پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 31 فروردین 1403 - 13:56   
 
 
   آخرین اخبار  
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 77007صفحه نخست » هوایی2دوشنبه، 20 دی 1395 - 15:19
پیامدهای زلزله برای ساختمان‌های خطرزا، مدارس و بیمارستان‌ها
ترابر نیوز: تعیین حریم گسل‌های شهر تهران یکی از اقدامات اساسی در کشور برای شروع جدی ملاحظات زلزله در توسعه شهری است. تدوین ویرایش‌های آیین نامه ۲۸۰۰ (ساخت و ساز مقاوم در برابر زلزله ) نیز در زمره همین اقدامات است که ویرایش چهارم آن در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تدوین شده است.
  
ترابر نیوز:

علی بیت اللهی

اهمیت تعیین حریم گسل های شهر تهران در چند محور اساسی ذیل است که آن را از بقیه کارهای مهندسی و علمی متمایز ساخته است:

۱- حرائم گسل های شهر تهران که بیش از ۱۰ سال پیش با تلاش سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران تهیه و تدوین شده بود، پس از هماهنگی های بعمل آمده با محوریت مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و کارگروه ملی زلزله و سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران، شورای اسلامی شهر تهران، سازمان زمین شناسی، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، کمیته دائمی آئین نامه ۲۸۰۰ مورد وفاق جمعی قرار گرفت.

نقشه های تهیه شده به تائید کلیه اعضا رسید و به شورای عالی معماری و شهرسازی ارسال گردید. در جلسات فنی و اصلی این شورا، نقشه حریم گسل ها و الزامات اجرائی آن به تائید رسید و به مراجع ذیربط ارسال شد.

کار تعیین حریم گسل های شهر تهران، تجربه موفق هم افزائی و همگرائی بین نهادهای مختلف تحقیقاتی و علمی و اجرائی و مدیریتی کشور بود که می تواند الگوئی مناسب برای کلان شهرهایی نظیر تبریز، کرج، مشهد و نیز شهر کرمان گردد که بر اساس مصوبات شورایعالی معماری و شهرسازی موظف شده اند با محوریت وزارت راه و شهرسازی کار تهیه حریم گسل ها را به سرانجام رسانند.

۲- حرائم تعیین شده برای گسل های شناخته شده شهر تهران، مسلما کاری است ادامه دار و تدقیق پذیر که با افزون شدن دانش و اطلاعات ما در مورد گسل های شهر تهران، بر دقت آن افزوده خواهد شد. لزوم کار مستمر بر روی گسل های شهر تهران، لزوم مطالعات دقیق تر و اندازه گیری های مستمر آتی کاری است که در پیشنهادات جمعی که حریم گسل های شهر تهران را تصویب و به شورایعالی معماری و شهرسازی ارسال کردند نیز مورد تاکید قرار گرفته و انجام آن به سازمان زمین شناسی سپرده شده است که یکی از وظایف حاکمیتی آن سازمان نیز است.

۳- در حریم گسل های اصلی، مصوب گردید که ساختمان های بسیار مهم مانند بیمارستان ها احداث نشود. ساختمان با تعداد طبقات بالاتر از ۱۲ ساخته نشود. واضح است که بیمارستان های واقع در حریم گسل ها برای مقاوم سازی و بازبینی های لرزه ای در اولویت وزارت بهداشت باید قرار گیرند.

مکاتبات برای اجرائی کردن این ضرورت توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با وزارت بهداشت انجام شده و پیگیری می شود. مسئولان وزارت بهداشت باید بدرستی ضرورت این امر را متوجه شده و وظیفه خطیر بیمارستان ها در مواقع رخداد زلزله را خیلی جدی بگیرند.

تراکم کاری، مشغله های متعدد، مشکلات جاری بیمارستان ها و ...، مسلما ذهن مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را درگیر کارهای مختلف کرده و با توجه به تخصص اصلی مسئولان این وزارتخانه، ممکن است امر زلزله تهران و مقاوم سازی بیمارستان ها مغفول بماند، بطور جد باید بیمارستان های واقع در حرائم گسل ها بر اساس کیفیت ساخت، قدمت آنها و وضعیت آسیب پذیری آنها اولویت بندی گردیده و اقدامات جدی برای ارتقاء کیفیت ساختمان بیمارستان ها صورت پذیرد.

۴- از ساختمان های بسیار مهم دیگر، مدارس واقع در حریم گسل ها هستند. متاسفانه مدارسی در شهر تهران وجود دارند که کیفیت پائینی از نظر مقاومت در برابر زلزله دارند. سازمان توسعه و نوسازی مدارس وزارت آموزش و پرورش باید در این زمینه اقدام جدی را دنبال کند. در چندین سال گذشته، بودجه های خوبی برای بهسازی و مقاوم سازی ساختمان مدارس در اختیار این سازمان قرار گرفته است. با توجه به محدودیت های مالی موجود، لازم است ساختمان مدارس براساس آسیب پذیری سازه ای، جمعیت دانش آموزی، دوره آموزشی، جنسیت اولویت بندی شده و در این خصوص اهمیت دو چندانی به ساختمان های واقع در حرائم گسل ها داده شود. این مسئولیت مستقیما متوجه وزارت آموزش و پرورش است.

۵- ساختمان های خطرزا مانند پمپ بنزین ها، مخازن گازهای خطرزا مانند گاز کلر، انبارهای نگهداری سموم و مواد شیمیائی سمی و خطرآفرین واقع در حریم گسل های شهر تهران باید بدقت شناسائی و اقدامات و تمهیدات مدیریتی برای جابجائی آنها آغاز شود.

در این زمینه متاسفانه کار رها شده و اقدامی خاص صورت نگرفته است. از طرف کار گروه ملی زلزله در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی پیگیری های لازم دنبال می شود و ما خود را موظف به اطلاع رسانی عمومی کرده ایم تا فرهنگ توجه جدی به زلزله در کشور نهادینه گردد.

۶- شریان های حیاتی نظیر لوله های گاز، نفت، بنزین، آب، مخابرات، برق و ... در نقاط تقاطعی با حریم گسل های شهر تهران باید مورد بازبینی قرار گرفته و اقدامات لازم برای افزایش مقاومت آنها در برابر گسیختگی انجام شود. اطلاعات ما نشان می دهد که در این زمینه نیز اقدامی شروع نشده است. برخورد بوروکراتیک و کند و توام با سهل شمردن مسئله در برخی از نهادها انجام کارهای ضروری را متاسفانه منتفی و یا با تاخیرهای جدی همراه کرده است. تغییر مداوم و مستمر مسئولین و مدیران سازمان ها و شرکت ها و به تبع آنها به فراموشی سپردن و بی توجهی به کارهای دنبال شده مدیران قبلی هم مزید بر علت می شود.

۷- برای ساختمان های مسکونی واقع در حریم گسل ها مقرر گردیده تا ضوابط خاص ساخت و ساز تدوین گردد. این ساختمان ها که از نظر تعداد، بیشترین تعداد المان های واقع در حرائم گسل های شهر تهران را تشکیل می دهند، این کار توسط کمیته های تخصصی آئین نامه ۲۸۰۰ در دست اقدام می باشد.

۸- علاوه بر تهران ضرورت دارد شهرهای تبریز، مشهد، کرج، کرمان نیز کار تعیین حریم گسل ها را به انجام برسانند که متاسفانه در این زمینه نیز هنوز کاری توسط این شهرها شروع نشده است.

۹- در شهر تهران، ۱۶ پهنه گسل های اصلی شناسائی شده است که عمده ترین آن پهنه گسل شمال تهران است. دریک کار آماری که توسط مولف این نوشتار تنها در قطعه شمال شرقی پهنه گسل شمال تهران انجام گرفت، مشخص شد که دقیقا بر روی زون گسل تهران حدود ۴۰۰۰ ساختمان که عمدتا هم ساختمان های مرتفع می باشند طی سالیان گذشته تا حال حاضر ساخته شده است.

مساحت پهنه حریم گسل های اصلی در شهر تهران مساحتی معادل ۵۵ کیلومتر مربع را در بر می گیرد. حدود ۲۰ کیلومترمربع از مساحت شهر تهران که حدود ۷۳۰ کیلومتر مربع می باشد، در پهنه گسل های متوسط (شامل ۱۵ پهنه) و حدود ۴۰ پهنه گسل های کوچک در شهر تهران مساحتی در حدود ۴.۵ کیلومترمربع را دارند.

نظر به نکات فوق الذکر، لازم است همه ما از بالاترین مقامات عالیه کشور تا مهندسین و کارشناسان و عموم مردم به امر زلزله و بویژه زلزله در مراکز جمعیتی متراکم و علی الخصوص زلزله در شهر تهران بسیار جدی تر و مسئولانه تر نگاه کنیم. حالت رخداد پریودیک و دیر به دیر رخداد زلزله های سترگ، معمولا ذهن های غیر درگیر با موضوع تخصصی زلزله را مشمول فراموشی می کند که نباید این چنین گردد، فراموش نکنیم زلزله های طبس، رودبار، زرند، ورزقان، بم و ...را.

نمایندگان مجلس در تدوین برنامه ششم باید موضوع مخاطرات طبیعی و بویژه زلزله و تخصیص بودجه در این زمینه را فراموش نکنند، آیندگان مسلما از ما سوال خواهند کرد که برای توسعه پایدار و ارتقاء ایمنی شهرها در برابر زلزله چه کرده ایم. ما متخصصان و مهندسان، جدیت مسئولان در پرداختن به کاهش ریسک زلزله را نه در شعار و حرف که با مقادیر عددی اندازه گیری می کنیم، سوال اینست که چقدر بودجه با هدف کاهش ریسک زلزله، فرونشست زمین و ... تخصیص داده ایم. طرح های پیشنهادی ما هم در سازمان ها مرتبط با مهارت های خاصی مشمول گذر زمان گشته و متاسفانه اقدامی جدی در این زمینه صورت نمی گیرد.

یادآوری این نکته ضرورت دارد که همه ما مسئول ساختن کشور و تحویل آن به کودکان و جوانانمان هستیم، خوب است که در خلوت خود فکر کنیم چه محیطی را (اعم از آلودگی هوا، ریزگردها، بحران آب، فرونشست زمین، زلزله و ...) به کودکانمان به میراث خواهیم سپرد.

علی بیت‌اللهی*رئیس بخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی

 

تعداد بازدید: 665 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
  سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی: اسرائیل مطمئن باشد که چنان سیلی محکمی از جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت دریافت خواهد کرد که دیگر نتواند از جای خود بلند شود.
  اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل بود / موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد / اگر رژیم اسرائیل مرتکب اشتباه دیگری شود، پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود
  فیلم| پرواز نخستین هواپیمای مافوق صوت جهان پس از کنکورد
  سن فرسودگی انواع خودروها چند سال است؟+اینفوگرافیک
  اینفوگرافیک| هشت شهر دنیا با کمترین میزان ترافیک در روز
  ترامپ: تنش‌های فزاینده میان ایران و اسرائیل می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود/ بایدن نمی‌داند چه غلطی می‌کند
  تماشا کنید: جنگ کریدورها/ هند و یونان علیه چین و ترکیه؛ جایگاه ایران کجاست؟
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  راه اندازی قطار تهران چابهار، یک مسیر ریلی متفاوت در راه است!
  بیش از 90 درصد از جابجایی‌های سیستم حمل و نقل عمومی در شهرهای هند با اتوبوس انجام می‌شود.
  سهم ۴ درصدی اتوبوسرانی در جابه جایی مسافران
  تاکید وزیر راه و شهرسازی بر تکمیل هرچه سریع‌تر راه‌آهن بصره- شلمچه
  امکان ترانزیت سنگ آهن افغانستان با خط آهن خواف- هرات فراهم شد+فیلم
  اظهارات دائم اسرائیلی‌ها در مورد حمله احتمالی ایران جهت جلب همدلی امریکا و اروپاست / تهران از اینکه تل‌آویو را در آماده باش مداوم نگه دارد، سود می‌برد
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار