پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
شنبه، 1 اردیبهشت 1403 - 14:41   
 
 
   آخرین اخبار  
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 85263صفحه نخست » هوایی2سه شنبه، 1 خرداد 1397 - 12:30
عراقی‌ها از خرید کالای عربستانی به دلیل احتمال مسمومیت خودداری می‌کنند/ تاجران عراقی با تفکرات مقتدی صدر همسو نیستند/دولت مشکل صادرکنندگان ایرانی را حل کند
ترابر نیوز: رایزن سابق اقتصادی سفارت ایران در عراق در خصوص گرایش مقتدی صدر به عربستان گفت: صدر در قم دفتر دارد و تعاملات زیادی با ایران دارد بعید است که به سمت عربستان برود و اعتبار خود را خرج این کشور کند به نظر من نباید برای این موضوع نگران بود بلکه عمده نگرانی ما باید بی‌تفاوتی دولت خودمان باشد که نمی‌تواند برای بخش خصوصی امتیاز بگیرد.
  
ترابر نیوز:

مهدی نجات نیا در گفت‌وگو با ایلنا در خصوص اثرگذاری انتخابات عراق بر روابط اقتصادی ایران و عراق گفت: در خصوص مسائل سیاسی، نظامی و فرهنگی عملکرد ما در این کشور عالی بوده است و در بین 60 درصد از مردم عراق محبوبیت داریم اما در مسائل اقتصادی متاسفانه دولت به آن اهمیت نداده و فرصت‌های زیادی را در این چهار ده سال از دست دادیم.

مسئول میز عراق در سازمان توسعه و تجارت ادامه داد: در سال‌های اول فروپاشی صدام هفت تا هشت وزیر دولت عراق فارسی صحبت می‌کردند و حتی زمانی که من در سفارت ایران مسئولیت داشتم ما را به خانه‌هایشان دعوت می‌کردند و برگه‌های مناقصه را آنجا به ما می‌دادند و از ما درخواست می‌کردند که شرکت‌های ایرانی این پروژه‌ها را انجام دهند.

رایزن سابق سفارت ایران در عراق ادامه داد:‌ متاسفانه با وجود این فرصت‌های طلایی دولت و بخش خصوصی زیاد به این موضوع اهمیت ندادند البته بخش خصوصی به دلایل مختلف از جمله عدم امنیت، نبود سیستم بانکی و بی‌اعتمادی بین تاجران و فعالان اقتصادی دو کشور سعی کرد زیاد خود را در این موضوع دخالت ندهد.

وی ادامه داد: امروز نیز که ائتلاف مقتدی صدر برنده انتخابات شده است هر گونه تغییر در وزرا اعم از مثبت یا منفی زیاد در روند کاری فعالان اقتصادی ما تغییری ایجاد نمی‌کند زیرا نهاد قانونگذار در عراق پارلمان است و مجلس این کشور در قوانین خود نمی‌تواند هیچ تبعیضی بین کشورها ایجاد کند حتی مدتی شایعه بود که تعرفه تجاری کالاهای ایرانی با برخی از کشورهای عربی تغییر پیدا کرده که این امر به هیچ وجه صحت نداشت.

نجات نیا افزود: اکنون استراتژی عراق به سمت تولید داخل است که این موضوع از نظر استراتژیکی اشتباه است زیرا مردم عراق اصطلاحا کارکن نیستند و روحیه تولید ندارند و در نهایت این روند شکست خواهد خورد.  

وی در خصوص طرفداران مقتدی صدر و اثرگذاری آنها در جامعه اقتصادی عراق گفت:‌ مریدان جان بر کف مقتدی بیشتر از قشر فقیر و متوسط جامعه هستند و اکثریت تاجران عراقی با تفکرات وی همسو نیستند مطابق تحقیقات میدانی که من داشتم زمانی که اهل سنت عراق کالاهای ایرانی را در ظاهر آتش می‌زدند در پشت پرده با واسطه دوباره آن کالاها را تهیه می‌کردند و حتی در برهه‌ای از زمان مستقیم به سفارت ما مراجعه می‌کردند و درخواست همکاری داشتند.

نجات نیا یادآور شد: در حال حاضر اهل سنت عراق به دلیل استیلای 90 ساله سنی‌ها در راس حکومت عراق از قدرت و ثروت زیادی برخوردار است.

رایزن سابق اقتصادی سفارت ایران در عراق افزود: بعد از جنگ سوریه و قطع ارتباط این کشور با عراق صرفه اقتصادی واردات کالا به سمت ایران آمد برای تاجران عراقی اصلی‌ترین موضوع به صرفه بودن کالا است نه ملیت ایرانی یا عربستانی آن. جدای از این مسائل سیاسی تولیدات ایران بسیار نزدیک به ذائقه مردم عراق است و امروز ما اصلی‌ترین تامین کننده کالای عراق هستیم و هیچ دولت و گروه سیاسی نمی‌تواند آن را به راحتی تغییر دهد.

وی در خصوص ظرفیت عربستان در بازار عراق گفت: اکثریت مردم عراق معتقد هستند که عربستان سر جوان‌های آنها را در موصل بریده است و از نزدیک شاهد حضور مزدوران عربستان در گروه‌های تروریستی بوده‌اند. این احساس در بین شیعیان که اکثریت جامعه عراق را تشکیل می‌دهند از شدت بیشتری برخوردار است و حتی بارها دیده شده که از خرید کالای عربستانی به سبب احتمال مسمومیت خودداری کردند.

رایزن سابق اقتصادی سفارت ایران در عراق در خصوص گرایش مقتدی صدر به عربستان گفت: صدر در قم دفتر دارد و تعاملات زیادی با ایران دارد بعید است که به سمت عربستان برود و اعتبار خود را خرج این کشور کند به نظر من نباید برای این موضوع نگران بود بلکه عمده نگرانی ما باید بی‌تفاوتی دولت خودمان باشد که نمی‌تواند برای بخش خصوصی امتیاز بگیرد.

مسئول میز عراق در سازمان توسعه و تجارت ادامه داد: به دلیل مشکلات امنیتی و نبود سیستم بانکی بخش خصوصی از فعالیت در این کشور هراس داشت. از طرف دیگر ما هر ساله به عراق امتیازهای فراوان می‌دهیم ما فقط ماهیانه هفت هزار زائر به این کشور می‌فرستیم پس چطور نمی‌توانیم برای بخش خصوصی خودمان از این کشور امتیاز بگیریم.

نجات‌نیا در خصوص پیشنهاد فعالین اقتصادی در حوزه عراق گفت: با توجه به اینکه ما سالیانه رقمی معادل 30 تا 40 میلیارد واردات داریم پیشنهاد دادیم تعرفه‌های واردات از عراق نسبت به سایر نقاط مرزی کمتر شود تا واردکنندگان تشویق شوند کالای خود را از آن سمت وارد کنند. این امر سبب تقویت شیعیان عراقی می‌شود از طرف دیگر ما هر روز کامیون و کشتی مملو از جنس به عراق می‌فرستیم و آنها خالی برمی‌گردند که می‌توانند این بار کالاهای وارداتی را با خودشان بیاورند و این هزینه کمتر می‌شود.

وی افزود: مشکل دیگر امروز تاجران ما مسائل پولی است اگر یک تاجر بخواهد از طریق صرافی اقدام کند باید به ازای هر دلار 4200 تومان بگیرد و اگر بخواهد خودش مستقیم ارز را وارد کشور کند احتمال بازداشت و مصادره ارز وجود دارد، باید هر چه زودتر این مشکل را برای صادرکنندگان ایرانی حل کرد.

وی بااشاره به افزایش قیمت دلار در کشور گفت: اکنون بهترین فرصت برای صادرات است زیرا کالای ایرانی دیگر برای عراقی‌ها بسیار ارزان تمام می‌شود و باید ما بلافاصله بازار را در اختیار بگیریم و آن را از اجناس ایرانی اشباع کنیم البته یک سری مشکلات وجود دارد که دولت می‌تواند به راحتی آنها را حل کند که یکی از آنها برگه ترجمه اصالت کالا است که هر صادرکننده باید آن را به سفارت عراق ارائه دهد و بابت آن 150 دلار بپردازد. در حالی که در عرف بین الملل برگ صادر شده به زبان انگلیسی از طرف اتاق بازرگانی قابل قبول است اما اینجا عراقی‌ها یک هزینه اضافی به ما تحمیل می‌کنند. برای کشوری که تا این حد تعاملات با دولت عراق دارد این مساله خوب نیست اگر نخواهیم از نفوذ خود برای فعالین اقتصادی و بخش خصوصی الان استفاده کنیم پس چه وقت این کار را می‌خواهیم انجام دهیم.

نجات نیا ادامه داد: متاسفانه در مرزها هر روز شاهد صف کامیون‌ها و تریلرها هستیم که دو روز پشت مرز می‌مانند که بخشی از آن به خاطر بورورکراسی اداری و بخش زیادی از آن به خاطر نداشتن دستگاه ایکس‌ری بزرگ است ضمن اینکه این گمرکات با کمبود کارمند مواجه هستندو شبانه روزی نیز فعالیت ندارند در حالی که در مرز گمرکی ترکیه و اقلیم کردستان روزی 4 هزار خودرو عبور می‌کنند و گمرک آنها شبانه‌روزی فعال است.

وی تصریح کرد: امروز هر شرکتی که وابسته به دولت و حاکمیت است. به راحتی آنجا فعالیت می‌کند اما بخش خصوصی مظلوم واقع شده است و باید به تنهایی آنجا بازاریابی کنند و سایرمشکلات را به جان بخرند.

تعداد بازدید: 311 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  ساخت راه آهن ۵۰۰ کیلومتری ارمنستان توسط پیمانکاران ایرانی
  اتصال ایران به گرجستان و ترکیه از طریق خط آهن ایران ارمنستان
  ثمرات راه اندازی و احیای خط آهن جلفا
  پروژه دوخطه ریلی اندیمشک-اهواز تا دهه فجر به بهره برداری می رسد ؟!
  اصول دین ریشه درخت اسلام است. اصول دین را فدای فروع دین نکنید
  تصاویر: مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»
  ده کانال مهم کشتیرانی دنیا
  سازوکار همکاری بین‌المللی برای همزیستی با رودخانه بزرگ کشتیرانی دانوب
  فیلم| افتتاح راه‌آهن تبریز-جلفا؛ 100 سال پیش
  راه‌آهن جلفا- تبریز چگونه ساخته شد
  بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
  سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی: اسرائیل مطمئن باشد که چنان سیلی محکمی از جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت دریافت خواهد کرد که دیگر نتواند از جای خود بلند شود.
  اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل بود / موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد / اگر رژیم اسرائیل مرتکب اشتباه دیگری شود، پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود
  فیلم| پرواز نخستین هواپیمای مافوق صوت جهان پس از کنکورد
  سن فرسودگی انواع خودروها چند سال است؟+اینفوگرافیک
  اینفوگرافیک| هشت شهر دنیا با کمترین میزان ترافیک در روز
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار