیرانی دانوب
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار