پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 10 فروردین 1403 - 11:27   
 
 
   آخرین اخبار  
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
  خط آهن بستان آباد به تبریز و 5 ساعتی که زودتر نمی رسیم!
  سال 1403 سال افتتاح راه آهن چابهار- زاهدان- ترکیه
  پیشنهاد تکمیل کریدور ریلی ایران و ترکیه در منطقه چشمه ثریا به مرند
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  راه آهن رشت کاسپین و سه مسئولی که در مورد آن وعده نادرست دادند
  ٢٠ هزار کشته تصادفات جاده ای شوخی نیست
  چرا قطارهای سریع‌ السیر در چین محبوب شد؟
  راه آهن رشت آستارا توجیه اقتصادی ندارد / ریل نیاز به توسعه عرضی دارد نه طولی!
  اتحاد کارکنان راه آهن و بخش خصوصی ریلی برای برکناری مدیرعامل راه آهن
  تذکر مجلس به وزیر راه به دلیل عملکرد مدیرعامل شرکت راه آهن
  زمان سیر تالگو 250 در مسیر راه آهن تهران مشهد و مزیت نوع دوگانه (Dual)
  کارکنان راه آهن در اقدامی قابل توجه کارزار برکناری مدیرعامل راه انداختند
  ایران آماده همکاری های ریلی مسافری و باری با ترکیه است
  حمل ونقل ریلی ۷ برابر مقرون به صرفه تر از جاده است
  اجرای ۵۰ کیلومتر راه بین شهری و ۴۰ کیلومتر خطوط ریلی در خوزستان
  ویدئویی از ابر پروژه عراق برای دور زدن ایران
مرور اخبار
  اعتبار مورد نیاز به راه‌آهن اسلام آباد_ ایلام و اندیمشک_ دهلران تزریق می‌شود

  اتصال راه آهن اندیمشک به ایلام چه مزیت هایی دارد؟
  مهمترین مطالبه مردم دهلران اجرای پروژه راه آهن است
مرور اخبار
  گفتگوی ویژه خبری (خبر)مزیت های اتصال تراتزیت ریلی ایران به اروپا با افتتاح راه آهن میانه، بستان آباد، تبریز-

  چاره تاخیر قطارهای مسافری
  زیباترین مسیرهای ریلی جهان
  تولید واگن های مسافری لوکس 5 ستاره در واگن پارس مپنا
  احداث و بهره برداری ۵ پروژه ریلی در سال ۱۴۰۲
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 82591صفحه نخست » خبرهای حوزه حمل و نقلدوشنبه، 27 آذر 1396 - 13:45
لزوم ورود فعال به حوزه حمل‌ونقل ترکیبی
ترابر نیوز: آخوندی ابراز داشت: مشکل این است که در بخش فورواردری کسی که بتواند حمل‌ونقل ترکیبی را مدیریت کند و به مشتری زمان قابل تعهد بدهد نداریم. تک‌تک می‌توانیم بگوییم که حمل بار با هر یک از شقوق چقدر به طول می‌انجامد اما زمان مبدأ تا مقصد را کسی نمی‌تواند بیان کند. همچنین به‌صورت تک‌تک قیمت برای هر یک از شقوق عنوان می‌شود اما تعیین قیمت از مبدأ تا مقصد مغفول مانده است.
  
ترابر نیوز:

عباس آخوندی

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی عباس آخوندی بعدازظهر امروز ۲۶ آذر در مراسم گرامیداشت روز حمل‌ونقل و رانندگان که با حضور خانواده حمل‌ونقل جاده‌ای کشور در سالن همایش‌های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد ضمن ابراز تبریک این روز به جامعه بزرگ حمل‌ونقل کشور اظهار داشت: اینکه در بین کسانی که از راه تلاش و زحمت ارتزاق می‌کنند و علاوه بر خود برای کشور تولید ثروت می‌کنند باشم باعث خوشبختی است و من این روز را به تمام همکاران و فعالان حمل‌ونقل در تمام شقوق مختلف تبریک عرض می‌کنم و امیدوارم امروز روزی باشد که جامعه بتواند از تمام زحماتی که  در این حوزه فعالیت می‌کنند تقدیر داشته باشد و بتوانیم ذره‌ای از زحمات شما را حداقل به‌صورت احترام اجتماعی جبران کنیم.

وی افزود: امروز در مورد حوزه‌ای صحبت می‌کنیم که شاید از فراگیرترین حوزه‌های کشور باشد. جاده از مرحله ساخت که فعالیت بسیار پیچیده‌ای است آغاز می‌شود و انواع کارخانجات مختلف، صنعت، ماشین‌آلات مختلف تا مرحله بهره‌برداری و نگهداری از جاده‌ها و سیستم تنظیم امور، راهداری و کسانی که می‌خواهند کالایی را جابجا کنند و مسائل لجستیکی، با آن درگیر هستند.

وزیر راه و شهرسازی بابیان اینکه «وقتی از حمل‌ونقل صحبت می‌کنیم از دامنه بسیار گسترده‌ای برخوردار است» گفت: حمل‌ونقل بر تولید ناخالص داخلی تاثیر دارد و هم می‌تواند موجبات آبادانی کشور را فراهم کند. وقتی می‌خواهند از یک کشور آباد نام ببرند اول نگاهی به زیرساخت‌های جاده‌ای، ریلی، فرودگاهی و بنادر آن کشور می‌کنند. بنابراین بخشی بسیار مهم است و دچار تحولات بسیار گسترده‌ای شده است.

آخوندی با اشاره به روند توسعه جاده‌های کشور از اول انقلاب تا امروز بیان داشت: اول انقلاب حدود ۵۰ هزار کیلومتر جاده آسفالته وجود داشته است که امروز بیش از ۲۰۷ هزار کیلومتر یعنی چیزی حدود ۴ برابر شده که رشد بسیار زیادی ظرف یک دوره کمتر از ۴۰ سال است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: تعداد وسایل نقلیه‌ عبوری در جاده‌ها کمتر از ۲ میلیون بوده اما امروز حدود ۲۰ میلیون وسیله نقلیه وجود دارد و سالانه ۱.۲ میلیون خودرو به این رقم افزوده می‌شود که این رقم فارغ از تعداد موتورسیکلت‌ها است. بنابراین با موضوعی بسیار فراگیر که از پیچیدگی بسیار گسترده‌ای برخوردار است مواجه هستیم.

وزیر راه و شهرسازی همچنین به مباحث مورد تمرکز وزارتخانه در حوزه حمل‌ونقل اشاره کرد و در خصوص مبحث ایمنی تصریح کرد: ایمنی را با جای هیچ‌چیز نمی‌توان در حوزه حمل‌ونقل جایگزین کرد، همواره به‌عنوان موضوع اول حمل‌ونقل باید باقی بماند. زیرا یک‌لحظه غفلت از ایمنی می‌تواند فاجعه‌آفرین باشد. ایمنی هم در طرف عرضه و هم تقاضا یک فرهنگ است.

آخوندی یادآور شد: برخی فکر می‌کنند که باید ایمنی در جاده‌ها را ایجاد کرد درحالی‌که ایمنی باید از ابتدای شکل‌گیری جاده ایجاد شود. یعنی از مرحله‌ای که طراح شروع به طراحی می‌کند باید شروع شود تا به مرحله بهره‌برداری برسد.

وی بابیان اینکه ایمنی یک فرهنگ مهندسی در طرف عرضه و یک فرهنگ رفتاری در طرف بهره‌برداران است گفت: در بحث ایمنی با توجه به رشد بسیار سریعی که وجود دارد پنج پایه اصلی؛ بهبود جاده، بهبود وسایل نقلیه، اعمال قانون، امداد و درمان و بهبود رفتار بهره‌برداران موردتوجه ما بوده و هست و هر ۵ بخش به‌طور مرتب در کمیسیون ایمنی پیگیری می‌شود.

تمرکز بر موضوع هوشمندسازی حمل نقل جاده‌ای

وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر بحث هوشمند شدن حمل‌ونقل اظهار داشت: امکان فراهم کردن ایمنی برای این حجم تردد بدون حمل‌ونقل هوشمند کار بسیار دشواری است به همین خاطر در ۴ سال گذشته به بحث هوشمندسازی تمرکز بسیار زیادی داشته‌ایم.

آخوندی با اشاره به بازدید خود از نمایشگاه حمل‌ونقل خاطرنشان کرد: دوربین‌های هوشمند حمل‌ونقل جاده‌ای بخشی از این کار بود که گفته شد ۱۲۷۰ دوربین نصب شده است و ۶۰۰ دستگاه دیگر نیز در مراحل مختلف اجرا است؛ اما سامانه‌های توزین در حال حرکت، سپهتن و انواع سامانه‌های هوشمند که بتواند هویت راننده، وسیله نقلیه و مبدأ و مقصد را به‌صورت برخط شناسایی کند یک کار بسیار پیچیده است لذا ما بحث هوشمندی را ادامه خواهیم داد و بسیار مورد اهمیت قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه بحث هوشمندسازی یک جنبه ایمنی و یک جنبه روانی و توسعه بازار خدمات حمل‌ونقل دارد، افزود: طبق بخش‌نامه که ابلاغ هم کرده‌ام باید دسترسی به اطلاعات حمل‌ونقل به‌صورت آزاد باشد چه اطلاعات ایجابی مانند میزان تردد‌ها، بار، جاده‌ها و نقشه‌ها و چه خبرهای منفی مانند سوانح که باید تمام اطلاعات در اختیار همه مردم باشد؛ و این دو جنبه دارد اول اینکه جنبه رفتاری دارد که روی رفتار بهره‌برداران اثر می‌گذارد، الآن اکثر مردم قبل از تعیین مسیر خود، از سامانه ۱۴۱ استفاده می‌کنند و مسیر و مقصد خود را کنترل می‌کنند که این نکته بسیار مهمی است. به‌علاوه در کنار آن اطلاعات آب‌وهوا و سایر موارد را کنترل می‌کنند.

وزیر راه و شهرسازی با توجه به مدل حمل‌ونقل هوشمند اظهار داشت: با تشکیل شرکت‌های استارت‌آپ و استفاده از سامانه نوبت‌گیری برخط زمان انتظار در بندر عباس از ۱۵ روز به کمتر از دو روز رسیده است که این علاوه بر تأمین آسایش راننده، قیمت تمام‌شده حمل نیز کاهش می‌یابد. لذا هر چه می‌توانیم باید با هوشمند کردن حمل‌ونقل نرخ بهره‌وری را افزایش دهیم.

آخوندی یادآور شد: حاشیه‌های سود در حمل‌ونقل در حدود ۱ تا ۲ درصد تعیین می‌شود؛ یعنی اگر هزینه‌ها یک درصد کاهش یابد می‌تواند امکان رقابت با سایر کشورها را فراهم کند یا با کاهش آن رقابت را از بین ببرد.

وی با تأکید بر اینکه توجه به جزئیات بسیار مهم است، گفت: در وزارت راه و شهرسازی دو اقدام در این زمینه در حال انجام است که یکی از آن‌ها بحث زنجیره لجستیک از مبدأ تا مقصد است که تخلیه و بارگیری و حمل‌ونقل کالا یک بخشی از این زنجیره لجستیک است. ما کل زنجیره را هدف قرار می‌دهیم. از مرحله‌ای که بار از کشوری حرکت خود را آغاز می‌کند تا اینکه در بندر تخلیه شود و کارهای ترخیصی صورت بگیرد و بر روی خودرو بارگیری شود تا به مقصد برسد و اگر می‌خواهد از کشور خارج شود مراحل خروج آن پیگیری شود.

این عضو کابینه دولت دوازدهم تصریح کرد: در صورتی در ایران موفق می‌شویم که از این موقعیت استراتژیک جغرافیای سیاسی خودمان استفاده کنیم که بتوانیم رقابت خود را نسبت به مسیرهای همسایه افزایش دهیم. باید بتوانیم از جهت قیمت، زمان، ایمنی و کیفیت کار رقابت کنیم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بدون رقابت نمی‌توانیم هیچ کاری انجام دهیم گفت: رقابت حمل‌ونقل یک رقابت بین‌المللی است. تمام ادعا‌های مبنی بر وجود کریدورهای شرق به غرب و شمال-جنوب در کشور یعنی کالا می‌تواند به‌صورت فراملی و فرا کشور جابجا شود.

آخوندی با تأکید بر مفهوم لجستیک و هوشمندی حمل‌ونقل گفت: این دو مفاهیم بسیار مهمی هستند که در دستور کار کل وزارتخانه و سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای و هم در شرکت راه‌آهن و سایر سازمان‌ها قرار دارد و امیدوارم از این طریق بتوانیم میزان بهره‌وری و نرخ بهره‌وری در حوزه حمل‌ونقل را افزایش دهیم.

این عضو کابینه دولت دوازدهم یادآور شد: الآن ایده‌های بسیار نابی در حوزه حمل‌ونقل مطرح می‌شود. ایجاد استارت‌آپ‌ها و بازارگاه‌ها و حرکت در راستای حذف بارنامه کاغذی اتفاقات بسیار بزرگی است که می‌تواند نسبت به افزایش نرخ بهره‌وری حمل‌ونقل مؤثر باشد.

 وی نسبت به سامان‌‌دهی این پروژه‌ها ابراز امیدواری کرد و گفت: از طرفی ما با یک بخش ۱۰۰ درصد سنتی مواجه هستیم و از طرفی فعالیت فناوری اطلاعات و ارتباطات در حال دگرگون کردن تمام این بخش است و در واقع هر روز در این بخش اتفاقات و تحولات جدیدی رخ می‌دهد و ما باید خودمان را با این تحولات در سطح جهان هم‌راستا کنیم.

آخوندی با اشاره به مطرح کردن عنوان مدیر کریدور در وزارت راه و شهرسازی بیان داشت: مدیر کریدور کسی است که بحث آن فقط بندر، جاده، ریل یا هوا نباشد بلکه رفع موانع و مشکلات در مسیر حمل کالا باشد و بتواند تمام فرایند این چرخه را تأمین کند.

وی افزود: با توجه به اینکه یک سال از تشکیل معاونت حمل‌ونقل می‌گذرد؛ وزارت راه و شهرسازی یک وزارتخانه عملیاتی بوده است و بخش‌های اجرایی داشته و در مورد مفهوم حمل‌ونقل و لجستیک فعالیت نداشته است و حمل‌ونقل همواره بخشی از حمل‌ونقل جاده‌ای بوده است نه اینکه یک معاونت حمل‌ونقل تشکیل شده باشد که مسئله آن هماهنگی بین شقوق مختلف و پیگیری رفع گلوگاه‌های عبور کالا و مسافر باشد. لذا امیدواریم مفهوم مدیریت کریدور بتواند به فورواردرها و کسانی که در بخش تجاری حمل‌ونقل کار می‌کنند کمک کند و مشکلات آن‌ها را مرتفع کند.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه از فعالان عرصه حمل‌ونقل خواست که ورود فعالی به حوزه حمل‌ونقل ترکیبی داشته باشند. به‌طور مثال با کریدور شمال-جنوب این مسئله مطرح شد که چند میلیون تن بار از هند به روسیه می‌رود و چه مقدار از کریدور مذکور عبور می‌کند. با پیگیری این موضوع متوجه شدیم که میزان بار عبوری از این کریدور بسیار اندک است که یک دلیل آن عدم توانایی در قطعی کردن قیمت است زیرا بخشی از آن در دریا، بخشی در ریل و بخشی دیگر در جاده قرار دارد.

وی افزود: همچنین مطرح شد که نمی‌توان تعهد زمانی داد؛ زیرا نمی‌توان مشخص کرد که چه مدت در دریا، جاده و ریل و ایستگاهی که تغییر شق می‌دهد حمل آن به طول می‌انجامد.

آخوندی ابراز داشت: مشکل این است که در بخش فورواردری کسی که بتواند حمل‌ونقل ترکیبی را مدیریت کند و به مشتری زمان قابل تعهد بدهد نداریم. تک‌تک می‌توانیم بگوییم که حمل بار با هر یک از شقوق چقدر به طول می‌انجامد اما زمان مبدأ تا مقصد را کسی نمی‌تواند بیان کند. همچنین به‌صورت تک‌تک قیمت برای هر یک از شقوق عنوان می‌شود اما تعیین قیمت از مبدأ تا مقصد مغفول مانده است.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه «کریدورها وقتی فعال می‌شوند که حمل‌ونقل ترکیبی را داشته باشیم» خاطرنشان کرد: در سایر کشورها بسیاری از افرادی که در حوزه حمل‌ونقل دریایی کار می‌کنند در کنار فعالیت خود ناوگان ریلی و جاده‌ای هم دارند. لذا آنچه فکر می‌کنم در ایران باید پیش ببریم فعال شدن مفهوم حمل‌ونقل ترکیبی است.

وی با اشاره به نقطه نظرات برخی مبنی بر اینکه کریدور شمال-جنوب وقتی فعال می‌شود که خط ریلی به‌طور کامل از قزوین تا آستارا تکمیل شده باشد تصریح کرد: فکر نمی‌کنم این حرف منطقی داشته باشد، ممکن است ۱۰ سال طول بکشد بنابراین ما هیچ‌گاه نباتید از این کریدور استفاده کنیم؟ بنابراین نیاز داریم به حوزه‌های یک مقدار پیچیده‌تر ورود پیداکرده و نرخ بهره‌وری را بالا ببریم تا از امکانات ایران استفاده کنیم.

آخوندی در پایان یادآور شد: بحث هوشمندی حمل‌ونقل یکی از بخش‌هایی است که می‌تواند به حمل‌ونقل ترکیبی کمک کند و می‌تواند دسترسی افراد را به منابع بار، حمل و ایجاد تعهد تسهیل کند؛ و در پایان امیدوارم همه دست‌به‌دست هم دهیم و با یکپارچگی ایران را به‌پیش ببریم و سرافراز کنیم.

 

تعداد بازدید: 969 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  چرا پوتین از آغاز بازنده جنگ اوکراین بوده است
  اقتصاد روسیه با پایان جنگ اوکراین سقوط خواهد کرد
  پلیس: مبلغ جرایم رانندگی در تخلفات حادثه‌ساز ۴ تا ۵ برابر می‌شود / جریمه سرعت غیرمجاز ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان / رانندگی در حالت مستی و استفاده از مواد روانگردان ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان
  واکنش سیدحسن هاشمی، وزیر پیشین بهداشت به خودکشی پرستو بخشی: سکوت وزارت بهداشت مایه‌ شرمساری است
  چشم انداز جالبی برای سال ۱۴۰۳ در حوزه تحریم‌ها وجود ندارد / اگر ترامپ پیروز شود تندروی در منطقه زیاد می‌شود؛ البته اگر در ایران به این نتیجه برسند که مذاکره کنند، شاید بتوانند با ترامپ صحبت کنند / باید اول با امریکایی‌ها در منطقه کنار بیایم تا آن‌ها نیز منافع ما را در عراق و کشور‌های حوزه خلیج فارس به رسمیت بشناسند
  تصادف مرگبار سوناتا با پژوپارس / ۹ نفر جان باختند
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  دریای خزر سالانه ۲۵۰ نفر را به کام مرگ می‌‎کشاند
  روایت نشریه اماراتی از جزئیات مذاکرات محرمانه ایران و امریکا / گفتگو برای آتش بس منطقه‌ای نانوشته
  مرعشی: اگر قرار بود رئیسی و قالیباف رئیس دو قوه شوند، خب چرا آنها را جابجا گذاشتید؟!
  روحانی: وزیر کشور، امور خارجه، اطلاعات، آموزش و پرورش، علوم، ارشاد، دفاع و رئیس سازمان انرژی اتمی با هماهنگی رهبری معرفی می‌شوند
  همانطور که ترامپ برجام را خراب کرد، ما هم یک فرصت برای بازگشت داشتیم، اما آن را از دست دادیم / اصلاً برایم قابل فهم نیست که چرا با اف. ای. تی. اف مشکل دارند / تیم فعلی یکی از ضعیف‌ترین ترکیب‌های وزارت خارجه تاریخ است؛ وقتی آدمی به توانایی ظریف وجود دارد چرا سراغ دیگران می‌روند؟ / دولت آدم مناسب مذاکره را پیدا کند
  تاجگردون: ۱۴۰۳ سال خیلی سختی است / رأی ندادن خاتمی یک علامت است / مجلس دوازدهم، «آقا» ندارد
  نماینده اصفهان: اگر برای فرونشست چاره‌ای نشود، باید شهر را ترک کنیم
  چالش جدید بایدن در منطقه؛ ایران و روسیه چگونه تجربه‌ها و فناوری‌های نظامی در جنگ اوکراین و خاورمیانه را به اشتراک گذاشتند؟
  تعیین تکلیف برجام را در راس امور بگذارید / اگر در یک و نیم سال آینده، تعیین تکلیف نشود، تا مهر ۱۴۰۴، قطعنامه‌ها علیه تهران احیا خواهند شد / اگر برجام زنده نمی‌شود، دنبال راه حل خلاقانه بگردید / تفاهم نانوشته اخیر که فقط امکان تامین ارزاق عمومی را می‌دهد، به ضرر ایران است / توسعه اقتصادی بدون آرامش در حوزه سیاست خارجی ممکن نیست؛ ویتنام اگر در بند جنگ می‌ماند، نمی‌توانست توسعه پیدا کند
  تصادف اتوبوس در ارومیه سه کشته و ۱۰ مصدوم به جا گذاشت
  در ده سال گذشته 11 هزار ایرانی در دریا غرق شده اند
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  هدف اصلی «ایران رود»؛ گسترش حمل و نقل دریایی و ایجاد آبراهه کشتیرانی
  جاده لردگان- ایذه بوی مرگ می دهد
  تصادف منجر به فوت در محور لردگان به ایذه
  کشتار در تالار «کروکوس» روسیه / مهاجمان، ۶۲ نفر را کشتند / کاخ سفید: اوکراین دخالتی در حمله تروریستی نداشته / کی‌یف: این حمله تروریستی کار نیروهای ویژه روسیه است / داعش مسئولیت حمله را برعهده گرفت
  تراز دریاچه ارومیه به بیش از ۱۲۷٠ متر رسید
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  آمار‌های تکان‌دهنده از قربانیان حوادث رانندگی نوروز در ۱۰ سال اخیر / نوروز ۱۴۰۳ رکورد مرگبارترین نوروز ۱۰ سال اخیر را می‌شکند؟
  ورق زدن رویایی قدیمی به نام ایران رود
  افزایش جانباختگان حوادث رانندگی نوروز به ۲۷۱ نفر
  تماشا کنید: ۶ چالش خارجی ایران در ۱۴۰۳ / از احتمال پیروزی ترامپ تا توسعه طلبی‌های باکو
  توافق حوثی ها با روسیه و چین
  متن سوگندنامه رئیس جمهور/من به عنوان رئیس‌جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‌کنم که پاسدار قانون اساسی کشور باشم
  آشنایی با درخت ارزشمند پالونیا
  ۱۰ هزار نفر پای سفره هفت‌سین در تخت جمشید نشستند
  وزیر خارجه آمریکا: ایران تامین‌کننده اصلی سلاح، اطلاعات و فناوری حوثی‌ها ست؛ از آنها خواسته‌ایم تا این گروه را کنترل کنند / ادامه حمایت تهران از حملات حوثی‌ها به نفع ایران نیست
  قتلگاه جاده ای محور لردگان- ایذه
  تصاویر و فیلم دبی 50سال پیش
  مرگ ۲۲۵ نفر در صحنه تصادفات رانندگی طی ۶ روز
  نیویورک تایمز: عربستان ۴۰ میلیارد دلار در حوزه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری می‌کند
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  پروژه «ایران رود» می‌تواند مشکل کم آبی ایران را حل کند؟
  رهبر انقلاب سال ۱۴۰۳ را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کردند
  نقدی بر کارنامه راه و راهسازی در کمتر از یک قرن گذشته
  ساخت خط 9 مترو تهران؛ به زودی
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار