پیوندها   |  rss   |  درباره ما  
  صفحه اول     حمل و نقل زمینی     حمل و نقل دریایی     حمل و نقل ریلی     حمل و نقل هوایی     اقتصادی  
جمعه، 31 فروردین 1403 - 18:26   
 
 
   آخرین اخبار  
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  آغاز انبوه‌ سازی قطار ملی در واگن‌ سازی تهران از یک ماه دیگر
  راهبردهای ایجاد تعادل در توسعه زیرساخت، بهره برداری و عملیات در صنعت ریل
  واردات واگن و انتقال تکنولوژی از چین مطابق برنامه در حال اجرا است ؟!
  گزارش تصویری| خط آهن تبریز – مشهد، به عنوان طولانی ترین مسیر ریلی کشور
  فرصتی در رویکرد چین و اروپا برای تقویت ترانزیت از مسیر دریای خزر
  رئیس جمهور "راه‌ آهن رشت کاسپین" را افتتاح می‌ کند
  توسعه گردشگری ریلی، هدف تازه چین در مسیر کمربند و جاده
  راه آهن نیازمند مدیران متخصص است نه سیاسی
  خصولتی ها در صنعت ریلی جولان می دهند!
  تسریع در اجرای قطار برقی مشهد گلبهار چناران و عقد تفاهم با قرارگاه خاتم الانبیا(ص)
  درخواست لغو افزایش‌ بی‌ سابقه تعرفه بهره‌ برداری از شبکه ریلی
مدیرعامل اسبق راه آهن:
  کاش تمام لوکوموتیوها را واگذار کرده بودم!

  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  امضای قرارداد ساخت قطعه چهام راه آهن خواف-هرات با شرکت روسی
  راه‌آهن اصفهان- شهرکرد تا پایان دولت سیزدهم بهره‌برداری می‌شود
  کدام یک از مسیرهای ریلی امسال به بهره برداری می رسد؟
  منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  اهمیت راه‌آهن شلمچه- بصره از نگاه اکونومیست
  خط آهن استراتژیک ایران - ترکیه - پاکستان
  راه آهن ایران - ترکیه ، شاهراه اقتصادی آسیا به اروپا
  نقد دوگانگی گفتار و کردار در مورد افزایش بارمحوری
  اتمام عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت کاسپین در انزلی
  لزوم نوسازی خط آهن ایران و ترکیه برای توسعه تجارت دو کشور
  منتقدان کاهش حمل بار ریلی صادق نیستند
  اجرای سریع پروژه راه‌آهن در شمال دریاچه وان
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 57754صفحه نخست » حمل و نقل و صنایع دریاییپنجشنبه، 20 فروردین 1394 - 20:58
افتتاح فاز ۳ و ۴ بندر شهیدرجایی دردی را دوا می‌کند؟
افتتاح فاز ۳ و ۴ بندر شهیدرجایی دردی را دوا می‌کند؟ترابر نیوز: افتتاح فاز سوم طرح توسعه بندر شهید رجایی که در آخرین ماههای سال گذشته با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر راه و شهرسازی کلید خورد یک سال پس از واگذاری خاموش و بی سروصدای فاز اول و دوم این بندر به دو شرکت شبه دولتی صورت گرفت.
  
ترابر نیوز:

بندر شهید رجایی

بی آنکه به تاریخ پر فراز و نشیب این واگذاری ها اشاره کنیم، و بر مجادلات بی پایان این مناقشه بندری بیفزاییم، ذکر چند نکته و پرسش برای افتتاح فاز سوم این بندر خالی از لطف نیست.

بندر شهیدرجایی بندر استراتژیک و مهم‌ترین بندر کشور طی دو دهه اخیر، سال هاست که سرگرم برگزاری و سپس ابطال مجدد مزایده هایی است که به قصد توسعه آن انجام می گیرد. سه دولت گذشته در بیش از 30 سال اگر مزایده ای در همین ارتباط برگزار نکرده باشند، همواره وعده هایی مبنی بر آن را داده اند چه بسا هرکدام بر این بندر کلنگ های زده و قول هایی مبنی بر افزایش ترافیک بار بندر شهیدرجایی داده اند.

این مهم زمانی اهمیت یافت که خصوصی سازی محور تصمیمات دولت شد و فشار برای رها شدن از دولت رسماً از اولویت های مهم آن محسوب می شد. آخرین باری که مزایده فاز دوم بندر شهید رجایی برگزار و سپس ابطال گشت و با تمهیدات و ملاحظاتی به یک شرکت شبه دولتی واگذار شد در پایان دولت دهم بود که با حضور رئیس جمهور وقت این کار عملی شد. اما واگذاری واقعی در ماه‌های باقیمانده دولت دهم، به همان شرکت شبه دولتی نیز با واهمه ها و گلوگاه‌هایی مواجه شد که لاجرم عملیات آغاز به کار آن متوقف ماند امادولت یازدهم در دومین سال فعالیت خود بی آنکه به ابعاد و پیامدهای آن نظری بیفکند، به ضرس قاطع آن را عملی کرد.

فاز دوم توسعه بندر شهید رجایی، یک سال پس از واگذاری به یک شرکت فاقد شناسنامه و کم و بیش شبه دولتی نه تنها نیازها و مطالبه کشور را تامین نکرد بلکه مشکلی بر مشکلات کشور افزود.

پرسش ها و ابهامات پیرامون این واگذاری ها با این توضیح از سوی مدیر عامل و معاونین سازمان بنادر مواجه می شد که این واگذاری ها موقتی و مربوط به دوره گذار است و در آخرین روزهای سال 93 مزایده‌ای برگزار خواهد شد که با استانداردهای بین‌المللی و مشاوران خارجی تطابق یافته و بر همه ابهام ها پایان خواهد بخشید.

بخشی از این پرسش ها که در همان زمان پاسخ درخور توجه پیدا نکرد این بود که واگذاری فاز اول بندر شهیدرجایی به شرکت فاقد شناسنامه و تخصص لازم با چه صلاحدید و مزیتی انجام شد؟ توافق و عقد قرارداد بین طرفین با چه نسبتی (سهم دولت و سهم اپراتور) نهایی شد و اگر این نسبت و سهم طرفین حاکی از برآورد کارشناسی آن سازمان بود چرا در میانه سال مجدداً بر سهم اپراتور افزوده شد.

فاز دوم این بندر که قرار بود سهم جابجایی کانتینر را از سالانه 1.5 میلیون به 5 میلیون TEU ارتقاء دهد چه حجمی از ترافیک منطقه را جذب نموده که نرم تخلیه و بارگیری کالا بجای افزایش بار مدت هاست که سیری نزولی یافته است. شگفت آنکه طی این مدت نه تنها مشکل کاهش ترافیک را حل ننموده بلکه مرتب دچار اعتصاب کارگری است.

1-کلنگ فاز سوم توسعه بندر شهید رجایی در حالی زده شد که هنوز مشکلات اصلی این بندر و نیز مشکلات فاز یک و دو آن مرتفع نشده است. اگرچه بخشی از مشکلات به تحریم اقتصادی کشور گره خورده است. این مشکلات بر کسی پوشیده نیست اما عمده مشکلات این بندر چندان ارتباطی به مسائل کلان اقتصادی و از جمله تحریم های بین المللی ندارد و دقیقاً به عدم مدیریت صحیح باز می‌گردد. مروری بر مشکلات و تنگناهای موجود می‌تواند اذهان مسئولان و مقامات دولت یازدهم را بر مشکلات روشن سازد.

هم اکنون بندر شهید رجایی 5.5 میلیون TEU ظرفیت کانتینری دارد. از مجموع ظرفیت موجود آن تنها 1.5 میلیون کانتینر در آمد و رفت است و بطور مشخص نتوانسته از 4 میلیون ظرفیت موجود کانتینری خود ترافیکی را از منطقه جذب نماید. از دید کارشناسان، زمانی فاز بعدی یک پروژه آغاز می شود که متولیان پروژه توانسته باشند دست کم 70درصد ظرفیت موجود خود را مورد بهره برداری صحیح قرار دهند.

2- سهم سرمایه گذاری در فاز سوم بنا به آنچه معاون اول رئیس جمهور بر آن اشاره کرد 500 میلیون دلار است. ایشان هیچ اشاره ای به محل تامین این اعتبار نکرده است. تصور آنکه این حجم سرمایه گذاری ـ با توجه به بدهی های متعدد سازمان به پیمانکاران عمرانی در پروژه های مختلف ـ از منابع بودجه دولتی باشد از حیث کاهش شدید بهای نفت و نیز وضعیت کنونی خزانه دولت و تنگناهای اقتصادی کشور کمی ناممکن به نظر می آید.

از سوی دیگر، بخش خصوصی نیز از این حیث نمی تواند در این سرمایه گذاری ها سهیم شود که التزامی بر مشارکت این بخش تاکنون دست کم در حوزه بندری بوجود نیامده است. این ادعا نه بر اساس اخبار و اظهارات برخی از مدیران بلکه براساس واگذاری هایی که به شرکت های شبه دولتی صورت می گیرد در اذهان متبادر شده است وگرنه مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در اردیبهشت سال 92 در گردهمایی مدیران بخش خصوصی در اتاق بازرگانی تهران با صراحت بر این نکته پای فشرد که «بخش خصوصی توانمند و قدرتمندی در کشور وجود ندارد که بتواند اپراتوری بنادری همچون شهید رجایی را بر عهده گیرد.»

از سوی دیگر، سازمان بنادر و دریانوردی از مجموعه نهادهای دولت است که از دولت بودجه ای دریافت نمی کند. سازمانی که ردیف بودجه ای ندارد و اساساً بر اساس سیستم هزینه- فایده اداره می شود بر این اساس تامین این حجم منابع مالی از سوی سازمان به کلی مردود است. از مجموع درآمد سالانه سازمان بنادر تخمین زده می شود که 70 درصد از آن صرف هزینه های جاری این سازمان شود. نمونه ها و مصادیق ناتوانی نهاد دولت بر کسی پوشیده نیست. چندانکه طی سال های گذشته این سازمان عزم جزم کرده و چندین بار به قصد خریداری 18 گنتری کرین اقدام نموده اما تاکنون این آرزو به ثمر ننشسته است.

3-معاون اول رئیس جمهور به این نکته تاکید داشته اند که بهره برداری از فاز سوم توسعه بندر شهید رجایی 18 ماهه خواهد بود، به نوعی زمان بهره برداری با ماههای پایان همین دولت مصادف خواهد شد. در ارزیابی اقدامات سازمان بنادر و دریانوردی شاید این کمی غیرمنصفانه باشد که چنین وعده ای را علامتی بر سنگ بزرگ بدانیم اما شواهد در این بخش از حمل و نقل دریایی گواه این مدعاست که طی سال های اخیر وعده های زیادی داده شده اما به سرانجام نرسیده است. مثال و نمونه بارز آن در همین بندر این است که اسکله هایی که طی 4 سال گذشته ساخته شده هیچکدام به بهره برداری نرسیده است. دولت می تواند دلایل آن را جستجو کند و با آن وعده های خود را نیز محک بزند.

4- براساس تجربه عملی و ارزیابی کارشناسان امور بندری، اگر وضعیت کشور از تحریم های غرب رهایی یافته و بهای نفت مجددا به پله صد دلاری صعود کند یا به تعبیر روشن تر، قطار توسعه کشور در ثبات و آرامش و بدون نوسانات شدید اقتصادی پیش رود، سال 2020 میلادی بندر شهید رجایی تنها قابلیت و توانمندی آن را خواهد داشت که ظرفیت فاز اول و دوم خود را تکمیل کند. بنابراین برای تحقق آنچه که دو دهه پیش وعده داده شد به نیت آنکه همه متغیرهای اقتصاد وفق مراد باشد 8 سال به طول خواهد انجامید.

*محمد شکوهی-کارشناس بندری

تسنیم

انتهای پیام/

 

تعداد بازدید: 979 ،    
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   مرور خبرهاو تحلیل ها  
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  تسهیل دسترسی ایران به اوراسیا با احیای خط آهن جلفا-نخجوان
  نقشه ریلی ارمنستان/جانمایی خط آهن جلفا به ایروان روی نقشه گوگل ارث
  نقشه راه آهن گرجستان
  حسین علایی: حمله موشکی و پهپادی موجب احیا قدرت بازدارندگی ایران شد/ راهبرد ایران از «سکوت و خویشتنداری» به «واکنش متقابل» تغییر یافته است
  پیشرفت 70 درصدی زیرساخت طرح راه آهن ازنا به الیگودرز/ضرورت تسریع اجرای این پروژه ملی
  آخوندی: زمان دیپلماسی است، نه جنگ
  ذخیره سدهای آب شرب تهران ۲۰ درصد است
  انقلاب اسلامی خاتمه دهنده به حکومت فردی و موروثی در ایران
  پاشینیان: راه‌آهن ایران-ارمنستان تحولی اساسی برای اقتصاد ایروان است
  تصاویر بندر بزرگ پوتی گرجستان
  نمایشی جذاب شهر و بندر پوتی گرجستان از بزرگترین بنادر جهان
  دعوت از سرمایه‌گذاران خصوصی برای ساخت راه‌آهن ایران - ارمنستان
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه/ضرورت اتصال راه آهن ایران به ارمنستان گرجستان
  سرمایه گذاری قزاقستان در بندر پوتی گرجستان برای تقویت عملکرد کریدور میانی
  «منافع ملی» در کجای معادلات سیاست خارجی ایران قرار دارد؟
  اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم / تعطیلی پنجشنبه نوعی تحریم داخلی است / ۹۰ درصد کشور‌های دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است، دیگر کشور‌ها جمعه و شنبه؛ تنها کشوری که تعطیلات‌اش پنجشنبه است ما هستیم / مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که با بازار‌های جهانی همگام می‌شویم
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران را شناسایی و مجازات کنید
  اکثریت جمعیت کشور اردن فلسطینی هستند
  حمل و نقل عمومی در ژاپن؛ سریع، دقیق و مطمئن
  پلیس: ۹۶ درصد از تصادفات توسط کسانی بوده که بیش از ۲ سال از دریافت گواهینامه رانندگی‌شان گذشته
  فایننشال تایمز: مقامات اتحادیه اروپا در حال مذاکره برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران هستند
  ۵ فوتی و ۱۸ مصدوم در اثر واژگونی اتوبوس در گردنه حیران
  آیا می دانید در این کشور همه وسایل حمل و نقل عمومی رایگان است
  تعطیلی پنجشنبه هزینه ساز وبه زیان کشور است اکثر کشورهای مسلمان جهان جمعه و شنبه تعطیل هستند
  باید از هزینه‌تراشی دولت‌ها بکاهیم
  درخواست ۴۰۰ هزار دستگاه اتوبوس برقی در بازارهای جهانی
  غیر از ایران کدام کشورها اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند؟ (+ اینفوگرافیک)
  استاد رائفی پور « دلایل دشمنی ایران و اسرائیل »
  سرتیپ پاسدار مرتضی قربانی: اسرائیل مطمئن باشد که چنان سیلی محکمی از جمهوری اسلامی و جبهه مقاومت دریافت خواهد کرد که دیگر نتواند از جای خود بلند شود.
  اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل بود / موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد / اگر رژیم اسرائیل مرتکب اشتباه دیگری شود، پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود
  فیلم| پرواز نخستین هواپیمای مافوق صوت جهان پس از کنکورد
  سن فرسودگی انواع خودروها چند سال است؟+اینفوگرافیک
  اینفوگرافیک| هشت شهر دنیا با کمترین میزان ترافیک در روز
  ترامپ: تنش‌های فزاینده میان ایران و اسرائیل می‌تواند به جنگ‌جهانی منجر شود/ بایدن نمی‌داند چه غلطی می‌کند
  تماشا کنید: جنگ کریدورها/ هند و یونان علیه چین و ترکیه؛ جایگاه ایران کجاست؟
  راه آهن رشت آستارا به سرنوشت راه آهن گرگان اینچه برون دچار نشود
  وعده راه اندازی قطار چابهار در سال جاری حقیقت دارد؟
  پشتیبانی رهبران آمریکا و ژاپن از طرح قطار سریع السیر تگزاس
  مشارکت مردم در تولید صنایع ریلی مشروط به چیست؟
  راه اندازی قطار تهران چابهار، یک مسیر ریلی متفاوت در راه است!
  بیش از 90 درصد از جابجایی‌های سیستم حمل و نقل عمومی در شهرهای هند با اتوبوس انجام می‌شود.
  سهم ۴ درصدی اتوبوسرانی در جابه جایی مسافران
  تاکید وزیر راه و شهرسازی بر تکمیل هرچه سریع‌تر راه‌آهن بصره- شلمچه
  امکان ترانزیت سنگ آهن افغانستان با خط آهن خواف- هرات فراهم شد+فیلم
ادامه مرور خبرهاو تحلیل ها
 
   گزارش های تصویری 1  
  ادامه گزارش های تصویری 1
  1    2 
 
   پایگاه اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© ترابر نیوز 1388
iran_vatandoost@yahoo.com
طراحی و اجرا: خبرافزار